2024. július 22., hétfő

Gyorskeresés

Mennyit fogyaszt az Intel Rakétája?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Rocket Lake

2021 első hónapjai, sok év után új architektúra, két számjegyű IPC növekedés, elhozta a PCIe 4.0-át Intel vonalra is, kapott új Xe grafikus egységet.
Az akkori versenytárs Zen3-at nem sikerült befogni vele. Kisebb csoda hogy a régi technológiával legyártott csip így is nagyon közel teljesít az AMD 5000-es szériához a belépő-közép kategóriában - amik már a TSMC akkori legújabb node-ján készültek.
Sajnos a korabeli írások leginkább a top modelleket hasonlították. Azok alapján, Intel részről túlhajtott modellekről, magas fogyasztásról olvashattunk.
Na de mi a helyzet a kommersz, tömeges felhasználásra szánt modellekkel, amiken az esetek többségében nem render vagy hasonló nagy terhelés fut egész nap?

Gyorsteszt, mennyit fogyaszt a 4,8 GHz turbóval rendelkező i5-11600 otthoni felhasználás során.

Egy Gigabyte Z490 Aorus alaplapban fut a proci, ami megelőzve a felhasználhatóságát, már rendelkezett PCIe 4.0 számára megfelelő körülményekkel, kivezetésekkel - a csökkentett funkcionalitásra a dobozon figyelmeztetnek (a teljes funkcionalitáshoz szükséges 11-gen Intel processzorok később jelentek meg mint az alaplap)
A memória 2x HyperX 3200, dual channel-ben, alap XMP beállítással, Gear1 módban - a tuning ebben ki is merül.
A háttértár egy Gigabyte PCIe 4.0 M.2 nvme modul.
Windows11 22H2 a rendszer, monitor felbontás WQHD/1440p 120 Hz-en
A fogyasztás konnektorban mérve fogyasztásmérővel. Vagyis a teljes gép fogyasztása lett mérve monitor nélkül, a monitor külön dugaljban van.

Itt meg kell jegyezni, hogy ezen alaplap a default bios beállításai alapján TDP tuningolni akar, így kézzel lehet megadni a valóban gyári, maximum TDP értékeket. A neten talált infók szerint, ezen modellre vonatkozóan 65Watt/154Watt/56sec (pl1/pl2/tau) Erre lett beállítva.

A tesztek alatt a Power management végig "High Performance" módban volt. Windows default "Balanced" esetén az idle fogyasztás további 2-3 Wattal kevesebb.

Integrált UHD 750 grafikus vezérlővel használva:

Windows idle: 37 Watt
Youtube tálcán, csak zene: 38 Watt
Youtube FHD: 46 Watt
Youtube 4K: 50 Watt

Kicsit izzasszuk meg a procit.
CPU-Z teszt alatt: 128-88 Watt multi-single
Cinebench R23 multi: 150 Watt-al indul, majd leesik 96 Watt-ra
CB-R23 futás alatt HWinfoval monitorozva a processzort, a csúcsterhelés a pl2 idejére 105 Watt volt (konnektor 150 Watt). A beállított 56 sec (tau érték) után a proci a HWinfo szerint visszaesett 65Watt pl1-re (konnektor 96 Watt) és ez így is maradt a program futás végéig.
Érdekes, hogy a beállított 154 Watt pl2 értéket meg sem közelíti, állíthatnánk unlimitedre is.

Küldjük meg a grafikus részt is ;]
Unigine Superposition teszt program 1080p: 70 Watt 720p: 85 Watt
Na igen, csúnyán gpu limitbe ütköztünk. A cpu rész halálra unja magát, meg úgy kompletten az egész gép az iGPU-ra vár. A töltéseknél felugrik 100 Watt-ra is egy-egy pillanatra

Egy kis WOWS játék hátha jobb belátásra bírja.
WQHD max grafikai részletességen nem volt teljesen játszható, kb. 20 fps-el futott. Ezzel sikerült a teljes gépből kihozni 78-88 Watt közötti fogyasztásokat. ;]
Normál esetben egyébként dGPU-val megy a gép.

Nézzük is meg mit fogyaszt ATI 6600XT OC kártyával. Bocsánat, AMD kártyával :)

Resizable BAR: on
Közben visszakerült az ASUS Strix Soar hangkártya is a gépbe.
...Igaz, az alaplapon ott vannak az első látásra megnyerő WIMA kondenzátorok, de ez sajnos nem mentesíti a tervezőket. A spórolás az integrált hang egyéb részein nyomot hagy. Hogyan voltak képesek meghagyni a Realtek 1200 integrált megoldását full integrált mikéntjében, a beépített DAC részével és erősítésével? Így sajnos az integrált hang rész nem üti meg azt a szintet ami elvárható, ezért a külön kártya.

Szóval a fogyasztás:
Windows idle: 47 Watt
Youtube tálcán, csak zene: 48 Watt
Youtube FHD: 58 Watt
Youtube 4K: 72 Watt

Na igen, a grafikus kártya beindult, látszik a jelentkező plusz Wattokon.
CPU-Z, CB-R23 alatt is látható plusz 8-10Watt fogyasztás amit a dgpu elvisz.

Az Unigine csúnyán meghajtotta a gépet. Maxon pörgött az OC-s grafikus kártya (160-170 TDP)
Így 280Watt is bevillant a fogyasztásmérő kijelzőjén.

Érdekes módon a WOWS jóval kevesebbet kért.
Játék közben megelégedett 150-160-185 Watt csúcsértékekkel.
Láthatóan, sőt hallhatóan jót tesz neki az ehhez a játékhoz túlméretes HW. Nem csak a CPU, de a GPU is unatkozik, a ventillátorok csendben teszik a dolguk.
Hozzáteszem ezen játék stílusa nem követel meg magas fps-eket, így 75-re van limitálva.

Jöjjön pár screenshot, nem maradhat a bejegyzés képek nélkül.Még valami. Ha elengedjük a gyeplőt (unlimited TDP - BIOS default), szabadjára engedjük mind a 105 Wattot amit a HWmonitor kiír, a következő eredmény születik. A konnektorban mérve, a CB futás egésze alatt 158 Watt-ot fogyaszt a komplett gép. Nem rossz így sem.

Unigine Superposition ugyanannyit hoz feloldva is mint limittel. 1080p-ben, egy 6600XT-vel nem éri el azt a terhelést a CPU, hogy hatással legyen rá a TDP beállítás.

Update:
Shadow of the Tomb Raider demo benchmark
Az alábbi képen látszódnak milyen beállítások mellett futott.
Itt is a 280 Watt dominál.
Azonban sokszor felszalad 305 Watt-ra. Egyszer az open space, őslakos marketplace-en 315 Watt is bevillant. Kétszer is lefutott, ugyanezzel az eredménnyel.
Reprezentatív eredménynek megteszi, mit várhatunk ilyen környezetben egy viszonylag modern játék, korlátok nélküli futtatásakor.

Update2:
Unreal Engine 5.1 Redwood Forest Demo
Na most két vállra fektetjük a rendszert ... hát nem ... a demoval nem sikerült. Majd talán ha npc-k is rohangásznak a fák között.
720p-n High render beállítás mellett, 60 fps-ek, 260-270 Watt összfogyasztás
720p-n Ultra render mellett, 20-30 fps, 280 Watt maximum
Egyébként gyönyörű alkotás, bámulatos hol tart már a tudomány.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.