2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

A tárhelyszolgáltatás bosszúságai

Írta: | Kulcsszavak: aranykopesek.com . tárhely . webtárhely . probléma . kaptárhely

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hosszú évek óta foglalkozok weboldalak készítésével, és sokáig megelégedtem az ingyenes tárhelyszolgáltatásokkal. Ezekből van bőven választék, ez domain redirekt-el vagy kis trükközéssel pedig a reklámmentességet is kicselezhetjük. De én tovább akartam lépni. Elkezdem keresőoptimalizálással foglalkozni, ahhoz pedig a redirekt és az ingyenes szolgáltatások (f)rémes megjelenítése nem pajtás.

Eljött tehát az idő, hogy befizessek egy saját tárhelyre. Mivel nekem tulajdonképpen csak megjelenítésre volt szükségem, és nem kellett volna hozzá semmi egyéb extra meg csicsa, elkezdem ez alapján körülnézni. Az elvárásaim szerintem nem voltak nagyok: PHP, MySQL, SSI, Cron, ftp. Nem kellett nekem sok-sok e-mail cím, aldomain meg gigabyte-os tárhelyek (persze ha van, az nem baj). Egy egyszerű oldalhoz, ahol nincsenek tömegével letöltések, csak a design-hoz tartozó képeket kell tárolni elég lenne 1-2 száz mega. De sajna 1 GB alatti dinamikus helyet nemigen találtam. Kollégámtól kaptam a tippet, hogy próbálkozzak meg a Kaptárhely (www.kaptarhely.hu) szolgáltatásával. Elfogadható áron kínáltak mindennel megspékelt 1GB-s helyet. Ok, mondtam, legyen. Domainem már volt (ez az aranykopesek.com), így áprilisban gyorsan beköltöztem új "otthonomba".

Már az elején voltak gondok, mindenért külön rágni kellett a szájukat. A beígért szolgáltatások alapból ki voltak kapcsolva, mindenért külön írni kellett nekik. A Cron időzítőt sokáig meg se értették, hogy miért nem tudom használni, mindenféle tutorial oldalakra irányítottak, csak azt nem fogták föl, hogy nincs olyan gomb, hogy "Add new Cron tab". De ez is sikerült végre, gondoltam a kezdeti nehézségek után már csak az üzemeltetés marad. Nem így történt...

Nyár elején ugyanis szó nélkül eltűnt az oldalam az internetről, nem töltött be napokig. Írtam nekik, hívtam őket, mire közölték, hogy "ja szervert váltottunk, új az IP-nk", meg ez mennyire jó nekem, mert sokkal biztonságosabb lesz. Oké. Aztán jött a vonzata: nem úgy működött az oldal ahogy azt megszoktam volna. Újabb telefon: "ja már nem PHP4, hanem PHP5 van a szerveren, meg ez-az megváltozott" (meg az extract $_GET és $_POST "érdekesen" reagálta le az adatküldéseket), de végül pár napi programozással ezt is megoldottam. Örültem.

Jött a béke ideje, nyáron fejlesztgettem, a látogatóknak hála szépen bővült az adatbázis is, minden rendben lévőnek tűnt, mígnem... Egyszer csak megint nem megy weboldal napok óta. De az övék se, meg a Plesk adminoldaluk se. Írom a mailt, visszapattan "nem található a cím" üzivel. Ok, telefon. Persze nem veszik föl. Napok telnek el. Idegeskedek, kezdek lemondani az egészről. Végre jön az e-mail tőlük a "Kedves ügyfelek"-nek, hogy az új (biztonságos) szerverükben bedöglöttek a wincseszterek, oda minden adat. Magamban közben bőszen kérdezem azóta is, hogy hol van itt az adatbiztonság, a napi mentés, meg a 99%-os beígért rendelkezésre állás? Mert ugye a 99% az jelentené, hogy egy évben (365 nap) mondjuk max 4 napig nem elérhető. De ezzel a mostanival ez az idő már kb. 10 nap, és még csak 5 hónap telt el.

