2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Régi Microsoft oprendszerek 4.

Írta: | Kulcsszavak: microsoft . windows . ibm . os/2 . os2

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az OS/2 – A Windows utódja?

A Windows 1.0 nem aratott osztatlan sikert a felhasználók körében, ezért a Microsoft az IBM-el közösen egy új, védett módú operációs rendszer fejlesztésébe kezdett, melyet mind az MS-DOS, mind a Windows utódjának tervezett. A név jelentése az „Operating System/2”, amit azért kapott, mert egyrészt az IBM „Personal System/2” (PS/2) nevű második generációs számítógépére fejlesztett, másrészt ezzel a névvel kívánták jelezni, hogy már a rendszer is második generációs, és teljesen más, mint a Windows.

A Microsoft 1985 augusztusában aláírta az Egyesített Fejlesztési Szerződést az IBM-el. Az OS/2 1.0-s verzióját 1987-ben adták ki, kizárólag szöveges módban futó operációs rendszerként, azonban rendelkezett gazdag alkalmazásprogramozási felülettel a videovezérlő részére, egér- és billentyűzetek kezelésére, valamint védett módú BIOS-szal is. A video- és billentyűzet API-k elérhetőek voltak a programok közötti váltáshoz MS-DOS-ban is. Egy feladatváltó is volt a rendszerben Program Selector néven, a Ctrl-Esc billentyűkombinációval válthatott a felhasználó a többfeladatú szövegmódú folyamatok között.

1988-ban jelent meg az OS/2 Extended Edition, mely kommunikációs és adatbázis-orientált kiterjesztéseket is tartalmazott, mint az SNA, X.25/APPC/LU 6.2, LAN Manager, Query Manager és az SQL.

Ez év októberében megjelent az 1.1-es verzió is, mely tartalmazta az új grafikus felületet. Ez hasonlított a Windows 2.1 felhasználói felületéhez. Ennek a verziónak is megjelent egy Extended Edition kiadása is, amely csak az IBM értékesítési csatornáin keresztül volt elérhető és az IBM adatbázisrendszereinek támogatását tartalmazta az SNA kommunikációs és az IBM hálózati keretrendszerrel együtt.

Az 1.2-es verzióval megjelentek az installálható fájlrendszerek, mint a HPFS, mely a régebbi FAT fájlrendszernél hosszabb fájlneveket és meta adatokat (ADS) is engedélyezett a fájlokban. Az Extended Edition pedig TCP/IP és Ethernet támogatást adott hozzá mindehhez.

Az OS/2 rendszerigénye a különböző verzióknál eltérő lehet, de hozzávetőlegesen egy erősebb Intel 486-os processzoron, 16 MB RAM-mal és 100 MB HDD-vel jó futási teljesítményt érhetünk el. A 80-as évek végén a Windows-t és az OS/2-t is elismerték, azonban a jövő rendszerének az utóbbit tartották. Steve Ballmer Windows Plus-nak is hívta a rendszert. 1990-ben, - főként a korabeli Windows-verziók hatalmas sikere miatt- megszűnt az együttműködés a Microsoft és az IBM között. A Microsoft a Windows vonalon ment tovább, míg az IBM tovább fejlesztette az OS/2-t, melyből 1990-ben 32 bites verzió is készült (2.0). Ezek részletes bemutatását már nem részletezem, mivel a Microsoft-tól függetlenül zajlott a fejlesztése. Az utolsó verziót, a 4.52-est 2001 decemberében adta ki az IBM, terméktámogatását hamarosan befejezik.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.