2021. március 5., péntek

Gyorskeresés

Bejutni a Google-höz - elsõ nap az Amazonnál

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mint korábban írtam, végül az Amazonhoz interjúztam. Egyébként is épp egy fulfillment-tel foglalkozó startupnál dolgoztam, onnan nem volt nagy ugrás a világ legnagyobb ecommerce startupjàhoz átszerzõdni. Az interjúk után beadtam a felmondásom - úgy éreztem jól ment a felvételi. A rákövetkezõ héten gratulált a HR-es, azt mondta mindenkitől pozitív vélemény jött vissza, így néhány napra rá jött az ajánlat is. A "bértárgyalás" érdekesen alakult. Amikor elõször beszéltünk, mondtam hogy a bérigényem 1. Visszakérdezett, hogy akkor írhat-e 1.3-1.5 öt? Persze hogy írhat. Az interjúk eredményét megbeszélve megnyugtatott, hogy meglesz az 1.6-1.8 amirõl beszéltünk. Végül 1.9-re írtak ajánlatot. Ez jól esett, de a gyerekek külföldi oktatása meg a kalandvágy is elég lett volna ahhoz hogy belevágjunk.

A szerződés "aláírását" majd négy hónapnyi relokáció követte. Végül hétfőn reggel 8:30-kor beléphettem az Amazon irodájàba. Nagyon modern de nem fényūzõ, nem egy Prezi. A terek jók, nem egy hatalmas nyílt iroda, vagy cubicle-rengeteg de nem is zárt csaptszobák lógnak zegzugos folyosókon. Sikerült egy városi panorámás asztalt megcsípni, a 27. emeletrõl elég jó már a kilátás. Egy másik magyar srác is került a csapatba ugyanabból a merítésből. Én SDE II-es pozícióba kerültem, az SDE III számít senior-nak, az SDE IV már architekt. A nagy ugrás bérben és presztízsben a II és a III közt van. A csapatunkban most nincs is SDE III.

Laptopot rögtön az első nap adtak.13" Mac Book Pro, HP EliteBook vagy Dell Latitude 7480 volt a kínálat. Hozzá két 27"-os 2K vagy egy 34"-os ultra wide monitor közt lehetett választani. A perifériákat automatából adják a folyosón, teljesen szabadon, annyit kérnek, hogy amit nem használunk, vigyük vissza. Motorral állóra emelhető asztal, masszívabbnak tűnik mint az IKEA-s. Széknek meg Herman Miller Celle, kérdés nélkül. Ha valami kell a munkához: mechanikus billentyűzet, jobb egér, egérpad, notebook állvány, monitorkar, akkor meg lehet rendelni az IT-től, ha az IT nem tartja készleten, akkor berendelni Amazonról, és térítik. Ahogy néztem az asztalokat nem élnek vele vissza, mindenki ésszerűen gazdálkodik a céges erőforrásokkal. Ugyanez látszik a konyhán is: amerikai nagy termoszokba lefőzött kávé (koffeines, extra erős és mentes) amit az utolsó újratölt, néhány fajta tea, tej, cukor, méz. Nincsen bonyolult kávé- és kapuccsinófőző gép, nincs minden allergiához igazodó tejkínálat, nincsenek nasik.

Az elsõ hét orientációval telt, corporate values és az eszközök megismerése. Biztonsági téringek, verziókezelő, csapatebédek. Bemutatták a projektet, a komponenseket, az adatokat amiket kezelünk... Az oktatás egy része elearning, egy része tantermi, egy része 1:1. Nagyon fiatalok a csapattársak, de remélem megtaláljuk majd a közös hangot. A munkaidõ rugalmas, de szigorúan heti 40 óra. Én korán járok, 8-9 közt szinte egyedül vagyok a szinten. 9 körül kezdenek megérkezni a kollégák. A másik magyar srác is későbbre jár, de ezért tovább is marad. Azt mondta, 6 körül már erősen fogyatkozik a népesség. Ebédszünettel éppen tartják a 8 órát, otthonról már nem nagyon húznak rá. Kivéve az ügyeletes kollégát, aki 168 órás ügyeletet biztosít. Szerencsére nem szokott gond lenni.

