2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Toshiba T3100SX, avagy egy 386-os laptop harca a túlélésért. UPDATE !

Írta: | Kulcsszavak: Toshiba t3100SX . javítás . PSU . 386 . intel

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Rengeteget járunk piacra Mokó-val , és rengeteg pc-s "lomot" elhoztunk már, komplett pc-ket, rengeteg procit, bővítőkártyákat, még azt is amiről azt se tudtuk hogy mi az.
Mind ezt attól a gondolattól vezérelve hogy jobb sorsa lesz a cuccoknak nálunk(meg eleve is gyűjtők vagyunk), illetve ami olyan próbáljuk helyrehozni, javítani , hogy megmaradjon az utókornak : ).

Ilyen az a noti amit most így bemutatok. Hónapok óta csak figyelgettem , csorgattam a nyálam érte de nem szántam rá magam, mert az utóbbi időbe hanyatlott a piacon a pc-s felhozatal így a kedvünk se volt a régi.
Legutóbbi alkalommal igen bőséges választék volt, és egy táskányi lommal hátamon már ott ketyegett a gondolat a fejembe hogy hátha ott van még az a noti.
És igen megvolt még, nem kapkodtak érte az emberek valószínűleg a mérete miatt, vagy súlya(!) miatt.
Aztán kis alkuval boldogan adtam ki értre a pénzt és már szenvedtem is a táskába be se tudtam zárni akkora a cucc, aztán irány haza bringával. Útközbe meg már merengtem miket fogok rajta csinálni ha(!) elindul.

Nézzük hogy miről is van szó.
A Toshiba T3100SX noti fénykorában (1989-es gyártmány, szal cirka 24 éves ).

-Az első ami szembetűnik az a kijelző, de nem akármilyen. Egy kis fogyasztású gázplazma kijelző van benne ami 640 x 480 as felbontással bír és 16 árnyalat megjelenítésére képes.
-A lelke egy 16Mhz-en dübörgő Intel 80386SX™ processzor, őt integrálva találjuk az alaplapon.
-Aztán 1 MB RAM illetve 128K ROM kapott helyet a gépben, a RAM-ot további 13Mb-al lehetne bővíteni, sajnos nem volt benne plusz memória.
-Valahova az adatainkat (játékokat :D ) el kell rakni ha nem akarunk folyton flopyzni így helyett kapott a gépben egy JVC JDE3896v10-1 80Mb-os HDD ami szerencsére működik kicsit csapágyas de nem lényeg.
-Adat bevitelre ott a jóöreg 3.5" 1.44 MB/720 KB flopy meghajtó.
-És a többi, 88gombos német bill, VGA kimenet, 2soros 1 párhozamos port, valamint van modem is.

Nos első dolog, pówert neki. DC in 15V 2.5A egyből teszem is rá, örülünk DC in led már világit rögtön szóval nem lehet totál halott, DE hiába próbálom bekapcsolni semmi :/ . A cucc 7Kg-os súlyát 2db(!) akku adta , igaz több mint 20 éves vett még fel töltést, hagyom picit tölteni hogy hátha annyi elektront magába szív hogy bebikázzam. De hiába mert akart indulni.
Nah akkor lehet szétszedni de csak ésszel mert egy muzeális dologról van szó. Aztán megláttam mi okozza a hibát.

Sajnos az egyik akku belefojt a notiba, és hova máshova mint a DC panelra, nem kis kárt okozva. Rengeteg forrasztás korrodált , vezetősávokat random megette a sav, valamit a "tranyóházat" se kímélte.

Próbáltam menti a menthetőt áthidalások ahol csak lehetett, öregem aki nagy szaki már akkor lemondott róla, mert tényleg csak rá kellet nézni hogy ez nem fog menni többet, pláne a cucc se volt egyszerű DC panelra minek egy 4 meg egy 8bites microcontroller ?? , plusz az egész panel egy 34pines csatlakozóval ment az alaplapra. Lábkiosztást ismerve talán be lehet indítani a cuccot de a neten nem volt semmi.
Így hogy a remény kezdett elveszni, mivel hogy nincs veszteni valóm jöhetett a taknyolás gányolás csak induljon el a gép :D nem adom fel :) .
Jobban megnézve láttam egy 6.3V-os 12000uF-os plusz egy 16V 3900uF-os kondit a DC panelon , hopp ezek az 5 és 12V kimenetei kondiai lesznek. Hopp akkor PC táp elő kondi kiszed direkt bekötve az 5 és 12 V , hátha ....
És helyi idő szerint hajnali fél kettőkor elindult a gép.


