2021. július 29., csütörtök

Gyorskeresés

CAV DP-288 Front hangfalpár & Onkyo TX-SR508 & LG 42LB650V 3D Televizió - Élmény a nappaliban...

Írta: | Kulcsszavak: Onkyo tx-sr508 . Cav dp-288 . hangfal . front . állóhangfal

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mindenek előtt szeretnék elnézést kérni a fotók minőségért, sajnos csak a mobilom volt itthon. Nem vagyok egy nagy fotós, ami ki is fog derülni a képekből és a képek minőségéből.

Egyszer volt,hol nem volt... :)
Nah jó, azért nem így kezdődött a történet. De tény, hogy az elejéről kezdem a sztorit. Már több éve hallgatom a mozit ilyen olyan házimoziról. Voltak már sima DVD-s házimozijaim és egyszerű hangszettjeim, mert úgy voltam vele hogy a minőség nem olyan fontos.
Egyik, gyerekkori cimborám mondta, hogy nem mérv adó hogy milyen profi egy egy hangfal.
Azt is mondta nekem anno nagy "bölcsen" hogy a magas hangokat kell irányítani, a mély hangok meg olyanok mint a fing, terjednek ;]
No ezek fényében nem is sokat foglalkoztam a minőséggel - no meg pénzem sem nagyon volt rá - így mindig azon hangkeltőn szóltak a zenék, filmek, melyek épp elérhetőek voltak. De hagyom a múltat. Egy huszáros vágással, a jelenbe ugrok. Volt egy régi Yamaha házimozi erősítőm és ezt terveztem lecserélni egy komolyabbra. Így törtnét meg hogy itt az aprón, sikerült egy kedves és korrekt Fórumtársamtól megvennem egy ONKYO TX-SR508-as erőlködőt.

No amikor a fenti erősítőt beüzemeltem, szerte foszlott az eddigi gondolataim a zenéről, és a filmezésről. Régebben mindig hiányoltam a tartalmas háttérhangokat és a center - beszédhang - minőségét. Amikor beüzemeltem rájöttem hogy mennyi minden múlik egy jó erősítőn. Tudom, tudom, vannak jobbak, nehezebbek, fényesebbek és sokkal sokkal jobbak... Ebben a cikkben nem is célom bekategorizálni sem az erőlködőt, sem a hangfal párat.

Tudjuk, hogy vannak alsó - belépő - közép és felső kategória. Én magam a belépő kategória szinten tökéletesen eltáncolgatok és dúdolgatom a kedvenc zenéimet. Olyan ez nekem mint másnak az X-Faktor, ahova soha nem jut be az ember, mivel meg sem próbálja. Én is így vagyok ezzel. Az én és családom füle a mérvadó a zene és film irányába, no meg a pénztárca.

No de lépegessünk tovább a gazdaság és a pénzügy lépcsőin, és így jön be a képbe az új szerzeményem: CAV DP-288 front, álló hangfal pár.
A cikk címe is ezért tartalmazza ezen kér tényezőt, mert erről kívánok írni nektek. Arról nem is beszélve hogy a neten nem sok infó található meg a hangfalakról. Van egy két kép, és néhány adat a forgalmazók jóvoltából. No ezt szeretném én egy kicsit kibővíteni ezen kis irományommal.

Szergedi műszaki boltban jártam - sub ládát kerestem - amikor jött az ihlet. Kell nekem egy jó féle hangfal pár, frontnak. Az eddigiek sem voltak rosszat, de mivel régebbi Magnat háttér sugárzóim jobban szóltak mint a frontok, így erősen elgondolkodtam azon hogy kell és kész. Egy másik kedves és türelmes (!) szegedi fórumtársam sokat segített nekem ezen témakörben is. De nagyon elkanyarodtam a témától, a műszaki boltban vagyok és láttam egy JBL hangfal párat 40 ezer jó ropogós Szent István királyért. Majdnem elhoztam, de mint később kiderült, jó hogy csak majdnem. Hazajöttem és este hét órától késő éjszakáig keresgéltem a neten milyen hangfal férne bele az életembe, életünkbe. Sokat kérdeztem a Szegedi topikban is, és a Házimozi és minden ami ráköthető topikban is, tanácsot kérve. Majd ott sok sok tanácsot kaptam és egy Ármester Úrtól jött a tanács hogy miért is nem próbálom meg a CAV hangfal? Visszakérdeztem tőle hogy az is egy márka? Teljesen arra gondoltam ismét valaminek a rövidítése, amit ismét nem értek. Kiderült hogy NEM rövidítés. Megláttam ezen hangfalat és beleszerettem, Nagyon szép, látványos, tekintélyes. Pont ilyet keresek.

