2023. december 2., szombat

Gyorskeresés

TV mkv lejátszással - van megoldás!

Írta: | Kulcsszavak: tv . mkv . hangsáv . USB . AC3 . DTS . Panasonic . TX-32LE8P . Samsung . UE40F6200 . mkvtoolnix

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Aki csak a módszerre kíváncsi és nem érdekli a rizsa, az tekerjen lejjebb a Jöjjön a lényeg c. bekezdéshez!

Bevezető

Mérhetetlenül pofátlan és arrogáns volt. Bánom is, hogy egyáltalán ránéztem. Az elejétől kezdve szédített. És nem csak engem. Elérkezett a kritikus hetedik év és Február negyedikén véget ért a nóta. Hirtelen felindulásból leszereltem a csöppséget. Rendben...hogy őszinte legyek nem hirtelen történt a leszerelés. Sokat beszéltünk róla az elmúlt 1-2 hónapban, de abban egyezett a véleményünk, hogy ennek vége kell legyen. Persze én vágtam a képébe, hogy mennie kell, de jó okom volt rá. Hogy mást ne mondjak...elég nagy étvágyú volt. Nincs elég mély zsebem, hogy megengedhessek magamnak egy ilyen partnert. Meg aztán a külcsín sem volt már olyan hatással rám, mint a kezdetekkor. Hiába mentegetőzött, hogy régen milyen szép volt és újságokban is szerepelt. Mindig csak a múltat emlegette. Talán azért volt, mert a tudása megrekedt a 7 évvel ezelőtti szinten. Az meg már csak hab a tortán, hogy már meg is volt az új üdvöske.

A lepattintott szépség nem más, mint egy Panasonic TX-32LE8P. Persze az 52 centis és majdnem ugyanennyi kilós TV-k után kellemes felüdülés volt, de hiányzott az állszaggató plusz. Magas fogyasztás, középszerű külső és HD Ready panel - ezek a tulajdonságok 2014-ben már finoman szólva is idejét múltak. Jól érveltem és otthon mindenki elismerte az igazamat. Persze a legmeggyőzöbb érv a fogyasztás várható csökkenése volt. Tipikus 121W helyett 58W.

Jó ügyfél lévén - na meg persze "olyan nincs, hogy nincs!" és "úgyis az lesz amit én akarok, én vagyok a parancs!" című tárgyalóképességgekkel megáldott édesanyámmal felszerelkezve - igazán kedvező feltételekkel juthattunk új készülékhez a magenta szolgáltatótól. Előbbi képességekre szükség is volt, mert az ügyintézés elég macerás volt. Simán hülyére vették volna az embert leplezetlenül háromszor, burkoltan kb. négyszer de ezt most nem nyitnám meg bővebben. Pénteken jön a telefon, hogy 10 munkanapon belül érkeznek házhoz. Na mondom remek, addigra fix, hogy nem leszek már itthon. De kellemesen csalódtam, mert már Hétfőn este újra jelentkeztek: holnap reggel 10-kor landolnak nálunk!
Másnap érkeztek is. Kis csomagbontogatás, bénázás, szerelgetés és be is állították. Aláír, egyeztet, minden rendben! Nagy sóhaj és bambulás az új Samsung UE40F6200-ra. Öröm és bódottá'!
Persze nem tartott sokáig.

Panaszkodikot gyorsan leszereltem, megtisztogattam, fóliát ráadtam majd vissza a dobozba a hungarocellek közé és jóccakát. Felfedezés: új fali konzol kell! Csillagos boltban mondom mi a kínom, rögvest ajánlanak is két modellt: ez nem mozog 13 ezerért, de a másik igen hattal többért. ... :((( Közben megláttam a sarokban egy direkt a márka által gyártott LED készülékekhez való állványt cirka 29K-ért. Na mondom mennyünk, nézzünk körül máshol is. Aztán végül csak találtak egy minden irányba mozgó állványt 8-ért is. Ezek az eladók...úgy látszik a félelem lételemük a megfelelő működéshez. :D

