2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Arctic Freezer 7 Pro - A feltámadás!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok :)

Nos... nem gondoltam, hogy ebből az egész tapasztalatból egy blogbejegyzést fogok valaha is kanyarítani, így jóval kevesebb kép készült (egészen pontosan 0) az előtte állapotról. De in medias res vágjunk is bele a közepébe!

Ugye rémlik még valamikor a 2000-es évek végéről egy 3 hőcsöves Arctic toronyhűtő, ami elég népszerű volt a júzerek körében? 92 mm-es halk ventilátorával, réz talpával, sűrűn lamellázott hűtőbordájával és megnyerő árával nem lehetett neki ellenállni. Egészen véletlenül nekem is van/volt/lesz egy ilyenem a mai napig.

Egészen a 2014-es év elejéig nem sok fogalmam volt róla, hogy milyen hardverelemek vannak a számítógépemben. A téma nem igazán izgatott, elhordtam a két utcával arrébb élő srácnak bővíteni a gépet, megmondta mit vegyek bele, kifizettem, belerakta, "jóvanazúgy". Mehet a játék tovább. Ennyi volt az egész hardverismeretem. Valami van a gépben, viszont, ha lassú a játék, akkor szólok annak a bizonyos srácnak. Ez is egy hozzáállás, generációk ezrei élik le így az életüket, hogy valamit csak használnak, de nem értenek hozzá. Hiszen nem lesz valakiből pilóta, sziklamászó, könnyűbúvár, mesterlövész, karatebajnok, ejtőernyős, szabotőr, késdobáló, kivételes szakértője a rádiózásnak, a rejtjelezésnek, az álruhának, a gyógyszereknek, a vegyszereknek! Ez a privilégium csak Steinberg ügynöknek járhat. No mindenesetre az utóbbi 1-2 évben ez szerencsére részemről megváltozott.

Egészen véletlenül a véget nem érő hardvercserék hullámait túlélte az Arctic Freezer 7 Pro processzorhűtőm, de voltak vele gondok. Például el volt törve kettő darab lába.. Ez így ebben a formában használhatatlan volt. Kép sajnos erről sincs, de minek is? Írnám azt, hogy az Intel szégyene, hogy egy ilyen szemétbevaló mechanikával dobja piacra az olcsóbb hűtőit, de ezért meg lennék kövezve a kék tábor rajongói által. Nem is érdekel, kibírom. ;) Korábban már sikerült hozzájutnom egy LGA775-ös confighoz, amibe bővítés gyanánt vettem egy Q8300-as, 4 magos "csodát", amiért kemény 1000 forintért jutottam hozzá itt Haprón. Annyit megért. Illetve vettem még hozzá 2x4 giga DDR3 Kingmax ramot, egy Sapphire HD5670 Flex videókártyát és egy Samsung 850 Pro 256 gigás SSD-t. A táp, a procihűtő (nem az Arctic, hanem egy gyári top flow) és a ház adott volt egy kibelezett Fujitsu brand gép "személyében", már, csak bele kellett dobni mindent. Kész is az LGA775-ös retró gép, kérdés, hogy mire jó ez még 2023-ban? Például a League of Legends-et viszi 75 FPS-sel, bár az a játék egy kenyérpirítón is elindul és megy is 60 fps-en, nincs ebben semmi meglepő.

De mi volt a probléma ezzel az egésszel? Hát a 4 magos procit nem kezelte már valami jól az a bizonyos gyári hűtő és a zajszintjével sem voltam kibékülve. Valamit kezdeni kellene a helyzettel. De van itt nekem egy Arctic Freezer 7 Pro tartalékban, viszont törött a lába. Vegyek rá pót lábakat? Haprón hirdetik is... darabját 250 forintért, plusz postaköltség. Annyiért - gondoltam magamban - száradjon rájuk, nehogy már 4 darab műanyag bizbaszért fizessek ~2000 forintot, ami úgyis eltörik előbb-utóbb. Kellene találni valami alternatív megoldást, ami ingyen van. Sikerült is a műtét, leírom, hogy hogyan.