Nem tudom mennyire illik itt reklámozni, de a helyzet az hogy egy adott webáruházban (nevén nem említem) láttam meg a hangfalak, ott került 69 900 Ft-ba. Gondoltam magamban hogy ennyit még adnék érte, mert hát az a tudat hogy a szobában áll több száz ezer forint és nem tudok beleharapni anélkül hogy kitörik a fogam, az azért kiábrándító. :K De nézelődtem és eljutottam a méltán híres avx.hu fórumra is. Itt találtam nyári akció kereteiben pont ezt a hangfalat 44 900 Ft/párért. Azonnal lecsaptam rá, írtam mindenhova ahova csak lehetett. Meg is rendeltem és a boltban dolgozó Úrnak köszönhetően már a következő napon az előszobába állt, a vadonatúj, hangfalam.

No de ezek után belekezdek a lényegbe. Sok beszédben elveszik a lényeg, nem szeretnék így járni.

Örömteli pillanatoknak voltam élő tanúja, kibontottam a csomagokat, és ott volt előttem a két gyönyörűség, atom biztos csomagolásban.

Mit is rejt a csomag?
Azon nagyon meglepődtem hogy volt benne hangfal kábel. A mai gazdaság orientált világban ezeket már mindig ki szokták spórolni. Az okés hogy veszel egy olcsó, "eldobható", akár ventilátort is, ami távirányítós és nincsen benne elem, de hogy ezt miért nem lehet feltüntetni hogy az ember ne otthon jöjjön erre rá. No de mindegy, a csomagban volt majd három méter hangfal kábel. OKés, nem a 3000-4000 ft/m kategória, ami nem is baj, mert ennyi pénzért nagyon is örültem hogy kaptam egyáltalán hozzá említésre méltó mennyiségű hangfal kábelt. Gondolom tudjátok miért akadtam le ezen a kábel kérdésem? Alig egy hónapja üzemeltünk be Nokia Lumia 520-as telcsit, és az adatkábel? Ép hogy csak akkora hogy ráférjen a két USB csatlakozó a kábel két végére.

A talpak felszerelésével kezdtem, értelem szerűen. No itt egy kis hiányérzetem alakult ki. Csavarokat nem tartalmazott a doboz. Nincsen is ezzel semmi baj, csak meglepettem. Illat mámorban ülve a sezlony szélén - mert tényleg fából van, csak úgy áradt az illata a fának -, azon agyaltam, hogy kóperáljam fel a lábait a hangfalnak. Anno vettem az OBI-ban egy csomag csavart - mert miért is ne kelljen az OBI-ba is megvenni ha két csavarra van szükségem, vasárnap délután, közel 20 darabot - és ez menetet meg attól hogy boltba kelljen mennem. Anno még gondoltam, jó lesz ez még valamire, hát kiderült hogy igen is jó lesz és jó lett. No de a lényeg hogy sikerült megoldani. A lényeg hogy a lyukak elő voltak fúrva. Az asztalos Mester gondolt konkrétan rám is, mert ha nem tette volna én tuti gondoltam volna rá és kedves felmenőire.


Kicsit közelebbről:

Majd összeraktam a másikat is és a pózoltattam őket egy kicsit...Azért a sub nyíláson magam is meglepődtem...
Az öklöm majdnem befért. Oké, hogy tenyeres-talpas paraszt ember is lehetnék de nem vagyok az, mert hát én magam nem szédülök a betonon és a traktor kulcs sincs a zsebemben.

Hagyományos csavaros kábel rögzítő van rajta a sub nyílás alatt. Legalább nem csíptetős, amilért külön örülök. No de végül is sikerült minden a helyére tenni a szobát egy kicsit átalakítani, odébb noszogatni a szekrényeket és belőve minden, indulhat a teszt.

