2022. május 26., csütörtök

Gyorskeresés

Egy bicilkiszerviz margójára

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem akarom megnevezni az írásban szereplő szervizt, szóval ne is kérdezzetek rá a hozzászólásokban.

Beadtam a biciklimet egy szervizbe, mert első kereket kellett benne cserélni, és egy generál is már ráfért a potom 85 €-ért vett drótszamaramra. Másnap közli velem a szerelő, hogy meg tudták oldani olcsóbban, tök jó, ki ne örülne neki. Aztán mikor mentem vele munkába, feltűnt, hogy kattog valami. Visszavittem, mondták, hogy a kormánycsapágy, és kicserélték. Persze a kattogás nem szűnt meg, de már nem vittem vissza, mert nincs időm arra, hogy egyenként nézzék át a biciklit, meg amúgy is, első kereket semeddig sem tart szétszedni.

Szóval kerék lekap, tengely szétszed... ja nem, mert a jóember olyan erősen húzta rá a kónuszra a kontraanyát, hogy elgörbült a kónuszkulcsom. Persze csak egy kontraanyára való kulcsom volt, úgyhogy a másik felét csőfogóval kellett megfognom, és így tudtam lassacskán letekerni a másik feléről a kónuszt + anyát. Vicces volt, ahogy tekertem az anyát, és együtt jött a kónusszal. Mutatom, milyen csapágygolyók voltak benne:

Igen, elviekben azoknak simáknak kellene lennie, mint a babapopsi. A kónusz is szépen meg volt kopva, vettem másik 3/8"-es tengelyt, az persze csak otthon tűnt fel, hogy 5/16"-eset kaptam, úgyhogy rakhattam vissza a kopottat, de mindegy, úgy golyókkal egyelőre jó lesz. Tegnap mentem egy 36 km-es tesztkört, már nem hallottam semmi furát.

Hozzászólások

(#1) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog

Nem tudom, mi vesz rá valakit arra, hogy 3 Ft-os alkatrészeken legyen spúr. Pont a kónuszos csapágy olyan, hogy gatyába rázni pár kabátgomb is elég, inkább a munkát fizeti meg az ember.

Felénk is volt már panasz szervizre ilyesmik miatt. Annak idején megtanultam magamnak megcsinálni az ilyesmit, és szoktam is aktívan. Az más tészta, hogy mostanában nincs az ilyesmire időm, de gondolom, neked sincs és ezért adtad be.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#2) weiss válasza TheLázs (#1) üzenetére


weiss
őstag
LOGOUT blog

Otthoni - olvasd, ami a szüleimnél van, és csak hétvégente használom - biciklit én is magamnak szerelem, mert családi háznál van hely, meg végtelen szerszámkészlet is. Lakásban sajnos egyik sem.

I did nothing, the pavement was his enemy! - Eladó Nokia 5.4

(#3) nemlehet válasza TheLázs (#1) üzenetére


nemlehet
őstag

Szerintem ezek ilyen kattanások. Valamiért vannak ilyen adott emberre/brigádra/szakmára jellemző kattanások.

Pl egy csomó irodavezetőnek be van akadva a fénymásoló papír kérdése és akkor komoly céges policy meg képzés van abból, hogy akkor mit kell/lehet dupla oldalasan nyomtatni, meg hogy logisztikázz a papírokkal, mit szabad melyik nyomtatóba visszarakni és társai.
Persze környezetvédelmi szempontból még akár értelme is lehetne, de ez sose erről szól. Hanem mert a nyomtatópapír drága. Az nem baj, hogy nagy mennyiségben veszi a cég 1/3-ad áron mint a papírbolti de az drága. A munkaóra meg a plusz szervíz (mert bizony egyes nyomtatók érzékenyek erre, elakad, bekoszolja stb) amit ez jelent az nem drága. De ki lehet mutatni, hogy éves szinten 3000-5000 Ft-ot megspórolt a cég aminek 200 millió felett van a profitja (nem a bevétele, profitja!)

