2023. december 7., csütörtök

Gyorskeresés

K proci, még mindig az Intel Rakétával.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

egyszer már bejött ...
... Pár hónapja, egy Core i5-11600 processzort jártam körbe. Kellemes csalódás volt látni a fogyasztását, miközben a teljesítménye is rendben volt.
Röviden, a 11600-at bepattintva a lapba, Cinebench R23 multit ráküldve 105 Watton padlózott. Gyárinál alacsonyabb feszültségen 95 Wattal is elvolt a teljes CPU package powert mérve - ezen értékek mellett 10.300 pöttyöt hozott a 6 magos proci, ami teljesen rendben van a kategóriájában.
Mellette, office használat alatt a gép kb. semmit nem fogyasztott.

Nosza, akkor jöhet egy ugyanilyen, de K-s példány (+5000 Forint a használt piacon a K betűért cserébe) Plusz extra beállítások, finomságok, végül is csak egy újabb játszótér PC-re.
Másik lappal beröffent, Cinebench R23 indít ... fogyasztás az egekben, proci túlmelegszik, throtlingolva alig ér el 10.000 pontot ... öööö
Hát ez elég durva. Mit rontottam el?

Van amiről tehetek, van amiről nem.

Először is, rutinosan, az előző gépen bevált, a gyári silentnél is csendesebbre hangolt manual cooler beállításokkal indítottam, ami kicsit erősnek (gyengének) bizonyult. A rendszer igencsak hálás volt, miután állítottam a 120-as AIO fan és szivattyú sebességen - de még mindig szuper halkra.
Másodsorban - és ez még fontosabb volt - nem hülyeség der8auer ház tesztjein látható első lépés, mikor is kidobja belőlük a porszűrőt.
Volt porszívózva rendszeresen, ettől függetlenül már nem tudott átszellőzni a ház, az idle hőfok is úgy ment egyre fentebb, hogy NEM volt öröm nézni. Gyárilag szivacsszerű valami van berakva a front felület egészére, amin igazából csoda hogy átjut a levegő.
Nagyon sokat hozott csak az, hogy megszabadultam eme szörnyűségtől. Ha valakinek hasonló "porszűrő" megoldása van, csak ajánlani tudom az eltávolítását.
Igen, gyárilag gagyi, lehet más gyártóknál ez profibban van megoldva, de más szempontokból meg szerethető ez a ház, ami az egyik legkisebb ATX ház. Nálam spéci előfordult már benne EATX méretű lap is.
Mentségemre szóljon, nem számítottam ekkora fogyasztásra, a célom pedig nem az volt, hogy még gyorsabb legyen a gép. Persze DE, de csak másodlagosan.
Öröm és boldogság, visszatértek az idle 33-35 fokok. Max terheléskor sem szaladt már fel sokkal 70 fok fölé.

Megjegyzem, a procit első blikkre egy olyan lapban próbáltam beüzemelni, ami miután több tulajdonoson is átszaladt, hozzám úgy érkezett meg, hogy a hátoldalán, a VRM túloldalán le volt törve pár "jelentéktelen" alkatrész, ami miatt a VRM stabilitása megkérdőjelezhető volt. Működött vele, de rádobott a fogyasztásra és hőfokra (195 Wattot mértem CPU package powernek :Y ). Ennek a javítása egy másik story.
Így került az előzőleg már bizonyított Giga Aorus Z490-be, ott méricskéltem. Itt medium LLC-vel, már jól beállított hűtéssel, gyári beállításokkal, Cinebench R23 alatt 11.000 pontot kaptam 160 Wattos fogyasztásért cserébe.

Ez a fogyasztás még mindig sok, a hőfokok is csökkenhetnének még.
Ezeken, alacsonyabb feszültség értékekkel tudunk segíteni. Mehetünk kevésbé agresszív Load Line (LLC) értékkel (nagy vdrop) vagy offsetelhetjük a voltage/frequency görbét, vagy kombinálhatjuk. Igazából csúnyán el lehet mélyedni a lehetőségek tárházában.
Mivel mindig addig teszteltem míg meg nem találtam egy stabil állapot mellett a minimum feszültséget egy adott frekvenciára, végeredményben nem nagyon találtam különbséget abban hogy éppen melyik LLC profillal hoztam ki a minimumot.
Valószínűleg egy i5-ös alulfeszelt procinál ennek a paraméternek nem sok jelentősége van, nincs akkora feszültség esés, érdemes lehet mediumon hagyni. Kinyírni persze biztos ki lehetne vele ha rosszul bánunk a beállítással. Túl magas kompenzációval (alacsony vdrop) és magasra állított feszültséggel, a terhelés megszűnésekor csúnyán megugorhat a feszültség egy pillanatra. Így ugyanolyan veszélyes lehet ezzel kísérletezni, mint általában a feszültségek állításával.
Az összehasonlítás végett, lássam mivel állunk szemben, 4,3 GHz-re korlátoztam, ami az alap 11600 all core frekije is. Ezen a sebességen 115 Wattig sikerült csökkentenem a CPU package fogyasztást. Igaz az Uncore frekit el is felejtettem lassítani a simához, még valamennyit csökkenthettem volna a fogyasztáson. De az ennyiből is látszik, hogy a nálam lévő, lockolt 11600-os egy jobban sikerült szilíciumra épült mint az unlockolt, tuningra szánt 11600K példány. Ami őszintén szólva meglepő volt számomra.

Végül, magam részéről úgy gondoltam, nincs arányban a gyári értékeken kapott extra teljesítmény a több mint másfélszeres fogyasztással. Az all core turbó értékből lecsippantva, feszültséget offsetelve - de még így is gyorsabbra hagyva és magasabb uncore frekvenciával mint a sima esetén - úgy lőttem be, hogy CB terheléssel tesztelve se menjen 130 Watt fölé. Még nem igazán végleges, oda-vissza még finomhangolom. Illetve használom a pl1-es értéket is hosszú távra, egy észszerű 95 Wattra állítva. (Gyárilag 125/251 Watt a pl1/pl2 limit) Számomra ez az egészségesen hűthető kategória, ahol a PC-nek még totál semmi hangja, relatíve olcsó hűtéssel sem.
Érzésre, így is gyorsabban pörög a K-s procival a gép. Ezeken az értékeken belül még mindig szabad a pálya hogy pár core-t felhúzzak 5GHz+-ra.

Összességében meg vagyok vele elégedve. Igaz, pazarlásnak tűnhet ilyen procit visszafogni, de az eredeti pozíciója és ára helyett a jelenlegi használt piaci árát nézve, nagyon kellemes ár/értékű gépet lehet rá építeni.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.