2022. december 7., szerda

Gyorskeresés

Az ellopott telefon esete

Írta: | Kulcsszavak: apple . iphone . icentre . istyle . starking . lopás . lopott . mobil . telefon

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2012 szeptemberében az átlagosnál egyszerre több ősz hajszál kezdett jelentkezni az amúgy egybefüggő sötétbarna fejtetőmön, amit megállapításom szerint elsősorban az akkor már lassan 3,5 éve használt Nokia 5800 XM mobilom okozhatott. Már félelmetesen belassult a cucc, ráadásul a második akku púposodott fel benne, így végleg betelt a pohár, új készülék kellett. Olyan telefont akartam, ami legalább 2-3 évig jól használható marad, és ehhez a későbbekben sem igényel semmilyen mókolást, illetve sok, jól megírt alkalmazás készül rá. Pár év óta szinte herótom van a telefonokkal való bármilyen nemű barkácsolástól. Számomra a készülék legyen megbízható, ne okozzon kellemetlen meglepetéseket, és ha megjelenik bármilyen új alkalmazás, akkor az legyen rá elérhető, lehetőleg azonnal. Emellett az sem hátrány, ha a kicsit lassabban veszít piaci értékéből mint az átlag. Bár az Apple sosem tartozott a kedvenceim közé, de végül az akkoriban megjelent iPhone 5 mellett tettem le a voksomat, mert egészen egyszerűen ez passzolt leginkább az akkori elképzeléseimhez, és ebben az esetben ez volt a legfontosabb.

Hamar rövidre akartam zárni a vásárlást, aminek keretein belül egy hálózatfüggetlen készülékre vágytam, 2 év garanciával. Ennek beszerzése akkor külföldről tűnt a legkézenfekvőbbnek, így Tildy hathatós közreműködésével sikerült is egy londoni Apple Store-ban megrendelni. Az 5-ös a megjelenés után szinte azonnal hiánycikk lett, de szerencsére az akkortájt esedékes hazautazásuk napjának délelőttjére pont befutott az üzletbe. Végül így minden jól, a terv szerint alakult, minek köszönhetően egy szép őszi délutánon kezembe vehettem a vadiúj telefont.

Teltek, múltak a hónapok, melyek során egyre inkább megszoktam és megkedveltem az iPhone-t, összességében elégedett voltam vele, a korábbi Nokiához képest pedig maga volt a mennyország. Tokban hordtam, próbáltam vigyázni rá ahogy csak lehet, viszont az akku óhatatlanul gyengült, aminek bár nem örültem, de tisztában voltam azzal, hogy ez valahol mégiscsak egy normális jelenség. A tartozékokkal adódott egy kis gondom, ugyanis bő 1 évvel a vásárlás után, tavaly november elején a gyári EarPods egyik oldala lehalkult. Naponta átlagosan több órát használtam, folyton valamelyik zsebemben kígyózott, így ezen sem borultam ki, előfordul az ilyen. A plusz 1 év AppleCare garanciának hála beslattyogtam az Allee plázában található Starking (iCentre) üzletbe, ahol a vásárlást igazoló számla bemutatása után átvették javításra a füles. Két nap után jött is az SMS, hogy fáradjak be a vadi új EarPods-omért. Egyúttal megkérdeztem, hogy az agonizáló akkuval mit lehet kezdeni, amire azt mondták, hogy természetesen orvosolható az is, de ahhoz már ott kellene hagynom a készüléket. Úgy voltam vele, hogy húzom ameddig csak bírom cérnával, hisz minél később cserélik, majd annál tovább lesz jó a kondíció, a 2 év gari pedig 2014 október elején lejár. Január végén egy alkalommal már 20%-nál is kikapcsolt, így épp kezdtem komolyan fontolgatni az újabb szervizes látogatást, melyre végül sajnos nem kerülhetett sor.

