2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Öreg ThinkPad nem vén ThinkPad

Írta: | Kulcsszavak: thinkpad t41 . szerelés . régi . BGA reball . ibm . mobility raedon

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég kaptunk egy ismerőstől egy IBM ThinkPad T41 típusú laptop-ot. Amikor először kipróbáltuk, se kép, se hang nem volt, csak a ventillátor pörgött fel. Az ismerős állítása szerint legutóbb még működött, elvileg a képernyőt kellett bizonyos helyzetbe nyitni, hogy el is induljon. Úgy sem ment. Mivel nagyon hangosan zúgott a ventillátor, gondoltam, esetleg valami melegedési problémája lehet. Szétszedtem. Ez fogadott:

(nagyobb kép) (nagyobb kép)

Amennyi pormacskát, homokot, piszkot kiszedtem belőle, annyi a Hortobágyi síkságon nincsen! Állítólag egy garázsban pihent a jószág. A VGA csati és pár csavar is rozsdás volt.
Amennyire tudtam, kitisztítottam, újrapasztáztam a processzort, és reméltem, hogy ad magáról életjelet.
Elindult, de csak úgy, ha ölbe vettem, vagy kilazítottam pár csavart. (Itt megjegyzem, hogy csak úgy volt hajlandó beindulni, ha kicsit megtámasztottam a kijelzőt, és miután adott képet már elengedhettem.)

Error. Nincs idő és dátum beállítva. Így nem tud boot-olni sem, nem engedi :( . No, akkor nézzük a BIOS-t! Jelszót kér, amit nem tudunk. Ismerős mondott egy password-öt, de azzal sem volt hajlandó beindulni. Egyébként már itt is észrevettem, hogy néha furán "zizeg" a kép, de nem foglalkoztam vele.
Hála ennek a blogbejegyzésnek, sikerült megkerülni a jelszavas gátat, és beállítani az időt, dátumot. El is kezdett boot-olni rendesen, beindul az ubuntu 9.10. Jelszót ismét nem tudom, nem baj, recovery-ben root-ként átírom és azzal logolok be, csak, hogy kipróbáljam. Úgy tűnt, minden szép és jó, de egyszer csak elkezd a kép "zizegni", vibrálni, majd megáll, kifagy az egész. Se input, se output, csak a lámpa működik.

Na jó, kikapcs, táp ki, akku ki. Bekapcs. Error. Nincs megadva idő és dátum. Mondom: hee? :W
Persze, hogy a CMOS elem merült le! Na jó, akkor csere, édesapám segített szétszedni a sárga csomagolást és lekaparni a gombelemről az odaillesztett fémlapokat, amikhez a kis kábel volt forrasztva. Betettünk egy újat, összeraktuk a csomagolást, megmértük, érintkezik. Remek!

Beindítom, password-öt kilőném. Viszont őrűlt módon elkezd ugrálni a kép, megint sistereg, remeg. Jó, akkor kicsit nem piszkálom azt a chip-et. Kikapcsolom, megint elindítom, lezárom a lábakat, beenged BIOS-ba. Password kilőve. Nosza, boot-oljunk.

Megy egy olyan órát, frissítgetek, beállítok, majd megint kifagy, ugyanolyan képrezgéssel. Azt gondoltam, lehet, hogy régi a BIOS és valami nem jó az új Ubuntuval így. Láttam is pár warning-ot a kernel log-ban arra vonatkozóan, hogy régi a BIOS/EC. Google-lel megtaláltam thinkwiki-n, hogyan lehet frissíteni. Letöltöttem a legutóbbi ECP/BIOS páros non-diskette installer-jét, cabextract-tal kicsomagoltam, készítettem ISO-t, kiírtam CD-re, boot-oltam, és szépen, simán sikerült mindent frissíteni.
Aztán ennek ellenére előjött a hiba. Most már tudtam, hogy valami hardveres lehet, mert különböző fizikai behatások (nyomás, ölbe vevés, kijelző állítása, egy-egy erősebb szóköz leütés) során is előjött a kép remegés, kifagyás.
Jöhetett a nagy Google keresés, hátha valami tipikus hibája van. Sajnos az volt, méghozzá az integrált ATI grafikus gyorsító forrasztása engedhetett el. Kerestem, hogyan lehet a legegyszerűbben megoldani. Volt, ahol írták, hőlégfúvóval újra össze lehet illeszteni és működik darabig, napokig, hetekig. Nekem valami permanens megoldás kellett volna.
Ezután olvastam, hogy ún. reball eljárással újra lehet "golyóztatni" a chip lábainak forrasztását. Nemsokára meg is találtam egy hardveraprós bejegyzésben, hogy Budapesten,


mobileman

csinál ilyet. Ráadásul az egyetemi kampusztól sincs messze, szóval akár gyalog is elmehettem két előadás között.

