2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

II. Amatőr Hifi Klub Találkozó a Fonóban

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Idén januárban akadtam rá a címben említett eseményre és megörültem, hogy lehet megint valahol bandázni, függeni, hallgatózni. Előre jelezném, szubjektív lesz, mely egyesek nyugalmát megzavarhatja. :)

A várható program a szervező Vinkler tollából:

"A klubtalálkozóra terveink szerint alkalmanként meghívásra kerülne egy-egy ismert hazai gyártó, aki reprezentálná munkásságát. Emellett -a rendezvény amatőr jellegét hangsúlyozva- helyet biztosítanánk a hifibarátok felajánlásai után kiválasztott, érdekesebbnek ígérkező rendszerek bemutatására.

Ez alkalommal a Bodor Audiot látjuk vendégül, akik az alábbi hifi láncot mutatják be:

- Bodor Audio class D100-as végerősítő
- Bodor Audio usb dac
- windows 10-es pc forráskészülék
- saját kábelek
- Bege féle 3 utas álló hangfal
- Bodor Audio bambusz készülék állvány

A rendszerbemutató során rövid előadást hallhatunk a D osztályú erősítőkről, valamint a témába vágó egyéb kérdéseket is fel lehet tenni az előadást tartó szakembereknek."

Beírtam magam, hogy mennék és vinném magammal a "zenekockámat" is (+ körítés).

Amikor belekezdtem a hifibe a zenehallgatás miatt, akkor az elején a fájl alapú zenelejátszás mellett tettem le a voksomat és pár év alatt kipróbáltam már néhány megoldást, és mindig hajtott a kíváncsiság a jobb hang elérése érdekében. Természetesen a piszkos anyagiak miatt nem engedhettem meg magamnak azt, hogy több százezret elköltsek csak a forrásra, ezért nagyon érdekeltek az alternatív, viszonylag olcsó megoldások. A HTPC építésbe én is belekezdtem egy médialejátszó birtoklása után, és szerettem volna egy készülékben megvalósítani a jó képet és a jó hangot (mozi + zene), de akkoriban "fertőzött meg" Mézga Aladár fórumtársunk egy olyan Linux alapú, egyszerű, ingyenes zenelejátszó megoldással, amit először egy laptoppal kipróbálva azt éreztem, hogy igen, ez az az irány, amit kerestem. Erre érdemes elindulni, mert nagyon sok potenciált láttam benne. És eddig nem csalódtam.
A HTPC építése közben voltam éppen és más fórumtársak és agyalás után úgy döntöttem, hogy beruházok egy ilyen kis kocka/mini PC-re, amit használhatok dedikált zenelejátszónak. A kiválasztott termék a Solidrun Cubox-i2eX terméke lett, mely Németországból megrendelve 1 hét alatt nálam is volt. A Cubox-i sok Linux disztribúció kiemelt támogatását élvezi, elég sok Linux rendszert igazítottak ehhez a hardverhez, hogy az ember még válogatni is tud - hozzáértéstől, affinitástól függően. Amit a kiállításon hallhattak a többiek az a Volumio nevű rendszer volt egy microSD kártyán. A digitális zenei anyagok egy hétköznapi pendrive-on foglaltak helyet, a kockát pedig egy mezei wifis router segítségével, szintén mezei, androidos okostelefonról vezéreltem a Volumio-hoz használható egyik ingyenes kliens alkalmazással.
Egyszerű elemekből felépülő, lényegre törő megoldásokból akarok láncot építeni és úgy érzem a Cubox-i a Bladelius DAC-kal párosítva hosszú ideig fog még nálam zenélni.
Itthon a kockát hálózatról etetem egy NAS-ról, NFS megosztással, így a nap 24 órájában rendelkezésemre áll egy melegen tartott rendszer, hiszen a Cubox csak 2W-ot fogyaszt 100% terhelésen. A Volumio alatt zenélő mpd (music player daemon) pedig csak pár %-kal terheli a kétmagos (ARM) CPU-t.

A bevezetés után térjünk vissza az eseményre. A találkozó fóruma alapján elég sok felajánlás érkezett, mindenki tudott ezt-azt hozni, pl.:

Bodor Audio:
- Bodor Audio class D100-as végerősítő
- Bodor Audio usb dac
- windows 10-es pc forráskészülék
- saját kábelek
- Bege féle 3 utas álló hangfal
- Bodor Audio bambusz készülék állvány

contaxg:
Beyerdynamic Audio-technica és Audeze fejhallgatók

Peger:
Heed SI MKII, + X2, + DA

kabóca 36:
Infinity Qa hangfal
Revox B225 CD lejátszó

Tüű Károly:
Hangfal: ATL modifikált nagymonitor + opciós: még egy pár álló egyedi doboz
Erősítő: DBX BX-3 modifikálva, DBX CX-2 modifikálva
CD: Marantz cd-10 (full tuning)
Szűrő: modifikált Alisca szűrő
Tápkábelek, IC kábelek, hangfalkábelek, állvány: Tüű Károly

tanczi:
Crown DC300 végfok

keszeyp:
JPW Sonata
Audio Note K

Patice:
SolidRun Cubox-i2ex + Volumio
AudioQuest Carbon USB kábel
Bladelius USB DAC
ValhallA CuAgSS IC

