2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Asrock N100DC-ITX - avagy építsünk néma PC-t!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok :)

Egy YouTube videó hatására néhány hete kezdtem el gondolkozni azon, hogy mi lenne, ha összeraknék egy kisebb méretű, főként böngészésre, irodai munkára, filmnézésre és régebbi játékcímek futtatására alkalmas, helytakarékos és alacsony fogyasztású számítógépet, ami ráadásul hangtalan is?

Részlet a videóból - ExplainingComputers csatorna

A némaság miatt aktív processzorhűtő nem jöhetett szóba és paneltápot sem szerettem volna beszerelni, mert egy másik gyártó termékénél már jártam úgy, hogy apró, ám folyamatos sípolással (coil whine) jelezte a tápegység, hogy ő bizony ott van a gépben és éppen dolgozik... Ez mellett a lehető legkisebb házat szerettem volna megtalálni, amibe még éppen belefér egy mini-ITX alaplap, de egy ház ventilátor, vagy bármi más már nem... Ennek megfelelően egy nagyon alacsony fogyasztású, ám megfelelő teljesítményű processzorral szerelt integrált lapban kezdtem el gondolkodni. Hát, nem volt egyszerű a keresést elkezdeni.

Emlékeim szerint a Mini-ITX topikban ajánlotta egy fórumozó az Intel N100-as processzorral szerelt integrált, Mini-ITX méretű lapokat, melyek a közelmúltban kerültek ki a piacra az Asrock és az Asus márkajelzése alatt. Jókat írtak erről a processzorról, dicsérték a fogyasztás/teljesítmény arányát (6W TDP!), így ezek mentén kezdtem el gondolkozni. Mindkettő lapot passzív hűtőbordával szerelték fel, ami hangtalanság szempontjából egy fontos tulajdonság. Mivel az Asus alaplap külön tápegységet igényelt, és az Asrock lap érdekes módon csak egy 19 voltos tápadaptert, ezért az utóbbira esett a választásom, egyfelől a helytakarékosabb házválasztás lehetősége miatt, másfelől számomra ez a megoldás teljesen új volt, korábban még nem találkoztam ilyen tápellátással és szerettem volna kipróbálni. Megrendeltem az alaplapot, a webáruház szerint külső raktáron volt, de szerencsére 4 munkanapon belül megkaptam. Szállítással együtt 56.000 forintért... Személy szerint sokallom. Tehát az alaplap megvan, haladjunk tovább a komponensekkel.

Egészen véletlenül volt is itthon egy "ősrégi" Fujitsu laptop tápadapter, pont 19 voltos és 65W teljesítményre képes és a csatlakozója is megfelelő méretű. Ezt a szerencsét, gondoltam ehhez a 6W TDP-s processzorhoz teljesen jó lesz. Ehhez gyakorlatilag 0 forintért jutottam hozzá, így az összkeretbe nem kell beleszámolni. Éljen! :C

Tehát az alaplap megvan, illetve a táp is megvan, akkor még szükség lesz egy RAM-ra, illetve M.2 SSDre és egy számítógépházra. RAM-ból egészen véletlenül 4 darab 8 gigás és 3200 MHz-es G.Skill Aegis modul van a "játékos gépemben". 2023-ban még mindig elég számomra a 16 giga, így adta magát, hogy megfosszam az egyik pártól. RAM elintézve. Ha az akkori árát nézem, akkor kb. ~10.000 forint az egy modul, persze ma már ennyit nem érne.

Következőnek jött az M.2 SSD. Pár hónapja vettem Apróról egy 1 terás Kingston A2000-es háttértárat. Jókat hallottam erről az SSD-ről, dicsérték a "hűvös" működését a Flash SSD topikban, és mivel már nem láttam Árukeresőben feljönni, ezért az egyik hirdetésre lecsaptam. 12.000 forint.

