2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Seagate Barracuda - avagy 4 TB elfogadható áron - ST4000DM004

Írta: | Kulcsszavak: Seagate Barracuda . 4TB . ST4000DM004

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megosztom kis tapasztalatomat, melyet új merevlemez vásárlásakor gyűjtöttem össze, hátha másnak is hasznossá válik.

1 TB-os HDD-met (WD Blue EZEX) kinőttem és szerettem volna legalább 2 TB-ra váltani, ráadásul strapabíró kivitelben, de a lehető legolcsóbban.
Sokan már erre felhorkantanak, hogy ha strapabíró, akkor minimum WD Black 5 év garival. Csakhogy amíg az árak az alábbiak alapján alakulnak, úgy ez felejtős, mert a költséghatékonyságot nem látom a képletben:

2 TB WD Blue - 18k
1 TB WD Black - 20k
2 TB WD Black - 32k
4 TB WD Black - 60k

Csakhogy 2TB-ban a WD blue már nem ajánlott. A Toshiba P300 igen:
2 TB - 15k - best buy? Vagy mégsem, mert +5k:
3 TB - 20k !!!
4 TB - 35k (X300) - ez már túl drága

Oké, végeztünk is, jelenleg a 3 TB-os P300-as éri meg a legjobban 20k-ért, ha nem számít a zaj és hő. Azt azért tudni kell, hogy csak 2 év gari van erre, 7200-al pörög (jobban kopik na) és parkoltatja fejet (erről majd később), tehát pl: CrystalDiskInfo-val a parkoltatást ki kell kapcsolni.

Szinte passzív PC-m van (csak a tápventi megy, CPU-venti csak nagyobb terhelésnél kapcsol be..azaz szinte soha - 1 kilós réz zalman)), ami teljesen csendes. Az 1 TB-os WD Blue-t HALLOM menetben, és seek közben is. Persze nem nagyon, de az egy fontos szempont, hogy ennél ne legyen hangosabb, SŐT, esetleg halkabb.
A Toshiba P300-as data sheetje részletesen nem elérhető, úgyhogy maradjunk a logikánál: van 500 GB-os változat is a P300-as szériának. Hoppácska. Azaz 1 tányér 500gb-os. A 3 TB-os minimum 3 tányéros lehet, ha a korongok aljára is törénik írás. A WD-m 2 tányéros.

Több tányér = nagyobb zaj + nagyobb vibráció + nagyobb hő. Ez úgy általánosságban igaz. Ráadásul a 3 TB-os P300-ak tesztjénél többen írták, hogy hát picit zajos és a seeket jócskán lehet hallani.

És a Seagate Barracuda? "Az nagyon nem ajánlott, mert sok a rossz." Oké..rossz szériák vannak, de attól még jókat is csinálhat.

És kapásból megakadt a szemem a 4TB-os ST4000DM004 -en, mindössze 28k-ért.
Nézzük a data sheetet: 2 korong, 4 fej, azaz 1 tera/korong és mindkét felére ír. Eddig nagyon jó. 256 MB, a többiek 64 MB-jához képest. Nem is olyan rossz.
Hoppá, ez csak 5400-al pörög...ííí akkor biztosan nagyon lassú. Igazából nem. Tesztek alapján 190 MB max, 90 MB min, 145 MB átlag. Na kb. pont ennyit tudott a régi 1 TB-os is, csak 7200-al pörögve. Ráadásul a kisebb sebesség miatt biztosan halkabb és kevésbé melegszik.
Data sheet alapján AAM/APM-et nem támogatja, de parkoltatja a fejet, ha nincs használva. Egyedül ez a lutri, mert vajon hány másodpercre vannak beütemezve az egyes energiasémák :U hátha szerencsém lesz.

Egye fene vágjunk bele! Megvettem, betettem, tetszik:

A kép migráció után készült: 1 órán keresztül másoltam rá. Ehhez képest 30 C°-ot mutat, tehát bejött a logika: nagyon hűvös a sebesség és tányérok száma miatt. Igaz rátettem egy zalman passzív hűtőt, de viszonyításképpen a WD-m 37C°-on szokott állni, kevesebb terhelés mellett.
A képen még egy nagyon fontos dolog van: load/unload cycle count, azaz a PARKOLTATÁS pont annyin áll, mint a ki-be kapcsolások száma. Közben eltelt még két nap és minimális terhelésnél (zenehallgatás, pici torrent (nem, nem warez...utoljára éppen a debian 9-et és libreoffice-t töltöttem le) 14-14-en állnak, tehát nincs parkoltatás!

UPDATE: csak van parkoltatás, de minimális. 513 óra működés és 69 kikapcsolás után 85-ön áll, szóval ha sokáig nincs aktivitás, akkor parkoltat. Azaz a data sheet nem hazudik, DE szerencsére ez pont az elhanyagolható kategória.

UPDATE2: fél év után egyre sűrűbben parkoltat. Most jóformán percenként parkoltatna, ha nem tettem volna fel a KeepAliveHD-t, ami percenként ír a vinyóra :D A vicces az, hogy még napi 1-2 alkalommal így is hallom a parkolást, de így már nincs vele gond.
A sebesség és zaj változatlan, úgyhogy szerintem hosszú távú társam lesz. Simán kihúzza, amíg 4 TB SSD kerül majd ennyibe.

Halkabb, mint a WD-m! Persze picit még így is hallom, de sikerült redukálni a zajon :D

..és gyorsabb...igazából veszett gyorsan csinál minden olyat, amire picit várnom kellett a WD-nél, és szerintem ez csak a 256 MB cachénak köszönhető, mert papíron (és tesztben is) kb. azonos sebességre képesek.

