2021. július 29., csütörtök

Gyorskeresés

Házimozi építés tyúklépésben! Onkyo TX-NR616, Popcorn Hour A400 avagy élmény 2.0

Írta: | Kulcsszavak: Onkyo tx-nr616 . popcorn a400 . cav dp-288

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözlet a nagyérdeműnek

Azon gondolkodtam, ismét billentyűzetet ragadok és írok a fejleményeimről, ami a házimozi építésem illeti.
Már egy ideje dolgozok rajta, és a legkülönösebb az, hogy ez az egész fejlesztés, mind egy subwoofer cserével kezdődött.
Hirtelen felindulásból vettem itteni fogadott Kereszttesómtól (melyet ez úton is köszönök, és az élményt is, mert az az adás-vétel bele került az életem történelmébe ) egy szubot.

Eltax Experience SW 8

és mindez otthoni nézetben :)

Kérésre :) (meg kell említenem a csomagolást, melyben kaptam, felidézi gyermekkorom karácsonyát, amikor még törp ifjonc voltam :)


Hazavittem, öröm és bodottá, majd jött a fekete leves. Összekötöttem és pattogó hangot hallottam a subwooferből. No itt indult a madness, hiszen ki akartam deríteni mi lehet a gond. Sok-sok tanácsot kaptam mi lehet az oka, majd végül kiderült, hogy a laptopomról szed össze valamit a HDMI kábelen keresztül. Ezt a sok ötletezést, segítséget nem tudom eléggé megköszönni, hiszen egy itten fórum társam, időt, energiát és pénzt nem kímélve, küldött subhoz kábelt is, ami tökéletesen elegendő lesz nekem. Igaza lett, tökéletes a kábel, végre le is cseréltem a régi tyúk belem...
Nem akarom név szerint említeni, de tudja kiről van szó, ha olvassa e szösszenetem!
Kiderült, hogy a házban, melyben élünk, nem tökéletes a földelés. No, itt jött az ötlet hogy hagyom a laptopról és az LG tévémről történő film lejátszást.
Sok fórumon olvastam, hogy azok nem nagy durranások, és hogy eléggé haszna vehetetlenek. Mondjuk engem közel más fél évig tökéletesen kiszolgáltak. Nem is foglalkoztam vele, amíg meg nem láttam a Popcorn Hour A-400-as média player képét.

Nem is gondoltam volna, hogy ennyit jelent egy normális player. Az rendben van, hogy a Házimozi Topikban, mely már haladóknak van fenn tartva, mindig jó tanácsokkal látnak el, és tény hogy ők mindig azt mondják, ha betér oda egy átlagember, aki szeretne otthonra házimozit, hogy 30-50 ezer forintból semmit nem lehet elérni, és annyiért a bögre szettek semmit sem érnek, főleg hogy azokat tényleg nem lehet házimozinak hívni.
Anno volt nekem is olyan házimozinak kinéző szerzeményem. De amikor használtam, mindig többre vágytam. Erről, mint előzményekről, a korábbi cikkemben is lehet olvasni :)

De, visszatérve a lényeghez, amiért is ezt a cikket megírom, az az, hogy már hónapok óta nézegetem és informálódom, hogy milyen erősítőt kellene vennem. Viszont ez a földelési és/vagy hálózati gond, megerősített abban, hogy váltanom kell, és fel kell hagynom a régi, mondhatni tákolással egyen értékű mozizással, és ideje a tettek mezejére lépnem.

Az első lépés hogy hagyom az LG média player funkcióját, és nézek valami értelmes média playert. Így esett a már fentebb is említett Popcorn Hour A-400-ra a választásom.
Nagyon sok oldalon, fórumon olvastam, hogy jónak mondják. Itt HA-n találtam is egy megfizethető árut, és szinte új volt. Tökéletes állapotban kaptam, mintha újat vásároltam volna.
Tökéletes csomagolás, korrekt Eladó, gyors és pontos adás-vétel zajlott le. Ez úton is köszönöm a lehetőséget.

Beüzemeltem, és meglepetés ért. Hihetetlen a kép minősége. Életre keltek a színek

Ezzel egy időben vettem egy router is, hogy legyen otthon Gigabites belső hálózat, hogy biztosra menjek.