Na már majdnem meg van minden, már csak egy ház kellene. Talán Google kereséssel, vagy fórumos ajánlással, már nem emlékszem rá, de eljutottam a Chieftec IX-03B-OP "számítógépházhoz" (gyufásdobozhoz :DD). Mostanában nézegettem a Chieftec házakat és megmondom őszintén, hogy korábban előítéleteim voltak a márkával kapcsolatban, ám azóta több termékük - közöttük ez a ház is - különösen megtetszett. Az ára úgy gondolom a béka hátsója alatt van és ezért az árért egy nagyon alap, ám dizájnos terméket adnak, aminek jó az anyaghasználata. Ennél kisebb gépházat egyenlőre nem találtam a piacon és külön tetszett az is, hogy mindenhol perforáltak a ház oldallapjai. Elvégre egy néma PC-nek kell a szellőzés! Gyorsan meg is rendeltem kemény 13.000 forintért. Eleinte féltem a bekapcsológomb LED világításától, hogy erős lesz majd, de egyáltalán nem zavaró, sőt, egész vagány ez a kék szín. Az iszonyatosan jellegtelen gyári csomagolás ellenére és a gyújtósnak való használati útmutató mellett a termék egész pofás.

Tehát gyakorlatilag minden egyben van és a végösszeg durván ~90.000 forintot mutat. Erre még később visszatérek.

Következett a gép összeszerelése, ami nevetségesen egyszerű volt. Legutáltabb lépés az alaplapi front panel csatlakozók bekötése, de szerencsére ezt a 3-4 darab csatit már komoly koncentrálás nélkül is képes voltam bekötni. Ha nagyon erősen gondolkodnék, hogy mibe tudnék belekötni... Talán a ház felső oldalára fúrhattak volna 4 darab ventilátorcsavarnak való lyukat, mert úgy gondolom, az még elférhetett volna és indokolt is lehetne. Plusz a hiányzó előlapi USB csatlakozók, na de ekkora háznál ez nem egy nagy probléma. Különben is legtöbbször csak akkor használok előlapi USB-t, amikor oprendszert telepítek, az pedig nem sűrűn van. Szerencsére feltalálták a virtuális gépet, így ott tudok garázdálkodni, ha valamit tesztelni akarok.

A gép szépen bebootolt, gyorsan szét is néztem az UEFI-ben, hogy kikapcsoljam az Asrock automata driver telepítőjét (mivan? :)) ) majd elindítottam a külső 2,5" SSD-re felrakott Ventoy-t. A gépre Debian 12-t szántam, aki látott már a Linuxos topikban, az tudja, hogy Windowst ritkán használok. Nincs vele különösebb gondom, van benne sok olyan dolog, amit szeretek és nyilván sok olyan, amit nem. Viszont Linuxos disztribúciókban a Gnome asztali környezetet nálam eddig még nem tudta semmi sem überelni funkcionalitás területén, de ez már egy másik téma és nem is szeretnék ebbe belemenni bővebben. Ami azonban zavarba hozott, hogy a telepítés végeztével benéztem az UEFI-be és a CPU hőmérséklete eléggé meglepett... 60 celsius feletti érték.. Hát mondom ez így nem lesz valami jó hosszú távon és úgy is lett.

Mivel a hőfokok így elszabadultak, így sokkal kevesebbre nem számítottam megterhelőbb feladatok közben sem. Böngészés, YouTube videók lejátszása, netalán olyan ősrégi játékok indítása, mint a Heroes 3, a processzor 70-80 fok körül mozgott... Mikor elindítottam egy másik régi kedvencemet, a Left 4 Deadet, akkor felszaladt a proci 86 fokra. Ez mellett Debianon sajnos iszonyat alacsony FPS számokat kaptam, még az olyan régi címek, mint a Doom 64 is látványosan "szaggatott". Nem tudom pontosan, hogy ezt a jelen ismereteim szerint gyenge Linuxos Intel drivernek tudjam be, vagy már a proci "throttingolt", mindenesetre kénytelen voltam Windows 10-re váltani, hogy legalább egy Móricka szintű tesztet le tudjak bonyolítani a hatékonyabb driver segítségével. Közben megjegyzem, böngészés közben egyébként nem volt probléma, a Firefox megfelelően és gyorsan reagált mindenre, a LibreOffice nem késlekedett a táblázatkezelőben való görgetésnél, így különösen meg voltam lepődve a sebességen. Ahhoz képest, hogy egy 6W TDP-s proci, nem is olyan rossz! Linuxos környezetben nem készítettem érdemi képernyőképet, mert ilyen teljesítmény mellett nem láttam értelmét. Talán kihagytam volna valamelyik firmware csomag telepítését? Nem tudom. Mindenesetre akinek van tippje, az ossza meg legyen szíves a hozzászólásokban! :D Ami igazán meglepett még, az a fogyasztásértékek. Idle ~10W, böngészés közben ~15W, játék közben ~30W max! Szerintem ez elég jó.