Saját szerencsém, hogy naponta készítettem adatbázismentést, amit e-maileztem magamnak, így ha végre visszaállna az adminfelület, akkor pótolhatnám a hiányt. Addig meg foltozom a programot, ami az átállás előtti állapotában van, így mindent csinálhatok újra.

Nem tudom kinek melyik tárhelyszolgáltatóval mik a tapasztalatai, de én senkinek nem ajánlanám a fent említettet.

Hozzászólások

(#1) WolfheartGR


WolfheartGR
őstag

Rendszeres olvasód vagyok :)
És népszerűsítőd :)

‎"Mindegy, hányszor adsz enni a farkasnak, mindig visszavágyik az erdőbe..." Milyen színű az, hogy berúgok szombaton? Valószínű...

(#2) dabadab


dabadab
titán

En a w3host.hu-nal lakom nem egeszen egy eve, nekem semmi bajom nem volt veluk, normalis savszelesseguk van, korrekt araik es sajat magadnak is osszepakolhatsz elofizetesi csomagot, hoyg tenyleg csak azert fizess, ami kell. (Viszont egyaltalan semmit nem kapok toluk azert, hogy reklamozom oket :D )

DRM is theft

(#3) Taybore


Taybore
aktív tag

WolfheartGR: Köszi :C

dabadab: A baj csak az, hogy már benne van a pénzem jövő tavaszig. De akkor biztos lépek tőlük (ha addig egyáltalán kibírom idegileg :W )

(#4) Móci


Móci
addikt

Én is lassan gondolkodom egy egyszerűbb oldalban, de még nem tudtam dönteni tárhely ügyben.
Erről van valakinek tapasztalata?

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#5) Taybore válasza Móci (#4) üzenetére


Taybore
aktív tag

Én is oda akartam menni, csak akkor épp nem lehetett regisztrálni náluk (gondolom csak átmenetileg), de nem tudok róluk semmit. Ha lesz tapasztalatod, majd írjál róla légyszi!

(#6) cucka válasza Móci (#4) üzenetére


cucka
addikt

Nekem gyanús ez az ingyen, reklámmentes tárhely dolog, mert nem látom, hogy ez hol éri meg a tárhely üzemeltetőjének.

(#7) Móci válasza cucka (#6) üzenetére


Móci
addikt

Én is ezen gondolkodtam... csak az a baj, hogy nem tudtam még tapasztalatot olvasni, s inkább nem kockáztattam.

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#8) Taybore válasza cucka (#6) üzenetére


Taybore
aktív tag

Csak akkor ingyenes ha náluk veszed a domaint, vagy jó pénzért átviszed hozzájuk. Ez éves szinten párezer forint, és ehhez adnak ingyen tárhelyet.

(#9) duracell89


duracell89
senior tag

Én sokáig szenvedtem az egyik legnagyobbnak mondott magyar szolgáltatóval (nevet inkább nem mondanék), perrel is fenyegettem őket, mert méréseim szerint a beígért 99,8% helyett 2-3 hónap alatt 85-90% között volt a rendelkezésre állás, ami nevetséges...
Visszaköveteltem a pénzem, amit egy évre fizettem, és a tárhely.com-nál vettem egy tárhelyet, mert olvastam a cpanelről és nekik az van magyarul. Ez kb. fél éve volt, azóta nem láttam leállást.

(#10) tkazmer válasza Taybore (#8) üzenetére


tkazmer
addikt

nem néztem meg, hogy mennyiért adják, de egy átlag domain regisztráción azért közel sincs annyi profit, amennyit egy webtárhelyért egy évben el szoktak kérni. 3-3500ft egy .hu domain regisztráció, ennek a fele legalább megy a regisztrátorhoz a másik feléből meg lehet 2 évig hostolni...
ez azért nem egy tuti üzlet, akárhogyis nézzük:)

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.