2023. szeptember 27., szerda

Gyorskeresés

Nincs összefüggés a VGA árak között!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Possible trollpost.

Kriptohírek júniusban

Érdekes módon a chiphiányról csak olyan cikkeket találtam hogy még évekig eltarthat, de a videókártya árak az elmúlt hónapban mégis majdnem 30-50%-ot estek. Akkor mégse emiatt mentek fel korábban?

Hozzászólások

(#1) flymi


flymi
addikt

A fene tudja. A korábbi 100%-os áremelkedés után üdvözítő, h kezdenek beszakadni az árak, de még mindig nem tartunk ott, ahol kellene.

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#2) Fecogame


Fecogame
veterán
LOGOUT blog

Igen, már kezdenek esni az árak. Amit 2 éve vettem RX 480-as kártyát 50-ért, már nem 150-ért árulják HA-n, csak 120-ért :DDD

Természetesen nincs összefüggés a BTC árának feleződésével ;]

[ Szerkesztve ]

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#3) cskamacska


cskamacska
addikt

"Akkor mégse emiatt mentek fel korábban?"

Nem, nem csak. Ugye 3 fő dolog miatt verték fel az árakat, ez mind szinte egyszerre jelentkezett.

- Chip, és általános alkatrészhiány lett. Ezt viszonylag nehéz belőni kit mikor mennyire érintett, mert ha egy gyártó véletlen pont kimaradt a buliból akkor az ő készletét ugyanúgy lerabolták a boltból a másik két ok miatt. Elvileg ez enyhül már egy ideje.

- Az emberek a korona miatt otthon gubbasztva jobb híján elkezdtek kockulni, és megvettek mindent ami a gépükbe fért. Ez sem teljesen egzakt dolog, mert más-más országokban, régiókban más fajta lezárások voltak. Pl nálunk alig volt korlátozás, részleges kijárási tilalom pár hétig volt tavaly tavasszal, ezen felül csak az éjszakai bulizást lőtték ki, meg nyilván a rendezvényeket. De azért ez messze volt a panel bejárati ajtók behegesztéséhez képest. :DDD
Ez gyakorlatilag a teljes világon megszűnőben van, itthon pl már a legócskább balatoni apartmanért is tapossák egymást a kényszeres nyaralni vágyók. :)

- GPU-val bányászható kripták ára kilőtt az égbe, és Kínában teljes hónapos vidkártya szállítmányokat raboltak le már a gyárkapunál. Erre van fajin kis mérőszámunk, az ETH hash rate, ami a hálózatba öntött számítási teljesítményt méri. Ez május végén megtorpant, majd esni kezdett. Nyilván szerepe van a kripta HODLraszállás késlekedésének, ill a kínaiak kriptátlanitási törekvéseinek.

Magyar árakban még benne lehet egyéb is, mint pl a forint árfolyam, az ide érkező szállítmányok esetlegessége, vagy a kereskedők általános lehúzási hajlandósága.

Azt meg kell jegyezni, hogy magyar pénztárcával még mindenféle válság nélkül is baromi elérhetetlen lett a közepes vidkártyák ára. Most egy 160 ezres RTX 3060-nak is örülni lehetne, de ez BAROMI messze van egy 2014-es R9 285, vagy GTX 960 60000 forintos árától. :U

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#4) nemlehet


nemlehet
őstag

Továbbá megjelent a 3070-3080 Ti ami nem igazán jó bányászni.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#5) GAI válasza cskamacska (#3) üzenetére


GAI
senior tag

... és még messzebb van a 2008-as, 40-45000 Ft-os 8800GT áraktól (ami ugye nem középkategória volt, hanem majdnem csúcs, kb mint most egy 3070).

(#6) cskamacska válasza GAI (#5) üzenetére


cskamacska
addikt

Sajnos ott benézett egy 200-220 helyetti 150 forintos dollár(és 270 helyetti 230-as euró) árfolyam is, nem természetesen volt olyan olcsó. Amúgy 35000 forint körül már HD4850-et lehetett venni (gyakorlatilag az RTX 3070 analógja), az jobban megérte. :P

Igaz, akkor épp bottal se piszkáltad volna meg a 3dfx-nVidia mellett. :D

2003-2004 körül is ~30-45000 forint a középkategóriás FX5600-R9600Pro-XT, majd a 6600 GT terepe volt, a legjobb kártyák mindig 60-70k felett indultak, '99 óta biztosan. Most 250 felett, ha és amennyiben lejönnek 600-750 ezres sávból. :U

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#7) zzolika válasza cskamacska (#6) üzenetére


zzolika
aktív tag

Én nem az euro/dollár árfolyamhoz nézem, hanem a fizetésemhez.
Akkoriban egy jó erős középkategóriás kártya, amin minden elment, az volt egy félhavi fizetésem, a csúcskártya egyhavi. Most egy középkategóriás kártyát veszek 2 havi fizetésemből, ha épp kapni lehet. A csúcs meg egy autó ára?

(#8) angyalpc2


angyalpc2
aktív tag

Az IC hiány se 1-2 hét után jelentkezett hanem 2-6 hónap után
szóval a megoldás is 2-6 hónap vagy mégtöbb
Egy kis VGA esés még nem jelenti azt hogy nincs rá bődületes kereslet és felszabadul a kapacitás

(#9) warcat


warcat
veterán

Valahogyan/valamiért EU kritikán aluli szinten nem kapott készletet, eltűnt az éterben, érdekes lenne kideríteni, hogy hol landolt, de nincs hozzá forrásom.

Természetesen biztos itt is vették/vitték dögivel a bányászok míg tudták, de érdekes módon amcsiknál azért fel-felbukkant a normál áron a nagy láncoknál, míg itt EUban kb április legeleje és június között amazonon gyakorlatilag nem volt értékelhető mennyiség (third party seftereken kívül akik 250%-on árulták).

Jelenlegi teóriám az, hogy még Kínában lenyelték azért a nagyját, és most, hogy ott kilátástalan lett a dolog, a felszabadult kapacitást az EU-ba öntötték, mert ez az a hely ahol a legmagasabb árakat érték el a kártyák (a kritikus hiány miatt), miközben a fizetőképes kereslet több százmilliós.

(amcsiknál már erős lázongás volt az 1000 dolláros 3070 árakon, míg itt elkeltek 1250€-ig simán)

EA: It's in the crate!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.