2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

2023 December potya processzora, i5-12600KF

Írta: | Kulcsszavak: Alder Lake . 12600k . UV . adaptive . Cinebench

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

BÚÉK!...

Az év végi akciózás általában hoz érdekes dolgokat. A múlt év utolsó hónapjának a kalapjából i5-ös processzor esett ki.
Egy i5-12600KF. 6db P mag, 4 db E mag, összesen 16 thread, 4,9GHz turbó.
És persze mivel K-s proci, levették béklyóit. Minden állítható, tényleg minden, éppen csak plusz magokat nem tudunk berakni.

De nem is kell. A 16 thread hihetetlen teljesítménnyel és hozzá tartozó hatékonysággal teszi a dolgát az árszintjén (~70e Ft).
El kell hogy spoilerezzem előre, mire jutottam egy kis finomhangolás után.
Gyári frekvencián, CineBench R23 multi - 17.500 pont, amihez 98 Watt package power fogyasztás társul, 88 Watt cores power fogyasztással.
Nem hittem a szememnek. Megmértem az egész gép valós fogyasztását a fali aljzatban, fogyasztásmérővel. Igazolta a fentieket. 155 Watt volt a maximum amit jelzett. Ebben, a kimaxolt proci terhelés alatt, minden komponens benne volt, alaplaptól, kártyáktól (RX6600XT, Sound Blaster Z), ssd, memória, táp vesztesége, stb..

Összehasonlítás végett, AMD 5000X vonalon, ilyen teljesítményszinten, ekkora hatékonysághoz legalább 24 thread szükséges. A 7000X vonal, a jobb gyártástechnológiájának köszönhetően, 16 threaddel meg is előzi, de azok egy drágább ligában versenyeznek, a Raptorokkal.
(AMD esetén sokan abba a hibába esnek, hogy azok TDP limitét hasonlítják az Intel valós Power limitéhez, ami túlzott optimizmushoz vezethet, miközben a fogyasztásuk koránt sem annyi amennyire TDP szinten beállítjuk)
Egy év múlva, talán azokat is gyurmázhatjuk olcsóért.
... szösszenetként ... fórumokban olvasgatva az eredményeket, 13600K akár már 100 Watt körül, 5GHz+-on hoz ~22k CBR23 értékeket. Jövő ilyenkor, 60k-ért vevő leszek rá :))

Érdekességképpen, a komplett desktop gépre vonatkozó, Windows idle állapotbeli fogyasztás, monitor nélkül, fali aljzaton mérve 48 Watt.

A hűtés maradt a 120-as, egy ventilátoros AIO, silent profillal, 800 rpm kezdeti, terhelésre emelkedő fordulaton. A házban 1db 120-as ventilátor, hasonló beállítással, 600 kezdő rpm-en. Hangtalanul teszik a dolgukat. Az idle hőmérséklet 28-29 C fok, 24 C fokos szobahőmérséklet mellett.
Több órás játék után sem éri el a 60 fokot a proci hőmérséklete még ilyen alap hűtéssel sem.

A gép DDR5 6000-es memóriával lett összerakva. Szerencsére azok ára is olyan szinten beesett, hogy az aprón már egy árban mennek a DDR4-es társaikkal, dupla akkora sávszél mellett.

Beállítások:

ASUS BIOS első lépések, gyári értékekre állítás.
Overclock tuner - Manual
ASUS Enhancement - Enforce All limits (vagyis minden gyári korlátozáson, nincs túllövés. Többek közt a PowerLimit is 150-re vésődik be, de látva az eredményeket van ennek értelme?)
SVID Behavior - Standard scenario
Memory controller - 1:2 (gear 2 ... na jó ez már tuning a felhasznált memóriával, de ez alap elvárás egy AlderLake procitól, ennél sokkal többet is bírna. Az Intel procik IMC-ben nagyon erősek)
Memória modul beállítások egyelőre XMP adatok alapján, mind sebesség és a késleltetés.
OC Tuner- keep current
Digi+VRM: LLC3

Ezekkel a beállításokkal 120 Wattot kért a CBR23 multi teszt.

