2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Re-listen, avagy klasszikus albumok újrahallgatva: The K&D Sessions

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv mindenkinek!

Valamelyik nap leporoltam a CD gyűjteményemet otthon. Háttérben kereskedelmi rádió zörgött szokásosan, ekkor jött az ötletem, hogy miért nem inkább valami jó lemez pörög, ha már van pár darab itthon.
A 2000-es években rengeteg lemezt vásároltam, amik a mai napig megvannak fizikai formájukban, de már inkább mp3-ként hallgatom őket, ha kedvem úgy hozza. Mennyit változott a világ ebben a kb. 20 évben, ez nagyon tetten érhető a zeneiparban is. Hol vannak már az otthoni Hifi hangcuccok, High-end erősítők, a szuper Technics vagy éppen Sony (de tetszőlegesen bármilyen márka abból az időből) CD-lejátszók? Amikor egy lemez úgy volt masterelve, hogy tátva maradt a szánk a hangzástól? Manapság örülni kell, ha a Beatporton vagy más online áruházban találunk olyan zenét, ami legalább normális utómunkát kapott. A minőség már nem elsődleges, gyorsan kiadnak egy elkészült tracket, hadd legyen némi profit. Természetesen tisztelet a kivételnek! Na ez a dupla CD szenzációsan van masterelve, valódi "eargasm" (sic!) a hallgatása.

Bevezetésként ennyi, nem akarok a saját teóriáimmal senkit fárasztani ;] Nézzük inkább a mai választásomat, ami nem egy tucat album lesz!

Kruder & Dorfmeister: The K & D Sessions, 1998, Studio !K7

Legendás. Ha csak egy szót tudnék erre a dupla CD-re (vagy hanglemezként négyes pakk) mondani, akkor biztos ez lenne az. Aki ismeri és/vagy hallotta a lemezt, az biztos meg tud benne erősíteni.
1998-ban nagyban dübörgött a house, a techno, viszont megérkezett Bécs irányából egy stílus, a Downtempo. Peter Kruder és Richard Dorfmeister már ismert arcoknak számitottak az underground szcénán belül, saját kiadójuk, az 1994-ben alapított G-Stone Records addigra túl volt már rengeteg kitűnő megjelenésen. Stílusuk nem nagyon téveszthető össze másokkal, legyen szó Kruder "Tosca" lemezeiről, vagy Dorfmeister house-osabb témáiról. Karrierjük (szerintem) csúcspontja ez a dupla mix CD, ami nem is klasszikus DJ-mix, hanem inkább a harmóniák miatt lett összefésülve, egy kerek utazás az egész.

Emlékszem tisztán, hogy a hátulján szereplő 6490Ft-os ár akkoriban kisebb vagyon volt egy dupla lemezért :D
Én az akkor nagyon erős ízlésformáló veszprémi Underground Recordsban vásároltam, Dobos Tomi barátomnál, innen is nagy köszi érte :B

CD1


Roni Size - Heroes (Kruder's Long Loose Bossa)

Egyből megvan a lemez hangulata, indul a "buli" !


Alex Reece - Jazz Master (K&D Sessions)

Folytatódik az elkezdett vonal, szintén bossa-s motivumok és dobszekció, mindez jazz köntösben, kitűnő női vokállal.


Count Basic - Speechless (Drum & Bass Remixed by Peter Kruder)

D&B remix Kruder által, dark dallamok, sejtelmes női vokál, tökéletes darab.


Rockers Hi-Fi - Going Under (K&D Session)

A Rockers Hi-Fi kultikus banda, nagyon éltek az ezredforduló környékén, előszeretettel remixelték őket. Ez egy exkluzív megjelenésük volt, kifejezetten erre a lemezre, ehhez a filinghez. Visszafogottabb tempo, mély mondanivaló.