Már csak az időtállóság marad, de ezt csak pár év múlva tudom elmondani. Több honlapon is néztem teszteket és ezt a típust mindenki dicsérte, még ha itt PH!-n nem is ajánlott.

Remélem sokáig fog kiszolgálni :)

ui.: a fontos adatokról mindenki készítsen rendszeres mentést, vagy tartsa felhőben. Nincs olyan, hogy teljesen megbízható merevlemez, még 1000csillióért sem, mert van egy örök érvényű igazság, amit mindenki tartson fejben merevlemez (vagy bármi) vásárlása esetén:

A legjobb szériának is lehetnek hibás darabjai és a legrosszabb szériából is kikerülhet nagyon jó darab.

Végül egy kép a vinyóról, hűtéssel együtt (igen, a ház aljában, szabadon áll, 4 gumírozott talpon, hogy minimális legyen a vibráció)

Hozzászólások

(#1) Lauda


Lauda
félisten

Én tartok a nagyon olcsó dolgoktól, legyen vele szerencséd.

Ha a költséghatékony és strapabíró részt is nézzük, inkább választanék egy

SEAGATE 4TB Enterprise Capacity 3.5 7200rpm 128MB SATA3 ST4000NM0035 - t ,

esetleg egy

WESTERN DIGITAL 4TB GOLD , WD4002FYYZ - t.

Mindkettő 5 év gyári garanciás, 2 millió óra mtbf-el, 550tb/év workloaddal és 51 ezer ft-ért megkapod.

[ Szerkesztve ]

(#2) SirRasor válasza Lauda (#1) üzenetére


SirRasor
őstag

Igen, ez pontosan így van.

Csak nem értem a hozzászólásodat a cikk tekintetében, ahol már a WD blacket is kizártam az ára miatt. Erre írsz két még drágábbat :U

Make Love not war!

(#3) Lauda válasza SirRasor (#2) üzenetére


Lauda
félisten

10 ezer ft-tal olcsóbbak, mint a black.

inkább választanék Tehát magamról beszéltem.

[ Szerkesztve ]

(#4) SirRasor válasza Lauda (#3) üzenetére


SirRasor
őstag

Ja tényleg, másnak az ára ragadt a fejemben :D

De továbbra is lényegtelen, mert arányaiban az is nagyon drága.

Igazából 20k fölé nem akartam menni, de 28k-ért ez kihagyhatatlan volt. A többi 4 TB-os meg nem játszott, illetve a Toshiba X300-on még gondolkoztam, de ott a zajosság tántorított el...illetve húztam egy utolsónál is utolsóbb határt 30k-nál.

Make Love not war!

(#5) Cifu


Cifu
nagyúr

Szerencsére mennek lefele a HDD árak, így már a 4TB-os merevlemezeket is lehet választani elfogadható áron. Én fél éve hasonló gondolatmenetet folytattam, de végül a Seagate Ironwolf mellett döntöttem, egy évvel hosszabb garancia illetve a feladat miatt (7/24 használta). Persze 6e Ft-val drágább még ma is.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#6) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Nekem egy ST3000DM001 van itthon kb. 280 nap üzemidővel és hullanak rajt a szektorok, ha jól emlékszem már 1 év után kezdődött a móka. Remélem a te Barracudád jobban fogja bírni mint az enyém.

(#7) x_o_n


x_o_n
veterán

Én azt szeretem hogy a belső merevlemezeket nagyon ritkán akciozzák itt (DE) de a külsőket szinte havonta,igy pld nemrég vettem egy Toshiba 4tb külsőt ami 25k volt ugyanez belső verzioban ház nélkül kb 50k..
Amugy a hdd mizéria sokszor az agyamra megy..mindig mikor szükséges lesz egy új vásárlása..áhhh tesztek,cikkek,stb stb és mindig egyre nehezebb eldönteni milyen legyen a következő márka,tipus stb

(#8) Lauda válasza KISDUCK (#6) üzenetére


Lauda
félisten

Nem véletlenül nem is ajánlott lemez a barracuda.

(#9) Cifu válasza KISDUCK (#6) üzenetére


Cifu
nagyúr

Nekem meg van egy ST2000DM001-em, és ahogy a képen is látszik, hiába pörög fel és áll le rengetegszer, nincs problémája már több, mint 2 év naptári és 454 napnyi aktív használat után:

Akkor most 1:1? :U

@Lauda: A WDGreen sem volt soha ajánlott, nálam itt van két maréknyi, és eddig egyel volt problémám - cirka 5 évnyi 7/24-es működés után.

Be kell látni, hogy vannak a hétköznapi felhasználói igények, ahova a belépő szintű HDD-khez képest másfélszer-kétszer magasabb árak nem érik meg. Aztán vette mindenki két marékra a WD Red-eket, mert az ajánlott, pedig azok között is akadt, amelyik elhalálozott. Itt érdemes a bejegyzésben is említett részt figyelembe venni.

Én ezért is vagyok kicsit mérges a HDD ajánlásokra... :U

De már látom előre, hogy hamarosan jönnek a "Seagate hulladék", és hasonló kommentek, mert neki egy ilyen merevlemeze már meghalt / szektorhibás lett, stb.... :U

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#10) Lord Myn válasza KISDUCK (#6) üzenetére


Lord Myn
senior tag

Nekem meg kettő van ugyanebből a típusból meg 2-3 éve egyik gépben másik USB backup rack-ben és 100/100-as mindkettő, úgyhogy ahogy a cikkben is írták jóból is kaphatsz rosszat, rosszból is jót.

"War does not determine who is right - only who is left."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.