Tegnap vittem el, mára meg is csinálta :C . Köszönöm mégegyszer. :R :R

(nagyobb kép)

Nagyszerűen működik minden - a gép kapacitásának korlátain belül. Arra, amire használni fogom elég lesz. Legalább kisebb a kísértés, hogy elkezdek rajta játszani, vagy videót nézni.
Ja, és ami szintén előny, hogy alig fogyaszt 20-30 wattot. Szemben a 150-200 wattot zabáló nagygéppel.

Hozzászólások

(#1) x-Drew


x-Drew
(újonc)

Nekem egy R40-esem van (Mobile Pentium 1.3 Ghz Banias / 512 Mb RAM / Ati Radeon Mobility (16 Mb)), és mindennapi használatban tartom (Office, Internet (SRWare IRon 5ös verzióval akár 10 megnyitott tabbal is bírja), programozás --> VS 2008). 3 ezer forintért jutottam hozzá hibásként egy ismerőstől, HDD beteg volt benne (bontóból jött a gép és a HDD-n még volt is egy matrica, hogy "csak pörög"... :D). Hibátlan a gép, persze már a műanyagok örgednek rajta, de a jó öreg műgyanta mindig kisegít.
Amúgy meg nem igaz, hogy ez nem gamer PC, én ezekkel szoktam rajta játszani: The Bindig Of Isaac, CS 1.6, Mechanarium (legjobb point and click kalandjáték, varázslatos grafikával!), Zuma's Revenge, Plants vs. Zombies, Warcraft III, Star Wars Battlegrounds.

Persze nem egy kórájhét hádéhétezerhétszázhetvenhét, de amire én használom megteszi, és sokkal jobban a szívemhez nőtt, mint bármelyik korábbi gépem.

(#2) saja


saja
(kvázi-tag)
LOGOUT blog (1)

Gondoltam egyet. Felrakok rá egy Debian alapú Mint-et. Valahogy a 12.04-es ubi (vagy lubi) nem akart jól működni az ATI kártyával (nem működött sokszor a hardveres gyorsítás).
Ha valakinek van ötlete, melyik erre a legjobb disztró, ne habozzon leírni! (Igaz, hogy ez felhasználási szokásoktól is függ.)

keep calm and code erlang

(#3) Mad_Wolf


Mad_Wolf
(fanatikus tag)

pont ilyenem van, egy darabig htpc-ként használtam, de már ahhoz is gyenge, most a szekrényben pihen... egyébként makulátlan állapotban van, semmi másra nem volt használva csak filmnézésre :D
de most hogy olvastam a blogot, lehet leporolom és rakok rá egy linuxot, gyereknek internetezésre tökéletes lesz

[ Szerkesztve ]

Bnet: MadWolf#11626

(#4) saja


saja
(kvázi-tag)
LOGOUT blog (1)

Frissítettem egy 1.7GHz-es procival (2MB cache). Látszik a gyorsulás :DD .
Egy másik akkut is vettem innen az apróról, ami egyelőre nem működik jól :( . Remélhetőleg csak szoftveres, kalibrációs probléma.

Már csak egy SSD kéne, és talán még el leszek vele 2-3 évig :DDD . Na jó, arra jó, hogy LateX-et használjak :K , és híreket olvassak, esetleg letöltött filmeket játszak le vele. Apropó! HD mkv filmet is vígan le tud játszani projektorral :D .

[ Szerkesztve ]

keep calm and code erlang

(#5) Vladi


Vladi
(PH! nagyúr)

41 és még nem döglött meg? ezigen! :R milyen os? van valami könnyítés hozzá?

christal hd van benne?

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#6) saja válasza Vladi (#5) üzenetére


saja
(kvázi-tag)
LOGOUT blog (1)

LMDE 2 van rajta telepítve. Kicsit aggódom a HDD miatt, mostanság többször látom boot-nál, hogy a partíción helyrehoz ezt-azt.

Csak egy sima, matt XGA kijelző van benne.

Sajnos a proci csere utáni visszaszerelésnél letört egy darab a palmrestből jobb oldalt (ahol egy csavar rögzítő helye van). A műanyag azért csak megadja magát egy idő után... :(

keep calm and code erlang

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.