2021. július 29., csütörtök

Gyorskeresés

Erősítő, erősítő hátán avagy Házimozi építés tyúklépésben 4!

Írta: | Kulcsszavak: elac . onkyo tx-rz 900 . erősítő . sztereó

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ismét tollat és papírt kell ragadnom hogy, írjak.
Hofi Géza mondta, anno hogy ez a kettő, elég indok ahhoz, hogy valaki valamit leírjon.
Én egy kicsit szakítok a hagyománnyal, hiszen ha papír alapon írom meg a gondolatim, élményeim, és azt digitalizálom, majd ide felrakom, akkor senki nem fogja tudni kiolvasni.
Az én írásom olyan, mint az ó héber ékírás, éppen ezért a kezem ügyébe egy billentyűzet került, amire sok ezerszer rácsapok és eme kis szösszenet fog nap világot látni.

Korábbi cikkeimben már írtam a fejlesztgetéseimről a házi mozimat illetően.
De ami a hétvégén történt egy itteni nagyon kedves és segítőkész Úrnak köszönhetően, no az megér egy misét . Igaz ebben a misében nem lesz mise bor, és nem kell elmormolni több száz miatyánkot, de,,,
Mindig a de... :)

A mostani hétvégén, személyes ugrott el felém Nemir Ombe, aki nem mellesleg egy igazán kedves, segítőkész és jó tanár, mivel a "hülye" diákokkal is, türelmesen tud bánni.
És szükség is volt rá.

Élőszőr is visszakanyarodnék oda, amikor le kellett cserélnem a TX-NR 616-os vasam, hiszen egy laza mozdulattal, elfüstölt.
Már akkor a türelmetlenségem vámszedője lettem, hiszem a minőség oltárán feláldoztam a gyorsaságot, mert ekkor vásároltam meg az Onkyo TX-RZ 710-es vasat.

Egy nem régi cikkemben írtam, hogy miért kell nekem a sok fajta féle erősítő, ugyanis az óta keresem a megfelelő sztereó zenei hangot, amióta megvásároltam az ELAC dobozokat, ugyan is, ezek a hangsugárzók azonnal előhozták az AVR-ek gyenge pontjait.
Sztereón, zenei hangzásban, színpad leképzésben, olyan messze vannak a jó sztereótól, mint az a bizonyos Makó, Jeruzsálemtől :)

Ugyancsak a korábbi cikkemre hivatkozva, nem szeretném leírni ismét hogy melyik erősítőm kitől vásároltam, mert ezen cikk nem arról szól hogy mit vettem, mennyiért, hanem hogy milyen kálváriát jártam be a tűrhető sztereó hangzás érdekében.

Amire persze Nemir Ombe, a leges legelején írta nekem, hogy kell "egy normális avr, ami zenére is jó, és akkor nem kell foglalkoznom a sztereó lánc építgetésével", csinosítgatásával.
Ő már akkor javasolta az Onkyo TX-RZ 900-as vasat, persze majd fél mikulás itthon, de a Német bajtársainknál, ez azért még sem ilyen "forró kása" eset. Termesztésen a türelmetlenségem miatt soha nem adtam rá a fejem, hogy rendeljünk egyet, és ki is várjam, amíg megérkezik. Még akkor, sem amikor megvolt rá a keret, mindig vásároltam valamit, ami a későbbiekben kiderült, majdhogy nem teljesen haszontalan volt a mozi építésem kapcsán. Sokat beszélgettünk erről, és mindig magam győztem meg magam, arról hogy elég nekem a 710-es vas, sztereóra meg elegendő a CA erősítő.

Mindig az volt a fejemben, hogy több is veszett Mohácsnál ;]

No de eljött az én időm, ugyanis Nemir Omber aláírása egyszer csak megváltozott, és eladóvá vált emberi áron az RZ 900. No itt kezdődött a méltán szégyellnivaló, vessző futásom. Három hét kellett rá hogy meggyőzzem magam arról, hogy megvegyem. Annyira korrekt volt, hogy felajánlotta elviszi a már meglévő erősítőket, vagyis beszámítja őket, és így sikerült "egy soundbar áráért" fejlesztenem erre a csodaszép, és tökéletes hangú avr-e az otthoni erősítő gyűjteményemet...

