2019. március 25., hétfő

Gyorskeresés

Tackling Takler

Írta: | Kulcsszavak: Takler . Fritz . Primarius . Bartina . Cabernet . Pinot . Bikavér . Kékfrankos . Kadarka

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Takler pincénél most voltunk először, de nem utoljára. Takler András rendkívül profi és szimpatikus módon mutatta be csúcsboraikat, kezdve a 2007-es (néha 2008-as) hordómintákkal (a nagy 2007-es borok ugye még jobbára hordóban érnek legalább 3-4 hónapot), majd zárva a 2006-os felhozatallal.

Megvolt a Primarius így duplán, no meg a Cabernet Franc válogatás, Bartina Cuvée, Bikavér Reserve és Kékfrankos Reserve, illetve két Pinot Noir hordóminta.

Mit is mondhatnék? A Primarius ugyan olyan árcédulát hordoz, ami abszolút fájdalomküszöb felett van, de épp ezért nagy boldogság volt megkóstolni. Legalább tudom, hogy mit nem iszom egyébként. Komplex, brutális, de tiszta illat, tényleg egyfajta gyümölcs-atomrobbanás. Aztán az íz elmarad picit a maximálisra srófolt elvárásoktól... eleinte. Ugyanis plusz 15 perc szellőzés után (mármint a legalább másfél órás palackos szellőztetés utáni) a pohárban lezajlott a láthatatlan kémia, és a Primarius játszi könnyedséggel előzte az addig favorit (és szintén hibátlan, csodaszép) Cabernet Franc-t.

A Bikavér is izgalmas volt, bár másnap a Fritz Bikavérje határozottan előzött. A csúcs Kékfrankosoknál már nehéz volna igazságot tenni, mert mindkét pincészet értelmezése kiemelkedő volt. Fritzék mondjuk már egy nemzetközi aranyat is kaptak rá. Szintén ott ittunk egy(-két üveg) igazán izgalmas Kadarkát.

Az egyetlen tétel, ami nem hozott különösebb izgalmakat Takleréknél (értsd: csak szimplán kerek, klassz, jó volt), az a Bartina Cuvée (a klasszikus bordói hármas alkotja), de ő is leginkább csak a többi bor nagysága mellett volt picit visszafogott.

Soha rosszabbat, komolyan, ezek azok az élmények, ami miatt borozni, a hozzám hasonlóan fanatikusok esetében élni érdemes!

Szolgálati közlemény: 2007 egy egészen kivételes évjárat volt, a borászok egyöntetűen azt mondják, hogy ilyen jó bort, mint ami épp a hordóban érik, talán sosem csináltak. Mindez azt is jelenti, hogy a sima kategóriás, olcsóbb, nagyobb mennyiségű tételek is nagyon erősek, Takler András szerint a sima CF-juk (2000 ft / üveg) már-már szelekció szintű. 2006 és 2008 sem volt rossz, három nagyon jó évjáratról beszélünk, de 2007 kiemelkedő, a francia fajtáknál mindenképp. A "jó vételek" kora tehát épp eljövőben...

Hozzászólások

(#1) (Kolombusz)


(Kolombusz)
(PH! nagyúr)

Bor helyett költhetnéd a pénzed erősebb szerverre is.

[ Módosította: Parci ]

(#2) Oliverda válasza (Kolombusz) (#1) üzenetére


Oliverda
(Jómunkásember)

Én egy üveg Primarius-ért cserébe adok egy Tyan Takler szerverlapot. :D ...csak ne kelljen már megőszülni így esténként.

[ Szerkesztve ]

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#3) Parci válasza (Kolombusz) (#1) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

mivel lemaradt a smiley, ezért barátságtalanul csak annyit mondanék, igen paraszt barátom, hogy:

- borra a saját pénzem költöm, szerverre a cég költ.

- itt van az új szerver a szobámban, de szerintem kislila fingod sincs, hogy mennyi idő minden alkatrész beszerzése, összeépítése és a felkonfigurálása, szoftverezése, üzembehelyezése egy ilyen vasnak.

- 13-15 alkalmazottal egy ekkora cégnek elég sok dolga van úgy amúgy is. tehát nem feltétlen arról szól a móka, h parcika éjjel-nappal szerverezik, mert lassú a fórum.

ja igen, a vas közel 1m ft volt, h pihepuha fórum legyen a barátságtalan kommentjeid alatt.

[ Szerkesztve ]

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#4) (Kolombusz) válasza Parci (#3) üzenetére


(Kolombusz)
(PH! nagyúr)

Nem a fórum lassú, hanem minden.
Az az 1M-es vas pedig majd behozza az árát. És asszem ezzel már vissza is ugorhatunk a kikből él a PH! vitára, ami anno a jogos mod topikban sem volt konstruktív.

