2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Használ valaki OpenSUSE-t?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Kubunturól szeretnék átváltani OpenSUSE-ra. Milyen nehézségekkel kellesz szembenéznem, illetve miben tér el egy debian alapú rendszertől?

Hozzászólások

(#1) buherton


buherton
(őstag)

Ami probléma lesz azok a programok. Ha nem népszerűt használsz, akkor nem biztos, hogy meg van rá, ami azt jelenti, hogy lehet fordítani.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, eben - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#2) matej013 válasza buherton (#1) üzenetére


matej013
(lelkes újonc)

Szóval akkor ne számítsak olyan magas szintű szoftvertámogatottságra mint az Ubuntunál?

A sörben kevés a vitamin. Ezért kell sokat inni belőle.

(#3) ivana


ivana
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Én csak opensuse-t használok 11.3 óta. Ubuntu után sokkal jobb lesz, ha kde-t használsz. Ez rendes distro nem ilyen tákolt valami. Csomag van kb. mindenre csak tudni kell keresni. Ide beírod a csomag nevet és lehet is hozzáadni a repokat. Keress nyugodtan ilyenekkel eddig még mindenre sikerült ráraknom.

Illetve itt nincs elcseszve a su-sudo se. Meg van yast ami nagyon jó.

[ Szerkesztve ]

(#4) buherton válasza matej013 (#2) üzenetére


buherton
(őstag)

Így van! Már Debiannal is elvesztesz jó pár dolgot, ami adott esetben zavaró lehet. Meg ha jól emlékszem, akkor nem is a bash az alapértelmezett shell, hanem a csh, vagy tcsh. Igaz ezt a legegyszerűbb módosítani.

Miért akarsz váltani?

Package manager

On modern Linux distributions like openSUSE, software installation is done with a package manager. The package manager, which works on top of RPM, gets software packages from repositories (online servers, CDs, DVDs etc.), solves the dependencies and installs them on your system. The package manager also makes it easy to remove packages later or to update them. The number of packages available for installation depends on which repositories you have added.

openSUSE native package manager is the YaST Software Management module and the Zypper command line, although the distribution ships with a variety of package management tools.4

[link]

Akkor bizony valamelyest tévedtem, mert RPM alapú, ami viszont elterjedt.

[ Szerkesztve ]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, eben - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#5) wetomi


wetomi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

11.2 óta használok openSUSE-t, egy-két apró linuxos nehézségtől eltekintve lényegében 4 éve gondtalan az èletem.

(#6) matej013 válasza buherton (#4) üzenetére


matej013
(lelkes újonc)

Hogy miért szeretnék váltani?

Előszöris mellette szól a kalandvágy. :) Világéletemben a .deb rendszerekhez voltam szokva, semmilyen más linux disztrót nem próbáltam ki, ami nem debian volt (na jó, ott volt a slax).

Stabilabb rendszert keresek. A Kubuntu is nagyon jó, viszont az AMD-s drivertámogatottsága valam iszonyat. Mellesleg már nagyon régóta szemezgetek az OpenSUSE-szal, nem is tudom miért. Nagyon tetszik a neve és az egész rendszere így videókból és ránézésre.

A sörben kevés a vitamin. Ezért kell sokat inni belőle.

(#7) ivana válasza buherton (#4) üzenetére


ivana
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Ezt a sok hülyeséget kérlek hagyd abba, látszik, hogy még sose láttál suse-t :W Ezzel gyakorlatilag bármire lehet csomagot fordítani, és rendesen van minden suse-ra, igaz nem feltétlen az alap repoban. Viszont ez nem fog furcsa dolgokat produkálni egy kernel frissítés után. A zypper sokkal gyorsabb mint az apt, és rendes rpm alapú szóval semmi probléma nincs vele. Yastból bármit be lehet konfigolni, nyomtató, web, nfs etc. servert is.

AMD fglrx kombóval nem értem mi lenne ezzel a baj, tökéletesen fut, csak fel kell rakni erről az oldalról a 1-click installt (.ymp, chromeban jobb click fájl mentése másként)

Rossz az aláírásod a sörben sok a vitamin, ami kevés benne az az alkohol, na ezért kell sokat inni :D

[ Szerkesztve ]

(#8) matej013 válasza ivana (#7) üzenetére


matej013
(lelkes újonc)

Az egész életem egy hazugság volt. :O

Btw, jó a profilképed. :D

[ Szerkesztve ]

A sörben kevés a vitamin. Ezért kell sokat inni belőle.

(#9) Vladi


Vladi
(PH! nagyúr)

Van saját topikja: link. Igen, használják néhányan.

A csomagkezelése másabb, meg a rendszer adminisztrációja. Van nagyon jó dokumentációja: link.

(#1) buherton:

Hm... suséról beszélgetünk. Nem dzsunka tux 0.1-ről tasmán fejlesztőkkel. :U

(#7) ivana:

Hm... hagyd el. Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy vannak a linuxosok, meg az ubuntusok. :U

Csak azt nem látják, hogy az enterpise alapú cuccoknál kezdődik az igazi élet. :DD

[ Szerkesztve ]

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#10) #57638400 válasza matej013 (#2) üzenetére


#57638400
(törölt tag)

Az Ubuntuhoz jelenleg 54542 csomag érhető el (Utopic), a Debianhez 48559 (Wheezy), a Fedorához 19442 (21), az openSUSÉ-hez 13294 (13.2) hivatalos repókból. Mivel az openSUSE érdekel ezért ideírom még, hogy a Packman repókban van még további 3079 csomag. Ez a legnagyobb nem-hivatalos repó openSUSÉ-hez, amiben multimédia alkalmazások és hasonlók vannak. Biztonságos beüzemelni, gondokat nem okoz.
A Fedorát csak úgy beírtam, hogy látszódjon, hogy körülbelül mennyi elérhető hivatalos csomag van a nagyobb disztrókhoz. Persze van még egyébb nagyobb disztró, de most ezek a relevánsak.
Ezek alapján kijelenthetné valaki, hogy az Ubuntu a legtámogatottabb disztró, talán igaz is - pl. úton-útfélen találni mindenhez PPA-t. De csak akkor fog elválni, hogy megvan-e minden, amit szeretnél az openSUSÉ-ben, ha kipróbálod. Vagy Ctrl+F-ezgess bele ebbe a listába, esetleg: Vigyázat, nagy oldal, kis gépet megfoghat !
Annyi negatív tapasztalatom akadt az egész disztróval, hogy kártyaolvasóról telepítve képes volt a belső winyót (ahova telepítésre került) sdb-nek kiosztani. Emiatt ajánlom kiírni CD-re, és úgy feltenni, hogy mellette semmi más nincs bedugva. Igazából semmi egyéb negatívumot nem lehet elmondani, természetesen sem a YaST, zypper, sem a KDE nem egy teljesítménybajnok, de teszik a dolgukat. A telepítője minden más disztrónál több lehetőséget ajánl fel. A YaST tud izgalmas lenni, pl. lehetőséget ad klasszikus NetworkManager-es, és anélküli (ifupos) hálózati beállításra.
Telepítés utáni legelsőnek a zyppert frissítsd, majd minden mást, valahogy így:

# zypper in zypper; zypper dup

Én a KDE-t (a négyestől, persze) borzasztóan CPU-intenzívnek ítélem meg, viszont compositing nélkül szódával elmegy. Viszont dícséretes a konfigurálhatósága.

Szerk.: typo, szövegrendezés (UI.: Remélem tudtam segíteni !)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.