És akkor a lényeg. A hangzás.
Anno amikor foglalkozni kezdtem a házimozival, nem tartottam fontosnak a zenehallgatást. Netes rádió, és amikor még volt Class Fm, akkor ezeket hallgattam, hallgattuk. Amióta megvannak az ELAC-ok, azóta jöttem rá hogy nagyon is szeretek zenét hallgatni. mikor kiderült, hogy az RZ710 egy jobb fajta talicska majmot nem ér zenei téren, elkezdtem felvásárolni azon erősítőket, melyek eladóak voltak, de még a kommersz kategóriába sorolandó. Így jutottam el Dorian fórumtárs által korábban használt, épített, hibrid, csöves erősítőjéhez, melyet egy korábbi avx.hu fórumtár adott el nekem.

HTA 30 típus névre keresztelt épített erősítő.
(ha ebben tévedek, az a véletlen műve, ezekben nem vagyok jártas)

Gyönyörű tiszta hangzást kaptam, hála neki, telt mélyek, életteli magas hangok és tartalmas mély közép és közép hangok. Kristály tiszta énekhang, viszont néhány nap hallgatózás után, túl "sterilnek" tűnt a hangja. Tetszett, de ekkor gondoltam, kipróbálom a "tranzisztoros" zenei élményt, és segítség útján jött a tipp egy Cambridge Audio Topaz AM 10 személyében.


Itt, leültem a "sezlony" szélére. Ennek az erősítőnek köszönhetően egy olyan hangzás világ nyílt ki előttem, amit még soha nem hallottam. Az ELAC-ok nagyon oda tették magukat, kinyílt a hangjuk, kaptam nyílt színpadképet, "teret", kellemes csilingelő magas hangokat, mély hangokat, mondjuk erre már a hibrid csöves erősítővel sem volt panasz. Viszont megfűszerezte a hangzás világot, egy jellegzetes, "rock-os" hanggal, amolyan Horváth Charlie-s hangzással, ami nekem nagyon tetszett.

Nagyon megszerettem ezt a "kis" CA erősítőt.

Ezután jött a balgaságaim tárháza, melyeket a házimozi topik tagjai biztosan jót derültek, hiszen elkezdtem fejlesztgetni, toldozgatni, foltozgatni a sztereó láncomat otthon. Csak halkan jegyzem meg hogy Nemir Ombe kolléga, folyamatosan jelezte, hogy ne tegyem, hanem vegyek egy nagy vasat, és akkor nem kell külön foglalkoznom a sztereó lánccal. Természetesen nem hallgattam rá, mert miért is? Magam sem tudom megmagyarázni :W Nem baj, fő, hogy pörgött a gazdaság, a pénz tárcám nem pihent, és gyűjtöttem a tapasztalatim. Lassan annyi elektronika volt otthon, hogy nyithattam volna egy használt hifi üzletet.
Lásd alábbi képek:


Ezeken felül vettem, hangfal kábeleket, banándugókat és még sok egyebet.

Még ekkora is hittem azt, hogy jó úton haladok, mert valójában ki volt kövezve az út amin haladtam, és a mérföld kövek is fogytak, melyek mellett virtuálisan elhaladtam, csak a ráírt számokat nem olvastam el. Így visszatekintve, azt mondom, hogy a számok az alábbi sorrendben lehetek feltüntetve:
5.001 ---> 5.002 ---> 5.003 és így tovább.
Szeretek tapasztalatot gyűjteni, ami már abból is kiderült, hogy amit csak lehetett kipróbáltam a magam egyszerű szintjén. Viszont hiszek abban, hogy az ember arról alkosson véleményt amit ismer, meghallgatott, átélt. Én ilyen vagyok, akik ismernek, akár személyesen, akár virtuálisan, tudják, nehéz eset vagyok, de nem reménytelen. :D
Majd ennyi eszköz felvásárlás után jutottam el oda, hogy lehetőségem nyílt a cikk elején is említett Onkyo TX-RZ 900 vashoz hozzájutni, Nemir Ombe jóvoltából, aki vállalta, hogy beszámítja nekem a többi "felesleges" ketyerémet. Fenntartásaim voltak, főleg azért meg volt időm - kettő nap - gondolkodni, és időközben sokat olvasgattam is, hogy a benne lévő DAC chip ugyan az, mint a 710-es vasban. Ezen aggodalmamnak hangot is adtam, de jött a válasz hogy a körítés is legalább olyan fontos, mint maga a chip. Nem voltam benne biztos, hogy odaadom a CA erősítőt beszámításként, hiszen az volt a "mentőkötelem" a sztereó vonalhoz. Ennek ellenére úgy döntöttem végérvényesen, hogy kell az RZ900-as erősítő. Annyi pénzt dobtam ki az ablakon, hogy már majdnem mindegy is volt, a lényeget tartottam szem előtt, végre személyesen is megismerkedhettem Nemir Ombre Urral a Házimozi topikok tagjával, akivel - most néztem - a cikk megírásáig, több mint 1300 üzenetet váltottunk. Úgy voltam vele, ez az élmény tuti megfizethetetlen lesz, a többire meg ott van a MasterCard :D

