2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Új, Windows-szerű csomagkezelőt kap az Ubuntu Linux

Írta: | Kulcsszavak: windows . ubuntu . linux . csomagkezelő

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az Ubuntu Linux készítői a hét közepén, a disztribúció fejlesztői listáján jelentették be, hogy a közismert operációs rendszerben hamarosan egy új, általuk kidolgozott csomagkezelő rendszert vezetnek majd be. Az egyelőre még külön név nélküli rendszer alapvetései kísérteties hasonlóságot mutatnak azzal, ahogy a Windows-telepítők is működnek már évtizedek óta, és a Linuxokat gyakran sújtó kompatibilitási problémákra jelenthetnek majd elsősorban megoldást.
Az új csomagkezelő legfőbb vezérelve az lesz, hogy benne az egyes csomagok - amik gyakorlatilag egy-egy alkalmazást fednek majd - nem definiálhatnak egymás közötti függőségeket. Ehelyett minden egyes alkalmazás telepítőkészletének magában kell majd foglalnia az összes általa használt segédprogramot és kiegészítőt is. Ezzel összefüggésben a programok - és velük együtt a hozzá tartozó kiegészítők is - mind egy-egy saját könyvtárba kerülnek majd feltelepítésre, aminek kellemes mellékhatása lesz az is, hogy garantáltan rendszergazdai jogosultságok nélkül is fel lehet majd rakni őket.

Szintén megkötés lesz a korábbi csomagkezeléshez képest, hogy az egyes csomagok minden futtatható állományt, konfigurációs fájlt vagy egyéb erőforrást csak deklaratív eszközökkel hozhatnak majd létre ill. másoltathatnak majd fel a rendszerre, egyedi szkripteket pedig nem használhatnak majd ehhez. Ennek köszönhetően a programok minden komponense azok közreműködése nélkül is eltávolítható lesz majd, telepítésük pedig így szintén nem követelheti majd meg más programok - például a telepítőszkriptek által használt értelmezők - installálását is a rendszerre.

Az új formátum szerint készült csomagok egyébként nem szöveges, hanem bináris formátumot fognak majd használni, előállításuk pedig akár nem-Ubuntu vagy nem Linux-alapú rendszeren is megoldott lesz.

Az új csomagkezelőt az Ubuntu nyilvánvalóan elsősorban azzal a céllal vezeti majd be, hogy olyan alkalmazáscsomagokat állítson elő, amelyek a disztribúció legkülönbözőbb eszközökön és környezetekben - például mobilokon és táblagépeken - futó változataira is felmásolhatók lesznek, anélkül, hogy ehhez az alaprendszerhez kellene nyúlniuk ill. hogy a platform egyes változatai számára megterhelő mennyiségű külső függőséget definiálnának.

Az új csomagformátum ugyanakkor nem a jelenlegi helyett, hanem a mellett fog megjelenni. A dpkg és az apt csomagok így továbbra is használhatók maradnak majd - legalábbis a disztribúció asztali kiadásán -, és az Ubuntu maga is csak az újonnan felvételre kerülő alkalmazásokat fogja az új, saját formátumába csomagolni.

Hozzászólások

(#1) bambano


bambano
titán

[link] tényleg a hét közepén jelentették be, csak nem most, hanem három hete.

egyébként bánja a franc, az ubuntu úgy rohan a vesztébe, ahogy akar. pedig már több alkalma is lett volna a főnökének rádöbbenni, hogy hiába a sok pénz, az még észt nem jelent.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2) Mr X válasza bambano (#1) üzenetére


Mr X
veterán

Ezt a vesztébe rohanós részt kifejthetnéd. Laikusként nem vagyok ilyen mélységben benne, de nem látom, hogy nagyon hanyatlana az Ubuntu népszerűsége.

(#3) bambano


bambano
titán

Az elmúlt időszakban gyakorlatilag minden területen azt játszották, hogy majd ők megmutatják, ki a menő csávó. Majd ők megreformálnak mindent és majd a linuxosok leborulhatnak előttük... Az ilyen törekvésekre nem feltétlenül ad pozitív választ a közösség, és akkor jól pofára esnek.

Miközben az ubuntu minősége olyan, hogy sok mindenkitől hallom, hogy nem erőltetik tovább.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4) lezso6 válasza bambano (#3) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Én már elég régen váltottam róla debianra, már akkor komoly gondjaim voltak vele. :( Pár hónapja meg a debiant dobtam, de persze nem azért mert baj lett volna vele, hanem mert megtetszett a gentoo. :)

(#2) Mr X: Az ubuntu a linuxok windowsa. :D

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#6) ƬΛЯΛ válasza lezso6 (#4) üzenetére


ƬΛЯΛ
senior tag

"Az ubuntu a linuxok windowsa. :D" Ezen meghalok :C Ez lett a mottóm :R

vapebook.hu - őszinte ecigi tesztek, vaperektől vapereknek

(#7) E.Kaufmann válasza bambano (#1) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Mit fáj neked az? Had rohanjon :) Amíg nem nyomnak más disztribúciók fejéhez pisztolyt addig nincs gond. Amúgy laikusként a sokszínűség inkább baj felhasználói szempontból. Tudom szerinted a Word is hülyeség meg az összes WYSIWYG szerkesztő is elmehet a búsba. De hátha bejön nekik hogy nem mindenben vonulnak együtt a törzzsel. Tudom nagyon nem távolodhatnak el mert ahhoz sok zsé kéne meg nagyobb népszerűség.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.