Hála az égnek ehhez a hűtőhöz tartozott egy hátlap, amibe be lehetett csavarni a gyári hűtő lábacskáit. Ez kiindulási alapnak, gondoltam nem rossz, mivel egy hátlapos hűtő eleve nagyobb nyomással tud a proci kupakjához csatlakozni, jobb lesz a hűtés is. De hogyan hozok össze egy push-pines hűtőt egy fém hátlappal? Hát úgy, hogy a műanyag lábakat kezdésnek levágtam oldalcsípővel. Sok értelme nem volt, hogy rajtuk hagyjam, mert eleve 50%-ban törött volt a 4 láb. :) Ezt követően arra gondoltam, hogy a Freezer fém leszorító lábait valahogy hozzá kellene csavaroznom a hátlaphoz. Ki is rajzolódott bennem a kép fém alátétekkel és süllyesztett fejű csavarokkal. Lemértem gyorsan tolómérővel, hogy mekkora csavar kellhet. M3-as és kb 10 mm hosszú. Na mondom ilyen itthon csak lesz a pár száz limi-lomi csavar között, mert 4 darab 3x10-es csavart a kötőelem boltban sem fog senki adni, max kiröhögnek. Pont 4 darab ilyen méretű csavart találtam, szóval isteni jelnek tekintettem.... ezeknek az volt a végzetük, hogy itt és most segítségemre legyenek ebben a projektben.

Végül a felerősítés összejött, alátét nem volt, de úgy néz ki nem is kellett, a torony stabilan állt. Valamint jutott a hűtő alá még egy adag MX-2 is. Jobbat minek? Ez még rendesen kenhető. Régen minden jobb volt, még az MX paszták is. :P Na szóval felvarázsolódott a hűtő, öröm és bódottá. Aki valamennyire megnézte a felső képet, annak feltűnhetett, hogy már rá van kötegelőzve egy valamilyen ventilátor a hűtőre. Na igen, ez már egy utána kép, nem pedig egy előtte. Mondtam az elején, nem blogbejegyzésnek indult. :)

Sikerült hozzájutnom kettő darab 92 mm-es Nidec ventilátorhoz, amik egy valamilyen "ősrégi", még Székesfehérvárott fabrikált böhömnagy BTX-es IBM gépben darálták a levegőt. Szó szerint darálták, de erről még a megszerzés pillanatában nem tudtam, bár gyanús volt, hogy ilyen széles a ventilátor. Nos, a sejtésem beigazolódott. Az USB 5 voltjáról nem akart beindulni, gondoltam ennek kellhet még egy kis kakaó. Rádugtam az alaplapra, hát... szerencsém volt, hogy a ventilátor keretét fogtam, mert lehet, hogy a bal kezem hüvelykujja most pár mm-rel rövidebb lenne. Sem az erővel, sem a zajszinttel nincs gond nála, csak ne legyél vele egy szobában huzamosabb ideig. Na, gondoltam ez feldobná az Arctic hűtőmet. Így is lett. Elő a kötegelőt, aztán díszítsük is fel. Én őrült, elsőnek mindkettőt rá akartam rakni, de győzött a józan ész. Bár lehet, hogy holnap rárakom mindkettőt, csak azért is.

Már nem volt más hátra, mint visszaépíteni alaplapostól a gépházba és letesztelni a hőfokokat. A biztonság kedvéért kapott egy ventirácsot is, mert biztos, ami biztos, ez nem csak fúj, hanem szív is. Összességében egész szép lett, bár a Freezer bordája szélesebb és, ha kötegelő helyett lenne normális fém felerősítő pálca itthon, megfelelő méretben, akkor még szebb lenne a helyzet. Na de így sem rossz, örüljek már annak is, hogy idáig eljutottam. Házhűtő ventilátornak gyárilag csak egy hely van a házban, mégpedig hátul egy kifújó, közvetlenül a procihűtő mögött. Erre abszolút nem volt szükség, ezzel is próbáltam csökkenteni a rendszer várható zajszintjét.

Gép összerakva, akkor röffentsük is be. Hangorkán, sivítás, első reakcióm a rémület és a hátrahőkölés. Jólvan, gondoltam felrobbanni, elszállni csak nem fog, de az első tapasztalat jóra sikeredett... Komoly kis hűtő lesz ez, éreztem előre. Már csak két füldugót kell szereznem és kifogok bírni mellette legalább negyed órát. Felállt a Winf*s, akkor indítsuk el a szükséges dolgokat. Hwinfo és CPU-Z. Mostanába mindenki Cinebenchet használ processzor terhelésre, vagy Aida64-et, nekem egyik sem állt rendelkezésre, így a CPU-Z-n kezdtem el futtatni a stressz tesztet. A teszt 10 percig tartott. Nem lepett meg az eredmény. :C

A venti brutálisan tolja a levegőt, esélyt sem ad arra a procinak, hogy 50 fok fölé kerüljön, de még nagyon 45 fölé sem. Összehasonlítás végett visszaraktam később a Freezer gyári ventilátorát is, majd készítettem azzal is egy 10 perces tesztet. Jól látható a különbség. 65 fok, de legalább halk. Igazából jólvan ez így, mert szerintem játék vagy akármi más sem lesz soha ezen a gépen olyan, ami ugyanígy 65 fokra felmelegítené ezt a 4 magos procit.