Majd eljött a várva várt nap, szombat, és megérkezett. Természetesen hagyta, hogy felcipeljem a közel 20 kg-os dobozt, azt mondta jó erőben vagyok, hát hajrá. ;]
Úgy örültem neki, mint kisgyerek élete első igazi Matchbox-ának. Igazából a látogatásról az alábbiak szerint nyilatkozott Nemir Ombe kolléga:
(ezt nem tudom jobban szavakba önteni, ezért bemásolom)

"Pár sor a tegnapi napról (avagy Home Cinema Tour Győr-Szeged) :D

ELACielvtárs-nál kezdődtek a dolgok (rendkívül szimpatikus forumtárs, hatalmas lelkesedéssel, jó volt személyesen megismerni) .... meghallgattuk az RZ 710-et Laci beállításaival (hogy képben legyünk Laci mit is tart "jó hangnak") majd összeraktuk az RZ 900-at .... a korábbi beállításokhoz képest a sub lejjebb lett tekerve 7dB-el(!) (pedig már így is többen kevesellték a mélyet Laci elmondása szerint), a frontokon kicsit forgattunk és Lacival kiköttettem a háttérként pluszban használt bipol Jamo-kat .... a 900-on minden kikapcsolva, csak távolságot állítottunk (fülre és nem mérve) .... ezzel el is értük a "hallgatható szintet" .... :D Az RZ 900 egész meglepően jó párosnak bizonyult az Elac-okkal, kicsit azért "reszelős" lett így a magas, de majd egy bemérés ezt még rendbe teheti (bár Lacinak igy is tetszett) a mélyek és a közepek rendben voltak .... megjegyezném, hogy mindez csak "részben" a 900-as érdeme, a többi javulást a sub lejjebbtekerése, a frontok forgatása és a (teljesen felesleges) Jamo-k kikötése tette hozzá .... itt is kiderült, hogy a "kevesebb, néha több" .... ezek után "Elvtársunk" már néha írhat a "haladó topikba" is .... ;] :D"

Ez úton is nagyon köszönöm neki, hogy beláttam, nem
Helyes,
Ügyes,
Lyómegjelenésű
Ember
vagyok, hanem felettébb lelkes :DD

No de, nagyon elkanyarodtam a témától. Megjött, beüzemeltük. A mérete tényleg robusztus, tekintélyt parancsoló, látványos, még is van benne egy kis finom elegancia. A center alá az állványba természetesen nem fért be.

A tévén kitakartam, mivel teszteltem elsőnek a zenei hangját, mert egy két kedves fórum társamnál kiverte a biztosítékot ;]

Egy fél perces hallgatózás után, széles vigyorral az arcomon, nyugtáztam, hogy Nemir Ombe-nak igaza volt, ismét! Tökéletes hangon szólalt meg Direkt módban a zene. Gyönyörű magas hangok, tartalmas mély-közép és dinamikus mély hangok voltak rá jellemzőek. Azonnal beleszerettem a hangjába. Az első mondatom az volt, hogy vihetsz mindent, amit csak akarsz és beszámítasz.

Azóta már eltelt két nap, és ismét végig hallgattam azon zenéket melyeket nagyon szeretek, valamint még dobtam a listához egy két komoly zenét, egy két jazz albumot is. Nem vagyok nagy jazz zene hallgató, de ezen műfajban, nagyon is kijön az RZ900 és az ELAC páros zenei teljesítménye, hangkaraktere, jelleme, és a méltán sokat emlegetett, szeretni való hangja.