Először jött a kis mikrofon amivel be állítja magának az erősítő a hangfalak távolságát. Végig vártam amíg kipotyogtatta magát és minden okés lett. Egyszerre a helyére kerültek a hangok. Hatalmas hangtér lett a nagy szobánkból. Eddig a szekrény tetején volt két Sony hangfal. Eddig azt gondoltam nem baj hogy a szekrény tetején voltak a hangfalak, és ahogy ezt a hanggal teli szobát meghallottam, magamba roskadtam, és szinte mellé ültem - ami már súrolja az abszolút pech fogalmát -, helyre került minden gondolat amit olvastam a neten, a Házimozi topikban.
Amikről eddig azt gondoltam így meg úgy butaság... Minden a helyére került, a fejemben is meg a hangzásban is.
És akkor néhány szót a hangzásról...

Nehéz szavakat találni, ezt hallani kell. Tény hogy kettő 20 cm-es mélynyomó van a hangfalban, ezáltal a mély kedvelő embertársaimnak ajánlom különösen ezt a hangfal párt. Öblös mélye van a hangfalnak, tartalmas, szinte kézzel fogható a mély hang, és most tényleg olyan mint a cikk elején említett biogáz, terjed a mély hang és élvezi az ember - ellentétben a hasonlatban szereplő légnemű anyaggal -, élvezem ahogy maga köré fon a mély hang, és szinte magával ragad...
Az ember kezén a szőr is feláll, amikor hallgatok egy ilyen vagy ehhez hasonló zenét.

Tudom, tudom, sokan ezt a zenét hangfal beállításra használja, ahogy én is, mert ez a zene és a mély hang, karöltve együtt járnak, mint a borsó és a héja.
A magas hangok sem olyan elhanyagolhatok.

Azt azért meg kell jegyeznem hogy régebben voltak már más hangfalaim is, amiben majdnem azt kell mondanom - elfogultság nélkül - hogy azért van ennél szebben csilingelő magas hangú hangsugárzó. Gyönyörűen tisztán szólnak, és szépek a magas hangok is, meg a közép hangok is teljesen rendben vannak, de a magas hang nem ciripel annyira mint az előző hangfalaimnál, mondjuk például a Sony-nál.
Viszont ezt nem akarom hangfal negatívumának betudni, ugyan is egy magas hangon ciripelő magas sugárzó - ami majdnem hasonlít egy kismadárra - az azért tud elég ideegesítő is lenni. Így azt mondom hogy nem zavar a ciripelő magas hang hiánya. De a korrektséghez és a részre hajlás nélküli cikk, megköveteli hogyha valami 'hiányosságot' vélek felfedezni, azt meg kell említenem, mert lehet ez a cikk fog segíteni valakinek a döntésben hogy vásároljon e ilyen hangfalat vagy sem..
.

Összegzés: Tény hogy csak néhány napja van a nappaliban ezen két tekintélyes "Barátom", és még sok féle fajta zenét szeretnék meghallgatni rajta, mielőtt lesz végeleges véleményem, de úgy gondolom igaz amit a Házimozi topikban mondanak, hogy ár/érték arányban, teljesen rendben van a hangfal.

Műszaki adatok: (a kép kattintható és így nagyítható)

Fizikai méretek:
Magasság: 101 cm, lábakkal: 104 cm
Szélesség: 26 cm
Mélység: 30 cm + plusz a rács (ami olyan 5mm vastag)

Köszönöm hogy időt szenteltél irományomnak. Ha hibát vélsz benne, bátran jelez kérlek, nem vagyok sértődékeny. :R

Frissítés!
Ahogy írtam az irományomban is hogy hiányoltam bizonyos magas hangokat, kiderült tévedtem! :W
Megtaláltam azon hangokat, melyeket hiányoltam. Kiderült nem volt megfelelően kalibrálva az erősítőm!
Olvasgattam a neten leírásokat az erősítőről és kiderült hogy a mikrofonos kalibrálás, jó 15 perc - nálam ez csak egy két perc volt, mivel én csak egyszer vártam végig amíg "puttyog" az erősítő. Kiderült hogy háromszor puttyog, majd közel egy-két percig elemzi az adatokat és utána felajánlja a végeredményt mentésre. No ezek után megkaptam azt a hangzást amit hiányoltam. Érdekes, eddig, félre állítva is jól szólt, de most még jobban. Nem tudom ez az erősítő vagy a hangfal érdeme, de tény hogy még félre állítva is jól szólt ezen páros :K
Ezek fényében javaslom - bár eddig is javasoltam a hangfalakat - de számomra, kiemelten javaslom a hangfalat akik ezen ár kategóriában gondolkodnak!
Előkerültek a magas hangok és kaptam még olyan gyönyörű középhangokat, amikről eddig nem is tudtam és nem is hallottam :K

