2020. április 10., péntek

Gyorskeresés

Főiskola, első év

Írta: | Kulcsszavak: főiskola . tanulás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Végetért az első évem a főiskolán, mérnök informatikus szakon.

Ami sikerült:

Analízis I.
A webprogramozás alapjai
Mikroökonómia
Makroökonómia
Operációs rendszerek I.
Problémamegoldás
Programozási alapok (Java)
Számítástechnikai alapok
Számítástudomány
Számítógép architektúrák I.


Ami nem sikerült (ebből hármat meg sem próbáltam):

Analízis II.
Fizika
Jogi és államigazgatási ismeretek
Villamosságtan


60 kreditből 42 sikerült, és egyszer sem puskáztam (nem is fogok). Azt mondják, hogy rendes, 8 óra munka mellett ez nem rossz teljesítmény... Távoktatásra járok, ami azt jelenti, hogy nincsnenek előadások, csak konzultációk és vizsgák (sajna többnyire hétköznap), szóval mindent magamtól kell megtanulni. Ezek közül volt néhány könnyű tárgy, amire alig kellett tanulni (pl: Mikroökonómia), volt néhány könnyű, amire sokat kellett tanulni (pl: Operációs rendszerek), és volt néhány nehéz, amire iszonyat sokat kellett tanulni (pl: Analízis).
A legjobban a Fizikától (6 kredit) és a Villamosságtantól (4 kredit) félek, de majdcsak meglesznek valahogy.Ami abszolút megvetendő:


Rengetegen nem tanulnak a főiskolán/egyetemen. A társaság nagy része puskahegyekkel érkezik a viszgákra, de az sem érdekli őket igazán, ha nem sikerülnek, mert újra felveszik a tárgyakat. A legrosszabb, hogy ilyenkor ugye az állam fizeti a tárgyújrafelvételt is, na meg a pótvizsgadíjakat (UV díj: 6000, tárgyújrafelvétel: 5500 Ft/kredit, tehát egy 5 kredites tárgy 27500 Ft!).
Őszintén, én örülök a kötelező tandíjnak, talán akkor jobban megbecsülik az iskolát egyesek és kevesebbet költ az állam az adónkból a naplopókra. Ja, meg az sem tisztességes, hogy rengetegen állami pénzen tanulnak, aztán elhúznak külföldre dolgozni, így Magyarország egy kicsit sem profitál a tanultatásból.

Hozzászólások

(#1) Prof01


Prof01
(veterán)

Hello!

Nem gondoltál arra, hogy valaki azért puskázik, mert nem tudja megtanulni? Mert annyira sz*r az amit ott oktatnak. Ha te szivesen fizeted a pótvizsgadíjakat, akkor nyugodtan...
De ne hidd, hogy az államnak lenne jobb, hanem a politikusoknak lenne mégtöbb.
Nekem ez a véleményem.

Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

(#2) Retekegér


Retekegér
(HARDVERAPRÓD)

Ja, meg az sem tisztességes, hogy rengetegen állami pénzen tanulnak, aztán elhúznak külföldre dolgozni, így Magyarország egy kicsit sem profitál a tanultatásból.
Ezzel egyetértek, persze némi fenntartással. Ha az ember kimegy külföldre tapasztalatot gyűjteni, és ezt rövid időn belül itthon kamatoztatja, az csak jó.

<< AMD - Advanced Mining Devices >>

(#3) Prof01 válasza Retekegér (#2) üzenetére


Prof01
(veterán)

Minek maradjanak itt? Ha rendesen meg lennének fizetve, biztosan nem mennének ki. Én se akarok majd kimenni. De lehet kénytelen leszek.

Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

(#4) ollie válasza Prof01 (#1) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Konkrétan mit nem lehet megtanulni a főiskolán? Nem hiszem, hogy sok ilyen tárgyat tudnál mondani.

***

(#5) Lortech válasza Prof01 (#1) üzenetére


Lortech
(addikt)

Nem tudja megtanulni? Nem muszáj lediplomázni. Annyira szar, amit oktatnak? Nem kötelező a főiskola.

(#6) EQMontoya


EQMontoya
(veterán)

a kötelező tandij IGY durva. mert gazdagéknak most hogy a gyerek oktatása (albérlet, más városban élés), havi 100 vagy 150k-ba kerül, nem tétel. ellenben annak a szegénynek, aki még maga is dolgozik, hogy meglegyen a pénzze az egyetemhez, és pl a munka miatt nem sikerül valamelyik tárggya, még többet is kell fizetni. nah EZ a buziság.

Same rules apply!

(#7) Prof01 válasza ollie (#4) üzenetére


Prof01
(veterán)

Meglehet. Csak van aki nem szereti, nincs sok érdeklődése iránta, és úgy nem könnyű. pl. 1-2: MI (mesterséges inteligencia), Formális módszerek, Adatbányászat....

Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

(#8) adalbert1 válasza Lortech (#5) üzenetére


adalbert1
(addikt)

Szerintem sok helyen nem az a szar, amit oktatnak, hanem ahogy oktatják.
Pl.: kellett flash-t tanulnunk. A tankönyv még a flash 5-höz készült, vizsgán már a 8-at kérik. Előadáson lehet hogy jól elmagyarázzák ennek ellenére (ott sajnos meló miatt már évek óta nem voltam), viszont az biztos hogy egy alap tutorial többet ér, mint a könyv.
A másik, hogy kellett vrml-t is tanulnunk, ami ugyan érdekes volt, de ahogy én láttam, az egész megállt a fejlődésben, szinte sehol nem tanítják.

(#9) bLaCkDoGoNe


bLaCkDoGoNe
(veterán)

''Ja, meg az sem tisztességes, hogy rengetegen állami pénzen tanulnak, aztán elhúznak külföldre dolgozni, így Magyarország egy kicsit sem profitál a tanultatásból.''

Ez így ebben a formában kicsit messzire vezetne. Gondolkodj el, és válaszolj őszintén az alábbiakra:
- Látsz ma Mo-n esélyt egy kényelmes, emberhez méltó életre kapcsolatok és/vagy ügyeskedés nélkül? (Itt nem kőgazdagságra és több tízmilliós autókra gondolok, csak egy egyszerű, kényelmes középosztálybeli létre.)
- Látsz esélyt arra, hogy nem orbitális f_szságokra költik el az adóként befizetett pénzedet, és közben a képedbe nevetnek? (Az éppen hordott iskolaköpeny színétől függetlenül.)
- Látsz esélyt arra, hogy kényelmesen megöregedj, és esetleg pihenj, utazgass?

Ha a fenti kérdések bármelyikére ''Igen'' az őszinte válaszod, akkor kérlek, oszd meg velem, hogy miért. Hátha utána én is osztani tudom az optimizmusodat.

"The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] http://www.flickr.com/photos/blackdogone [+] 

(#10) Prof01 válasza bLaCkDoGoNe (#9) üzenetére


Prof01
(veterán)

Teljes mértékben egyetértek veled. :R

Four wheels move the body. Two wheels move the soul.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.