Szóval így esett meg velem nagy vonalakban ez az Arctic Freezer 7 Pro feltámasztás, tuningolás, beszereléses hadművelet. Összességében elég jól szórakoztam, lett egy halk LGA775-ös configom, ami egyszerűbb játékcímeket maradéktalanul elvisz 1080p 75 fps-en és legalább a kísérletezgetni vágyó énem is megkapta a napi boldogság neurotranszmitterjeit (vagy miket...). Az igazsághoz tartozik, hogy a tápegység is kapott korábban egy Arctic P8 Silent ventilátort, ami az alaplapra lett kivezetve, így abban is egy jóval halkabb venti üzemel, mint a gyári Adda. Szóval egész jó kis gép lett ez, bár a N100DC-ITX-es néma PC-m nyomába sem érhet fogyasztás és zajszint terén. Ez van. Valahol olvastam egy érdekes gondolatot, kb. ahhoz hasonlít, mint, amikor mondják az autószerelő műhelyben, hogy tudunk gyorsan, jól és olcsón is dolgozni. Viszont a háromból egyszerre csak kettőt választhatsz. A számítógépeknél meg van a zaj, a teljesítmény meg a méret. Itt is csak két kedvező feltételt választhatsz egyszerre, a harmadik kompromisszumos lesz.

Köszönöm, hogy elolvastad! :R

Hozzászólások

(#1) iday


iday
aktív tag

Nekem egy hasonló teljesít szolgálatot.
Az AMD szerencsésebb felfogatása miatt, nincs ami törik.
Socket939, AM2, FM2, AM4 foglalatos lapokon volt eddig, jelenleg is használatban.
2008-2010 körül vehettem.

[ Szerkesztve ]

3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu

(#2) PSti


PSti
tag

Szép munka! Kifejezetten jó volt olvasni ilyen régi gépről, hogy nem mindenki rögtön kidobja a régit és vesz egy újat. :K

(#3) Syl


Syl
nagyúr

:C Imádom az ilyen házi barkács kókány megoldásokat! :B

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4) Rowon válasza Syl (#3) üzenetére


Rowon
veterán

:DDD :DDD :DDD

Megvan a maga varázsa! Nekem anno a suliban ezt szajkózta a tanár. A hatékonyság azt jelenti, hogy minél kisebb ráfordítással érünk el minél nagyobb eredményt. Szóval jöhet a kötegelő, a szigszalag, a pillanatragasztó, minden játszik.

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#5) Rowon válasza iday (#1) üzenetére


Rowon
veterán

AM4-re hogy varázsoltad rá? Arra kíváncsi lennék. :D

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#6) Rowon válasza PSti (#2) üzenetére


Rowon
veterán

A DDR3 még azért sokáig elég lesz szerintem. Sok népszerű játékcímet úgy írnak meg, hogy egy öreg gépen is fusson, na meg igazából a klasszikus, nagy játéknevek bármikor elmennek egy DDR3 configon. Kár őket még kukázni. Ha a Win10 támogatása lejár, akkor valószínűleg kapni fog egy Debian Linuxot és menni fog tovább. Valamire majd jó lesz még.

Szerk.: szerintem ami az ilyen gépek ellen szólhat az a kevésbé jó energiahatékonyság. Ma már egy laptop elmegy 10-15 wattal és tudsz rajta böngészni, míg egy asztali gép azért kéri a 60-70 wattot.

[ Szerkesztve ]

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#7) Syl válasza Rowon (#4) üzenetére


Syl
nagyúr

Bármi, ami van itthon, amivel minimális erőráfordítással orvosolható a probléma! A gyorskötöző nekem is nagy barátom :D

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#8) iday válasza Rowon (#5) üzenetére


iday
aktív tag

Nem vagy képben.

A hűtőnek vannak fém fülei.
Az alaplapon meg két fél keret.

3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu

(#9) Rowon válasza iday (#8) üzenetére


Rowon
veterán

Nekem az Inteles hűtő van, tényleg nem vagyok képben. 2021-ben vettem életem első AMD-s prociját. Előtte azt sem tudtam van-e AMD, inkább mentem a csorda után.

[ Szerkesztve ]

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#10) Pista0001


Pista0001
addikt

Azt tudtad, hogy az intel féle push-pin rögzítést szét lehet szedni roncsolásmentesen? Most lenne 2 tartalék rögzítőd, ha egy másik intel hűtődben is eltörne 2... ;]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.