2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Sportok és nemsportok

Írta: | Kulcsszavak: sport . csocsó . csocso

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sport? Mit is Jelent ez a szó? BIzonyára mindenkinek mást, de a legtöbb embernek a testmozgás jut róla eszébe, ami alapvetően helyes is.
Jómagam, - részben annak következtében, hogy hosszú évek óta hódolok egy olyan sportágnak, amely sokak szemében csak egy játék - igen sokat töprengtem a témán, és meglehetősen összetett kép alakult ki az egyes sportágakról és azok tipusairol. Szerintem a sport egy (szervezett körülmények) között zajló magasfokú mentális és fizikai felkészültségen alapuló megmérettetés.

Létrejövetel célja alapján két csoportba soroljatjuk a sportágakat:
- Amelyek eleve versengési célból jöttek létre. Ezek egyértelmű célja, hogy eldöntse, ki a gyorsabb, erősebb, ügyesebb. Gondoljunk csak az ókori görögök olimpiájára.
- Azok a sportágak, amelyeknek alapvető célja a szórakozás, az idő kellemes eltöltése volt, de a játék és az azt űzök folyamatos fejlődése profizmus(A profizmus értelmezéséről, mibenlétéről és ertékeléséről újabb cikket lehetne írni) olyan szintjére emelte őket, hogy nem tekinthetünk rájuk pusztán játékként. Ezek elsősorban a labdajátékok (és hogy a site egyes olvasóinak kedvére tegyek: a cybersportok )

Mindkét csoportban akadnak olyanok, amelyek napjainkban hatalmas népszerűségnek örvendenek. Bizonyos esetekben ez a túlzott népszerűség rossz hatással van a sportok eszmeiségére és céljaira, és magas szinten az anyagi haszonszerzés kerül előtérbe. Elsősorban ezen sportágak művelőivel és szurkolóival szoktam hosszadalmas, esetleg napokig tartó vitákba bonyolódni, arról, hogy mi is sport és mi nem az. Az elsődleges magasztalt és ócsárolt célpont, amiból a beszelgetés általában kirobban a csocsó. A legfőbb (és egyetlen) érv amit a másik oldalon elhelyezkedők hangoztatnak, hogy itt csak egy asztal mellett kell állni és rudakat hozugatni. Erre ugye a kissé cinikus reakció hogy napjaink egyik leginkább magasztalt sportágában, a futballban mit kell csinalni? futkorászni meg rugdoskódni(senki ne irja le hogy nem csak erről szól. tudom).

Az én álláspontom szerint a sportbéli megmérettetések nem csak fizikai, de mentális síkon is folynak egyazon időben. A mentális és fizikai teljesítőképesség igen kényes viszonyban van egymással, és mindkettő több összetevőből áll. Gondoljunk csak bele: az erőnlét alapvető, de hiábavaló, ha nincs mellette megfelelő technikai képzettség. Futhat valaki egy meccsen háromszor annyit mint mások, ha nem tud egyenesen belerúgni a labdába. Ugyanez a helyzet fejben: a játékintelligencia semmit nem ér rutin, ''profizmus'' nélkül (nehéz egy szóban megfogalmazni mire is gondolok pontosan). A jó helyzetfelismerés csak akkor hasznos, ha nem csak a kispadon remekel benne a játékos. Ezen négy alapvető tulajdonság megfelelő kombinációja adja a jó sportolót. Minden sportban más és más arányban van ezekre szükség. Fáradt testtel nem lehet kiszolgálni az elmét, de fa fejben van a gond a test nem úgy működik ahogy kellene.

Itt érkezünk el ahhoz, hogy miért nem tekintenek bizonyos tevékenységekre sportként egyesek. Azéert mert nem látják be az imént leírtakat. Nem képesek, csak a saját sportjuk követelményei között gondolkodni. Ha a másikban kevesebbet kell futni, úszni az összecsapások közben akkor azt már nem tekintik sportnak.

Másik igen nagy probléma lehet a helyes megítélés útjában azoknál a sportágaknál, amik viszonylag gyerekcipőben járnak, főleg azok szemében akiknek az aktív sporttal semmi egyéb tapasztalatuk nincsen: Ezek a sportok szinte kivetel nelkul a fentebb említett második csoportba tartoznak, és sok esetben a szervezettségük még nem ért olyan szintre, hogy az átlagember számára belátható legyen, más körülmények között is lehet ezt játszani, mint ahogy az a fejükben él. Mert általában nem az a kép él, ami a szervezett körülményekre utalna. A csocsó szó említésére melyik kép rémlene fel előbb a kedves olvasóban?