Immáron Windows 10 alatt folytattam a minigéppel való babrálást. Első kellemes élményem, hogy az UWHD monitoron engedte 2560x1080 felbontáson a 75 Hz-es képfrissítést a HDMI port. Hát gondoltam ez így kezdésnek nem is olyan rossz. Több felől hallottam, hogy a 60 Hz elég, mert az felett nem érzékeled az eltérést. Hát érdekes módon, nekem jobb már a 75 Hz is, így kifejezetten örültem ennek.

Következtek a játékok. Tisztában vagyok vele, hogy ezt az alaplapot és ezt a processzort nem ehhez találták ki és korábban egy másik Logout bejegyzés alatt már vitába szálltak velem ez miatt, ugyanakkor a YouTube-on szét lehet nézni. Többen is tesztelték már ezt a procit játékra és vegyesek a vélemények. Fogyasztás/teljesítmény arányban elég jó! Mivel Steamen kívül GoG-on is csak egy címet játszok és a teljesítmény miatt csak régebbi címek jöhettek szóba, így az általam megvett licenszek közül az alábbiakat vettem górcső alá:

Left 4 Dead: Talán ez futott messze mind közül a legjobban, 720p felbontás, alacsony grafika, 100+ FPS.

Elder Scrolls - Morrowind: Szintén 720p és elég jól játszható, sokszor 100 közeli FPS, ám nagyobb terek betöltésénél leesik 40-re az FPS.

Doom 64: Hibátlanul megy, a korábbi Doomokkal egyetemben (1-2).

Caesar 3 - HD moddal: Másik régi kedvencem a Pharaoh játékkal együtt, még a Sierra hőskorából. Hibátlanul megy 1080p-n.

Banished: szintén gond nélkül megy magasabb felbontáson, nem egy nagy gépigényű játék, így várható is volt.

Planetbase: ide is kell a 720p és kompromisszumos a teljesítmény. Játszható, jól fut, de a textúrák eléggé elmosódottak.

Battle Brothers: enyhe lag van, de 1080p-n szépen megy.

Mount and Blade - Warband: szintén megy magasabb felbontáson, de... szerintem egy 60 fős csatánál már elhasalna, egyenlőre kis térképen megvan a 60 FPS.

Majesty 2 Collection: Talán kevésbé ismert játék, én anno nagyon szerettem mindkét részét. 1080p-n szépen fut, alacsony grafikán.

Heroes of Might and Magic III: Az elmaradhatatlan régi kedvenc, HD moddal karöltve. Ez a GoG-os verzió, azaz az Armageddon's Blade + Shadows of Death páros. Sajnos a legmagasabb képélességen már szaggat, de egy picivel gyengébb beállításon már hibátlanul megy.

Na és visszatérve a hőfokokra, említettem, hogy 70-80 fok körül járt néha a gép... Ekkor estem letargiába, hogy vége a néma PC álomnak és valamilyen aktív hűtést kell a gépházra szerelni. Első puruttyább megoldásom az volt, hogy már jópár hónapja egy USB kábelből és egy ventilátor csatlakozóból összeforrasztottam egy ilyen... valamit, ami arra volt jó, hogy 5 volt feszültségen elindítson egy akármilyen ventilátort az USB-be bedugva. Nyáron még jól is jöhet, ha van egy 200 mm átmérőjű ventid, amit az asztalon meg tudsz vele hajtani. :) Ebben az esetben elsőnek egy Hapróról összevadászott 140 mm-es NZXT ventilátort tettem a gépház tetejére, a processzor fölé... csak úgy natúran.