Szerelőknél meg a csavaron való szarrágás meg tapasztalatom szerint. Nekem a bringaszervíz lelopta a rozsdamentes anyákat, úgy kellett visszamennem és rálépni a tökükre, hogy te nem ez volt rajta, a srác még a főnökével is elkezdett vitázni annyira nem akarta visszaadni.
A mosógép szerelő elszórta valahova a csavart és bazzeg külön felírta a számlára, hogy 3 db csavar 79 ft... Ok, ne adjon semmit ingyen, de onnantól, hogy ő szórta el miről beszélünk? Ez a szarrágás csúcsa.

[ Szerkesztve ]

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#4) joysefke


joysefke
veterán

Olcsó húsnak híg a leve. Mind anyag, mind szerviz oldalon...

(#5) Kisgépkezelő válasza nemlehet (#3) üzenetére


Kisgépkezelő
senior tag

Nekem sokáig egy kicsit meggörbült váz okozott megszámlálhatatlan gondot a hajtásláncban. Mivel nem igazán voltak vonalban amiknek vonalban kellett volna lenniük ezért minden sokkal hamarabb kopott, kattogott a csapágy, szakadt a lánc tört a váltó. Akárhova vittem szervízbe mindig serényen cserélgették az alkatrészeket, de csak a negyedik szervíznek jutott eszébe, hogy megnézze a vázat egy megfelelő eszközzel (fél perc), és egy rácsavart vasrúddal egyenesbe húzza (másik fél perc). Addig pár ezer kilóméterenként megadták magukat olyan alkatrészek, amiknek tíz-húsz ezret is ki kéne bírniuk. Szerintem gyári hibás lehetett, mert egyébként nem úgy szállok le, mint az agresszív kismalac.

nemlehet: Ezeken az apróságokon való spórolás igazi magyar KKV-s szokás. Voltam olyan helyen, ahol az egyébként óránként kb. 100 000 forintot kitermelő gép álldogált mert nem volt M4-es csavar, és a vezetőség azt a konklúziót vonta le, hogy a dolgozóknak jobban kéne vigyázniuk hogy ne nyalják el a kulcsnyílást, nem azt, hogy venni kéne egy zsák csavart 1000 forintért, ami a gép kb. 30 éves tervezett élettartamára elegendő volna. Gyűlést tartottak arról, hogy vigyázzon az ember a hármas imbuszra, ahelyett, hogy 100ft/db áron vettek volna mindenkinek tizet. Átmentem egy nagyobb nemzetközi cég magyar leányvállalatához, ott ilyeneken nem problémáztak... egy darabig. Mióta egyre lazábban fogja a gyeplőt a kinti vezetőség azóta itt is könnyedén a fel lehet törni ha két fillért spórol az ember valami amúgy is marginális kiadáson, feltéve, ha a megspórolt összeget nagyságrendekkel meghaladó károk vagy az elmaradt bevételek egy másik részleget sújtanak. :D

(#6) ncc1701


ncc1701
addikt

Komoly bicaj lehet 85 ájróért. :)

(#7) weiss válasza ncc1701 (#6) üzenetére


weiss
őstag
LOGOUT blog

Nem az, de nem is kell annak lennie. Munkába járni, boltba menni és néha 20-30 km-t tekerni vele tökéletes.

I did nothing, the pavement was his enemy! - Eladó Nokia 5.4

(#8) salaud válasza TheLázs (#1) üzenetére


salaud
aktív tag

3 évig voltam kerékpár üzletben szervizes. A saját csapágygolyós dobozomból vittem be kétmaroknyit az utolsó évben, mert a főnök sokallta az árát a nagykerben, nem akart hozni eleget soha.
El nem tudod képzelni, milyen fillérbaszás megy ilyen helyeken...

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

(#9) salaud válasza ncc1701 (#6) üzenetére


salaud
aktív tag

A saját bringámat ~35 €-ért vettem, mikor kész lett, ~100 €-ban állt meg. 600 €-ért viheted, 28'-as trekking.
Sosem csak az ár minősít egy bringát.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

(#10) TheLázs válasza salaud (#9) üzenetére


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog

A kedvenc szervizesem Stirlicznek becézi a bicaját: úgy néz ki, hogy legszívesebben ingyen is odaadnád valakinek, sőt, fizetnél, hogy elvigye. Múltkor megengedte, hogy menjek vele. Álom volt.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.