[kép][kép],
vagy esetleg
[kép][kép]


Bizonyára nem az utóbbi kettő.

Ezen két alapvető okát látom annak hogy ezek a sportok sajnos hátrányban vannak minden téren, ami persze korukból kifolyólag természetes, ellenben a sztereotípiák miatt sokkal nehezebben tudnak kilábalni ebből a téves megítélésből.

Mellesleg kis országunk le van maradva sok dologban (ennek lehetséges okaiba most nem mennék bele)
Néhány részlet Johnny Lott Complete Book of Foosball amatőr fordításából:


''A Belga ligát például már 1950 óta rendezik meg. Ennek ellenére csak 1976-ban történt, hogy egyesítették a ligákat Európa különböző országaiból és megalapították az Európai Asztali-Foci Szövetséget (ETU), és évenkénti rendszerességgel megmérkőztek egymás ellen az Európa Kupán''

''Hogyha az 50000 dollárnyi készpénz hihetetlennek tűnt a versenyzők számára, a 144 csocsóasztal látványa egy nagy teremben elképesztő volt. Ez csocsó volt és elérkezett a nagy pillanat.''

''A 250000 dolláros 1979. májusi VB fogadta a legnagyobb európai delegációt, úgy 36 játékost Angliából, Írországból, Hollandiából, Belgiumból, Németországból és Svájcból.''


A dátumok és az összegek igen fontosak. 1979-ben 250.000 USD! Magyarország eddigi legnagyobb díjazású csocsóversenyén 600.000 forintot osztottak ki 2005-ben. A különbség érezhető. És a legszebb, hogy a csocsó a mai napig nem torzult el annyira, hogy a pénzről szóljon. talán 10 ember lehet a világon aki meg tud élni belőle.

A fentiek után megkérdezem az olvasót: hogyan gondolja ő? Vajon ezek a sportok a füstös kocsmába valók két sör között elütni az időt (esetleg nagy sprotcsarnokok UTP-kábellel átszőtt zajos sötétjébe) vagy valóban helyesen gondolom, és tekinthetünk rá teljes értékű sportként? Várok véleményeket, ellenvéleményeket, mert kíváncsi vagyok mit gondoltok a témáról!

Hozzászólások

(#1) DarkByte


DarkByte
addikt

Na ez is egy jó kis téma. És azt hiszem nem csak én gondolom így, hogy ebben a topic-ban elő fog jönni a cybersport is az eddigi megemlítés szintjénél jobban. Csocsó. Nos, nekem nagyjából két éve volt lehetőségem elsőnek ezzel a játékkal közelebbről megismerkednem. Mint gépőrült, billentyűzetpüfölő kockafejű (na jó, lehet annyira mégsem, de azért inkább ez a tábor) emberkének hát hogy is mondjam, felüdülés volt ez a játék. Ha a társaság nem visz bele, akkor máig kimaradtam volna ebből. Bár megmondom őszintén, a focit rühellem, sohasem szerettem, ez a játék valahogy mégis tetszett. Talán azért mert én csináltam, nem pedig néztem, nameg talán itt kevesebbet számít a fizikai erönlét, így több esélyét éreztem ennek a dolognak mint bármi másnak. Nade hogy ilyen méretű sporteseményeket csináljanak belőle, erről még nem hallottam (pedig gondolhattam volna). A sport jelzőt bárhogyan is, kicsit erősnek érzem erre is, mint a cybersport jelzőt is. De ha azt vesszük hogy a sport végülis valamilyen megmérettetésre alkalmas tevékenységnek a minnél magasabb rang elérése érdekében történő rendszeres űzése, akkor belefér mindkettő. És ugyanígy ide vehetjük akár a teljesítmény sportokat is, mint a Forma1, vagy a MotoGP, amelyet megintcsak szívesen elnézegetek annak ellenére, hogy az autókhoz is csak annyit értek, amennyi véletlen vagy a TotalCar folytán rámragad. ;] És hát ezeket körülbelül egyszintre helyezném a cybersport-tal. Kiváncsi vagyok hogy milyen visszhangja lesz a cikknek :) Kéretik engem nem élve lenyelni :D

[Szerkesztve]

(#2) Mustangjones


Mustangjones
csendes tag

Bezzeg a biliárddal mindenki úgy van itthon, h az persze sport, mert látják futólag az Eurosporton, miközben kapcsolgatnak a remek műsorok között. Pedig az átlagember biliárdasztalt csak a kocsmában lát.:)

