2020. július 3., péntek

Gyorskeresés

Icewind Dale

Írta: | Kulcsszavak: icewind dale . rpg . játék . szerepjáték . bioware . infinity

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A hétvégén megint elkezdtem játszani az Icewind Dale-el. Ez lesz a harmadik alkalom, hogy végigjátszom, ezúttal Insane fokozaton. Még most is ámulok rajta, hogy hogyan tudtak ennyire jó játékot csinálni.

Sok embernek nem jött be a játék, helyette nyomják az NWN-t. Pedig az NWN - ami csak egy RPG köntösbe bújtatott Diablo klón -, a lábát sem csókolhatja meg az Icewind Dale-nek. Az IWD egy igazi stratégiai, taktikai játék, RPG elemekkel. Persze hivatalosan RPG, de azért valljuk be, nem az. Máig az egyetlen játék, ami legjobban megközelítette az RPG-t, a Planescape: Torment.

Szóval, én imádom a stratégiát és a taktikát. Nehezebb fokozaton az egész játék erről szól. Ha valaki ész nélkül rohan előre, az tuti nem lesz hosszú életű. A lényeg, hogy sokszor előre kell menni felderíteni tolvajjal az árnyékban bujdosva. Plusz pont, hogy az AD&D 2nd Edition-re épül. Nekem valahogy nem jött be az D&D3E és 3.5E.

A mostani partim a következő:

Fighter/Thief - tolvaj, mellesleg a legjobb harcosom
Cleric/Ranger - a leglassabban fejlődik, viszont magasabb szinteken rengeteg varázslata lesz, és a harcban sincs mitől félnie (bármilyen páncélt is hordhat)
Fighter/Druid - a kedvenc karakterem, a Druid valami eszméletlenül tápos ebben a játékban, ráadásul egy kis harcos szellemmel van megbolondítva
Fighter/Illusionist - gnóm a lelkem, és azért specialista mágus, mert így több varázslata is van.
Bard - szerintem az egyik legjobban alábecsült karakter az AD&D-s játékokban. Viszont hihetetlenül használható, mert bármilyen fegyvert tud használni (viszont nincs specializációja, hüpp), varázsló mágiája van (igaz, csak 3 szintenként nő, viszont nagyon gyorsan fejlődik, mert rogue), és eszméletlenül magas a lore skill-je (nem kell identify varázslat, vagy csak elvétve

Igen, csak öt csókával játszom, így egy kicsit izgalmasabb. Először le akartam hagyni a bardot, de aztán meggondoltam magam, mivel több éve játszottam a játékkal utoljára.
A hétvégén sikerült eljutnom az első fejezet vége felé, és eszméletlenül élvezem a sok taktikai harcot. Persze sokat kell tölteni, de sebaj.

Még elfelejtettem azt leírni, hogy látszólag lassan fejlődik a banda, de szerencsére a nehezebb fokozat miatt az XP-re 2x szorzót ad a játék. És persze több az ellenfél is, ezért már a Prologue végére mindenki 4-5 szintet lépett (kasztonként 2-3-at).

A legjobb varázs combók:
Grease és/vagy Web
Spike Growth és/vagy Entangle

A lényege, hogy fel kell deríteni az ellenséges csapat helyzetét, majd a látótávolságuk szélére állni a mágussal és druiddal, és rájuk nyomni Webet és Spike Growth-t. A legtöbb ''lebénul'' és körönként sebeződik. Persze rögtön tele kell pumpálni az összes, még mozgó delikvenst nyilakkal és egyéb alkalmas távolról ölő eszközökkel, majd a maradékot likvidálni.
De azért sokszor nem ennyire egyszerű a helyzet, mert az ellen nem egy csapatban várja megjelenésünk a színen, hanem több kisebb csoportban. Ilyenkor egyéb eszközökhöz is kell folyamodni. A leghasznosabbak az idéző varázslatok (Summon bármi), mert az idézett lények - még ha rövid ideig is -, magukra vonják az ellenséges ''tüzet'', addig mi szabadon varázsolgathatunk és sorozhatjuk az ellenfél arcát.

Egyelőre ennyi, még folytatom.

Eszembe jutott, hogy kiegészítsem az uccsó bekezdést. Nagyon sok ellenségnél 5+ érdemes még rányomni a Web-elt területre még egy Grease-t is. Nincs ellene mentődobás (asszem), és mindenkit lelassít. Ha nem is hat valakire az első körben a Web, a másodikban vagy harmadikban tuti fog, addig nem kecmeregnek ki a Grease és Web combóból.
Szóval lehet ezt még fokozni. :-)

Egyelőre ennyi, még folytatom.