Mivel ez így ebben a formában elég gányul nézett ki, így valami más megoldásra volt szükségem. Az tény, hogy a hőfokok már jelentősen javultak, erős terhelés alatt csak max 70 fokig ment fel a proci hőmérséklete, így kezdtem megnyugodni, viszont ez így még mindig nagyon csúnya volt. Ekkor kezdtem el nézegetni, hogy van azért hely még a gépház teteje és a passzív hűtőborda között és akár egy 25 mm vastag, sztenderd 120 mm-es átmérőjű ventilátor is befér ide úgy, hogy a RAM-hoz sem ér hozzá. Minő véletlen, hogy volt itthon talonban egy Noctua S12A ventilátorom, ami a halkságáról és a kiváló légmozgató képességéről híres. Mivel csavarral nem tudtam semmit felfogatni, de volt itthon kis méretű kábelkötegelőm, így adott volt a megoldás....

A "műtét" hibátlanul sikerült, UEFI-ben beállítottam a fordulatot konstans 20%-ra (~400 RPM), így szó szerint hangtalanul működik a gép. E öröm, bódottá! A hőfokok is már elfogadhatóak benne, szóval nyugodtan nyírhatom a zombikat a Left 4 Deadben (vagy éppen ők engem :DDD ).

Zárásként összefoglalnám, hogy mi az ami tetszett és mi az ami nem tetszett a lapban:

Tetszett:

- Helytakarékos kialakítás.
- Jó teljesítményű és naprakész processzor Windows 11 támogatással (már akinek ez fontos, nekem Linuxon nem :P )
- 19V-os tápellátás!
- Passzív hűtőborda, ezáltal zajtalan működés.
- Alacsony fogyasztás (teljes rendszer 10W idle, 30W max játék közben).
- M.2 SSD slot.
- Hétköznapi feladatokban (böngészés, irodai munka, filmnézés) meglepően jó teljesítmény.
- A lapra COM portot is szereltek, így bizonyos ipari feladatokra is alkalmas.

Nem tetszett:

- DRÁGA! Durván ~100.000 forintból raktam össze, ami szerintem nem éri meg... egyenlőre. Ennyiért már komplett miniPC-t lehet kapni, és éppen lehet, hogy jobb teljesítménnyel!
- Tehát alapvetően ezt a lapot nem játékra találták ki, ezt jobb tisztázni. Itt minden normálisabb APU/iGPU config mellett elhasal.
- Csak egy darab RAM foglalat van, így a dual channel kiesik.
- Mivel integrált lap, így nem bővíthető, ám a teljesítménye még egy darabig elég lesz.
- Aktív hűtés nélkül nagyon melegszik.

Köszönöm, hogy elolvastad! :R

Hozzászólások

(#1) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

A HDR-t nem tudod kipróbálni, hogy támogatja e a proci? Nyilván HTPC-s okok miatt kérdeznem.

(#2) Rowon válasza SunMount3r (#1) üzenetére


Rowon
veterán

Kipróbálni nem, viszont elvileg tudja: [link]

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#3) Luck Dragon

Szóval ha jól olvasom , akkor az alaplapban már ott van ez az N100-as processzor ? :)
Írás szuper lett .
Nekem az nem tetszik benne , hogy az előlapon nincs csatlakozási lehetőség, ahogyan írtad te is .

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#4) Rowon válasza Luck Dragon (#3) üzenetére


Rowon
veterán

Köszönöm! :R Igen, ez egy integrált processzoros alaplap, amiben egy Intel N100 van.

Picivel többért és hasonlóan olcsó áron lett volna ez az LC Power ház, már előlapi portokkal és paneltáppal: [link] [link] Szintén hasonló áron, sőt, valamivel olcsóbban és szerintem minőségben is jobb választásként még ez az Akasa ház: [link]

Méretre ezek már nagyobbak lettek volna és tetszett a Chieftecben az, hogy perforáltabb, jobban szellőzik, mert néma PC-ben gondolkodtam, de ez a szál végülis össze is jött, meg nem is, mert muszáj voltam még így is ventilátort rakni bele, hogy ne főzzem meg.