Kifinomult barátom...

[ Szerkesztve ]

(#5) A Tejesember


A Tejesember
(senior tag)

Szia!

Mire végigolvastam az írásod bizony összeszaladt a nyál a számban.Egy ideje amikor tehetjük elugrunk Egerbe, hogy egy kis Isteni nedühöz jussunk.Mindig ugyanabba a pincébe járunk és a tulaj végigkóstoltatja velünk a pince jó részét és közben minden borról tud valami érdekes és hasznos információval szolgálni.Mi leginkább a félédes és édes vörösborokat kóstolgatjuk és persze mindig hozunk belőle haza is,de ott a pincében bizony sokkal jobban esik. :D Az íráson felbuzdulva igen hamar meg kell nekünk is látogatni kedvenc pincénket.
Kössz az írást. :R

ui:Elolvasván kritikus hangú fórumtársunk reagálását bizony tudnék mit tenni a számban összegyűlt nyállal. :B

"Az ember szava nem szél, ami jön és elmegy. (...) Amit az ember mond, az úgy is kell legyen. Nem csuda ez, hanem becsület." Wass Albert

(#6) Parci válasza (Kolombusz) (#4) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

Ez a topik a blogomhoz kapcsolódó, egy borokról szóló hozzászólás egyik topikja. A Prohardver pedig a havi 600e olvasójának hirdetőkből él. Elhiszem, hogy fontosnak érzed magad, de a hiányod még épp túlélne a cég...

...úgyhogy az itt teljesen off, és amúgy is mindennemű kultúrától mentes balhézásod érjen itt véget, kérlek. Nyilvánvalóan kénytelenek vagyunk új szervert venni, nyilvánvalóan nem a tökeinket vakargatjuk, hanem rajta vagyunk a témán (volt egy karácsony és szilveszter is közben ám, helló). Tesszük mindezt, akár megtérül, akár nem, akár nyafogsz, akár nem.

Itt mindenesetre ezt a kört zárd le, ha van értelmes mondanivalód a borokról, azt szívesen várom.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#7) Parci válasza A Tejesember (#5) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

No, végre egy ontopik hozzászólás! :)

Az édes/félédes vörösbor mondjuk nem az én műfajom, már csak azért sem, mert magától nincs is ilyen bor. Úgy értem, az elkészítési eljárásból adódóan a vörösbor száraz, édes akkor lesz, ha "megcukrozzák".

Ettől függetlenül viszont örülök, hogy bejött a műfaj, és ráéreztetek a dolog lényegére. A pince hangulatát, a borász és borainak megismerését nem igazán lehet pótolni egy üveg bacardi + kólával :DDD. Pedig pont ez a szépsége az egésznek, leginkább.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#8) (Kolombusz) válasza Parci (#6) üzenetére


(Kolombusz)
(PH! nagyúr)

Nem érzem fontosnak magam.

Van a borokról is. :)
Majd ha visszamegyek Debrecenbe, megnézem neked, hogy milyen bor van nálam, pontosan melyik pincészetből (kis helyi, itt Miskolc mellett)
Istenien finom édes bor. Nem értek a borkészítéshez, de valahogy úgy készül, hogy a bor egy részét lepárolják, majd hozzáöntik a maradékhoz. A 6 puttonyos aszú száraz bor emellett. :)

(#9) Parci válasza (Kolombusz) (#8) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

hmmm... fehérbor, ugye? kíváncsi vagyok, mi lehet. késői zenit talán?

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#10) A Tejesember válasza Parci (#7) üzenetére


A Tejesember
(senior tag)

Nekem viszont a száraz/félszáraz borok nem jönnek be. :B A pincetulaj erre annyit mondott, hogy ízlések és pofonok...A nyáron Bükkzsércen jártunk és véletlenül tévedtünk be egy kis néprajzi múzeumba és ott legnagyobb meglepetésünkre okleveles borbíró borospincéje rejtőzködött a ház alatt.Ő is inkább az általad kedvelt borokat részesíti előnyben.Vettünk is a nem olcsó borból, de nem igazán ízlett, pedig nagyon tiszta ízű bor volt.Viszont abban teljesen egyetértünk, hogy a pince hangulatát nem igazán lehet felülmúlni. Majd, ha jársz arrafelé szerintem érdemes benézni ide . :R

[ Szerkesztve ]

"Az ember szava nem szél, ami jön és elmegy. (...) Amit az ember mond, az úgy is kell legyen. Nem csuda ez, hanem becsület." Wass Albert

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.