2019. június 19., szerda

Gyorskeresés

Odroid-HC2 hűtés

Írta: | Kulcsszavak: Odroid . Hardkernel . NAS . Exynos . Passzív . Hűtés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Motoszkált a fejemben a gondolat, hogy vajon lehetséges-e a korábban tesztelt Odroid-HC2 üzemi hőmérsékletét csökkenteni. Szoftver oldalról a cpu-governor változtatásával lehet eredményeket elérni, de nálam ez már alapból ondemand módban volt, vagyis az órajelek dinamikusan skálázódhattak le szükség szerint (ez a beállítás jár a legkisebb hőtermeléssel). A gpu-governor is átállítható performance-ról (állandó 600MHz) simple_ondemand-ra (177MHz-600MHz), amivel nyerhető talán 1-2 °C és párszáz milliwatt, ha épp nem használjuk semmire a kimenetétől amúgy is megfosztott grafikus egységet (bányászat).

A passzív hűtésre alapozó megoldást nem akartam ventilátorral ellátni, hiszen akkor az egész koncepciót állítottam volna fejre. Egy darabig nem is találtam rajta fogást, aztán a boardot leszerelve, a fehér színű pasztát eltávolítva jobban körülnéztem. Az eloxált bordának hűtési szempontból egy ponton kellene érintkeznie a panellel, a CPU-nál. Ez így is van, de sajnos az én példányomnál csak félig, ugyanis a kettő közé benézve, fény felé tartva látszik némi légrés. Körülbelül a chip egyharmada fekszik fel, a többi része már elválik, de épp csak egy hangyaszempillányit, fotózni sem lehet. Talán ez még az a kategória, ami egy kicsit több, vagy jobb minőségű hővezető pasztával javítható.

Nem használtam drága és speciális kenőcsöt (általában az ár-érték arányt tartom szem előtt), csak egy általános fémes színűt amiből még találtam itthon - so no magic here, ahogy a művelt francia mondja. Viszont ebből megkínáltam rendesen, hogy biztosan kitöltse majd a hézagot, elektromosan nem vezet, tehát zárlatot nem okozhat. Az eredmény a beavatkozás mértékével arányos, talán picit jobb. Abszolút üresjáratban és 100% CPU terhelésen is 6 °C-al lett hűvösebb, a kettő között visszafogottabb a csökkenés.


Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.