Sok a szabi helyi mércével (21 nap ami még 5-tel nõ az elsõ 6 évben). És ha egy ünnep (amiből 11 nap van évente) hétvégére esik, azt országos szinten kiadják a rákövetkező hétfőre. Úgyhogy nem lutri, hogy mennyi a szabadnap. Jó a juttatási csomag, mind a szakmai (tréningek, konferenciák, lehet interjúztatni is), mind az extrakurikuláris (egészségbiztisítás, mindenféle kedvezmények, telefon- és bérlettérítés, klubbok, csapatebédek-vacsorák). Egy kicsit sok az adminisztráció az elsõ három hétre, de ha mindenre sikerül regisztrálni meg beállítani, akkor januárban már produktív tagjai leszünk a csapatnak.

Ingyen Amazon Prime account nem jár.

Hozzászólások

(#1) Oldman2


Oldman2
veterán

Köszi a beszámolót, anno a Lufthansa-hoz én is hasonló élményekkel kerültem be.

Te melyik korosztályba tartozol ("nagyon fiatalok...")?

(#2) AxBattler


AxBattler
félisten

Not bad. Grats! :C

"Vásárolj Durex terméket, és nyerd meg a legújabb Microsoft Xbox Series X 1TB játékkonzolt!" .................. .................................................................................................................. Cable management is for the weak!

(#3) Stimpy001


Stimpy001
aktív tag

Csak nem Boston? Ismeros ez a latkep az ablakbol, par evet en is lehuztam hasonlo panorama mellett, aztan elegem lett ugy ahogy van az egesz US-bol egy eletre es kicsit kozelebb koltoztem kishazankhoz. :)

[ Szerkesztve ]

iPhone 12 Pro Max 256GB + sok oldschool Ericsson meg Nokia

(#4) dabadab


dabadab
titán

"Ingyen Amazon Prime account nem jár."

Pedig már kezdett megtetszeni :(

:DDD

DRM is theft

(#5) lajthabalazs válasza Stimpy001 (#3) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

USA-ba én sem mennék szívesen. Toronto-ba szerzõdtem.

(#6) plömplöm


plömplöm
őstag

jól látom, hogy a latitude-öt választottad? helyes :)

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#7) SutPet


SutPet
aktív tag

Gratula! Jó helynek tűnik, remélem lesz majd további írás hogy vált be mennyire jó kint stb stb. :)

God must love stupid people, he made so many of them.

(#8) Stimpy001 válasza lajthabalazs (#5) üzenetére


Stimpy001
aktív tag

Pedig meg mertem volna eskudni hogy Boston irodanegyede van a kepen.
Az EY irodaja eleg jellegzetes epulet (a hatterben latszik), ezek szerint van egy kikopott masa Torontoban is :)
Sok sikert az uj munkahoz!

iPhone 12 Pro Max 256GB + sok oldschool Ericsson meg Nokia

(#9) AxBattler válasza Stimpy001 (#3) üzenetére


AxBattler
félisten

+ (#5) lajthabalazs
Mi nem szimpi US-ben?

"Vásárolj Durex terméket, és nyerd meg a legújabb Microsoft Xbox Series X 1TB játékkonzolt!" .................. .................................................................................................................. Cable management is for the weak!

(#10) lajthabalazs válasza Oldman2 (#1) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

1983-as vagyok, de a fiatalság nem csak kor kérdése. Házas vagyok, 12 és 8 éves utódokkal. Este haza megyek, nem bulizni, nem ugrok rá az ingyen pizzára, az OTP részvény is eleme a fogyasztói kosaramnak....

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.