2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Megéri még Kinect-et venni 2017-ben? (fordítás)

Írta: | Kulcsszavak: xbox . kinect . windowscentral

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Prók és kontrák a Windowscentral-tól

A Microsoft meg nem értett audió-vizuális perifériája egykor minden idők leggyorsabban értékesített fogyasztói elektronikai terméke volt - hisszük vagy sem, de 10 millió darab kelt el belőle fél év alatt. Természetesen ez még az Xbox360 idejében volt és az még nagyon-nagyon más volt a V2-höz képest ami már Xbox One-hoz és Windows PC-hez érkezett.

Kiemelkedő ereje ellenére a rossz üzenetküldés, a rossz pozicionálás és a hiányos szoftveres támogatás a Kinect V2-t az elmúlt évek legsötétebb mélységeibe vezette az Xbox kiegészítők között. A Kinect technológiája hívta életre a Microsoft Mixed Reality headset-jét a HoloLens-t és a Kinect-et önmagát is számos iparágban alkalmazták különböző projektek során. Azonban ahol a Kinect nem vált be, az az Xbox One platform volt. Nem mondhatni rá, hogy haszontalan volt, korántsem. Azonban a Kinect nem volt képes teljesen felismerni a lehetőségeit ezen a területen.

Függetlenül attól, hogy a Microsoft szinte teljesen elfelejtette ezt a kiegészítőt, vajon érdemes még megvenni 2017-ben? Íme néhány ok, amiért igen:

1. Hangvezérlés (szerk: a Cortana alapú parancsok Magyarországról nem elérhetőek)
Talán a legerősebb érv a vásárlás mellett, hogy Kinectet köss az Xbox One mellé az az, hogy lehetővé teszi hogy a Dashboard-ot, a Media elemeket és akár a TV-det is vezérelheted vele. Olyan parancsokat adhatsz ki, mint az "Xbox, play Battlefield 1" (Xbox, indítsd a Battlefield 1-et) vagy "Xbox, turne up the volume" (Xbox, emeld a hangerőt) és 11 további Cortana alapú funkció is életre kelthető vele.

A Cortana-val több komplexebb parancs is kiadható, mint pl. "What's the weather like?" (Milyen az idő?) vagy "What is my friend Dave doing?" (Mit csinál épp Dave barátom?). Ezen felül számos más dologra jó, pl. emlékeztető beállítására és minden további Windows 10-en is elérhető funkciójára a Cortana-nak. Ami szomorú, hogy a Cortana teljességgel süket az Xbox parancsokhoz képest, amelyek alapértelmezetten vannak engedélyezve, pedig a Cortana lehetett volna a Microsoft "Amazaon Echo-ja", de erről majd máskor.

Végső soron a Kinect növeli az Xbox-on a médialejátszás élményét, mivel hozzáférést biztosít a hangparancsokhoz, biztosítva, hogy a mikrofonok helyesen legyenek beállítva. Ez sem működik mindig, természetesen. Frusztráló tud lenni mikor sokadik próbálkozásra sem megy, de ahogy mondani szokás: akkor hiányozna, ha nem lenne így.

2. Infravörös sugárzó/adóvevő (hogy lehet ez jó magyarul?)
Az Xbox One S már önálló IR porttal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy jeleket küldhet a televíziónak a hangerőszabályozás ill. a ki/bekapcsolás végett, de ha az eredeti (FAT) gépen szeretnénk ezeket a funkciókat kihasználni, akkor szükség lesz egy Kinect-re.

Az IR port önmagában nem csak arra elég, hogy vezéreljük vele a TV-t, hanem ha pl. az Xboxot a TV mögé vagy egy szekrénybe helyezzük, nehézségekbe ütközhet az Xbox vezeték nélküli kontrollerrel való irányítása. A Kinect jelentősen megnöveli az Xbox kontrollerek vezeték nélküli tartományát, ami bizonyos helyzetekben hasznos lehet. Ez egy olyan érv, amit szem előtt kell tartanunk.

3. Játékok
A Microsoft hibázott a Kinect kiadásakor azt Xbox One csomagban árulta, ezzel jócskán felemelve annak árát. Az árkorrekció érdekében a Kinectet feláldozták a kapitalizmus oltárán. De ez a szégyenfolt örökre ráégett és az érdeklődés csökkenéséhez vezetett, ez pedig a fejlesztők elpártolásához. Azóta egyszerűen nem készül játék a Kinect-hez, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne néhány most is elérhető játék a katalógusban.

A legtöbb játék leginkább gyerekeknek készült, szórakoztató lehet számukra egyszerre játszani és tapasztalatot szerezni. Olyan játékok, mint a Kinect Sports vagy a Disney Fantasia jó példái annak, hogyan tudja a Kinect felkelteni a fiatalabbak figyelmét, vagy az olyan idősebb játékosokét, akik aktívabbak szeretnének lenni. Vannak olyan játékok is, amelyek jobban illenek idősebb játékosoknak, mint a szeszélyes D4 vagy az erőszakos (és ritka) Blue Estate. Van néhány régebbi Xbox One játékok, amelyek támogatják a hangparancsokat varázslatok kiadására és képességek felhasználására, mint pl. a Ryse vagy a Dragon Age: Inquisiton.

Van egy bővebb lista a legérdemesebb Xbox One Kinect játékokkal ill. a Microsoft bejelentette, hogy több Xbox360-as Kinect játékot fognak átportolni Xbox One-ra.

Végső gondolatok
A Kinect nem feltétlenül az Amazon Echo versenytársa lehetett volna és nem változtatta volna meg a játékot sem. A technológiája tovább élhet a HoloLens szerelmeseinek, de úgy néz ki a Microsoft végzett ennek a technológiának a támogatásával Xbox One-on. Ez szomorú, mindig hiányolom (szerk: Jez Corden) amikor nincs bedugva. Manapság is lehet kapni pl. az Amazonon 45 dollárért, számomra nem lenne kérdés, hogy vegyek-e egy újat ha valami történne a mostanival. Szeretem irányítani vele a TV-t, néha Cortana parancsokat is használok és az kiterjesztett hatótávolsága az infravörös portnak is jól passzol a személyes igényeimhez. Néhanapján játszok is vele, a fiatalabb rokonaim gyakrabban és alkalmanként jó szórakozás csatlakozni hozzájuk.

Ha a Microsot valaha is komolyan fejleszteni szeretett volna egy saját Amazon Alexa-t, a Cortana lehetett volna az, de ezt már talán sose látjuk meg. Most már mindez a média irányításról és az alkalmi játékról szól.

by Jez Corden on Windowscentral at Thursday, Aug 24. 2017.

Hozzászólások

(#1) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

"(szerk: a Cortana alapú parancsok Magyarországról nem elérhetőek)"

Pontosabban magyar régiós beállítással. US régióra átrakva máris működnek a parancsok, ehhez még Kinect sem kell.

Live-Die-Respawn

(#2) Pikkolo^^


Pikkolo^^
addikt

Szomorú, hogy beszüntették a Kinect támogatását, így gondolom játékok sem igazán érkeznek majd rá. :(

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.