2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Túlsúlyos vagy? Dohányzol? Fizess több TB-t!

Írta: | Kulcsszavak: tb . elhízás . túlsúly . dohányzás . cigi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Miért fizessem mások gyógykezelését, amikor ők maguk tehetnek a megromlott fizikai állapotukért? Ez még talán meg is oldaná a - mindig pénzhiánnyal küzdő - TB finanszírozását.

Kivétel lehet, ha valaki nem a saját hibája miatt, hanem egyéb betegség mellékhatásaként hízik el.

Írd le a gondolataid erről.

Hozzászólások

(#1) Zsoccc


Zsoccc
senior tag

Az biztos, hogy alaposan hozzá kéne nyúlni a TB-hez (sajnos nem csak ehhez) ahhoz, hogy megfelelően működjön, de mivel ez nagyon sok embert kellemetlenül érintene így kimondottan népszerűtlen lépés lenne bármilyen kormány is vinné véghez. Pedig egyre jobban érezzük, hogy a rendszer nem működőképes. Viszont baromi nehéz lenne meghatározni egészségügyi állapot alapján és egyéb szokások alapján, hogy ki mennyit fizessen és komoly visszaélésekre adna lehetőséget. Nehéz ügy.

(#2) Dany007


Dany007
veterán

Ez egy jó ötlet. :D Vitát indító, de jó.
A gond csak az, hogy sok betegségnél még nem lehet egyértelműen kimutatni, hogy ez most a cigi miatt lett, vagy esetleg a 60 big mac miatt...
Sok olyan ember lett tüdőrákos, aki életébe nem szívott egyet se. És sok olyan ember nem lett soha tüdőrákos, aki a gyárkéményt próbálta utánozni egész életében.
Ergo, nem mindig lehet 100%-ra menni hogy az a betegség most pont ettől vagy attól van-e.
Bár tény, hogy eleve kockázatot jelent ha valaki dohányzik, vagy túl sok zsíros ételt eszik. Ergo a kockázat fejében fizethetne akár többet is.
De ennyi erővel a mániákis egészség centrikus embereken kívül mindenki fizethetne pluszba...

(#3) kételkedem válasza Zsoccc (#1) üzenetére


kételkedem
addikt

Tényleg nehéz, de pl a biztosítótársaságok is az életbiztosítás kötésénél kockázati csoportokba osztják az ügyfeleket.

Az egész egy kivizsgálással kezdődne, ami feltérképezi az általános egészségi állapotodat. Aztán a különböző betegségre hajlamosító tényezők pl cigi, pia és az egészség megóvására tett törekvések rendszeres sport, szűrővizsgálatok alapján számítanák ki személyre szabottan a járulékot.

Azt is meg kell szüntetni, hogy vannak olyanok, akik nem fizetnek. Az tényleg paradox helyzet, hogy a helyi kórházban a járóbeteg szakrendelésen csupa olyan tolakodott elém, aki még egy fillér TB-t sem fizetett!

[ Szerkesztve ]

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823

(#5) Dany007 válasza kételkedem (#3) üzenetére


Dany007
veterán

Ennyi erővel viszont már akár genetikailag is lehetne vizsgálódni. Hogy az illető genetikailag mennyire hajlamos egyik vagy másik betegségre... Aztán ott helyben akár el is ásni, mert v.színű rákos lesz, meg szívbeteg, aztán fizess 5x-ös tb-t ha mégis szeretnél...
Nem jó ez így...

(#6) mephi666 válasza kételkedem (#3) üzenetére


mephi666
veterán

ilyen oldalról közelíteném meg én is... qrvasokat fizettem/fizetek ki tb "címen" és szerencsére évekig nem látok átlagban orvost, mert jól vagyok... de ha mennem kell, akkor elvárom, hogy lássanak el jól... ne pedig pluszban mondjuk magánfogorvoshoz kelljen még mennem, mert a helyi sztk-s ellátás olyan sz@r volt, hogy még a jó fogaimat is széjjelcseszték... mások meg persze alanyi jogon követelik a mindenféle ellátást, holott saját maguk tehetnek a rossz egészségügyi állapotról :(
érdemes lenne körülnézni, hogy azokban az országokban, ahol minőségi az egészségügyi ellátás, miért minőségi? és levonni a tanulságot...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#7) DeadMeat


DeadMeat
veterán

Egyetértek.Miért fizessek más helyett?Tény,hogy dohányzom,de a kötelező éves vizsgálatokon kívül 5 éve nem jártam dokinál.Akkor minek is fizetem?Lehet,hogy később lesz bajom akkor majd fizetem magamnak,mint most.Na jó fogorvosnál voltam,de azt ugye fizetem amugy is.... Szóval ilyenkor mit lehet teni?Miért nem azok fizetnek többet,akik hobbiból járnak az orvoshoz?

Mar a jovo sem a regi; Powered by beer and crisps!

(#8) philoxenia


philoxenia
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Gondolataim: Azok dohányoznak igen gyakran és azok a leginkább túlsúlyosak, akik egyébként sem fizetnek, vagy csak igen minimális TB-t. Persze, ha nem kapnak annyi pénzt sem, hogy élelmiszerre költsék, akkor lehet, hogy lefogynak majd, de a cigiért a háborúban is odaadták sokan a kenyeret.... A dohányzás és a túlsúly elleni küzdelem véleményem szerint tehát nem a TB járulék emelése felől fog eredményessé válni. Amíg sokan azt sem fogják föl, vagy nem akarják, hogy csak a befizetett jövedelem osztható újra, addig nem érdemes arra alapozni a kampányt, hogy jogos lenne a többletjárulék a káros szenvedélyek esetében.Azonkívül még maradna például a kábítószer, a veszélyes közlekedési eszközök stb., mint fokozott egészségügyi kockázat....
Viszont az elrettentő példák médiában való bemutatása eredményesebb lehet, és az egészségügyi többletráfordításoknál akár gazdaságilag is kedvezőbb, azaz olcsóbb.

DeadMeat: azt meg sem kérdezem hány éves vagy, de mondjuk a cukorbetegség fiatalon eredményezhet igen gyakori orvoslátogatást, míg a tüdőrák majd csak ötven felett....

[ Szerkesztve ]

(#9) finest


finest
őstag

Amiről te írsz az a magánbiztosítás. A TB-t, ahogy a többi adót is, a közösségünkért vállalt felelősségből fizetjük. Ha mindenki magának fizet mindent, mi értelme a társadalomnak, a közösségeknek általában?
A helyes kérdésfeltevés az lenne, h miként lehet az adókat, köztük a TB-t is ilyen szarul elkölteni, miért teszik tönkre az állami népjóléti feladatokat a politikusok tervszerűen?

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#10) BITBOYS válasza philoxenia (#8) üzenetére


BITBOYS
addikt

Gondolataim: Azok dohányoznak igen gyakran és azok a leginkább túlsúlyosak, akik egyébként sem fizetnek, vagy csak igen minimális TB-t.

..ez így eléggé nyersen hangzik. Ha túlsúlyos vagyok és dohányzom = nem fizetek TB-t?

Vagy nem értem a gondolataid...

lordshop.hu -reg eladó

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.