Update 2:
Egy kicsit azóta módosult az elrendezés is :K

Update 3:
Közben beszereztem egy 3D-s LED tévét is, és így mondhatni rendben van a házimozim, kicsiben.
Kellemes szórakozást nyújt a rohanó hétköznapok estéjén :K

Update 4:
Költözés miatt még jobb és optimálisabb lett az elhelyezése a front hangfalaknak

Lacielvárs

Hozzászólások

(#1) MiklosSaS


MiklosSaS
nagyúr

Gratula, jo leiras/ jo cucc ! :C

[ Szerkesztve ]

~~~~~~ Privatban NINCS szakmai tanacs! ~~~~~~

(#2) Lacielvtárs válasza MiklosSaS (#1) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

:R
köszönöm első írom saját fejből ;]

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#3) #09634560


#09634560
törölt tag

Gratula a leíráshoz! Ha még bármi segítség kell fordulj továbbra is hozzám bizalommal!

(#4) Lacielvtárs válasza #09634560 (#3) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

biztos lehetsz benne, hogy keresni foglak vagy téged vagy a totyikot...
nagyon köszönök tényleg neked is mindent :)
:R :R

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#5) Bence01


Bence01
tag

Szia!

Gratulálok jó írás lett. Nekem is ugyan ilyen erősítőm van csak ezüstben. Ennek a típusnak valahogy a velejárója a sok mély :D én legalábbis úgy vettem észre főleg ha a dynamic hangzást bekapcsolod. Így nem feltétlen a hangfal hiánya a kevés magas. Igaz nyílván nem arra lett kitalálva maga a hangfal, hogy áriákat hallgass rajta, de szerintem ahogy én te sem igazán fogsz ilyet hallgatni.
Mikor nekem meglett ez az erősítő egyből tudtam, hogy a hangfalakat méltóra kell hozzá cserélni. Igaz alap erősítő de azért a rosszat hamar meghallani rajta.
Bejáratás szakaszban én még nem használtam a mérőmikrofonos beállítást csak 1-2 hónam múlva addig nyersen, hogy ne legyen semmi javító technológia alakuljon ki a hangfal saját hangja, lágyuljon meg azokon a zenéken, filmeken amit én szeretek.

Solo Puffin ti darà forza e grinta a volontà

(#6) Lacielvtárs válasza Bence01 (#5) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

jaja, én sem hallgatok rajta sem operát, sem áriát ;]
az nem az én világom annyira :K
de tény hogy egy ilyen erőlködő már kihozza a gyengeségeit a hangfalaknak...
itt ennél nem érzem, de tény hogyha dinamika növeléssel hallgatom, akkor szinte lehet házat bontani vele :C
de imádom, jó választás volt nekem, pont a fülemnek való a hangja...
én nem bántam meg, és igaz amit írtam, ár/érték arányaiban teljesen rendben van :)

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#7) ViZion


ViZion
félisten

Gratula! :D
Nem ismerem én sem ezt a márkát :U

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#8) Lacielvtárs válasza ViZion (#7) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

köszi Mester, én is "csak" most barátkozom velük
majd amint tehetem iszok velük egy pertut is ;]
de aki az én kategóriámban gondolkozik, annak bátran ajánlom bármikor is :R

[ Szerkesztve ]

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

(#9) Norbi 72 válasza Lacielvtárs (#8) üzenetére


Norbi 72
veterán

Lelkes kis írás. :)

De ugye a jobb hangfalat kijjebb húzod mozizásnál?

(#10) Lacielvtárs válasza Norbi 72 (#9) üzenetére


Lacielvtárs
veterán
LOGOUT blog

Lelkes? hát olyasmi :K
A kihúzást hogy gondolod?
tökéletesen szólnak most...
bár gondolkodom még hogy lehetne azt elhelyezni még jobban, jöhet ötlet ha van :R

[ Szerkesztve ]

"Tom! Három dolgot jegyezzen meg öregkorára. Sose hagyjon ki egy fürdőt, pláne egy merevedést, és sose bízzon egy fingban!"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.