Reggel nem sokkal 10 előtt sikerült odaérnem és addigra már állt a Bodor-lánc és Tüű Károly rendszere. A Rewox CD még szegény ott árválkodott áram nélkül, és Vinkler oda irányított, hogy oda pakolhatok. Nem volt túl sok cuccom, a mini-láncom nem sok helyet követelt magának az asztalon. Az esemény kicsit lassan indult be, de a Bodor rendszer bemutatóra szép számban összegyűltünk.

A kiselőadás után rátértünk a zenére és meglepődve tapasztaltam, hogy egy fájllejátszásra dedikált PC-be miért kellett CD-t rakni. De ezt még elnéztem nekik, miután megszólalt már a PC-ről az anyag, hallhatóan jobb minőségben. Tetszett a Bodor Audio rendszerében az erősítő, a DAC és a Bege-féle, külső keresztváltós doboz, de úgy éreztem, hogy a PC-s forrás esetén még azért van mit tanulniuk, tapasztalniuk.
A rendszer tudásának jelentős részét nem hallottuk!
Hajrá!, Csak így tovább!

Tüű Károly rendszere egységes, kiforrott lánc volt. Hans Deutsch ATL-eket még nem hallottam, így nem tudtam, hogy a modifikáció mennyit hozott a dobozok (és persze az elektronikák hangján), de ez a hang nem az én világom. A másik dobozzal nekem is jobban tetszett a kapott hang, de még mindig nem az amit szívesen hazavinnék.

A Revox CD - Crown végfok - Infinity doboz kombó már inkább az én szájízemhez közelített, meglepődtem én is, hogy mit tudnak ezek a retró cuccok. Nem is gondoltam volna.

A Heed lánc délután érkezett, a JPW dobozokkal szerintem nem volt szinergia és az amúgy jó hangú csöppségek teljesítménye elveszett a nagy teremben. Így nem hallgattam ugyan sokáig, de ez volt a benyomásom. Egy előtéri fejes-hallgatós kitérő után visszatérve láttam, hogy a JPW-ket egy pár Audio Note doboz váltotta. A Rewox CD sajnos megbetegedett és így beugróként a lánc elé betettük az én forrásomat. A kis kocka-PC Bladelius USB DAC-kal párosítva érzésem szerint felvette a versenyt az ott lévő CD pörgetőkkel és örültem, hogy másoknak is ez volt a véleményük.
Sajnos a Heed lánc tulajának mennie is kellett pár perc után, így visszaköltöztettem a kütyüjeimet a Crown-Infinity páros elé.

Ekkorra már sokan elmentek, de akik még maradtak, azoknak sikerült itt is megmutatni, hogy megfelelő hardveres és legfőképp szoftveres körítéssel egy PC is tud zenélni.
És ez a jövő zenéje szerintem is.
Rengeteg lehetőség van ebben a vonalban (szerintem), még csak most kezd igazán kibontakozni ez az egész irányzat és én örültem, hogy elvihettem és megmutathattam a fórumtársaknak, hogy viszonylag kevés pénzből is lehet egyszerűen építkezni.

Itt szeretném megköszönni a szervezőknek a lehetőséget és az egész rendezvényt. :R Az otthonos hangulat és baráti beszélgetések igazán emlékezetessé tették számomra.
Várom a következő alkalmat!

A fejes-hallgatási lehetőségért az előtérben contaxg fórumtársunknak külön köszönet! Amíg a Heed lánchoz kölcsön adta a CD játékosát, addig megengedte, hogy nála is beüzemeljem a kis kockát.
Szerencsére a Heed DAC XMOS receiver chipje jó partner volt USB-n és a rendszer egyből felismerte és meghallgathattuk, hogy ott is megállta forrásnak a helyét.

Mézga Aladárral szerettük volna, ha a Bodor láncba is beköthettük volna ezt a forrást, mert szerintünk jobban szólt volna ma, mint a friss PC-je. Érdekes próba lehetett volna, de sajnos nem tudtuk elérni a sűrű program miatt. Talán legközelebb. :U

Addig is mindenkinek kellemes zenehallgatást és szép napot!

Ui.: További képek a találkozó fórumában, amiket én készítettem azok csapni valóak lettek.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.