2022. december 7., szerda

Gyorskeresés

OpenSUSE vélemény

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Véleményem szerint az OpenSUSE egy nagyon jó operációs rendszer és sokkal jobb, mint a Kubuntu és az egyéb más debian mókányok. Persze vannak hátulütői a rendszernek, de melyik másnak ne lenne? Kezdjük a mesét!

Miért pont OpenSUSE?
Előszöris a kalandvágy miatt vágtam bele, másodszor pedig már szerettem volna egy stabilabb rendszert, mint a Kubuntu. A Kubuntu sem egy rossz operációs rendszer csak tele van olyan idegesítő bugokkal, amiket a fejlesztők még 1,5 év után sem voltak hajlandóak kiszedni. Emellett az AMD támogatottsága valami borzalom volt 3 évvel ezelőttig és ha mára már javult is a helyzet, még mindig nem mondanám a legjobbnak.

Egy képen ábrázolom, hogy milyen nagy utat tettem meg. :)

Körülbelül este nyolc környékén sikerült teljes egészében felmásolni a KDE-s OpenSUSE telepítőt a pendrive-ra. Rá 10 percre már a gépen volt a friss ropogós rendszer. Ez nagyon tetszett. :) Az egész rendszer dizájnja tetszetős és gyors, de hoppá: nincs internetkapcsolat. Na körülbelül ilyenkor volt az, hogy majdnem elvesztettem a hitem az OpenSUSE-ban, mint később kiderült szerencse, hogy nem így történt. Egy újabb 10 perces kutakodás vette kezdetét, hogy végre normálisan be tudjam állítani a hálózatot, ekkor fedeztem fel a YaST nevű programot a rendszeren belül. Ez egyébként nem más, mint egy szoftver- és hardvermenedzser, ami az összes felhasználói szükségletet kielégíti. Konkrétan bármire amire szükségem van, azt innen telepíthetem a rendszerbe. Sokkal jobb mint az Ubuntuban lévő áruháznak nevezett buggyűjtemény, ami minden keresésnél lefagy. :)

A hálózatot sikerült rendbetenni, a rendszer pedig már meg is kezdte a frissítést, ahogyan az elvárható egy rendszertől ha netre kapcsoljuk (egyébként 13.1.-es verziót telepítettem). Innentől kezdődhetett a nagy móka: videókártya illesztőprogram telepítés és egyéb más nyalánkságok beszerzése. A programokkal nem volt gond, minden elsőre meglett, a videókártyánál pedig jelentkezett az az általános probléma, amitől mindig is féltem az Ubuntu rendszer alatt: elavult neki a kernel. Hoppá!

Sosem szerettem a kernellel babrálni, mert ez Ubuntunál úgy nézett ki, hogy vagy sikerült vagy nem. Csodák csodájára az OpenSUSE nem szólt be érte, az újraindítás után ugyanúgy szépen felállt a rendszer és minden folyt tovább. Újra megnyitom a drivertelepítőt éééééss.... működik! Amit eddig Ubuntun/Kubuntun mókolni kellett azt itt elsőre felrakja. :) Olyan boldog vagyok!

De ha már mindent sikerült felrakni, akkor talán megpróbálhatnám felfrissíteni a 13.2-es verzióra, ugye? Erre még azelőtt kellett volna gondolnom, hogy egy csomó third party szoftvert meg a drivereket feltettem volna, nem? Ubuntun/Kubuntun ez így is volt, itt viszont gond nélkül ment a frissítés. Amivel gond volt, az az idő.


Életem leghosszabb 1 órája.


"Jaj ne már! Még csak most telepíti!?"

A rendszer ezután pedig 100 %-ig készen állt, minden betonstabil alapokon! :) Amilyen meglepetések még értek úton útfélen:

"Csókolom, Steam van?" - Igen van!
Magam sem hittem el, amíg nem láttam. Habár Gabe csak Debian disztrókra jelentette meg a Steam szolgáltatásait, OpenSUSE-n egy kis keresés és mókolás után életre lehet hívni a program linuxos változatát 100 %-os hatékonysággal. Trine és a Dead Island tökéletesen fut rajta. :)

Nincs itt semmilyen varázslat. Ez ugyanaz a Steam, mint Ubuntun!


Trine bevetés alatt. FPS számláló a bal felső sarokban.

"apt-get install? Az micsoda? zypper install!"
Ami Kubuntun terminálparancsként működött, azt itt nyugodt szívvel el is felejthettem. Jó, persze volt pár dolog, ami ugyanaz (ilyen például a sudo, az sh, stb) de lényegében az egész parancskezelés más a debianokhoz képest. Viszont ez nem is olyan nagy baj. Aki már jártas valamennyire a Linuxban az képes ezeket is elsajátítani.

