2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

VÍZBIZTONSÁG ! Erről ug@tok jó pár éve !

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

„Vízbiztonság” !!! Erről ugatok jó pár éve !!!

[link]

A fenti kifejezés el is hangzik a videóban. Ez a legfontosabb… VÍZBIZTONSÁG !
Még ha nem is tudsz jól úszni, tiszeld (!) a vadvizeket !
Ha elfáradtál, feküdje fel a vízre, ne pánikolj, ne félj, sodródj (majd Mohácsnál kihalásznak) !
A hangsúly a tiszteleten van.

Nem vagyok oda a Zindex propaganda videókért, de ez előtt fejet hajtok, mert okos dolgok hangzanak el.

Mint már kifejtettem korábbi topikokban, meglehetősen jó úszók vagyunk a Zasszonnyal… Úsztunk pár országos csúcsot és versenyszerűen nyomtuk fiatal éveinkben. Mégis, TISZTELETTEL bánunk a mai napig a vadvizekkel. Ez nem medence!
Hirtelen mélyülnek, erős sodrások, örvények, a felszín és az 1 méteres mélység közötti 15 Celsius-fokos hőmérséklet különbségek, stb… Még egy bányatóban is kialakulnak konvekciós le- és feláramlások a hőmérséklet különbség következtében…
Egy gyakorlatlan úszót meglephetik ezek a dolgok, de tovább megyek, még a gyakorlott úszót is meglepik néha a vadvizek!!!

Ha csónakkal/kenuval túrázni megyünk, mindenkin mentőmellény van, kivétel nélkül! A kölkök (11 és 13 éves fiúk) szintén kiváló úszók… MEDENCÉBEN !!!

A vadvizeket mindenkor TISZTELNI kellene, és akkor nem lenne ennyi haláleset nyaranta!

Ez a szülők (mi) felelőssége MINDENKOR!

Lehet ökörködni, lehet hülyülni, de mindig a SAJÁT KORLÁTAINK BETARTÁSÁVAL!

Egyszerű példa: sokat járunk vadkempingezni a Szigetközbe. Augusztus-szeptember környékén néha beugrálunk az áradó Duna vizébe… Ilyenkor a jóságos Duna nem az a békés folyam amilyennek ismerjük, hanem tulajdonképpen egy játékos, hegyi patak…
Emberileg fel nem fogható tömegárammal, sebességgel és ERŐVEL!
Minden „úszóra” ketten vigyáznak a part mentén futva, mentőkötéllel, mentőbójával…
Közel 300 méter „leúszása” után, amikor a partra evickéltünk jobban kivoltunk, mint egy magyar bajnoki 1500 méter leúszása után…
Mi gyakorlott úszók vagyunk, miről beszélgetünk ?!?
A vadvíz kíméletlenül megtorolja azt, aki tiszteletlen vele ! MINDIG, MINDENKOR !
Legyen az tó, folyó, bányató, akármi…

A vadvíz nem „játék”, akárcsak a medve…

Hozzászólások

(#1) buherton


buherton
őstag

A01 te vagy az? ;]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#2) Medocsabi


Medocsabi
addikt

Teljesen igaz.nekem a címről annó a diákmunka jutott eszembe. 3 napig voltam "úszómester" egy pest strandon diákmunkán úgy,hogy mivel a fülembe egy öröklött begetség miatt nem mehet víz sose tanultam úszni! Amikor ezt mondtam azt mondák nem baj,nem mély a víz!....És ez halál komoly.Akkor gyerek voltam,poénra vettem,nem történt baj.De mi lett volna ha?....
fatert meg egyszer régen a Tisza-tó sodra vitte el szörföstül,a gátig közdött az árral,végül gahyta a rákba és kiúszot,de para volt rendesen.

(#3) sketchifun


sketchifun
senior tag

Nem tudok úszni.

De voltam már mély vízben. És kifejezetten zavar, hogy nincs alattam talaj. Hogy nem ér le a lábam.

