2024. március 4., hétfő

Gyorskeresés

Vigyázz Erősáram! 117 megtörtént baleset - ajánlott olvasmány 1984-ből

Írta: | Kulcsszavak: baleset . áram . áramütés . erősáram

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Vigyázz erősáram! 117 megtörtént baleset

Az Energiafelügyelet az elmúlt 15 év alatt több mint 1200 halálos villamos balesetet vizsgált ki és ebből mindössze három (!) olyan esetet talált, amelyben nem volt nyilvánvaló valamely szabály, előírás megsértése.

Ezzel az előszóból kiragadott részlettel szinte minden lényegeset el is mondtam a könyvről. Roppant érdekes és tanulságos olvasmány. Helyenként szórakoztató (engem szórakoztat az a régi megfogalmazás és ábrázolás), míg egyes részei megrázóak. De az még inkább megrázóbb, hogy néha napján még mindig találkozok a könyvben említett barkács / fél / hanyag megoldásokkal. Legtöbbször lustaságból (és a kifogások száma kimeríthetetlen, hogy miért nem...) nem biztonságos a kreálmány.

Utóbbi évek egyik legemlékezetesebb esete amikor a házi készítésű sokkoló kettő ember halálát okozta közvetlenül és plusz egy fő kapott szívrohamot a halál esetek láttán. Disznóvágás sok sok áldozattal... Avagy a hozzá nem értésnek itt is szomorú vége lett.

Jó szórakozást!

! Figyelem kicsit felkavaró történetek is lesznek !

#1 Történet

Egy hatéves iskolás fiú játékból felmászott a 22 000 V-os vezeték vasoszlopára. Még mielőtt hozzáért volna a vezetékhez - kb. fél méter távolságra közelítette meg - a vezeték és a fiú teste között ív kelet­kezett. (Ez a nagyfeszültség hatására létrejövő villámszerű jelenség.) El­vesztette az eszméletét, de a lába beleakadt az oszlop vasszerkezetébe, ezért nem esett le. Amíg a szemtanúk telefonjelentése alapján az áramszolgáltató a feszültséget kikapcsolta (ilyenkor mindig az illetékes áramszolgáltatót kell értesíteni!) még hat vagy hét átívelés követke­zett be.
Az eszméletlen gyereket a tűzoltók a kikapcsolás után lehozták, a mentők kórházba szállították. Több hónapos kórházi ápolással sike­rült az életét megmenteni, és idegsebészeti beavatkozással elérték, hogy ma már bot nélkül járhat iskolába. Megrendítő azonban, milyen bor­zalmas fájdalmakat élt át a gyerek. Jellemző erre, hogy amikor a kór­házi ápolás alatt egyszer ki tudta rántani kezét az állandó lekötésből,
fájdalmában leharapta mutatóujjának első percét.

#2

A villamos mosógép műköves padlójú fürdőszobában volt. A mosógép dugóját az aljzatból mindig kihúzták a mosás után. A gya­kori húzogatás során persze több ízben le is ejtették ezt a dugót, amely egyik alkalommal eltörött. A törés azonban fémrészt nem érintett, s így a család továbbra is ezt a törött dugót használta. Egy alkalommal a háziasszony - a mosáshoz előkészülve - úgy dugta be a dugót, hogy közben a törött részen keresztül hozzáért a feszültség alatt levő fémrészhez. Sajnos a keze vizes volt, és a kisméretű fürdőszoba szűkös körülményei között a dugó bedugásakor a másik kezével a gázbojler gázcsövébe kapaszkodott. Az áramütés közvetlenül a szívét érte és a segítség megérkezése előtt meghalt.

#3

A házibulira összegyülekezett fiatalok egy nyári délután a magnót a ház teraszán kívánták hallgatni. A magnó csatlakozóvezetéke azonban nem ért el a konyhában levő konnektorhoz, ezért a vezetéket meg kellett toldani. Tekintettel arra, hogy a magnó vezetékén levő dugó nem leszerelhető kivitelű, hanem egybe van öntve a vezetékkel,a toldáshoz nem tudták ezt leszerelni. Nem akarták ezt a dugót le­vágni a vezetékről, hiszen ez a készülék megrongálását jelentette volna, így aztán a toldást úgy oldották meg, hogy egy, a végén lecsupaszított, szigetelt vezeték végeit egyszerűen rátekerték a dugó kiálló csapjaira.
Tánc közben az egyik lány a szigeteletlen kötéshez ért, és súlyos áram­ütést kapott. Az azonnal kihívott mentők elsősegélynyújtás után a lányt kórházba vitték, ahonnan háromnapi kórházi ápolás után gyógyultan
engedték haza.

#4

Faluhelyen, földes konyhában a családapa modern kapcsolót kívánt felszerelni; ezért a munkahelyéről elhozta az ott már kiselejte­zett, kívülről valóban nagyon jól mutató, de elhasználódott kapcso­lót. Ezeknek az új típusú kapcsolóknak az a sajátossága, hogy fede­lük nem csavarral van rögzítve, hanem „bepattintható” fedelük van. Éppen ez a felerősítő, rugózó rész volt már laza, ezért selejtezték ki a kapcsolót.
A családapa sötétben tért haza, s a konyhába belépve be akarta kapcsolni a világítást. A sötétben tapogatva kereste a kapcsolót. Tapogatás közben a bepattintható felerősítésű fedél a kapcsolóról leesett...

#5

Egy vízszerelő szakmunkás odahaza, saját fürdőszobájában védővezetős villanyfúróval kívánt lyukakat fúrni. Tudta, hogy villanyfúrója testzárlatos és ezért „ráz”. Azt is tudta, hogy a fürdőszobájában levő konnektora „Csak borotva részére!” feliratú, és nincs védőérint­kezője. Azt hitte azonban, hogy „ő majd tud vigyázni”. A lába alá gumiszőnyeget tett és elhatározta, hogy fúrás közben nem fog hozzá­érni a közelben levő vízvezetékcsövekhez. Persze, aki ismeri a mai fürdőszobák méreteit, az sejtheti, hogy ez a szándék csak az a bizo­nyos „pokolhoz vezető utat kikövező jó szándék"

Hozzászólások

(#1) Polllen


Polllen
nagyúr

Többször is olvastam ezt a könyvet, amikor kicsi voltam, tesom pedig éppen villanyszerelőnek tanult.
Vannak benne durva esetek...

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#2) #33253120


#33253120
törölt tag

Ezt nagyon régóta keresem reális áron.

(#3) aquark


aquark
tag

Az általam ajánlott olvasmány 84-ből: "A szocialista országok mikro- és miniszámítógépei!"-című szösszenet.

[ Szerkesztve ]

(#4) SvenOlam


SvenOlam
csendes tag

Köszi a cikket. Nkóron is fent van a könyv. :)

"Never stop the car on a drive in the dark.."

(#5) leikomessi


leikomessi
aktív tag

Én most fejeztem be. Tényleg érdemes elolvasni, szakmabelieknek mindenképp, de ugyanennyire ajánlom laikusoknak is, akik egyáltalán nem félnek az áramtól.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.