2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Köszöntés

Írta: | Kulcsszavak: köszöntő . rólam . érdeklődés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szervusztok, kedves Logout-osok!

Régóta figyelem már a lapcsaládot, olvasgatom a híreket, teszteket, de csak pár éve regisztráltam ide, s csak pár hete kezdtem el írni is. Igaz, hogy ez már az ötödik személyes bejegyzésem, de csak most fogok bemutatkozni. Nevem saja. Közelebbi ismerőseim is így becéznek néha (sokszor).

Nyílván azok, akik olvasták az előző írásokat már nagyjából képben lehetnek, milyen gondolatokkal is terhelem az agyamat. Mostanában. Kizárólag mostanság tévedek ilyen-olyan hülye témákra. Máskor ennél is bonyolultabb és hajmeresztőbb fogalmak keringenek a buksimban.

Kezdjük valahonnan az elejétől. Vagy inkább a közepétől, nagyjából álalános suli vége felé. Ugyanis ekkor kezdtem el rendszeresen olvasni a Prohardver! és néha a hozzákapcsolódó többi lapot is. Ez lehetett úgy kb. 2003. vagy 2004. környékén. Akkor valamilyen középkategóriás AMD-s géppel töltöttem a netről az infókat, illetve inkább játszottam. Érdekelt, hogyan működik a számítógép, infóból - és főleg a BOOLE algebrás, és az algoritmusos feladatoknál - mindig ötös voltam :D .
Olyan 2006. körül kezdett tudatosulni bennem, hogy a középsulis infó nagyon, de nagyon le van maradva és folyton csak "titkárnő képzős" feladatokat kell megoldani. Szerencsére volt egy szuper tanárnőnk, aki megtanította pár embernek a C programozási alapokat. A pár emberbe én is beletartoztam :D . Azt hiszem Bloodshed IDE-t használtunk hozzá, nem pedig sima notepad-et, vagy np++-t. Azelőtt csak script nyelvekkel, illetve HTML alapokkal ismerkedtem. Pascal-t csak jóval később használtam (kb. pár hónapot az OKJ-s képzés alatt, annyi elég is volt). Sajnos a tanárnő a harmadik évben már nem nálunk tanított.

2006-ban ismerkedtem meg először komolyabban a linux alapú operációs rendszerekkel. Legelőször egy OpenSUSE kitudjahányasverziójú rendszert rakott fel ismerősöm nekem. Tetszett a kaméleon-os logó :) . Kicsit fura volt a megszokott ikszpé után ott ülni egy más, de mégis hasonló működésű rendszerrel a gépemen. Viszont tetszett, hogy gyors volt, látványos effekteket lehetett kihozni (xgl, compiz) és nem kellett guglizni a legtöbb programot, hanem volt valami csomagkezelő izé. Asszem yast volt rajta. A játékokat hiányoltam valamennyire, de már akkor is elkezdtem bergelni a wine-nal (akkor még valami 0.x-es verzió volt). A 2008-as Ubuntu-ra áttérésemet megelőzte egy Debian-os korszak, ami azzal ért véget, hogy az osztálytársam segítségével feltelepített, bekonfigolt Debian-t szépen tönkrevágtam valamilyen csomag inkonzisztenciával és akkor még nem értettem, mi a búbánatot kell csinálni.
Ubuntu 8.04 volt az első, ami úgy igazából tetszett és használhatónak találtam. Ekkorra már megvolt a mostani gépem, egy X2 5000+-os procival, 8800GT vidkarival, mindenféle jóval. Emlékszem, sikerült úgy beállítanom rajta a wine-t - manuálisan az xp rendszer WINDOWS mappájában lévő dll-ek átmásolásával, dxdiag beállításával -, hogy működött vele minden akkori programom, játékom. Még a HL2:episode 2 is simán futott 30 fps-sel! Vagy csak néha a sok robbanásnál ment le 15-14-ig :DDD . 10.04 óta pedig nem raktam fel frissebb ubit egyik otthoni gépre sem most egy 12.04 van fent. Asztali gépemen jelenleg Debian squeeze van custom, 64 bites kernellel volt, netbook-on Mint 12, Zipit Z2-n z2buntu, régi compaq evo notin debian 32 bit alap (xfce-vel), a családtagok gépein meg valamilyen verziójú Ubuntu (amit jóesetben 2-3-szor egy évben, ha használ valaki).

Infón kívűl érdekelt még biológia, kémia, fizika, matek és akkoriban szerettem is ezeket, mert józan paraszti ésszel gondolkozva is meg lehetett oldani a dolgokat. Teljesen más észjárás kell az egyetemi matekhoz. Van angol középfokúm, érettségim, általában csak neten olvasni szoktam, illetve néha gépelek is szöveget. Van 3 kutyánk, 1 macskánk, 10+n darab aranyhalunk (ahol n>=0, egész szám). Jelenleg egyetem mellett járok kung fu edzésekre, heti 2 alkalommal. Van még sok dolog, amit nem írtam le magamról. Egyelőre ennyi.

Update: utólag köszönöm a takarítást! :R

Hozzászólások

Nincs találat.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.