Vár minket hogy lépjünk a setupba. Nekem meg fülig ér a szám hogy elindult és van esély a túlélésre.
De hamar világossá vált hogy nagyon nagyon beteg még a gép. Kezdetnek biosban ott volt a HDD de mégsem tudott bootolni róla illetve semmilyen OS-t nem tudtam telepíteni, valamit maga a gép is random fagyott.
Ekkor néztem meg az alaplapot , és itt meg a kondenzátorból származó testnedvek végeztek rendes munkát.
Itt 2lábát megette az IC-nek sav így dróttal éppen hidalni tudtam a szakadékot a az ic csonk lábai és a maradék ped között, nem szép de jó az , valamit értelemszerűen a kondit is cserélni kellet.

A kondi pozitív lábánál a BIOS felől érkező buszon 2 sáv is sérült, de nem zavarja a gépet :K

Aztán jöhet egy másik próba, és csodák csodája nemhogy a forrasztgatás után még elindul a gép, hanem OS-t is kapunk. Német DOS ! Rögtön DIR parancs.

Meglátom a windows mappát, így rögtön ösztönösen a kíváncsiságtól hajtva hogy vajon elindul-el, mentek a parancsok cd windows aztán, win és igen ez az boot-ot a windows 3.1 szintén német nyelven.

Hmm vártam hogy valami extra lesz a gépen, valami adat képek szövegek ami múltból maradt, de teljesen szűz rendszer volt egy két progitól eltekintve. A fájlokat megnézve a gépet utoljára 97-be indították el ugyanis az autoexec.bat volt a "legfrissebb" dátummal utoljára használatban.

Nah De! Mivel nem erősségem a német nyelv meg nem is kell nekem a grafikus felület , jöhetett az Fdisk, és már tettem is fel az MS-DOS 6.22 OS-t. Több mint jó lesz úgy is első a játék lesz :) Aztán 3 kanyarral fordulva az asztalitól a laptopig fel is ment az OS, ennél több nem is kell.

Innen már szabad volt az út jöhetett 1. játékom amivel játszottam és máig nagy kedvencem a prehistorik 2
Másoltam is fel flopyra, onnan meg ment is rögtön a noti HDD-re hogy két másodpercel gyorsabban töltsön be :)
És már indul is, hang is van nagyszerű :) újra 5 éves voltam máig le tud kötni a játék 15percen simán el voltam vele most is.

De játéknak most annyira nincs helye, rengeteg meló van még vele újabban el-el megy a kép vagy kép nélkül indul a gép, kondenzátorokra gyanakszom, a kijelző elektronikájában lévő kondik sincsenek már a toppon. Az összeset lecserélem az lesz a legjobb és hátha beton stabillá lehet varázsolni a cuccok. Mert ez így nem állapot ahogy most van.

>> Képek a notiról belülről, kívülről , mindenhonnan mindenről a felújítás alatt ! <<

De nem állunk meg, nagyerőkkel dolgozok a noti helyrepofozásán.
Végre elkészültem a hátramarad munkálatokkal, s így már teljesen működő stabil gépet varázsoltam belőle :)
Kijelző villogását okozó 100éves kondikat le kellet cserélni, ez rögtön helyre is hozta a hibát, valamit az inverter tápvezetéke is is már a szalagkábel mellet fut, így nem látszik ki semmiféle drót és egyebek. Még egy mosás ráférne hogy csillogjon-villogjon :)

Csavarokat takaró gumidugókat elfelejtettem visszatenni : )

Nem kicsi a jószág :)

És nem is karcsú, 8cm vastag a gép.


És bizony itt látszódik még az akku okozta kár, az RGB kimenetet ette meg legjobban belenézve az összes lyukban kék folyadék volt szinte az összes lábat megette így elsőre le is mondtam róla, de csodával határos módon van kép
a minőség is teljesen rendbe van, valamit volt egy ilyen fém takarólemez de az olyan csúnya volt hogy már nem tettem vissza. Valamint tátong a lyuk a DC ajzatnál mivel már nincs rá szükség :)

Nah de jöhet az első indítás összerakás után aztán irány a bios :)

Hátralevő évében 1989-lesz az idő benne cmos akku hiányában mivel az is az enyészeté

Aztán jöhet az MS-DOS 6.22, és akkor már le is kell tesztelni hogy mennyire stabil/gyors a gép így már mehet is fel a 3DBench, nemszarozunk megy fel egyből a HDD-re :)


És indul is a teszt, nem kapkodja el a gép, lassan de biztosan :)

És meg is van az eredmény, átlag 4.6FPS-el futott le a tesz.

