Múltkorában csináltunk Kalandor féle tiramisut. Isteni lett.
Péter Anna azt hiszem szíjat hasítana a hátamból, de bizony vajkrémmel is igazán finom.
Hozzávalók:
- 1.5 zacskó babapiskóta
- 250gr-os natúr vajkrém
- 5-6 evőkanál akácméz
- 4 közepes tojás
- 2dl kávé
- kakaópor
Ezt a verziót én inkább piskótatallérból készítettem, ja és kapott egy kis rumot az a kávé is Nomeg a tetejére reszelt csoki ment.
Receptlelőhely Kalandor blogja.
~°~
Hungária szelet receptjét munkatársam adta ide.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 30dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 10 kanál víz
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg margarin
- 25dkg porcukor
- Fél csomag sütőpor
- 1/2 liter tej
- 3 kanál búzadara
Elkészítés:
Tészta:4 tojás sárgáját 30 dkg cukorral jól kikeverjük , majd hozzáadunk 20 dkg lisztet, fél csomag sütőport, és 4 tojás kemény habját. Összekeverés után kétfelé vesszük. Az egyikbe 10 dkg darált diót teszünk és beletesszük a kimargarinozott tepsibe. A diós massza kerül így alulra, erre kerül a massza másik fele. Lassú tűzön sütjük.
Krém:
20dkg margarint jól kikeverünk 25 dkg porcukorral, majd 15 dkg darált diót teszünk bele. Fél liter tejben 3 evőkanál búzadarát megfőzünk, és ha kihűlt, akkor a krémmel összekeverjük. A tészta tetejét ízesíthetjük rummal , majd rásimítjuk a krémet, és erre reszelünk csokoládét, vagy teszünk darált diót.
Ez csak egy kisebb tepsihez való adag. Ha nagy tepsiben sütitek, akkor 50%-ot még számoljatok rá, pl. 20 dkg margarin helyett 30 dkg, 10 kanál víz helyett 15, stb.
~°~
A következő két recept Esmein anyukájától van.
Muffin
Hozzávalók:
Kakaós
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
(laposan)
- 1 kiskanál sütőpor (laposan)
- 1 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 dl olaj
-3.5 dl joghurt
Vaníliás:
- 25 dkg liszt
- 1 kiskanál szódabikarbóna
(laposan)
- 1 kiskanál sütőpor (laposan)
- 1 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 3 dl joghurt
- 2 cs. Vaníliás cukor
Elkészítés:
A száraz anyagokat összekeverjük egy tálban, a többit egy másikban.
(joghurt helyett kefír is jó), vagy bármilyen gyümölcsjoghurt.
A száraz anyagokhoz ötletszerűen bármit tehetünk. Izlés szerint gyümölcsöket, csokit,
mandulát, diót, meggyet rakhatunk bele. Ez esetben kicsit kevesebb lisztet számítsunk.
A sütőt előmelegítjük, a muffinsütőt papírral kibéleljük, vagy bevajazzuk. A két tál anyagát
sütés előtt közvetlenül keverjük össze, de csak elnagyolva, nem kell sokáig kevergetni.
A mélyedésekbe kiporciózzuk a 12 adagot. Kb. ¾-ig kell tenni, mert megkel.
Kb. 160°C-os sütőbe tesszük, 20-25 perc múlva kész. (Karancs tűzhelyen kb olyan 7-8 óra
magasságában …)
Nem lehet rögtön kivenni.
~°~
Somlói galuska
Muffintésztát sütöttem tepsiben. Ebbe tettem a diót /nagy darabokban/és a mazsolát.
/A tészta felére volt szükség./
Krém: 6 tojássárgáját ízlés szerinti cukorral /kb. 15-25 dkg/, 1 vaníliás cukorral habosra keverünk, majd 3 evőkanál lisztet, 2 evőkanál kakaót keverünk bele. Fokozatosan beleöntünk 6 dl tejet, majd az egészet felfőzzük. A tojásfehérjét felverjük, és a krémhez keverjük. /Melegen is lehet./
A sütidarabokat beletesszük egy tálba, rumaromával meglocsoljuk, a krémet rátöltjük.
Ha kihűlt, hűtőben tovább hűtjük. Tálaláskor tejszínhabot nyomunk a tetejére.