Bomb The Bass - Bug Powder Dust (K&D Session)

A lemez egyik fénypontja. A BTB már magában is legendás banda, hát még ez a remix Kruderéktől! Zenetörténeti múzeumban a helye, minden egyes pillanata tökéletes. Igazi downtempo, a kor minden tipikus jegyével, mégis annyira eredeti, talán azóta se csinált senki ilyesmit. Egyszerűen hallani kell, autóban, otthon, mindenhol működik. Érdemes rákeresni az eredetire, az egyik legjobb basszusfutam amit hallottam :K


Aphrodelics - Rollin' On Chrome (Wild Motherfucker Dub remixed by Richard Dorfmeister)

Ismét egy gyöngyszem. Elképesztő, hogy mennyire jövőbemutató darabok vannak a lemezen, ez a track is 25 éves, de a mai napig ellőhető bulikban, senki meg nem mondja, hogy mikor jelent meg. Uptempo hiphop a javából!!!


Depeche Mode - Useless (K&D Sessions)

Most erre nem tudok mit írni...
Az eredeti Useless is egy nagyon erős szám, de ez PFFFFFF. Kötelező darab, 10/10, 5 csillag, vagy amit akartok :D


Count Basic - Gotta Jazz (Richard Dorfmeister Remix)

Most Dorfmeister nyúlt hozzá egy Count Basic klasszikushoz. Érezhetően lassít a lemez, közeledik a vége felé, pont igy illik bele a teljes képbe ez a fantasztikus, pörgősebb jazz darab.


Rainer Trüby Trio - Donauschingen (Peter Kruder's Remix)

Furi egy szám, de teljesen hozza a hangulatot. Rainer Trüby nagy haver nekik, alap volt, hogy tőle is kerül fel trekk. Tipikus nu-bossa, torzítva minden.


Lamb - Trans Fatty Acid (K&D Session)

Hatalmas klasszikus a Lamb-től. Ismerhetjük megannyi válogatásról, mint pl. Jose Padilla Cafe Del Mar-járól.
Itt egy bossa-s remixbe sikerült átültetni és milyen jól tették! Méltó zárása az első lemeznek.

Ez volt a "CD1", igazi remekmű, egy késő őszi hangulatkép, egy esős este aláfestő zenéje.

CD2


David Holmes - Gone (K&D Session)

Nagyon erős kezdés a kettes lemezen, David Holmes ex-DJ zeneszerzőtől. A belfast-i Holmes megannyi jó sorozat és film zenéjét komponálta, itt sem hibázik. Miközben szól a szám, látom magam elött Belfast esős vasárnap délutánját. Igazi soundtrack zene és nagyon működik.


Sofa Surfers - Sofa Rockers (Richard Dorfmeister Remix)

A kettes lemez hangulatban annyira erős, hogy nem tudok jelzőket már. Egyből ilyen kezdéseket, mint az elöbbi David Holmes, most meg az Osztrák Sofa Surfers, elképesztő. Hallani kell. Pont.


Mama Oliver - Eastwest (Stoned Together resmoked by Richard Dorfmeister)

Mama Oliver a "Vienna Scientists" válogatásokról lehet esetleg ismerős, erős downtempo trekkjei vannak. Itt gondondolom a címből kiindulva, cigiztek rendesen ;]


Bomb The Bass - Bug Powder Dust (Dub Remixed by Kruder & Dorfmeister)

Az első lemezen rajta van a világ egyik legjobb remixeként, itt a kettes lemezen egy dub verziót dobtak be, acid tekerésekkel, a rapbetét nélkül. No comment, 11/10 ez is!


Kruder & Dorfmeister - Boogie Woogie

Felkerült egy teljesen saját zenéjük is, teljesen indokoltan. Chill Out a javából, amikor még nem ömlöttek az "ibizai" chill válogatások a pénz miatt, hanem volt mondanivalója is. Lásd Cafe Del Mar sorozat első 5-6 darabja.


Sin - Where Shall I Turn (K&D Session Vol2.)

Jazz, de az utaztatós fajtából. Dub, reggae, vokál, füst.....


Bone Thugs 'N Harmony - 1st Of Tha Month (K&D Sessions)

Nagyon valószinűtlen kollab, az amerikai Bone Thugs 'N Harmony hiphop/rnb csapat számára rá sem lehet ismerni. Downtempo as it's finest!


Kruder & Dorfmeister - Lexicon

Átvezető hangaláfestés, ami kellően megágyaz......