Persze adtam annak a bizonyosnak egy pofont, mert a Popcorn nem tudja a teljes sávszélességgel az adat másolat a belső HDD-re teljesíteni, így maradt a hálózatban megosztás.
Sok segítségnek köszönhetően, sikerült a hálózatot is beüzemelni. Viszont végül sikerült az Asus routerre, USB kapcsolattal rákötnöm kettő HDD-met is, és így hálózatban kezeli a két hdd-met, melyet a Popconr is el tud érni, a laptopomon is. Sikerült NAS nélkül beüzemelni egy stabilan működő hálózatot, és a teljes tartalom, ami a HDD-ken van, mind elérhető a Popinak.
Ismét öröm és bodottá
Majd, mivel egy nagyon kedves itteni Úriember felajánlotta, hogy ha erősítőt akarok cserélni, akkor van lehetőségem, kifizetés előtt meghallgatni az általa ajánlott,

Elküldte, megjött... beüzemeltem!

Első lépésként, kicsit elakadtam. Bekapcsoltam, és nincs kép.
Már meg sem lepődtem rajta, így elkezdtem bújni a használati utasítást!
Reset-tel sikerült életet csiholni bele.
Majd indult a beállítás. Elment rá az életemből vagy 15-20 perc, de megérte...
Tény hogy háromszor mértem be a bemérő mikrofonnal, és három különböző és eltérő eredményt kaptam.
A hangja eléggé dinamikátlannak éreztem. Kevés volt a mély.
Tény hogy mozi alatt, kiszélesedett a hangzás, hatalmas teret éreztem, amikor például a Galaxis Őrzőivel teszteltem a hangot. Szigorúan a 7.1-es Master Audio hangsávval :)
Majd teszt volt a Dolby True HD világa is, a Mad Max - Harag Útja c. filmmel.
Ez igen, gondoltam magamban. Majd egy huszáros lépéssel, beállítom a régi esősítőm értékeit, melyek az alábbiak voltak.

)Minden hangfalat full-ra állítottam, vagyis hogy ne vágja a freiket.
Előkerültek a mély hangok melyeket hiányoltam. Ismét itt meg kell említenem a házimozi haladó szinten topikot, mert ott is sok hasznos tanácsot kaptam.
Egy tanács bizonyult a leghasznosabbnak, ami előcsalogatta az általam várt hangzást:

"Állíts mindent 80hz-re,a sub-ot 100-ra vagy 120-ra az erősítőben (a sub hátulján a vágást max-ra) és igy “állítgasd” addig a szub hangerejét,amig nem lesz elég mélyed (a sub hangerő dB az avr-en 0 közeli legyen és a subon állítsd feljebb-lejjebb)"

Most azt kell mondanom, hogy helyre került minden. Nagyon imádok filmezni, mozizni.
Úgy érzem, fejlődik az otthoni rendszerem. Ezért is írtam ezt a kis irományt, mert a közel egy éves vagy lehet, van az már két éves cikkem óta, elég sok minden változott otthon.

...és ami talán a legfontosabb.

Ha valaki igazán a jó minőségű mozira vágyik, akkor nem szabad 30-50 ezer forintban gondolkodni.
És konklúzióként azt is érdemes levonni, hogy ha, betéved valaki a házimozi haladó szinten topikba és beírja hogy mit lehet kihozni 30-50-100 ezer forintból, és azt a választ kapja hogy semmit, akkor hidd el nekik.
Anno én is így tévedtem be oda. Az ottani Urak segítőkészek, de ajánlani ezen árszinten, nincs értelme.
Én már három éve építgetem a házimozimat, ami még koránt sem végeleges, és koránt sem a legjobb.
... és már így is benne vagyok, van fél Millával...
De hát ilyen a "pop" szakma :)

Sőt mi több, még eléggé az elején vagyok.
Már azt mondom elegendő a minőség, amit kapok, de mindig van hova fejlődni.
Hosszú létra az, amin végig kell menni, ha valaki, olcsón szeretne, jó házimozit. Én az enyémet nem mondanám sem olcsónak, sem drágának, sem jónak, de az enyém, és nekem már most is megfelel.

Mindig meg kell találni az arany közép utat.

Köszönöm, hogy időt szenteltél irományom elolvasására.
Ha hibát találsz benne, kérlek, jelezd, és javítom!

UPDATE II.:

Talán érdemes még itt e cikkben megemlíteni a tapasztalt kép minőség javulást. Amióta FULLHD tartalmakkal foglalkozom, mindig is PC-ről ment a filmek lejátszása. Amikor még volt asztali gépem, akkor egy Radeon R9 270X volt, mely a lejátszásért felelt. Majd amikor az asztali géptől megváltam, utána volt egy HP laptopom melyben IGP volt, egy Celeron N2840-es cpu részeként. A jelenlegi laptopom egy Asus gépezet, melyben Nvidia GeForce GT 520MX van. Ezeket azért írom le, mert a jelenlegi Popcorn média player kép minősége ezeket meg sem közelíti. Igaz soha nem foglalkoztam ilyen olyan beállításokkal, egyszerűen MPC-HC player progival játszottam le a filmeket.
Amit érdemes megemlíteni jelentős különbségként, az a színek teltsége. A Popcornhoz képest, azoknak a képe elég sötét árnyalatú volt, és a PC-n én mindig levettem a gamma értéket, és így a fekete fekete lett és nem szürke, viszont a filmek képe, nagyon sötét lett a Popcorn képhez képest.
Eddig ez fel sem tűnt. Amire még nagyon felfigyeltem, az a képi világ részlet gazdagsága, ami a pc és az LG média playerről nem volt elmondható. A popi képe, minőségre majdnem olyan érzést keltett bennem, mintha 3D-ben néznék filmeket. Nagy rajongója vagyok a Walking Dead sorozatnak, és ott nagyon kijön a látványos minőség javulás. Amikor az erdőben mennek, és körülüttök ott van a zöld levelek, faágak, no itt érződik, mintha az emberek térben lennének. Anno ilyet csak a Ragadozó c. film 3D-s hatásánál éltem át.
Igazából nehéz szavakba önteni a két kép közti minőséget, talán ez a kép jól tudja illusztrálni az érzést, csak még erőteljesebb a kép minőség javulása a Popcorn javára.

Végszó: Mindenkinek azt javaslom, aki komolyan szeret mozizni és keres megfelelő playert, ne adja egy szint alá. A Popconrn és társai, valóban elengedhetetlen része ha minőségi mozizást akarsz otthonra.

... és végezetül egy kép a jelenlegi állapotról.

Hozzászólások

(#1) norbert1998


norbert1998
veterán

Gratula Lili!
A csomagolásomról miért nem tettél fel képet? ;] EZ HIBA! ;]

(#2) Lacielvtárs válasza norbert1998 (#1) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

há' me' nem az a lényeg a cikkben ;]

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#3) hackeeeee


hackeeeee
Jómunkásember

Örülök, hogy bejött a dolog, és megoldódott a kábelgond.

Grat, csak így tovább! :)

Nálam még 1-2 finomhangolás van hátra.

Véleményem szubjektív...

(#4) norbert1998 válasza Lacielvtárs (#2) üzenetére


norbert1998
veterán

De igen! Karácsony van! :C ;]

(#5) Lacielvtárs válasza hackeeeee (#3) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

neked is kitartás majd a finom hangoláshoz...
nálam is van még mit állítgatni, próbálgatni :K
de alapvetően nagyon bejön az új ketyere hangja :D

norbert1998: az azért még odébb van :C

[ Szerkesztve ]

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#6) hackeeeee válasza Lacielvtárs (#5) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

A láda már fix, szerencsére csak összeállt, a hátterekkel lesz még 1 kis játék (kapnak hangváltót, amik már megvannak, csak be kéne építeni őket). :)

Véleményem szubjektív...

(#7) Lacielvtárs válasza hackeeeee (#6) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

mert eddig úgy szóltak hogy nem volt bennük hangváltók? :Y

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#8) norbert1998 válasza Lacielvtárs (#7) üzenetére


norbert1998
veterán

Általában annyira azért nem keverednek meg a hangszórók nélküle:) Főleg, ha jóképessségű hangszórókról van szó. Max nagyobb hangerőn kezdenek kicsit torzítani, ahol egyébként még nem kéne nekik.

(#9) Televan


Televan
veterán

Kinek mi az igényei.Nekem elég az alaplapi zajkeltő,meg egy jó füles.De nálam hely se lenne nagyon.

De grat hozzá!Biztos szuper lehet,bár én ennyit nem költenék rá. :K :R

Amikor feszülő hólyagomból távozott a pisa, arcomra ült ki Mona Lisa mosolya!

(#10) norbert1998 válasza Televan (#9) üzenetére


norbert1998
veterán

Egyébként valahol egyetértek veled, GyalogBlöki :K
Nekem is csak sztereó cucc van a szobmámban, és bőven elég rajta filmet nézni. Mármint, az a cucc nekem nem volt mindenestől 10 db ezresemben (ha nem szímátom, hogy a két frontot közvetlen vásárlás után membránoztatni kellett, mert amúgy az 10 rongy volt), és tudom mennyi pénz van a nappaliban, tudom mennyi pénz van xy hálószobájában/nappalijában... Lényegében azt akarom mondani, hogy ha nem tudnám, hogy biztosan megengedhetem magamnak annak a luxusát egy sztereó felett, akkor biztos nem érdekelne az 5.1. (és hát annyira ne is érdekel) De ez mind csak elméleti síkon futott le bennem, mivel a szobámban teljességgel röhejes lenne egy 5.1-et beépíteni, így nem is néztem annyira utána sosem.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.