2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

Lakásbérlés

Írta: | Kulcsszavak: lakásbérlés . kaució . értelmetlen

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Érdekes a magyar lakástulajdonosok mentalitása, akik kiadják nem használt lakásaikat.

Mégpedig azért, mert a döntő többség azt a - szerintem hibás - gyakorlatot, szokást követi, miszerint beköltözéskor a tárgyhavi bérleti díjat és kéthavi kauciót kérnek.

Egy 60.000 Ft-os bérleti díjú lakásnál ez 120.000 Ft. Beköltözéskor le kellene tennem az asztalra (csak úgy pofára) 180.000 Ft-ot. Sajnálatos, de ennyi pénzt én még egyben nem láttam. A kaució okaként az esetleges jövőbeni károkozás fedezését jelölik meg többségében. A tulajdonos előre kifizetteti velem azt, amit feltehetőleg nem is fogok elkövetni, de én legyen olyan jó arc, hogy egy vadidegen embernek a fizetésem - majdnem - többszörösét adjam oda, jó esetben fél óra ismeretség után.

Ha mégis kicsengetik a bérlők a kívánt összeget, akkor kiköltözésnél különböző okokra hivatkozva általában csak egy részét kapják vissza, ha egyáltalán visszakapják. Az még jobb eset, amikor a pénzt nem is tudja visszaadni egyből, mivel azt a sajátjának tekintette és elköltötte. Persze azt egyik se hagyja, hogy letétben legyen a pénz, miközben ahhoz a pénzhez neki semmi köze sincs, úgymond csak megőrzi.

Én is nagyon örülnék, ha valaki csak úgy a kezembe nyomna egy marék pénzt 15-20 perc beszélgetés után... érthető. LooL

A megoldás erre egy ügyvéd előtt aláírt és ellenjegyzett normális (!) szerződés lenne, amiben le van irva feketén-fehéren, hogy kit terhel a felelősség és a hozzá tartozó költségek. Gond, nem fizetés esetén pedig törvényes úton be lehet hajtani a pénzt (fizetési felszólítás, behajtó). Ja, hogy a szerződésnél szinte sosincs jelen közjegyző, ügyvéd? Ja bocs. Persze mert feketén kell a jövedelem, mert olyan nagy dolog kifizetni egy 60k-s lakás után a vonatkozó adót (~4-5k/hó). Arra persze van eszük, hogy megkérjenek arra, hogy ha utalok, akkor ne utaljak már lakáskiadásra a közlemény mezőben... Nem az első albérletem "fogyasztom", a jelenlegi már a 4. 3 év alatt (városváltás) és egyik helyen sem volt normális szerződés, maximum kézzel firkantott WC papírok. A jelenlegi pl másfél éve íródott, valami hasonló szöveggel:
XY kölcsönadom (WTF? LOL!) X utca Y szám alatti lakásom XY-nak havi Xe Ft-ért és 1 havi kaucióért 3 (!) hónapra.

Persze a szövegértelmezésen felesleges fennakadni... itt tartunk.

Egy szónak is száz a vége, nem értem ezt a mentalitást és elavult gyakorlatot.

Magyarország... 2013.

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

A kaució alap, hogy van, ő se ismer...

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#2) varga.tamas válasza lezso6 (#1) üzenetére


varga.tamas
(kvázi-tag)

Félreértettél. Az elsődleges bajom nem a kaució meglétével, hanem a mértékével van.

Nem ismerjük egymást, de én legyen jó arc és adjak neki egy magyar átlagfizetés feletti összeget puszira...

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#4) tildy válasza lezso6 (#1) üzenetére


tildy
(PH! nagyúr)

Jopar helyen laktam mar alberletben, 1-2 honap kaucioval. MINDIG visszakaptam.
Nem ertek egyet a posztoloval.
Kalandor: 3 havi talan picit sok. Ket havi teljesen realis es nem elrugaszkodott.

[ Szerkesztve ]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#5) DeFranco válasza varga.tamas (#2) üzenetére


DeFranco
(PH! nagyúr)

Te több kárt tudsz okozni neki, mint ő neked. Ha pedig nem követsz el semmit, akkor a kaució visszajár. Teljesen alaptalan a felháborodásod.

Ügyvéd nem kell, elég ha két tanú ellenjegyzi a szerződést, az már teljes bizonyító erejű magánokirat. Ha akarsz mellékelsz hozzá fényképeket, és nincs vita, hogy mi volt a lakásban, meg mi milyen állapotban volt.

Az hogy neked nincs két havi kaucióra előre pénzed, az egyéni szociális probléma, ebben az esetben (ne sértődj meg nem akarlak megbántani) nem is adnám ki neked a lakásom, mert ha ennyire nincsenek tartalékaid, és/vagy nem tudsz bánni a pénzzel, akkor nagy valószínűséggel az albérleti díjjal is lesz előbb-utóbb elmaradásod.

[ Szerkesztve ]

(#6) varga.tamas válasza Kalandor (#3) üzenetére


varga.tamas
(kvázi-tag)

Akkor mondhatom úgy, hogy jó megjelenésem van, jó arc vagyok, nem büdös a szám és nem rajzolok szarral a falra. Bár ennyi pénzért már elgondolkodnék rajta. Legközelebb majd megpróbálom.

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#8) tildy válasza Kalandor (#7) üzenetére


tildy
(PH! nagyúr)

Oke, en 3 havi kauciora ertettem :B

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#9) baluka26


baluka26
(PH! nagyúr)

Nem értem a felháborodást én sem.

Amikor egy évet laktam albérletben Pesten eléggé jó viszonyt sikerült kialakítani a tulajjal, szóval mi mindent eléggé könnyedén megoldottunk, végén pénzben még mi jártunk jól, mert visszaadta a kauciót teljesen, és az apró okozott hibákat saját pénzén megcsinálta.

Nekem igazából csak pozitív véleményem van erről az egész albérlés történetről.

They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska

(#10) varga.tamas válasza Kalandor (#7) üzenetére


varga.tamas
(kvázi-tag)

Ami azt illeti képes lennék letenni, de a fél éves megtakarításom nem ilyesmire fogom elszórni. Abból sose lesz önrész, ha "csak kiveszek kaucióra"....

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.