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#5) kisninja


kisninja
őstag

Tök jó teszt/írás, én is régóta álmodoztam egy full passzív gépről. Én sajnos mindig megalomán vagyok illetve ha lehet a legerősebbet... Aztán alin szembejöttet a gyári minipc-k. Egyszer poénból beraktam a kosárba majd adtak még 30k kedvezményt. Így 130k ért lecsaptam rá Ryzen 5800u + wifi kártya + 8Gb ram + 256Gb ssd-re.
Volt itthon 1Tb Nvme + 2Tb ssd meg még 2*16Gb ddr4 ram
A kánikulában szeretett a cpu 85+ fokos lenni azt hozzáteszem a normál módon a cpu bezabálhat 65w-ot is és a Gpu-t is elengedi 25w-ig. A 90w-os hozzáadott adaptert kitudja használni.
(Normál használatban 50-90c között ingázott az ssd 60-70 fok közelében, két monitor vagy 40 chrome ablak)
A gép 0/24-ben megy ha nem ülök előtte akkor visszaveszem energiatakarékosba, ekkor langyos a gép.
Usb-röl én is hajtok egy ventit semmi hangja légáram is alig van viszont így már a cpu terhelve is alig billenik 50fok (most 41 fokos) ssd 45/47 fokos.
Én nagyon nem bántam meg eme gép megvásárlását noha nem volt benne annyi munka mint a tiedben. :R

powered by: ®MAJORMÜVEK®

(#6) Rowon válasza kisninja (#5) üzenetére


Rowon
veterán

Köszi szépen! :R Az 5800U úgy látom már 8 magos, ebből a szempontból, amit még kipróbálnék az az N305-ös processzor lesz, ami szintén 8 magos. [link] 15W TDP-vel ez sem egy kazán, ezt is el tudnám képzelni egy hasonlóan pici PC-be.

Jók ezek a kis helytakarékos gépek és ahhoz képest, hogy régen milyenek voltak, ma már van bennük használható teljesítmény.

Szerk.: amúgy meglep, hogy be merted vállalni az Alit, én nem mertem volna. :DDD

[ Szerkesztve ]

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#7) Luck Dragon válasza Rowon (#4) üzenetére

LC ház tényleg szuper , de kialakításban és praktikus kivitelben nálam még mindig ez nyer —> [kép] :)

Bár tudom, hogy más az épített pc és annak végtelen lehetőség érzése , ez pedig csak meg kell venni kihívások nélkül . Nem ugyan az a kettő . :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#8) Rowon válasza Luck Dragon (#7) üzenetére


Rowon
veterán

HP Elite Mini? Tetszenek a HP-s cuccok, bár ők tudtommal inkább ilyen irodai "workstation" gépeket gyárta(t)nak. Több érdekes videót láttam Tube-on, ahol ilyen öregebb brand gépeket javítanak fel teljesítményben, hogy ma is használhatóak legyenek valamire. Nekem is van még itthon egy HP asztali gépem DDR2-es alaplappal, meg valami LGA775 cerka processzorral, azt viszont nehéz bárhová is fejleszteni már 2023-ban. :DDD

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#9) Zamma


Zamma
őstag

Jól sikerült a konfig is és az írás is, gratu!
Év elején egy Asrock x300-as konfig megépítésével kacérkodtam, de tele lett a hócipőm, mert elszaladtak az árak - meg nagyjából lustaság, fél egészség jelleggel -, rtx3060 lett belőle...:D
...pedig Archttila nagyon meggyőzően énekelt róla örömódákad!
Nem is lett volna rajta más vagy MX vagy Arch... :U

...amúgy mostmár értem hogy miért nem készült el olyan gyorsan a CPU hűtő toplista... :U :D

(#10) Rowon válasza Zamma (#9) üzenetére


Rowon
veterán

Köszi! :R Igen, a CPU léghűtés toplistával már erősen csúszok, kb. egy hónapja is emlegettem már, hogy nekiállok... mindig közbejön valami, de azért jár a fejemben a téma.

Az Asrock Deskmini X300 volt egyébként a másik versenyző, akin gondolkodtam, mert elég jó teszteket láttam vele YouTube-on, főleg Eta Prime csatornáján. Ezek az új APU-k már elég jók, viszont két bajom volt vele. Ez a minigép egyfelől nem csendes, másfelől egy 5600G-vel már belenyalna 90+ wattba. De a teljesítménye már vállalható, szerintem, itt egy érdekes teszt ezzel a párossal: [link]

Szerintem jelenleg olyan 130-140k forintból összepakolható egy ilyen miniconfig, ami azért már elvisz ezt-azt.

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.