Minden helyre került, újdonságok tömkelege árasztja el az embert. De olyanok, amiktől teljesen megfeledkezik saját nyáltócsájáról. Szinte bármiről képes lejátszani bármit. Lehet a forrás web, Set top box, okostelefon, USB (akár routerre csatlakoztatottról is! - ezt még nem próbáltam, de meglesz) által biztosított avi, mkv, mp3, mp4, flac, aac...
Egyből támad is a gondolat: ideje megnéznem a filmeimet 101 centin is! Elhihetitek...számít a méret.
Kapásból egy 15GB mkv filmet másoltam pendrive-ra. Alapértelmezésben angol nyelvű DTS hangsávval rendelkezik, de van hozzá külön AC3 magyar hang is. Film elindít, villámgyors betöltés és tágra nyílt szemek. "-Bakker, ez angol!" Ezt 5 perc nyomkodás követte a távirányítón, majd a felfedezés, hogy itt bizony nem tudom "hozzácsatolni" a magyar hangot. Kis kutatás után az LCD TV - tapasztalatok, tanácsok topikban megtaláltam a megoldást ami a cikk írására késztetett.

Jöjjön a lényeg!

Az elv dióhéjban:

Adott a filmünk
-2 vagy több "integrált" hangsávval egyetlen fájlban, esetleg rippelt felirattal
-2 vagy több "integrált" hangsávval egyetlen fájlban (pl. angol, svéd szinkron) rippelt feliratokkal és emellett különálló AC3 vagy DTS magyar szinkronnal

Mivel a TV-n USB-ről történő lejátszáskor nem lehet kiválasztani melyik hangsávot szeretnénk hallani a film alatt, így a legelső ID-vel rendelkező fog megszólalni. Adott a feladat - távolítsuk el a felesleget és adjuk hozzá amire szükségünk van! Íme a pontos megoldás a feladathoz. A lényeget az első ponttól a másodikig talájuk.
Itt jelezném, hogy az első pont előtti DTS probléma már nem aktuális. Ezekkel is könnyedén megbírkózik a rendszer.
Az említett 15 gigás filmnél 4 percet vett igénybe a konvertálás. Ez az idő arányosan változik a forrásfájl méretétől függően. 3.6GB + 600MB AC3 párosítása 1p 3mp időtt vett igénybe.

Remélem tudtam segíteni a linkelt leírással még ha nem is én írtam. A hosszú bevezetőért pedig bocs mindenkitől, akit halálra untattam. :D

Hozzászólások

(#1) tomazin


tomazin
veterán

Most Te vagy a béna, vagy egyre silányabb firm van a samu tv-k alatt?
Nekem e6-os samum van, és simán tudom váltogatni a hangsávot (bár ha sok van belőle(kb 5+), akkor ez se feliratra, se hangra nem lesz igaz)
elindítom a filmet, tools gomb, lemegyek az aljára és ott van az audio (d6-s tvn is ugyanitt van)

mod:
a bevezető után azt hittem, hogy fúú olyan tv-t veszel, hogy már a moddolt firmware ott lesz az asztalon, kicsit elpillogtam amikor kiderült,h nem tv áruházból, hanem a csodaszépszínűektől rendelted.

[ Szerkesztve ]

(#2) Petyyyyy válasza tomazin (#1) üzenetére


Petyyyyy
addikt

Holnap kipróbálom amit írtál, de addig maradhat az állítás, hogy én vagyok béna. Eszembe sem jutott a Tools akkor és ott.
Mi a baj magentáékkal...?

Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever, Im the star

(#3) Petyyyyy válasza tomazin (#1) üzenetére


Petyyyyy
addikt

Na meglestem ismét a dolgot. Két file volt az USB-n:
-Iron Man 3.mkv
-Iron Man 3 hundub.AC3

Az mkv két hangsávot tartalmazott - angolt és olaszt. Ezek közül lehetett is választani az általad írt módszerrel, de magyar AC3 nem volt választható. Mindenesetre köszi az ötletet.

Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever, Im the star

(#4) sztanozs válasza tomazin (#1) üzenetére


sztanozs
veterán

Nekem valami alap Samu LED monitorom van de video lejátszásnál a Tool gomb > hangsáv (vagy valami hasonló) alatt ott voltak számozva a támogatott hangsávok...

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#5) Petyyyyy válasza sztanozs (#4) üzenetére


Petyyyyy
addikt

Milyen forrásról és milyen anyagot néztél..?

Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever, Im the star

(#6) sztanozs válasza Petyyyyy (#5) üzenetére


sztanozs
veterán

Őőőő, ez még aktuális? :DDD

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#7) Petyyyyy válasza sztanozs (#6) üzenetére


Petyyyyy
addikt

Persze, még nem cseréltünk tv-t. :D

Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever, Im the star

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.