Knowtoryous – Bomberclaad Joint (K&D Sessions)

Nehézsúlyú füstös dub, érezni az irányt, hogy merre tart a lemez. Sajnos a vége felé.


The K&D Session - Rockers Hi-Fi Going Under (Evil Love And Insanity Dub)

Mondanám, hogy lezárták a lemezt, de még lesz egy track. Ez a zene nagyon adja a kor hangulatát, a Rockers Hi-Fi minden jellemzőjével.


Strange Cargo - Million Town (K&D Sessions)

Sajnos, sajnos, a Strange Cargo/William Orbit vészjósló, futurisztikus dubja, ambient klasszikusa zárja a lemezt. Méltó befejezése ez az utazásnak, célbaértünk. Szenzációs darab, de hát Orbit ritkán hibázik, Kruderék meg szinte soha, ugyhogy ez a remixük nagyon adja a hangulatot!

Gondolkodtam mit tudnék végszónak írni. Nagyon nehéz ennyi év távlatából, újrahallgatva, kicsit a fiatalságomat felidézve objektívan véleményeznem ezt a dupla CD-t.
Mindenképp ajánlott, ha ismered. Ajánlott, ha nem ismered. Megismerhetsz egy időszakot, az előző évezred végét, amikor számitott a minőség, nem tucatszámra jöttek a lemezek, alig lehetett hozzájutni minőségi darabokhoz, bőven a Youtube/iTunes/Spotify korszak elött.
Kicsit betekinthetsz, milyen szcéna volt Bécsben a downtempon innen. Kultikus lemezboltok választékai jutnak az eszembe, megannyi jó arc eladó, a lemezvásárlások élményei...

Remélem tetszett a cikk, kommentben nyugodtan véleményezd :R

Maradok tisztelettel: MUKEEY

Hozzászólások

(#1) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Maga a cikk nagyon tetszett, adott pár ötletet. Viszont nem sok olyan mostani hangcucc van, ami érdemesen meg tudná őket szólaltatni. Egy műanyag dobozos, színesen villogó, bazári " hifi" , egy régi márkanévvel hencegő, de silány beltartalmú füles, kettőpontegy, meg mindenféle szedett- vedett bluetooth "hangfal" csak a töredékét adja át annak, amit ez a zene képvisel, de hát nincs mit tenni, ez az új, "szép" modern világ. :N

(#2) *Mukeey* válasza Jack Hunter (#1) üzenetére


*Mukeey*
addikt

Azért is írtam bele. Mai világban nagyon réteg cucc lett az otthoni hifi, főleg egy cd lejátszó.
Szép idők voltak na :)

iPhone 12 Pro Max, Mi Pad 5

(#3) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Értem. Ma már tényleg minden trash ahogy mondják. Unokatesómnak volt nagy videoton hangfala, külön erősítővel, cd lejátszóval... imádtam. Dario G. - Carnaval De Parist azóta se hallottam semmin úgy szólni, meg Roxettet, Bonanzát. Tudom egy igazi hifista szemében nem nagy szám az se, de majd veszek egyet, hiányzik. Ő sincs, meg a hifi sincs már 24 éve.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#4) Gargouille


Gargouille
őstag

Rongyosra hallgattam annak idején. :D

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#5) PR0JECTNR56


PR0JECTNR56
addikt

Köszi az ajánlót, felköltözött az album a megfelelő eszközre. :R

(#6) *Mukeey* válasza PR0JECTNR56 (#5) üzenetére


*Mukeey*
addikt

Kellemes szòrakozást hozzá🤗

iPhone 12 Pro Max, Mi Pad 5

(#7) ProdiG


ProdiG
tag

Zseniális album, jó volt olvasni.

David Holmes - Let's Get Killed albuma is ajánlott, eszméletlen hangulata van, és sok sample-t, párbeszédeket saját maga vett fel New Yorkban '86 környékén. :R

(#8) *Mukeey* válasza ProdiG (#7) üzenetére


*Mukeey*
addikt

Köszönöm szépen🤗

David Holmes szenzáciòs, nagyon jò hangulatú szerzeményei vannak.

iPhone 12 Pro Max, Mi Pad 5

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.