No hiába, egy csomó minden utólag jut eszembe.
Szóval van a játékhoz kiegészítő is, ráadásul kettő. Az első a Heart of Winter. szépséghibája, hogy viszonylag rövid lett (talán 15-20 óra játékidő), ami akkoriban felháborodást keltett. Bizony, nem volt mindig divat a manapság dívó 8-10 órás játékok készítése. Az alapjáték emlékeim szerint 40-50 órás, és mivel a kiegészítő rövidsége miatt nem nyerte el a közönség tetszését, kiadtak hozzá egy ingyenes kiegészítőt, a Trials of the Rulemaster-t. Ez olyan 8-10 órát ad pluszban hozzá, a grafika még szebb lett (pedig már az alapjátéknak is gyönyörű, még mai szemmel nézve is), és olyan extrákat is tartalmaz, mint pl a Bag of Holding (majdnem végtelen űrtartalmú tárgy, amiben minden súlytalan lesz). És a kiegészítő kb a Baldur's Gate 2-vel egy időben jelent meg.
Még azt is meg kell említenem, hogy a zene is fantasztikusra sikerült, a legjobb az összes infinity engine-es játék közül (a PST-é kb ugyanilyen szintű).
Az alapjáték csak 640x480 felbontással futtatható, de szerencsére ezt a Heart of Winter orvosolja.
Tehát, egy hosszú ideig tartó mókának nézünk elébe, ha nekivágunk a játéknak.

Egyelőre ennyi, még folytatom.

Újabb adag infó.
Lényeges, hogy minden karakternek - hacsak nem sima Fighter a specializálódás miatt -, legyen valami lőfegyver jártassága. Nehéz szinten az ellenfeleknek nagyon kicsi a THAC0-ja (még egy nyomorult goblinnak is, főleg ha íjász), és nagyot is sebeznek. 2-3 ütés elég lehet egy 3-4 szintű csákónak is a mennybemenetelre. Ezért nagyon fontos, hogy mindenkit nyíl és kőzáporral fogadjunk, és ha esetleg eléri a partit, jöhet a kard és a buzogány. Nem véletlenül regéltem a Web, Grease és Entangle varázslatok jótékony hatásairól... :-)

Egyelőre ennyi, még folytatom.

Folytatás itt: [link]

Hozzászólások

(#1) gregorik


gregorik
(senior tag)

üdv, én még csak most töltöm a 70 megás Trials-patchet. kérdésem: a filename how142eng.zip, vagyis gondolom, ez a Trials 1.42-es verziója. van ennél újabb is?

(#2) ollie válasza gregorik (#1) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Nincs újabb. Ez az egyetlen és utolsó verziója, tulajdonképpen ez patcheli fel az IWD-t 1.42-re is. De nem találkoztam benne hibákkal.

****

(#3) sghc_toma


sghc_toma
(senior tag)

... Pedig az NWN - ami csak egy RPG köntösbe bújtatott Diabló klón -, a lábát sem csókolhatja meg az Icewind Dale-nek.

próbáltad már neten, rólplély szerveren? lehet, megváltozna a véleményed :)

in asm we trust

(#4) ollie válasza sghc_toma (#3) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Ebben valszeg igazad van. Én csak single player-ben szoktam nyomulni, időhiány miatt.

****

(#5) animatrix11


animatrix11
(őstag)

Máig az egyetlen játék, ami legjobban megközelítette az RPG-t, a Planescape: Torment.

azé a Baldurs Gate 2 sem volt olyan rossz, igen csak voltak benne szerepjáték elemek, a legjobb rpg amivel pc alatt eddig találkoztam

Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.

(#6) ollie válasza animatrix11 (#5) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Igen, igazad van.
Nekem ez a sorrend:

1. Planescape: Torment
2. Baldur's Gate és folytatásai
3. Icewind Dale és folytatásai

****

(#7) animatrix11 válasza ollie (#6) üzenetére


animatrix11
(őstag)

nekem is bejött az iwd mivel nagyon hasnolit a bghez csak nem szerepjáték hanem csihi-puhi, de ami most eléggé tetszik az a nwn2 csak ajánlani tudom, a géped megvan hozzá

Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.

(#8) Ősember


Ősember
(őstag)

hogyan lehet játékleirást képek nélkül csinálni? :O

______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!

(#9) ollie válasza Ősember (#8) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Ez csak a saját blogomba készült. Ha nyílvánosra csináltam volna, akkor lennének benne képek.

****

(#10) Elydan


Elydan
(aktív tag)

Szia,

grat a cikkhez. Nekem is egyik régi kedvencem. Nemrégiben megvettem potom 2000 Ft-ért az IWD "csomagot". Fel is tettem,és elkezdtem tolni :DDD 1024*800-ban és fullscrennen egy 19 wide moncsin. A grafika még így is jónak mondható.
Írtad,hogy insane fokozaton 2x tp-t kap a party. Ez csak monster kinyírásra igaz,vagy pedig bármilyen tp szerzésre? Pl visszaadom az elején a kisgyereknek a halat,akkor az is dupla tp?
A játékban limitálva van az elérhető tp? Mert ha igen,akkor talán annyira nem éri meg insane-n játszani. Főleg írtad,hogy bárddal mész,és az nem multiclass így elég hamar tp limites lehet.
Még annyi hogy nagyobb fokozaton "csak" a monsterek sebzése nagyobb,vagy több hp-val is rendelkeznek?

Kb hány órára tennéd a végigjátszást? ;]

Elydan :R

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.