2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

Thonet&Vander - Kürbis - egy hét

Írta: | Kulcsszavak: Kürbis . hangfal . hangszóró . 2.0

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

No, sajna még nem kaptam vissza a mérőmikrofonomat, így teljes körű vizsgálatot nem tudok intézni, de álljon itt addig is egy kis iromány emlékeztetőnek, és talán többetek okulására.

Szóval a vonatkozó PH-s fórum ajánlottai közül választottam pénztárcámnak és szememnek megfelelően egy pár aktív hangfalat. Eddig mindig mindent kipróbáltam, meghallgattam amit megvettem ilyen témakörben, ez az első, hogy vakrepülésre adtam a fejemet. Hogy megbántam-e? Nos, alant kiderül.

Kürbis - dójcse márkt?

Nos, ez annyira ez a hangfal német tervezés, mint én svéd: semennyire. Kínában készül valami OEM gyártónál, mert pont ugyan ez a hangfalpár (és sorozatának még néhány társa) véletlen egy az egyben megegyezik valami más gyártó más néven futó hangfalaival. Hogy ez jelent-e feltétlen rosszat? Nem. Annyi már csak van a német managementben, hogy a német minőség plecsnit nem teszik rá minden vacakra, de ki tudja, pénz nagy úr. Minden esetre az óccó kínai legnagyobb baja, és igaz ez hangszerekre, más hangtechnikai eszközökre is: mindegyik darab máshogy szól. Alapból nem annyira jól, persze, de mivel ők se nagyon válogatósak beszállítók terén, és a tűrések is tágabbak, bármi előfordulhat. Német barátaink ha eléggé a körmére néznek a beszállítóiknak, akkor még jól is sülhet el a dolog.

Kívül

A doboza meglehetős picinykének tűnt először, ámde annál súlyosabbnak - ez jó jel, vagy legalább nem voltak lusták egy kis kőzúzalékkal kitölteni a dobozt, de ez otthon kiderül. A csomagolás amúgy rendben van, minden külön zacsiban, jól kipárnázva, az utazástól semminek nem esett látható baja.

A hangfalak szépek, kidolgozottak, illesztési hiba, nyekergés, recsegés nincs. A mellékelt interconnect és hangfalkábelek legalábbis megmosolyogtatóak, én gyorsan vissza tettem őket a dobozba, és a már bevált kábeleimet vettem elő - egy 2x2 mm^2-es OFC réz hangfalkábel, no meg a KáCsa Silverline ezüstözött, tömör vezetőjű interconnect kábele. A forrás egy Focusrite Scarlett 18i6, így azt hiszem megfelelőnek mondható a setup, bár én is jobb szeretnék egy Apogee Symphony I/O-t, de sajna nincs másfél millióm ilyesmire. De ha lenne, valszeg nem egy Kürbist hajtanék vele, inkább egy ATC hangfalat (az is másfél misi alsó hangon, de hát ez van).

Jah, üdvözlöm azt az őrültet, aki ráragasztotta a dobozokra a dójcsland űber állesz matricát, alig sikerült leszedni, alkohollal kellett levakarni a ragasztó maradékát. Csúnya dolog, na.

Azt, hogy a potméter alátétje miképpen tud egy új hangfalon rozsdás lenni gyárilag, nem értem, de meglehetősen morcos vagyok érte.

Bekapcs

Kábelek össze, tápkábel be, kapcsoló "ON" állásra: nicns pattanás, nem sípol, nem búg. Oké, első lecke megtanulva. Hangerő felteker: üresjáraton elhanyagolható sistergés kitekert hangerőnél. Rendben, ez is ment, az már meg se lep, hogy kikapcsoláskor sem pattan. A kötelező china-kék atom erős led az oldalára került, ez nagyszerencsénk, mert komoly látáskárosodás okozására képes. Nekem még meg kell szoknom,hogy mitől olyan furák az árnyak a sarokban, de akit zavar, egy ellenállás vagy szigszalag beiktatásával gyógyíthatja a dolgot.

Első hangok: szokásos bejáratatlan hang, sok magas, az is kemény, már-már kopogós. A mélyek nem találják a helyüket, a hangszórók gumi pereme kicsit be van állva, keményedve, ez idővel javult. Színpad nincs, a lehallgatási háromszögben ülve minden az arcomba szól, minta fejhallgató lenne rajtam. Az, hogy a tranziensei gyorsak, kemények, a részletei helyén vannak, az már most kiderül. De hogy minimal technot se ezen fogok hallgatni, az is.