Bő két héttel ezelőtt, egy február eleji éjjelen az egyik barátomnál voltam az Astoriánál (McDonald's mellett), ahonnan egy hosszúra nyúlt beszélgetés végeztével 2 körül távoztam. A lépcsőházból kifele haladva egy email-t kaptam, ezért rutinosan kivettem a készüléket a zsebemből, hogy megnézzem mi történt. Még a képernyőt bámultam, amikor a kapun át kiléptem a kihalt térre, majd a szokásos helyére, a bal nadrágzsebembe csúsztattam vissza a telefont, és így, pár kövér ásítozás közepette slattyogtam tovább az aluljáró irányába. Egyszer csak a nagy semmiből három 20 év körül srác termett előttem, akik a pontos idő felől érdeklődnek. Karórát nem hordok, így szinte reflex-szerűen a zsebemhez nyúltam a telefonom után, amiről az időt szerettem volna leolvasni. Ahogy kiemeltem a telefont, úgy az egyik anyaszomorító egy szempillantás alatt kikapta a kezemből, majd mindhárman őrült tempóban elrohantak az aluljáró irányába. A meglepődéstől pár másodpercre szinte lefagytam, és néhány pillanatig csak a telefonom hűlt helyét bámultam. Amire felocsúdtam és leértem az aluljáróba, azok már sehol nem voltak. Kívülről nézve bizonyosan egy kissé komikus, filmbe illő jelenet lehetett ez a kb. 10 másodperc.

Végül meglehetősen álmosan és bosszúsan mentem haza, ahol első dolgom a webes Find My iPhone beizzítása volt. A funkció természetesen nem segített, hisz a telefont valószínűleg azonnal kikapcsolták, illetve már amúgy is eléggé merülőben volt, ami egy döglődő akkuval párosítva nem sok jóval kecsegtet. Azért addig is beállítottam amit csak lehet, hátha.

Lopás esetében sajnos nem sokat segít

Reggel első teendőm volt kideríteni, hogy lopás esetére mit javasol az Apple a fenti Find My iPhone mellett. Végül itt magyar nyelven a következőt találtam:

Tovább kattintva ez jött be, miszerint az Apple nem kínál kidolgozott lehetőséget arra, hogy én mint tulajdonos, rendszerükben elveszettnek vagy lopottnak minősítsem saját készülékemet. Végül maradt a rendőrség, ahol elsőként egy ott dolgozó ismerősöm tanácsát kértem ki, amihez abban a pillanatban telefon híján csak a Skype állt rendelkezésemre. Ő is csak azt tudta javasolni, hogy kezdeményezzek feljelentést, amit akár email-ben is megtehetek. Nincsenek túl pozitív tapasztalataim az ilyesfajta nyomozásokkal kapcsolatban, mivel a feljebb említett, Nokia 5800 előtti készülékemet szintén ellopták, és az ügyről azóta nem hallottam egy árva mukkot sem. Ebből kiindulva pedig még aznap keresztet vetettem a telefonra, és nem áltattam magamat azzal, hogy valaha is viszontláthatom. Mivel vesztenivalóm nem volt, így az esélytelenek nyugalmával szépen megírtam mindent az V. kerületi rendőrkapitányság címére, ahonnan meglepően gyorsan, bő 2 óra múlva érkezett is a válasz email bizonyos pontosításokat kérve.

Teltek-múltak a napok, már több mint két fejlemény nélkül hét pörgött le az eset óta, amikor is tegnap hajnalban a következő emailt kaptam:

Ahogy megláttam azonnal beugrott, hogy anno az EarPods csere után is küldtek hasonló levelet, viszont most javítható cucc hiányában nem vittem szervizbe semmit. A "Ha nem vett igénybe..." opcióra kattintottam, majd a megjegyzés rovatba szépen beírtam, hogy ez bizony egy lopott készülék lesz, és villámgyorsan tárcsáztam a korábban megjárt Starking (iCentre) üzletet. A telefonban a központi szervizhez irányítottak, ahol persze hétvégén nincs senki. Gyorsan rákerestem az iStyle elérhetőségére, mivel az ő szervizükben hétvégén sem áll le az élet. Elmondtam röviden a sztorit, majd a telefon másik végén lévő segítőkész és jófej szervizes feltett pár kérdést. Az első a Find My iPhone aktiválására, míg a második az iOS verzióra vonatkozott, ugyanis a 6-os esetében még simán ki lehet lőni az "elvesztettem" funkciót. Mivel meglehetősen sok gyermekbetegségről volt hír az iOS 7 kapcsán, így én a 7.1-re vártam, amire a szervizes is csak őszintén helyeselt a vonal túlsó végén, bár a döntésem jelen esetben nem bizonyult túl jónak, pontosabban ez még nem biztos. Végül a készülékem sorozatszámát kérte. Bediktáltam neki a karaktereket, majd közölte velem, hogy ezt az iPhone-t bizony február 20-án egy standard garanciális ügyintézés keretein belül kicserélte a Starking szervize.:Y

