2021. április 18., vasárnap

Gyorskeresés

Tanulság...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tanulságos eset esett meg velem este. :)

Na szóval, tegnap észrevettem, hogy a Nagios (monitorozó rendszer) "null()" értéket ad vissza az egyik HP GL380 G6 gép fizikai állapotára (meghajtók, ventik, táp...stb). Minezt természetesen zöld, vagyis minden fasza státusszal.

Nosza, megnézem mi a nyűgje, baja. Pár HP driver és utility hiányzott. Előtúrtam a CD, felraktam a szükséges toolokat, a Nagios megjavult, mindenki örül, ma sem hiába keltem fel... Persze újra kellett volna indítani a gépet, amit nem tehetek meg napközben, mivel használják (multi cég, kemény SLA-val). Kinéztem egy szabad időpontot, amikor nem fut semmilyen ütemezett feladat (0:00). Ezzel nincs baj, úgyis tolom a gamet legalább addig.

Otthonról csak VPN-en keresztül tudok bejutni, erre pedig az Aventail nevű programot használjuk. Katt az ikonra, 4. próbálkozásra kitalálom a jelszavam, látszólag bent vagyok. Távoli asztal -> nem található a host. WTF? Megnéztem a hálózati kapcsolatokat (ugye a VPN létrehoz egy virtuális adaptert), de az Aventail nincs kapcsolódva. Nosza csatlakozok onnan is. #VPN Kiírja, hogy gond van a service állapotával, restartoljam a gépet és jó lesz. Na azt már nem - gondoltam -, majd megerőszakolom, logout, login, úrja próba -> ugyanaz. Na akkor reboot.

Login után azt írja csatlakozáskor, hogy az Aventail service nem fut. Oké, elindítottam kézzel, csatlakozok, megy a távoli asztal is, hurrá!

Tolok egy restartot a szerverre, Nagios fél percen belül jelzi, hogy "Host is down" (ez megérne még egy misét, miszerint a Nagios által legkisebb lekezelhető időegység 1 perc). A szerver tetű lassan bootol, legalább 5 perc. 7 perc után semmi, kezdek izzadni, nyomogatom a Nagstamon-ban (a nagioshoz egy desktop kliens státuszt nézni) a recheck-et a hostra, semmi. A VPN ledobott, GOTO VPN.

Eltelt 10 perc, VPN megy, a gép viszont nem. Ekkor volt 0:40, kezdek izzadni. Na mi legyen? Elrobbantok még egy cigit (ez már vagy a 4. a folyamat során). Nincs más hátra, be kell menni. Az irodától nettó 9 percre lakok (gyalog), gyorsan bemegyek. A biztonsági őr (Béla bá') nyit ajtót, kérdi mi a látogatásom oka? Full leizzadva mondom, hogy leállt az egyik gép. Erre teljes átéléssel a következő mondja: "Ne bazd má'!". De bizony, nem látogatni jöttem 1 órakor :D.

Berongyolok a szerverszobába, a gép státusz ledjei zöldek. Irány a konzolszoba. Bekapcsolok egy monitort, KVM-et átcsattintom, erre mi fogad? :W

Bizony, benne maradt a CD és onnan bootolt be a gép. Kitépem a CD-t, reboot, elindul, belépek, elindítom a serviceket és minden faja.

Kifelé menet Béla bá' örömmel észlelte, hogy nincs nagy baj. lekezeltünk és elindultam haza. 1:30-ra ágyban voltam.

Tapasztalat: Szerverben nem hagyunk CD-t annál tovább, mint amennyit használjuk

:Y

Hozzászólások

(#1) turai_


turai_
tag

Rendszergazrazda bajtars :))
Nekem egyszer eltunt az egyik az ejszaka kozepen, inditas utan /sbin/init not found. init=/bin/bash, elindult, /sbin/init van, de a gep normalisan nem bootol. Szolgaltatas minel elobb menjen, fel kellett huzni egy uj Debiant, ez hajnal 3-kor tortent. De hogy miert nem latta... Ezt mar sosem deritem ki, gyorsan kellett megoldani, de semmire nem reagalt, csak a formazasra. Erdekes. (Ahol eppen tanulok, ugyanez megtortent az egyik asztali geppel, ott sem volt mas megoldas.)
De miert csak ejszaka gelesztaskodnak a szerverek? :W

[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*

(#2) kraftxld


kraftxld
nagyúr

Simán be kell állítani az iLO-t és azzal távolról belépsz a bios-ba, átállítod a boot sorrendet, és van öröm meg bódottá :)

🇳🇿 | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#3) bambano


bambano
titán

nem csak, hogy szerverben nem hagyunk cd-t (desktopban sem), hanem a boot sorrendet is beállítjuk rendesen, ahogy az előző hsz-ben is javasolták.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4) varga.tamas válasza kraftxld (#2) üzenetére


varga.tamas
tag

Az ILO-ját nem tudtam, aki tudta volna, az pedig nem volt elérhető.

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

(#5) Celtix


Celtix
csendes tag

"(ez megérne még egy misét, miszerint a Nagios által legkisebb lekezelhető időegység 1 perc)."

# INTERVAL LENGTH
# This is the seconds per unit interval as used in the
# host/contact/service configuration files. Setting this to 60 means
# that each interval is one minute long (60 seconds). Other settings
# have not been tested much, so your mileage is likely to vary...

Nalunk ez van

interval_length=1

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.