Jah, tér: nagyon érzékeny a sweet spotra, hogy hová ülünk. Mivel a selyem-dóm magasak körül semmi érdemleges, hangot irányító tölcsérszerű mélyedés nincs, sajnos ehhez hozzá kell szokni. Jobb helyeken egy kellemesebb szórás biztosító enyhe tölcsért, vagy még jobb helyeken egy elliptikus formát alkalmaznak, ami megfelelő terítést biztosít, így lehet kicsit mozgolódni. Nem véletlen van ilyen főleg a stúdió-monitorokon, mert a pult előtt gurulgatva jó mindenhol a valóságot hallani. :)

A hangereje egy 20 m^2-s szobába bőven elég, szépen betertíti, nincs vele gond. Alacsony és magas hangerőn szétesik a hangkép, de ez ebben a kategóriában elfogadható. Akkor nézzük egy hét járatás után mit tudott összehozni.

Snétberger Ferenc - Nomad - Childhood (FLAC)

Snétberger jelen, Nomad című albuma szerintem ajánlott alkotás, zeneileg és hangilag is. A gitár a kürbisen eléggé életre kel, a helye és tere definiált, nem lóg ki a képből, vezeti a dalt. A cintányérok, perkák, magasabb hangú ütőhangszereket jól visszakapjuk. A bőgő és a lábdob sajnos mostohagyerek, inkább a háttérből szólnak, egy-egy hang búg csak bántóan ki. Ez sajnos a szoba, de még inkább a nem tökéletes hangolt reflexcső hibája lehet, mivel azt egy célszerszámmal (ún. a gyerek 25-ös zoknija (mármegintnemtalálomagyerekzoknijátdrágám)) betömve azt rendeződik a helyzet, de a hangfal maradék mélye is távozik.

Bowers & Wilkins - Very Auidophile New Recordings - Mr. Bones (FLAC)

Vájtfülűek kötelező darabja. Olyan messze van a valóságtól, mint egy átlagos észak-koreai a világ többi részétől, de szerencsére itt inkább Disneyland van, mint munkatábor. Az énekes - érdekes, itt négernek hallom az úriembert - hallhatóan mosolyog, a gitárok csilingelnek, a tér hatalmas, ez valami élvonalbeli zengető lesz. A fúvós karcol, kcisit tlaán túlságosan is. A bőgő megint csak búg, a tartományának a fele hiányzik. itt már biztos vagyok benne, hogy olyan 70 Hz alatt nem dolgozik rendesen a Kürbis.

Metallica - Load - King nothing (LP rip, FLAC)

Nem összetévesztendő a sima CD verzóval, ez az LP csupa dinamika, dög, mötál. Jól áll a Kürbisnek, de gondolom a mélyeket nem kell említenem.

Snarky Puppy - GroundUp - Thing of gold (FALC)

Az élőzene egyik csúcsa, a közös zenélés varázsa. Kb. 30 közelmikrofonozott vagy DI felvett hangszer: dob, perkások, rézfúvósok, egy valag szinti, baszsusgitár, zongora, nyamm. Csak jönnek és jönnek a hangszerek, mindennek megmarad mégis a privát, saját tere, teljes crescendonál is minden elválasztható, elkülöníthető. A dinamika és a részletesség, térleképzési pontosság tehát megvan.

Summa summarum:

A fentieket tessék saját kategóriájában elhelyezni. Persze, árához képest meglepett a Kürbis, egy fél kategóriával jobban adja át a dolgokat, mint várná az ember. De azok a mélyek - megvannak, csak nincsenek megfogva, átadva. Persze, ez részbe a szoba, de ugyan ebben a szobában egy Alesis Monitor One MkII meg tudta oldani a dolgot, oké, annak 6'5-os a mélysugárzója.

Szóval: jó magas, kicsit talán sok sok közép, kezelendő mélyek. Jó?Jó hát. Ki tudja, lehet a te szobádban pont úgy fog szólni, ahogy kell.

Mivel az elektronika nem a csúcs, az op-amp és a belső hangfalkábelezés cseréje várható, a kondikat is cserélem, valamint a doboz is kap némi merevítést. Jah, és a hangfal-tüskéket szereti.

(A kupiért az asztalomon elnézést. Ez még egész emberi! :DDD ).

Hozzászólások

(#1) psyho85


psyho85
(fanatikus tag)

Mondjanak maguk is valamit. :P

Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.