Összességében elmondhatom, hogy az OpenSUSE maga a megtestesült álom. A Kubuntu állandóan jelentkezett valamilyen anomáliával itt viszont minden a legnagyobb rendben. Mellesleg még az is nagy meglepetés volt számomra, hogy a rendszer összességében csak 800 MB memóriát eszik. A Kubuntu is legalább 1,2 GB-ot felfalt, az Ubuntu pedig még ennél is többet. Hogy kiknek ajánlom az OpenSUSE-t? Leginkább azoknak, akik már jó ideje használnak Ubuntut és már ismerik minden problémáját és ezeket szeretnék elkerülni. Nos az OpenSUSE tökéletesen helyettesítheti az Ubuntut, minden megvan benne amire az embernek szüksége van. Azért friss kezdő linuxosoknak nem ajánlanám, mert sok meglepetést tud okozni. Viszont ha már az alapok megvannak, akkor a rendszer megnyílik az ember előtt, velem legalábbis így történt. Sokkal szabadabbnak érzem magam OpenSUSE alatt, mint Kubuntu alatt. :)

U.i.: Azt el is felejtettem mondani, hogy a játékok sokkal gyorsabbak OpenSUSE alatt, mint Kubuntun! Ráadásul a Steam alatt, ami nem is .rpm! Ez nagy szó! Gabe biztos részeg volt, amikor disztrót választott! :))

Csírsz!

Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
nagyúr

Kedvcsinálónak nagyon jó volt az írás, köszi! :R

OpenSUSE-n egy kis keresés és mókolás után...

Azért itt örültem volna legalább egy linknek. :DDD

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#2) matej013 válasza Cifu (#1) üzenetére


matej013
csendes tag

Tössék! :))

A sörben kevés a vitamin. Ezért kell sokat inni belőle.

(#3) Cifu válasza matej013 (#2) üzenetére


Cifu
nagyúr

Danke sehr! :C

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#4) Vladi


Vladi
nagyúr

Bármi jobb, mint az ubuntu? Fúúú mit fogsz ezért kapni. :DDD

Hát igen, suse-t úgy kell kezdnei, hogy yast. De már megtaláltad akkor oké. :)

"az újraindítás után ugyanúgy szépen felállt a rendszer és minden folyt tovább."
Mert van disztró, ami megsínyli a kernel frissítést? nekem ez új. :U

Most mit vártál? 1500 csomag frissítése. Nem 2 perc.

Összességében elmondhatjuk, hogy igen, van élet Ubuntun kívül is. :U

ui: azért a háttérképért meg kapsz tőlem egy virtuális taslit. :DDD

[ Szerkesztve ]

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#5) matej013 válasza Vladi (#4) üzenetére


matej013
csendes tag

Igen, van olyan disztró, ami nem szereti a kernelfrissítést. ubuntu köhm*

A háttérképhez pedig annyit, hogy: haters gonna hate. :))

A sörben kevés a vitamin. Ezért kell sokat inni belőle.

(#6) saelin


saelin
veterán

Fuh, nekem vagy 2004 környékén volt SuSE a gépemen (azzal vettem) és az akkori szinte 0 linuxos tudásommal másfél évig gond nélkül használtam. Lehet visszatérek a gyökerekhez, úgyis tervezem az ubunturól a váltást. Eddig úgy voltam vele hogy MINT lesz, mostmár van még egy versenyző.

[ Szerkesztve ]

"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."

(#7) Cifu válasza saelin (#6) üzenetére


Cifu
nagyúr

Én édesanyám gépére raktam Linux Mint-et. Nem rossz, de vannak problémáim vele, például a Synaptic-al... :U

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#8) buherton


buherton
őstag
LOGOUT blog (1)

Jelenleg Ubuntu-t használok én is. Szívesen váltanék, de annyira megszerettem a Unity-t, hogy hiába próbáltam váltani a DE miatt mindig visszatértem az Ubuntura. A Unity-t áthackelni másik disztróra pedig elég nagy munka. Nekem viszont nincs bajom a hackeléssel. Sőt kifejezetten leköt :D . Egyszer felraktam az Arch-t, de már az elején láttam, hogy ennek nem lesz jó vége, de csak azért is felraktam, és eljutottam az X-ig.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#9) Dr.F.E.R.I.


Dr.F.E.R.I.
addikt

Nekem az a bajom az Opensuséval, hogy bő 2 éve az istennek sem működik alatta a touchpad (régen jó volt). Van a laptophoz digitizer, ami alapszinten működik, de a navigálás hiánya miatt már nem is kísérleteztem vele többet. Az a bajom a linuxokkal, hogy ugyanúgy berhelni kell őket, mint tizenévvel ezelőtt, hogy minden működjön rajtuk (ami vagy sikerül vagy nem). Régen dual-bootos volt a laptopom, amikor még próbálgattam a frissebb Opensuse-verziókat, egy ideje legyalultam mindent és csak a Windows 7 ment vissza, azzal semmi problémám nincs.

Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

(#10) saelin válasza Dr.F.E.R.I. (#9) üzenetére


saelin
veterán

No igen, a touchpad... Az nekem sem működött Chakra alatt, így maradt ubuntu.

"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.