Nekem igazából a magyarországi darts-helyzet a szívem fájdalma akár kocsmaszinten is. Mivel már egy ideje pesten élek, folyamatosan keresem a lehetőségeket, és EGY azaz egy szórakozóhelyen találkoztam megfelelő táblával. Itt a klasszikus ''fatáblára'' gondolok, amelyhez fémhegyű nyilakat kell használni. Mindenhol a szép színesen villogó pirosledes számolós táblak vannak. Ezzel a legkomolyabb gond, h itt kis műanyagtüskék közé kell dobni a műanyag hegyű nyilat, ami persze 4-5 dobásból egyszer nem sikerül. Következésképp az nyil a földön landol. Ha az ember beleöli a pénzt, és vesz egy komoly nyilkészletet, akkor szinte egyfolytában cserélgetheti a tollakat, tollszárakat, mert eltörnek/gyűrődnek/meghajlanak. Nem egy olcsó mulatság:( Persze a lényeg, h a félrészeg hülyegyerek beledobja az aprót, aztán hadd dobálózzon.
Meg lehetne oldani, - mint ahogy azon az egyetlen korrekt helyen is -, h időre lehessen bérelni megfelelő minőségű táblát...

Nah, egy kicsit én is kifakadtam...:)

Viszont az írás maximálisan korrekt:) Teljesen igazad van. A csocsó is sport. Koncentráció, reflexek, reakcióidő, gyorsaság, az ellenfél kiismerése, legyőzése...
Sztem ezek a sport kritériumai.

szerk: Nagyon pöpec az a Tornado a 3. képen...

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

(#3) Solad válasza Mustangjones (#2) üzenetére


Solad
őstag

Na igen a darts tipikusan a masik. Abbol a szempontbol jobb a helyzete a csocsonal, hogy megy itthon a TV-ben, de minden egyeb tekintetben meginkabb hatterbe szorul. Valahol lattam femhegyu nyilakkal dobalni embereket pesten de nem emlexem mar hol :F Ellenben ha valahova kerul normalis minosegu darts, akkor az valamilyen szinten biztonsagban van. A mi helyzetunk itt mas. Uveges csocsoasztalon nem lehet normalisan jatszani, uveg nelkulit meg csak olyan helyre tesznek, ahova torzskozonseg jar, nehogy teleontsek ezzelazzal(pesten 2 hely van)

''szerk: Nagyon pöpec az a Tornado a 3. képen...''
azon a kepen nem a tornado a durva. hanem hogy kik allnak mellette :) Kekben Billy Pappas, egy technikai istenség. nincs olyan dolog egy csocsoasztalon amit o nem tud megcsinalni. A masik meg Frederic Collignon. Nincs olyan ember aki meg tudja verni :D Persze elofordul hogy kikap de nem gyakori. iden a Garlando VB-n minden kategoriaban indult es osszesen ket szettet veszitett.

No girlfriend on valentine's day.. More money for bike parts

(#4) Loretto


Loretto
veterán

Egy kérdés: az első kép mikor készült? ;]

Soirée...

(#5) Solad válasza Loretto (#4) üzenetére


Solad
őstag

hehe valaki felfedezte hogy cselesen elrejtettem magam az egyik kepen :B Azt hittem a parom dekoltazsa elvonja a figyelmet ;]
Amugy 2005.07.08, Miskolc ;)

No girlfriend on valentine's day.. More money for bike parts

(#6) Mustangjones válasza Solad (#3) üzenetére


Mustangjones
csendes tag

Ahol láthattál, az pl. a Café Noiret a VI. kerben... Mi pl. oda járunk dartsozni.

Sajnos az illető két úriembert nem ismerem, csak az asztalt. héha mi is eljártunk a Tekecsárdába, ahol volt egy Tornado. Nemtom, ott van-e még.

Egyébként én is utálom az üveges asztalokat. Régen volt nálunk üveg nélüli asztal. (Persze csak üvegesből lett átalakítva egy kiadós piálás után:D) Tényleg sokkal másabb rajta játszani. Amatőr szinten én is csocsózom egy zárt baráti körben, de ha néha elmegyünk vhova csocsózni, akkor el-elkalapálunk egy-egy B-ligás párost.. Nekem a mentalítással van bajom a csocsóhelyzettel amatőr szinten. Mindenki begyakorol egy-két lövést, és azt nyomja. Pl. csak tolós pin, csak snake... Persze labdakezelés semmi, ha esetleg elkapják elöl a labdát, akkor kezdődik a szenvedés, h ráfogjanak, majd elalszom az unalomtól, de ha megvan, akkor viszont kegyetlenül ugyanazt a sz*rt lövi, 10-ből 10-szer.:(
Amikor aztán mi lövünk egy lassabb, de technikás gólt, rendesen átejtve az ellenfelet, akkor meg jön az anyázás...