(#2) joysefke válasza psyho85 (#1) üzenetére


joysefke
(PH! kedvence)

Köszi a tesztet.

-(1)Mennyiért szerezted be? /ha már egy 50E Ft-os hangfalpárhoz hasonlítod/
-(2)Lesz frekvenciaátvitel teszt is ? :)

-(3) A többi ajánlott olcsó aktív sztereó hangfalpárat hallottad már a szobádban?
Genius 1250B/1255B, Modecom SHF56, Microlab B73
Azokhoz képest hogy szerepel?

-(4) Mekkora hangerő kell, hogy beálljon a hangkép?
Az ember néha csak halkan szeretne hallgatni valami hátteret és nem középhangerőn járatni a hangfalat...

-(5) Középen a lámpa mögött miért van a falon az a hangelnyelő szivacs?

J.

[ Szerkesztve ]

(#3) psyho85 válasza joysefke (#2) üzenetére


psyho85
(fanatikus tag)

Szia!

1. 28k. (Egyébként a Monitor One MkII-t egy RA300 hajtotta, úgy már kicsit több a dolog, mint 50k. :) )

2. Igen, de ez bonyi dolog, mert egy kontorrlált szobába akarom vinni, és bárhuzamosan tesztelni egy Genelec 8030-al.

3. Sajnos nem, csak a fent említett monitorokat, meg előtte egy AKAI erősítőt egy jó de noname hangfallal.

4. Hát sajnos kell hajtani kicsit, hogy beálljon a hangkép, nekem túl hangosan is így, hogy itt van az asztalomon.

5. Igen, volt még pár darab a pincémben. Ez egy elég vastag, 5 centis darab, van még a hangfalakk mögött ,a sarokban és az első reflexiós pontokon is. A mélyekre majd építek külön csapdát. Amúgy elég hatásos, csak nem szabad sokat rakni, mert akkor nagyon csillapított lesz a magas/közép és sok marad a mély.

Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.

(#4) YceBear


YceBear
(kvázi-tag)

Kivancsi lennek a velemenyedre nemi bejaratas utan is, mert nalam mely hangok javultak idovel. Esetleg ha szetszeded raknal fel kepeket, illetve erdekelne a velemnyed opamp csere utan is.

(#5) MineFox54 válasza psyho85 (#3) üzenetére


MineFox54
(őstag)

Laptop? NC6320? (Legalábbis így kívülről annak tűnik.) Amúgy jó kis cucc, kéne nekem is egy ilyen, na meg egy Scarlett, meg egy normális keverő, meg egy normális gép... :W

ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#6) psyho85


psyho85
(fanatikus tag)

@YceBear: egy hét bejáratás napi 4 óra használattal azért éppen csak, de veri az elfogadott minimum 20 órát. Igen, érezhetően javult a mélye, de nem az igazi. Elég vékony anyagból van, megkocogtatva a hangfalat és a hangszórót is hallani, hogy mi a saját hangja, hova van hangolva, és nem túl mélyre. Necces elvárni tőle bármit is. A közepeit és a magasát imádom, de mélyekre ott van nekem a Beyer DT-770pro.

@MineFox54: a lapos 8510p, lásd adatlapom. Nekem pont elég, nem keverek, inkább felveszek meg vágok, arra elég. Stúdió monitor céljára alkalmatlan, E-Mu PM5 alá ne add, az pont a duplájából, de megvan - inkább gyűjtögess. A Scarlett jó (tényleg, arról is kéne írnom), a keverő manapság meg csak monitorozáshoz, esetleg énekesnek kis visszhangos visszajátszásnak kell, amúgy van keverő a hangkártyában. Ha a keverő hangja kell akkor vagy tuningolt pultot kell keresned, vagy egy jó hangú keverőt, de az istentelen drága. Egy A&H Zed a minimum.

Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.

(#7) psyho85 válasza YceBear (#4) üzenetére


psyho85
(fanatikus tag)

Upsz, kicsúsztam a szerkesztési időből: szóval az irományban is említett (és linkelt) fórumban van kép a belsejéről és az op-amp cseréről is. :R

Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.

(#8) YceBear válasza psyho85 (#7) üzenetére


YceBear
(kvázi-tag)

Koszonom megtalaltam.

(#9) duo


duo
(őstag)

Remek Írás respekt. :R

privát megy.

Mert a kamion a mienk, és el akarunk menni vele.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.