Van egy kis tó. Mesterséges, direkt strandnak építették. Marha jó a vize. Tavaly kimentünk, egyik végén csúszda, másik oldal magas stégek, lehet ugrálni. Tapasztalt jó úszó pancsolótárs mondta, ússzunk át a túloldalra. Oké, mibaj lehet, nem lehet ez olyan mély, van úszómester. A feléig eljutottam, de furdallt a kíáncsiság, mennyire lehet mély. Megálltam, nagylevegő, mondom előbb utóbb leér a lábam.

Na, amikor éreztem, hogy már merülök 2-3 másodperce, rájöttem, hogy nem vicces, nagyon mély. Nekem legalábbis. Meg persze, odalent borzasztó hideg. A pánik miatt eszeveszett módon kezdtem el felúszni, aminek meg is lett a következménye, mindkét lábam begörcsölt. A tó közepén. Egy mély tó közepén. Háton, hason, ahogy tudtam, kapálóztam, lehetőleg kifelé. Az úszómester ebből semmit nem vett észre, az ismerősöm vette észre mikor átért, hogy nemoké, ő jött vissza segíteni.

Hát, azóta nyakig érő víz maximum, soha többet. Persze nem lett baj, és nem is fulladtam volna meg, mert tudtam, hogy nem szabad pánokolni. De ez olyankor tudod mit ér? Semmit az égvilágon. Ha az ismerősöm nem tapasztalt úszó, és nem jön vissza, lehet hogy nem írok.

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#4) Csabroncka válasza sketchifun (#3) üzenetére


Csabroncka
addikt

Nem tudok úszni. > De voltam már mély vízben. :N

De most komolyan, szerinted csak mély vízben lehet megfulladni :F

Ráadásul sekély vízben ugyan olyan könnyen lehet úszni, mint mély vízben - ami a nyílt vízen veszélyes a szél és a sodrás, lefelé húzó örvények, áramlatok - na ezzel ha tudsz úszni, ha nem az életedbe kerülhet.

Aki pedig nem tud úszni az pancsoljon - ez van :(

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#5) sketchifun válasza Csabroncka (#4) üzenetére


sketchifun
senior tag

Nem, nyilván nem. Állóvízről beszélek, soha nem mennék vadvízbe.

Jobban féltem én ennél a tyúxaros életemet.

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#6) Medocsabi válasza sketchifun (#5) üzenetére


Medocsabi
addikt

Tisza-tó is állóvíz,de annak elég vad! ;]

(#7) sketchifun válasza Medocsabi (#6) üzenetére


sketchifun
senior tag

Mesterséges, maximum 170 mélységig, na!! :DDD

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#8) Csabroncka válasza sketchifun (#5) üzenetére


Csabroncka
addikt

Szerinted itt kit érdekel, hogy hat kilométer víz van alatta?

"in medias res"

(#9) AAntii válasza Csabroncka (#8) üzenetére


AAntii
őstag

Szerintem pont emiatt nincs jelentősége a vízmélységnek, bokáig érőben is meg lehet fulladni, ha pedig már ellep a víz, akkor eléggé eltörpül a jelentősége, hogy 3 vagy 10 méter mély. A folyóvizek iránti tiszteletem pedig töretlen, nem feltétlen akarom letesztelni, hogyha valami örvény lehúz magával, akkor fel tudok e jönni annyi idő alatt, míg az első két deci vizet belélegzem.

@Medocsabi: Soltvadkertre szoktunk járni fürdeni, a vízimentő leginkább a parton van, hogyha valami baj történne valamelyik úszóval akkor ugyanannyi esélye lenne kimenteni, mint egy úszni nem, vagy kevésbé jól tudó embernek, mivel mielőtt elmerülne be sem érne. Kb. keménypapírból is lehetne a csónak, ugyanannyi haszna lenne a biztonságérzet felesleges illúzióját ugyanúgy megkapnánk.

[ Szerkesztve ]

"Az amatőrnek ihlet, a profinak előleg kell."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.