A következő lépés, a feszültség csökkentése.
Itt máris kettő részre ágazik el a történet.

Amennyiben olcsó B-s lapban történik, akkor a lehetőségünk korlátozódik.
ASUS alaplapban pl. az SVID Behavior további optimista hangolása, "Best scenario" -ra állítva csökkennek a feszültség értékek.
Illetve a Digi+VRM LLC érték csökkentéssel, kikapcsolva a terheléskor beeső feszültség kompenzálását - ez esetben javunkra fordítva. Ezzel a kettővel már gyakorlatilag annyira lecsökkenthető, ami már a proci lehetőségeinek a határán mozog. Így is elértem a 100 Watton tetőzést terheléskor.
Ezeken felül szokott lenni lehetőség, fixen offsetelni a cpu core feszültséget, de gyártótól függően lehetnek különböző BIOS trükkök amivel végül el lehet érni UV értékeket.

Egy Z-s lapban szakszerűbben lehet mindent is állítani.
Én az ASUS TUF Z690 lapjában kísérleteztem.
A processzor kért feszültsége attól függ mekkora frekvencián üzemel éppen. Erre van a V/F görbe. Ezt lehet eltolni különböző irányokban, játszani az értékekkel.

V/F Point Offset:

Itt viszont vannak szabályok amiket be kell tartani.
Az LGA 1700 platformon 11 darab V/F point van meghatározva. Ebből kalkulálja a görbe egészét.
Ezt lehet offsetelni negatív vagy pozitív értékekkel.
Vagyis csökkenteni egy adott frekvenciára eső feszültséget vagy éppen növelni.
A 7. érték ami a maximum turbó sebességre eső feszültséget határozza meg.
A 8.-tól a 10.ig, ugyanazt kell beállítani mint a 7.-re, különben lehet nem érvényesül a rule.
A 11. érték az OC eltolás, amikor a frekvencián is tuningolunk, vagyis az egyéb BIOS menüpontokban, a frekit is OC-zuk közben.
(Ez akkor is érdekes ha csak pár mag együttes használatára engedünk kicsit nagyobb speedet. A másik ha All Core tuningban gondolkozunk, de spéci engem ez nem fog meg +pár % teljesítményért, + dupla-tripla fogyasztásért, +100ezrem sincs hűtésre)
A 1. és 6. közötti értékek állítják az alacsonyabb frekvenciára.
Fontos, hogy a végeredmény feszültségnek folyamatosan emelkedőnek kell lennie. Nem lehet olyan, hogy magasabb frekin egyszer csak kisebb feszültséget kap.
Pl. ha két lépés között kicsi a különbség, és a fentebbire túl nagy negatív offsetet rakunk, akkor ez sérülhet, kidobja a rule-t. Ha végigírom ugyanazzal az egészet az sem jó neki.
Végül az 5. és a 10. között állítottam 0,04 Volt negatív eltolást.
Így 4 GHz és felette vesz vissza a feszültségből 0,04 Voltot. Ezzel, plusz best scenariora állítással kaptam a legjobb eredményt LLC3-on.
Tovább erőszakolva, a fenti beállításokkal, csak 0,08 negatívval, egészen 92/82 Wattra (package/cores power) le lehet szorítani a fogyasztást a gyári frekis, fullos terhelésre, de ott már nem bírta a hosszan futó CB-t csak egyszer ment le.
Nagyobb hűtéssel, deliddel ez is biztosan meglenne, de nem célom tovább feszíteni.

Később még próbálkozom kicsit finomabb beállításokkal, esetleg magonként. Van még benne tartalék. Nem beszélve a memória időzítésekről, mennyit el lehet azzal is babrálni a további optimalizáláshoz.

Amennyiben valaki hasonlóra vetemedne - először is csak óvatosan a feszültségekkel, csak saját felelősségre, könnyen az örök vadászmezőkre(másik multiverzumba) küldhetjük az alkatrészeket - egyébként pedig szép lassan, apró lépésekben érdemes haladni. Nem garantált, hogy minden proci hozza ezt a szintet, de abban biztos vagyok hogy vannak ennél sokkal jobb példányok is.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.