Nem rossz kis gép ez, nagyon megvagyok elégedve vele, szívemhez máris hozzá nőt, pláne hogy mennyit dolgoztam vele, majd lehet mutogatni az utókornak, hogy nagyapátok még ezzel nyomta a gémer ipart anno :)
Ráadásul nem csak én szenvedtem ezzel a problémával TheEPROM9nak is ez volt a gondja, egy videóválasz és pár email után sikerült elindítania a laptopját idézem:
"You will be pleased to here that thanks to you I have managed to get the machine to power up and now I am happily scatting though the HDD to see what i on there.
I really can't thank you enough for the information, the machine look like it is on life support but one step at a time. I will have to build it an internal PSU."

Így a világban már legalább két ilyen gép működik, egy jó darabig mert jó kezekben van :) Köszi a figyelmet és hogy elolvastad a cikket, kérdésed hozzáfűznivalód van esetleg ne tarts magadban vár a topic :)

>> Több képért kattints ide <<

-Nézzbe

Hozzászólások

(#1) bacsis


bacsis
Közösségépítő

Nagyon jó kis szerkezet, főleg hoyg ez (is már) VGA kijelzős :Y :R

(#2) Mokó


Mokó
aktív tag

Alig várom hogy lássam élőben a cuccost,de ez a fránya munka....remélem más gémt is kipróbálunk,ami elfér 1mb ram-ban.....jó cikk grat,de a 2,8mb-os jpg képek eléggé megnehezitik a dolgomat ha mobilról szeretném olvasni.

(#3) Rive


Rive
veterán

A RAM-ok környékéről igazán lőhetnél egy képet. Fene tudja, elég sok szemét van itt régi gépekhez...

A savmarásokat pucold fel színrézig, mert különben akkor is folytatódik a romlás, ha már nincs akku a masinában.

Szép munka.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4) bacsis


bacsis
Közösségépítő

amúgy biztos hogy van benne modem?
mert csak a helye látszik az oldalán.. és ha esetleg van/lenen is, biztosan nem 56k-s lenne :D sztem egy max 2,4kb/s-sec-es lenne az a korából adódóan :U

(#5) nézzbe válasza Rive (#3) üzenetére


nézzbe
aktív tag

:R Köszönöm mindenkinek !

Savmaródás további kockázata már nem áll fent, a DC panel már nincs a gépben, mivel megfejtettem a kimenetet hogy melyik lábak kellenek hogy elinduljon a lapos, már saját táp tervezésénél járok hogy pc tápról mennyen a gép :) Íme ez volt a DC panel Kép1 Kép2

Valamint a kifojt kondinál hatástalanítottam a dolgot rendesen remélhetőleg sikerült meggátolni a további romlást :)

Valamint a memóriáról itt a kép, ezen a 3 slot-on lehet bővíteni a gépet, sajna elég egyedi, pinout tudatában legyártanám hozzá a memóriát is :)

(#6) nézzbe válasza bacsis (#4) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Az előző kommentbe elírtam szóval hogy NE pc tápról mennyen a gép :)

Nem vagyok benne biztos :D Modemnek modem :) Itt van kép róla :) Kép1 Kép2

[ Szerkesztve ]

(#7) Rive válasza nézzbe (#5) üzenetére


Rive
veterán

Hát, ilyenem nincs, az tuti :(

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8) nézzbe válasza Rive (#7) üzenetére


nézzbe
aktív tag

:) , legjobb lenne ha EDO-ram foglalat lenne,az lenne bőven, meg akkor OS/2 Warp-ot is rá engedném de ahhoz az 1mb tényleg sovány.

(#9) Mokó


Mokó
aktív tag

Igy a világon már 2 gép működik wháá művészi befejezés!
Rendesen megszenvedtél vele cimbi :R
Ugyhogy a türelem és kitartás ezt eredményezi!Grat ezuton is!!!!

(#10) gzbotii


gzbotii
veterán

Azert durva lenne melle rakni egy MacBook Airt :D
Nem kicsit fejlodott a vilag..

When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.