A szervizes tag gyorsan megjegyezte, hogy szerencsére náluk hasonló eset még nem történt, illetve hogy a továbbiakkal a Starkingot keressem. A beszélgetés után belépve az Apple support oldalára, eltűnt a korábbi készülékem, és jelenleg csak ennyit látni:

Az Application or system is unresponsive valószínűleg én voltam, amikor kétségbeesetten próbáltam mindenfélét, viszont a SIM Lock status check egyáltalán nem rémlik. :U

Ezután ismét a Starkingot hívtam, de próba-szerencse alapon a MOM Parkban található üzletet, ahol már úgy indítottam, hogy valakinek sikerült legaranciáztatni náluk az ellopott telefonomat, amitől az ottani ügyintéző érezhetően elsápadt kissé. Ők némi tanakodás után újfent a központi szervizbe irányítottak, ahova hétfőn nyitásra megyek az eredeti számlával, rendőrségi papírokkal, és az összes valamire használható infóval.

Kíváncsi vagyok mi lesz az eset vége, de jelen állás szerint valószínűleg náluk, vagy már inkább valahol külföldön, az Apple egyik központi egységénél van a készülékem, jó eséllyel darabokra szedve. Utóbbi különösebben nem zavarna, hisz az iCloud szerencsére mindent mentett automatikusan, így adatvesztés nem történt, ellenben az anyagi kár jelentős.:(

* * * UPDATE * * *
(február 24.)

Voltam a rendőrségen, ahol a hétvégén megtudott információkkal kiegészítettem a feljelentést. Azt javasolták, hogy menjek el a szervizbe, és tudjak meg mindent amit csak lehet. Eredetileg is ez volt a tervem, így a kapitányságról egyenesen a III. kerületi iCentre szervizközpont felé vettem az irányt. Ahogy beléptem, azonnal ismerős volt az egyik ügyintéző, és mint az pár percet követően kiderült, novemberben épp ő intézte a feljebb leírt EarPods cserémet az Allee-ban. Elmondtam a tényállást, majd amikor látta, hogy ez nem egy szimpla eset lesz, odahívta az egyik kollégáját. Ők megerősítették, hogy valóban hozzájuk került a telefonom, melyet a +1 éves AppleCare garancia keretein belül kicseréltek, mert állítólag az az iTunes szoftverrel nem akart együttműködni.:F A megbízó nevét, címét és telefonszámát nem adhatták ki, így ezt majd a rendőrségnek kell hivatalos úton elkérnie. Az ellopott készülékemet visszaküldték az Apple-nek, ugyanis ez a hivatalos procedúra. Állításuk szerint hasonló esettel még nem találkoztak. Az új infókat továbbítottam a kapitányságnak.

A bennem idáig felmerült költői kérdések:

- Ha Find My iPhone alatt korábban aktiváltam a Lost Mode-ot egy bizonyos készülékre, akkor az miért nem jelenik meg a szervizes rendszerben legalább mint egy megjegyzés

- Ha a szervizelés lezárását követően képes a rendszerük automatikus email-t küldeni a korábban tőlem ugyanott felvett címemre azzal, hogy mondjam el a véleményemet róluk (amit most inkább személyesen fogok megtenni), akkor a folyamat indításakor ez miért nem történik meg

Az eddigi konklúziók:

- Rohanj el azonnal, ha éjjel az utcán pontos idő ürügyén leszólítanak

- A Find My iPhone mit sem ér, ha ellopták a telefonodat, hisz a készülék 5 másodperc alatt kikapcsolható

- Manapság bárki, könnyedén legaranciáztathat egy lopott, rendőrségi körözés alatt álló iPhone-t egy hazai márkaszervizben

- Megérte a +1 év garancia

- A Nokia 5800 lassabb mint valaha

Egyelőre ennyi...

Hozzászólások

(#1) Lewzke


Lewzke
őstag

így élnek vissza az ember bizalmával ... :(

(#2) Sztbeni


Sztbeni
őstag

Velem is már próbálkoztak ilyenek. Ezért hordok karórát :D

Az igazság semmitől sem fél. Csak attól, ha elhallgatják.

(#3) Oliverda válasza Sztbeni (#2) üzenetére


Oliverda
félisten

És ha kettő lefog, a másik ad egy gyomrost, majd viszik tőled ami mozdítható?