A beüzemelés óta nagyon sokat hallgatóztam, ilyen olyan filmekkel teszteltem, és kezd kialakulni a fejemben a "jó" házimozi élmény fogalma. Eddig sok mindent másként értelmeztem, amiről azt gondoltam, hogy teljesen rendben van, majd kiderült, hogy még sem. A buzgóságom és tájékozatlanságom hiánya vezetett odáig, hogy teljesen át kellett értékelnem azt a amit házimozinak nevezek. Most már tényleg nem csak hiszem, hanem érzem, hallom hogy minden ott történik, ahol a film hangmérnökei "beállították" a hangokat, effekteket.
Jó dolog a "gyűjtögetés", tudom, csináltam is évekig, de rá kellett jönnöm, hogy előszór is meg kell találnom önmagam, tudnom kell mit akarok, mire vágyok vagy mit szeretnék elérni.
Most érzem azt hogy már tudom mire vágyok és mi a végcél. Sajnos a szobám elrendezése nem engedi meg azt hogy 7.1-es rendszert üzemeljek be, ezért marad az Atmos.
A napokban érkezik meg a kiegészítő Atmos hangsugárzó pár az ELAC kezei közül.

Ha úgy alakul akkor ezt a cikket frissítem majd a kapott élménnyel, vagy új cikket írok.
Majd látom hogy hozza a sors, no meg hogy mire lesz időm.
Köszönöm hogy elolvastad, a nyelvtani és helyesírási hibákért elnézést kérek.

Ez a cikk nem jöhetett volna létra ha nincs a Kontrax,[link] akarom mondani Nemir Ombe ;]

Hozzászólások

(#1) Syl


Syl
nagyúr

A mobilklíma nagyon adja ;]

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#2) Lacielvtárs válasza Syl (#1) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

:C
hát, nagyon meleg van, és igazi "magyar buhera" megoldás a mobil klíma beüzemelése :DDD

[ Szerkesztve ]

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#3) Shokkolo


Shokkolo
őstag

Látom te sem nyugszol ;]
Nah de sebaj, a férfiak sosem nőnek fel igazán, csak a játékszereik lesznek egyre drágábbak :K

Viccet félre téve, kiváncsi leszek mi lesz a véleményed az atmosról...

"A kalapács amelyik összetöri az üveget, az mely megedzi az acélt"

(#4) Lacielvtárs válasza Shokkolo (#3) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

Igaz, tény hogy csak a szub maradt a korábbi rendszerembol :DD

Az atmos véleményem ide bele fogom írni frissíteskent ebbe a cikkbe :K

[ Szerkesztve ]

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#5) Lacielvtárs válasza Lacielvtárs (#4) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

befutott a háttér hangsugárzó kábel és az atmos dobozok is :D
hétvégén lesz feladat :K

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#6) Lacielvtárs válasza Lacielvtárs (#5) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#7) Csabroncka válasza Lacielvtárs (#6) üzenetére


Csabroncka
addikt

Valahogy egyébként át kellene variálnod a szobát, mert a sarokba állított Elac így biztosan nem jó! Ráadásul a szőnyegnek is jó lenne középen legalább a két álló széléig kinyúlni.

Hidd el tudom miről beszélek, most hogy a gyerek miatt inkább játszótér a nappali, a shaggy-t megröptettem (komolyan katasztrófa a hosszú szálú tisztítása) csak a gyerek szivacsa maradt - na a hangzás is nagyjából ennek megfelelően gyatra...

"in medias res"

(#8) Lacielvtárs válasza Csabroncka (#7) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

Igen, gondolkodok az elrendezésen, hogy ki tudjam venni a sarokból a jobb oldalit, de egyelőre nem sok esélyt látok rá.
A szőnyeg kérdés is a fejemben van, kettő szőnyegre gondoltam, az egy keresztbe a hangfalak elé rakni, a másik meg hosszabban, a francia agy mellé ahol most a csíkos szőnyeg van...

Sajnos a hátsó falon van a szoba ajtó, igy nem tudok máshogy pakolni :(((

De a véleményed nagyon köszönöm :R

[ Szerkesztve ]

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#9) Syl válasza Lacielvtárs (#6) üzenetére


Syl
nagyúr

Oké-oké, de mi van a klímával? :DDD

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#10) Lacielvtárs válasza Syl (#9) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

Tökéletes teszi a dolgát, a szobat ebben a 35,36 fokos melegben is 25 fokon tartja :D

De nem az a lényeg a cikkben ;]
Bár igy belegondolva a mozi klíma nélkül nem olyen feludito :DD

[ Szerkesztve ]

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.