2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Régi Microsoft oprendszerek 3.

Írta: | Kulcsszavak: windows . microsoft . ibm . ms-dos

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Microsoft Windows

A Microsoft Windows (1.0) a legelső Windows operációs rendszer. 1985. november 20-án adták ki ezt a 16 bites, multi-tasking-ra (több programszál egyidejű futtatására) képes, színes grafikus felhasználói felülettel ellátott operációs rendszert, ami a maga korában hihetetlenül modern volt. Ez a rendszer még az MS-DOS Executive nevű rendszerhéjprogramra épült, tehát nem egy különálló operációs rendszer, hanem tulajdonképpen egy grafikus felülettel és extra szolgáltatásokkal bővített speciális DOS alapú rendszer.

A Windows egy teljesen új szoftverkörnyezetet biztosított a PC-k számára. Ez a rendszer már boldogult a bitképekkel és az egeret is kezelte. Megjelentek a ma is használt Windows-elemek ősei: az ablakok, ikonok, gombok, stb. Itt jelent meg a perifériafüggetlen grafika, a legördülő menük és párbeszédablakok, és az osztott képernyős ablakelrendezés (Tiled Windows). Az egér támogatása jelentősen megkönnyítette a rendszer kezelését, a kiadványszerkesztést és a grafikai munkát is. Képes volt egyszerre több alkalmazást is futtatni, néhány programot gyárilag is tartalmazott, mint az óra, a naptár, a kartotékkezelő, stb. Az elérhető rendszermemóránál többet igénylő programok számára rendelkezésre állt a virtuális memória. Az első Windows-ra telepíthető alkalmazás a Micrografx fejlesztette In-A-Vision nevű grafikus program volt.

Az 1.02-es verziót 1986-ban több országban is kiadták, ezért néhány európai nyelv is bekerült a rendszerbe. Tartalmazta az európai billentyűzetekhez, monitorokhoz és nyomtatókhoz készült drivereket.

Az utolsó verzió az 1.04-es volt, amely 1987 április 8-án jelent meg, mely az IBM PS/2 számítógépek VGA grafikus adapteréhez tartalmazott meghajtóprogramot.

A Windows beépített alkalmazásai:

MS-DOS Executive (a későbbi File Manager elődje)
Calendar (Naptár)
Calculator (Számológép)

Clock (Óra)
Reversi (Táblás játékprogram)
Write (Szövegszerkesztő)

Cardfile (Kartotékkezelő)

Notepad (Jegyzettömb)

Terminal (Terminál)

Control Panel (Vezérlőpult)

PIF Editor (PIF-szerkesztő)

Windows Paint (Rajzprogram)

A Windows 1.0 valójában 1.01-es verziószámot kapott. Használatához CGA, EGA vagy Hercules videókártyára volt szüksége a grafikus felhasználói felület miatt. Rendszermemóriából csupán 256 Kb-ra volt szüksége, ezen kívül 2 darab dupla oldalú floppymeghajtót igényelt, melyből az egyik helyett winchestert is lehetett használni, ami jobb teljesítményt is biztosított. Processzorkövetelménye nem nagyon volt, gyakorlatilag bármilyen IBM x86 kompatibilis processzoron elfutott. A rendszert floppy lemezeken árulták, ezekből egyiken MS-DOS volt, amelyből legalább a 2.0-sat igényelte. Innovatív kezelőfelülete ellenére nem lett túl sikeres, ezért az IBM-el közösen fejlesztett OS/2-t szánták utódjának. Támogatása 2001. december 31-én szűnt meg.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.