Kár, hogy a szervezett csocsó nem fér bele az időmbe, szívesen játszanék egyesületben. Mert persze meghívásokat azért kapunk.
Na mostmár takarodok vissza a könyhöz, mert holnap vizsga, és rövid az éjjel...

[Szerkesztve]

(#7) Solad válasza Mustangjones (#6) üzenetére


Solad
őstag

Megfordultam mar a noiret-ban, lehet ott lattam.
Tekeben nincs mar, renato elhozta (sztem az van most lenn az alfa pinceben (egy p4p es egy garlando wm mellett)

Na igen. Tipikusan az az eset amikor az alapokat nem sajatitja el valaki. Az nem baj ha ugyanazt lovi, (egy lovest is lehet nagyon valtozatosan, minden lyukra loni kulonbozo variaciokkal, de tudom, hogy most nem errol beszelsz) az inkabb az hogy nincsenek meg az alapok. Es itt a mogotte rejlo menta.itasssal van a legnagyobb problema, az ilyeneknek sokat kell tanulnia meg.

es mindenre lehet idot szakitani. Ha esetleg edekel, dobj egy privit aztan segitek hogy pesten hol erdemes elkezdeni, es kitol lehet tanulni

No girlfriend on valentine's day.. More money for bike parts

(#8) Dread


Dread
tag

tipikusan az mondja azt hogy csak állni kell és huzogatni a rudakat aki talán évente poénbol játszik egyet kettöt, és ennek az ellenkezöjéröl nem is lehet öt meggyözni amig a saját börén nem tapasztalja hogy itt többröl van szo.
én pl néha ugy koncentrálok hogy egy egy mecs után alig térek magamhoz ;)

UT2004 és xDk rulz!

(#9) Dread


Dread
tag

tényleg rohadtul idegesitö amikor valaki folyton csak pinel vagy sznékel vagy egy lövést lö folyton.
amikor elkezdtem játszani akkor a ''mesterem'' azt mondta hogy elöször csak a tiki-taki aztán a sznék ;) ezen még ma is jokat röhögünk, de én pl nem is tudok sznékelni mégis egyik csocsoverseny 2. helyezettjét aláztuk.

hogy on is legyek :)
én is 2 csoportra osztanám a sportokat
-mozgást igénylő
-mozgást nem igénylő sportok
azért gondolom hogy sokan nem fogadják el ezeket sportnak mert a köztudatban az van elterjedve hogy aki sportol az mozog de pl csocsonál nem ugy mozog az ember mint a futásnál, tehát nemfárad ki,
söt a cyber sport (régen én is üztem ugyhogy saját börömön tapasztaltam) kifejezetten rosz hatással is tud lenni az emberre amikor 5-6 orát görnyed a gép elött, amikor lehajolok néha ugy bekattan a derekam....
de szerintem is ha a biliárd sport akkor ugyan ugy sport a csocso is

UT2004 és xDk rulz!

(#10) Solad válasza Dread (#9) üzenetére


Solad
őstag

''de pl csocsonál nem ugy mozog az ember mint a futásnál, tehát nemfárad ki''

ez az a resze a dolognak, amivel egyaltalan nem ertek egyet. lehet rovid tavon, 1-2 ora alatt tenyleg nem annyira mint mas sportokban, de figyelembe kell venni azt a tenyt hogy ittt mas a kovetelmeny. Itt nem ugy van mit a fociban, hogy 90 perc aztan majd jovo heten. Egy nagy verseny 5-6 nap, reggeltol estig.

''cyber sport (régen én is üztem ugyhogy saját börömön tapasztaltam) kifejezetten rosz hatással is tud lenni az emberre amikor 5-6 orát görnyed a gép elött, amikor lehajolok néha ugy bekattan a derekam....'' ezt nem hiszi el nekem sok ember. hogy ha komolyan akar venni valamit, akkor az uszodaban vagy a futopalyan kezdodik a felkeszules meg a csocsora is.


No girlfriend on valentine's day.. More money for bike parts

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.