2021. szeptember 24., péntek

Gyorskeresés

Tápkábel "vakteszt" avagy "vaklárma"?!

Írta: | Kulcsszavak: tápkábel . inakustik referenz . hazimozigyor.hu . av-magazin.hu . hifi . házimozi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Gondoltam írok, mert mint tudjátok, az hogy van egy ceruzám és papírom, ez a kettő már elegendő indok ahhoz, hogy írjak.
Igaz a mai világban ez kicsit már ódivatú, tekintve hogy múltkor fel kellett írnom valamit otthon és akkor tudatosult bennem, hogy nincs ceruzám, éppen ezért a mai digitális világban, a billentyűzet és "virtuális" papír is elegendő, hogy pixel halmazzal árasszam el az internet olvasói figyelmét ;]

Most hogy nagyot mondtam, és kipihentem a fáradalmaim, rá is térek a lényegre.

Tápkábel, egy örök vita a hívők aliasz megtapasztalok és a mérnöki szemmel és tudattal megáldott Urak között. Évek óta követem a házimozi és hifi topikokat itt a ph!-n, és amit olvasok, az néha napján már- már kiábrándító.
Persze értem én hogy sok pénzt költeni egy darab "vasalókábelre" teljesen felesleges, és hogy hülyeség, de ettől még érdemes kipróbálni, hiszen van hallható különbség a végeredményt illetően.
Vegyük az én példámat.
Ha valamit teljesen feleslegesnek gondoltam, az a tápkábel csere, hiszen a 230 V az csak 230 V.
Mint ezen irományomban is kiderül, hogy a "csak" szócska nem kell oda :K

Az egész történet onnan indult, hogy a Facebook-on a Minden, ami házimozi csoportban megosztottam jó néhány cikket, ezzel is népszerűsítve az av-magazin.hu oldalt, ami az egyik kedvencemmé vált az elmúlt hónapokban.
Jó, hasznos, kellemes cikkek vannak az oldalon, érdemes böngészni, aki e témakörben érdeklődik.

Egyszer csak jött az értesítés hogy nyertem egy tápkábelt, még hozzá az Inakustik Referenz márka jeles képviselőjét.

Amit ez úton is nagyon szépen köszönök, Papatyi Tibor Úrnak és a hazimozigyor.hu-nak :R

Korábban is volt már megfelelő minőségű tápkábelem, így még csak gondolat szintem sem foglalkoztam a cseréjével.

Első benyomás:

Megkaptam, beüzemeltem, és semmi extra nem tűnt fel.
El is gondolkodtam rajta hogy mi ez a nagy hajcihő, hiszen a régi kábelem, egy kb. 13 ezer forint értékű szerelt kábel volt, ez pedig azért már alulról nyaldossa a 100 ezer forintot, és ahogy többen is írták, ezek nem olyan "látványos" fejlesztések, mint pl egy avr, erősítő, vagy hangsugárzó csere.
Mindegy, gondoltam ingyen volt, köszönöm, de maradok az egységnél, hiszen az is fontos. Két napig használtam, tudtam, hogy ez van bekötve, működik, de semmi extra. Talán a közép hangok változtak, de arra sem mondtam vagy gondoltam, hogy húha, egyszerűen másabb volt a hang, de így is tetszett.
Gondoltam, elküldöm néhány "hitetlen" itteni fórum társamnak meghallgatásra, tesztre, kicsit felpörgetve a "besavanyodott" mozitopikot.
Mielőtt "kiráncigáltam" volna, 'személyi edzőm' felhívta a figyelmem rá hogy a fázishelyesség is fontos.
A korábbi tápkábelem, biztos fázishelyesen volt bedugva, mert azt jelöltem is karccal, így az valóban hozta azt a minőséget, ami elvárható volt tőle. Viszont ekkora tűnt fel, hogy az új tápkábel nem fázishelyesen lett bekötve.
Amikor megfordítottam, de előtte fázis ceruzával leellenőriztem magam, és újra "beröffentettem" a rendszert, no, akkor jött meg az igazi élmény :Y

Magam is meglepődtem a kapott hangon, amit hallottam.
Az első gondolatom , hogy volt, hogy 'hélló, hol volt ez a dinamika eddig?'!'

És itt nem a hangerőre gondolok, hanem a mély hang öblösségére, pontosságára, és még talán a mély hangok, "mélysége" az, ami meglepett. Mintha mélyebbre tudna menni, mint korábban a front dobozok hangja. Persze tudom, hogy ez nem lehet fizikailag, de akkor is...
Ami azonnal feltűnt, hogy a mély hangok mintha "hátrább kerültek" volna, de csak érzés szinten. Az énekhang, olyan mértékű változáson ment át, mint amikor egy színpadon énekel valaki, táncol, lépeget, jobbra, balra, én, mint hallgató, azt hallom, hogy néha "halkabb-hangosabb" az ének, ez mellett mintha a rock gitáros is "megmozdulna" a színpadon, vagyis olyan "élő - nyüzsgő" lett a kapott stúdióhang, és nem koncertet hallgattam. Azonnal rá is kérdeztem, hogy ilyesmi lehet a 3D-s színpad kép amiről sokat beszélgettem már a topikokban?