Egy cimborám haverját éjjel hazafele menet szinte a semmiből rúgták fejbe az egyik sarkon. Fog letört, telefon és pénztárca pápá. Ehhez képest én még viszonylag olcsón megúsztam. Ki tudja mi lett volna, ha nem veszem elő a telefonomat...

[ Szerkesztve ]

CURVE kártya regisztráció 2000 forint bónsszal! (Transfer)WISE átutalás 150 000 forintig ingyen: kód privátban

(#4) vwpolopg


vwpolopg
őstag

Elég durva sztori. Kíváncsi vagyok a folytatásra :) Van arra esély, hogy visszakapd az eredeti készüléked ami most valahol az Apple-nél kering? Nem mondtak esetleg semmi erre vonatkozó infót?

(#5) Sztbeni válasza Oliverda (#3) üzenetére


Sztbeni
őstag

Sajnos van ilyen. Néhány esetet kivéd az óra, de éjjel az se megoldás. Nekem is verték már meg ismerősömet a putrisok...

Az igazság semmitől sem fél. Csak attól, ha elhallgatják.

(#6) iSonic


iSonic
addikt

kés, paprikaspray megoldásnál jobbat nemtudok javasolni.. nekem unokatesómat próbálták jópár évvel ezelőtt 5-en kirabolni, 3-at laposra vert 1 elszaladt egy pedig megszúrta, szerencsére megúszta.. de ő is azt mondta, ha lett volna nála kés, akkor nem mertek volna keménykedni vele (főleg, hogy 90kg plusz és boxol..)

de látható ebből is, hogy nem testsúly vagy méret kérdése a rablás, viszont amit sokat hallok, hogy általában az ilyen telefon rablók nagy célpontja az iphone használok..

szerk.: az a szerencse, hogy veled nem történt semmi bosszúságon kívül..

[ Szerkesztve ]

(#7) Oliverda válasza vwpolopg (#4) üzenetére


Oliverda
félisten

Nagyon remélem, hisz az bizonyíthatóan az én tulajdonom. Erre vonatkozóan nem mondtak semmit, elsőre szóhoz sem jutottak. Gondolom nem mindennap találkoznak hasonlóval. Holnap kiderül!

iSonic: A paprikaspray jó ötlet, mér nekem is megfordult a fejemben. Tény, hogy a tolvajoknál népszerű célpontok az Apple cuccok, de ez van.

Szerencsésnek is érzem magamat. Nem évente egyszer vagy kétszer fordul elő velem, hogy ilyen későn megyek hazafele, és eddig ez volt az első ilyen esetem, ráadásul "csak" a telefonomat vitték el. Ahogy a példád is mutatja, sajnos lehet sokkal rosszabb végkimenetele is egy ilyennek.:(

[ Szerkesztve ]

CURVE kártya regisztráció 2000 forint bónsszal! (Transfer)WISE átutalás 150 000 forintig ingyen: kód privátban

(#8) iSonic válasza Oliverda (#7) üzenetére


iSonic
addikt

hát igen, még ez a "szerencse", de sajnos a legborzasztóbb, hogy a telefon is egy olyan dolog a mai világban, hogy piszkosul sokat ér.. régebben ha ellopták a Nokia 3310-est nem szomorkodott az ember annyit, hogy ojajj, de azért mostanság én is a telefonba hordom a dolgokat, dolgozok vele és megörülnék ha elvinnék tőlem..

Másik megoldás egyébként egy kisebb telefon, ha megteheti az ember és hord magával. Akkor azt veszi elő ilyen helyzetekbe (pl.: egy Nokia 3410-es) és akkor nem tudnak olyan nagy értéket elvinni tőle..

(#9) Oliverda válasza iSonic (#8) üzenetére


Oliverda
félisten

Igen, ezzel én is éppen így vagyok/voltam.

Lehet legközelebb az 5800-t fogom magammal vinni. Az 3,5 év alatt senkinek nem kellett. Szerintem utánam dobnák ha otthagynám valahol.:D

CURVE kártya regisztráció 2000 forint bónsszal! (Transfer)WISE átutalás 150 000 forintig ingyen: kód privátban

(#10) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Az kemény. A vicc az, ha rendőrség belefolyik, valószínű megvan az elérhetősége annak aki leadta a telefont a szervízbe. És ha jól emlékszem lopott árut venni sem szabad...

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.