A válasz az volt, ha ilyet hallok, tapasztalak, akkor alakul a rendszer és kezd kiépülni a színpadkép is.
Persze azóta minden nap hallgatom újra kedvenceim, mert felüdítő az élmény. Tegnap visszaraktam a régi tápkábelt, és azonnal feltűnt a hallható, de gondolom nem mérhető :P , különbség...

Igazából magam sem tudom, hogy ez placebo hatás vagy sem, de tény hogy élvezem, amit hallok otthon. Ami még szembeötlő a jobb minőségű kábelek, egyértelmű pozitív hatása, az a hangerő emelkedése. Ez alatt azt értem, hogy ugyanazon zenei fájlokról beszélve, kellemesen növelhetem otthon a hangerőt, és fel sem tűnik, nem zavaró a hallgatása még kiemeltem magas hangerőn sem. Például a mostani tápkábel után a zenei hangerő, ami korábban - 20-18 decibel értéken volt, most igen csak felmegy - 10-11 decibelre, és nem zavaró, hanem élmény "fürdeni" a zeneiességében, hang tisztaságában, magával ragad és nem ereszt.

Tudom, hogy sokan szeretnének kézzel fogható eredményt olvasni, esetleg kimért eredményeket látni a kábelek és azok áldásos hatása kapcsán, viszont mi, akik igazán hódolunk a hobbinknak, megelégedünk azzal, amit hallunk, átélünk, tapasztalunk. Lehet, hogy ez az agyunk játéka, és megvicceljük magunkat, de nem tudom elképzelni hogy ennyire vicces kedvemben lenne az agyam, hiszen alapvetően pesszimista voltam ezen a téren, és nem hajt a pénz költési vágy, még akkor is ha ez másnak, másképpen "jön le"

Köszönöm hogy időt szenteltél irományom elolvasásának. :R

Külön köszönet jár Papatyi Tibornak, nevén nem nevezhető "személyi edzőmnek" ;] , valamint a hozimozigyor.hu és az av-magazin.hu oldalnak

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

Akkor jöhet a vakteszt... :P

Gut, besser, Parizer.

(#2) Lacielvtárs válasza lezso6 (#1) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

:C
Sajnos annyi tapkabelem nincsen, de ha lenne es csinálnék ilyen tesztet, akkor sem hinnék el a 'hitetlenek' hogy a kapott eredmény reális, valós :D

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#3) DigitXT válasza lezso6 (#1) üzenetére


DigitXT
nagyúr

Mondjuk idézőjelbe tette, szóval inkább ez vakteszt-paródia akar lenni...:))

(#4) Lacielvtárs válasza DigitXT (#3) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Látom teCCik érteni a 'célzást' ;)

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#5) joghurt válasza lezso6 (#1) üzenetére


joghurt
addikt
LOGOUT blog (1)

Én meg azt hittem, hogy ez egy megkésett április 1-jei poszt. ;]

Végülis a placebonak is van hatása elég sok emberen, így egy százezres vasalókábelnek miért ne lehetne ugyanilyen hatása?

A tej élet, erő, egészség.

(#6) D1Rect


D1Rect
félisten

Szívesen elmennék hozzád, hogy levakteszteljük bejáratás után a kábelt, de sajnálom erre az időt.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01101111 01111001 01000101 01010000 00111001

(#7) lezso6 válasza Lacielvtárs (#2) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Csak hogy legyen valami építő kritika: szerintem add el a kábelt, s vegyél / csináltass az árából akusztikát javító eszközöket. Azzal nyersz igazán, a fotóidon úgy láttam, hogy közel sem optimális az elrendezés.

Gut, besser, Parizer.

(#8) Robert07


Robert07
aktív tag

Na most akkor kepzeld el, milyen jo lenne a dinamika, ha Paksrol egyenesen Hozzad kihuznanak egy ilyen kabelt az erositoig. :P

Viccet felreteve, valoszinuleg nem maga a kabel a nagy szam, hanem a szurok es kondik, amik benne vannak. Az tenyleg valtoztathat a hangon, akar merhetoen is.

(#9) Lacielvtárs válasza lezso6 (#7) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Igen igazad van, az akusztika bemeres is tervben van, mert jól mondod, az akusztika még nem megfelelő.
Bár volt nálam hozzáértő, aki mondta hogy meglepően jó az akusztika nálam, lehet a belmagasság miatt.
De tervezem, és nem adom el a tápkábelt :P

D1Rect: egyébként én is sajnálnám ilyenre az időd, inkább abban az időben, zenélek, mozizok vagy bármi mást, mert ez az egesz 'hang hobbi' , erről szól.
Senkit nem akarok meggyőzni arról hogy van e értelme, egyszerűen csak megosztottam a tapasztalatom.

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#10) Lacielvtárs válasza Robert07 (#8) üzenetére


Lacielvtárs
veterán

Hát igen, a Paks jó ötlet :C ;)

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.