2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Ugyan ki ne vágyna egy jó filmre? 2. felvonás!

Írta: | Kulcsszavak: ki . ne . vágyna . egy . . filmre . felvonás . köd . boldogság . nyomában . viharsziget . következő . három . nap . csodagyerek

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ismét elkészült a lista. Most is próbáltam a komolyabb / elgondolkodtató filmeket ajánlani.
Előző lista

Jó szórakozást!

1. Csodagyerek (Boy Wonder)

„Szörnyű tragédia törte ketté Sean életét. Még iskolás volt, amikor brutális rablótámadás következtében elveszítette az édesanyját, majd az összetört, alkoholistává lett apja elhagyta őt. Évekkel később a tizenhét éves, brooklyni kamasz még mindig képtelen megnyugodni, és főleg megbocsájtani. Megszállottan keresi az anyja gyilkosát, hogy igazságot szolgáltasson. Sean kettős életet él. Nappal csendes mintadiák, éjjel viszont a várost járja, hogy beteljesítse küldetését. Teresa Ames gyilkossági nyomozónak különös gyanúja támad.” (forrás:port.hu)

Elgondolkodtató egy film.
Te mit tennél, ha nem emlékeznél arra, hogy ki ölte meg az édesanyádat. Csak néhány képet őrzöl a tragédiáról, de az egész szinte homályos. Te is felvennéd a harcot és bosszút esküdnél? Még akkor is ha a megmaradó családoddal kell szembeszállnod és ezzel a jövődet teheted tönkre?
A film rálátást mutat az igazságszolgáltatásra is… mindent magunknak kell megoldanunk…
A film vége számomra sokkoló volt…., de semmi spoilerezés….
Illetve a film története ismerős lehet innen-onnan… , de attól megéri megnézni…
8/10

2. Good.Will.Hunting

„Will Hunting még csak húsz éves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Barátaihoz hasonlóan gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg vagy nem keveredik összetűzésbe a törvénnyel. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól. Egyetlen reménye Sean McGuire, az egyetemi professzorból lett pszichológus, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem.” (forrás: port.hu)

Ez a film…annyi mondanivalóval van megálldva, hogy még megszámolni sem lehet. Na, de kezdjük az elején.
Adott a főszereplő Will Hunting, aki iskola helyett inkább dolgozik a haverjaival vagy az egyetemen, de mégis úgy vág az esze, hogy még a professzorokat is „alázza”. Egy nap egy matekpélda kerül fel az egyetem egyik táblájára (hátha valaki meg tudja oldani… bár a tanárok ebben kételkednek) , amit az „ifjú Einstein” pillanatok alatt megold. Nem veri nagy dobra… nem az a nagyképű fajta…. és innentől veszi igazán kezdetét a film, megspékelve egy kis szerelmi történettel is.
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a gondolkodtató filmeket. Számomra volt a filmnek egy üzenete:
Ha választanod kéne a karrier és a szerelem között, akkor hogyan döntenél?
(De ez csak egy üzenet a sok közül)
10/10

3. Viharsziget (Shutter Island)

„A világtól elzárva, a Massachusetts állam partjainál fekvő kis szigeten lévő elmegyógyintézetben tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit. Amikor az ötvenes években a szigorúan őrzött intézményből megmagyarázhatatlan módon megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, az igazgató, Dr. Cawley kénytelen külső segítséget kérni. Két rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule utazik a szigetre, hogy kiderítse, mi történt, és megtalálja a szökevényt. Danielsnek nemcsak a munkáját hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie.” (forrás:port.hu)

Leonardo DiCaprio hatalmasat alakít ebben a filmben. (Aki szereti, mint színész annak kötelező!)

Ezt a filmet mindenkinek látnia kell!! Nyomasztó, gondolkodtató, félelmetes, rejtélyes, hátborzongató…. zseniális!
A filmet 2 részre lehet bontani:
- Az első, amikor még nem láttad. Oda ülsz elé, hogy milyen jól fogsz szórakozni. (Igen, jól fogsz… de sokkoló lesz…legalábbis számomra az volt.)
-
- A második, amikor már egyszer láttad és most újra megnézed.
- Annyi különbséggel, hogy most észreveszed az apró jeleket, amik előzőleg is ott voltak a filmben, de valahogy elekerülték a figyelmedet és így már minden értelmet nyer.

Na de a film: Két nyomozó érkezik a „börtönszigetre” azért, hogy kiderítsék, hogy hogyan tűnt el egy beteg. (+ még a fegyvereiket is elveszik, mert „ez a szabály”.)
A szigetről kijutni lehetetlen, ugyanis 11 km-re van a szárazföld.
A szigetre érkező két rendőr átkutatja az eltűnt beteg szobáját és találnak valamit.
Egy cetlit az alábbi felirattal: „Ki a 67-es?”
A csavar a történetben, hogy csak 66 beteg van az elmegyógyintézetben….
Innentől indul be a film…, amit nem lehet leírni, mert látni kell….

10/10

4. A következő három nap (The Next Three Days)

„John Brennan (Russell Crowe) és felesége, Lara (Elizabeth Banks) tökéletes házasságban élnek. A férfi egyetemi tanár, a nő sikeres üzletasszony, van egy aranyos kisfiuk, az idill tökéletes. Addigi életük egy szempillantás alatt szétesik, amikor az asszonyt a rendőrség letartóztatja egy gyilkosság gyanúsítottjaként. John elszántan küzd, megpróbálja egyben tartani lehetetlen helyzetbe került családját, neveli gyermeküket, miközben a munkahelyén is próbál helytállni. John minden törvényes eszközt bevet, hogy bebizonyítsa felesége ártatlanságát. Azonban hiába minden, a bizonyítékok alapján a végső fellebbezést elutasítja a bíróság, húsz évre ítélik a nőt. Az ítélethirdetés után Lara öngyilkosságot kísérel meg a börtönben. John úgy dönt, hogy mindegy milyen áron, de kiszabadítja feleségét, miután az igazságszolgáltatás csődöt mondott. Aprólékos munkával elkezdi kidolgozni egy bonyolult és veszélyes szöktetés tervét. A szökés kivételezése szinte lehetetlennek tűnik, ez egy olyan kockázatos vállalkozás, ahol egy rossz mozdulat mindannyiuk életébe kerülhet, azonban John döntése megváltoztathatatlan.”(forrás:port.hu)

Sokáig gondolkoztam, hogy mit is lehetne erről a filmről írni. Lehetne, hogy átlagos, láttunk már ilyet, nem nagy szám…, de valami mégis megfogott benne. Talán a történet… talán, hogy a férj mindent megtesz a feleségéért, még akkor is, ha a saját életét kockáztatja… Te képes lennél rá?
A történet: Adott egy család. Férj, feleség + 1 gyerek. A feleséget börtönbe zárják azzal az indokkal, hogy megölt valakit. Persze a férje ezt nem hiszi el és nyomozni kezd. Minden apró követ megmozgat, hogy legális úton kihozza a feleségét, de minden hiába… más tervek után kell néznie. Megismerkedik a város sötétebbik oldalával, az éjszaka veszélyeivel, a dílerekkel…. mindezt a felesége miatt. Mert tudja, hogy nem Ő a gyilkos…, de ez mit sem ér a törvény ellen, ha nincs semmi kézzel fogható bizonyítékod. A film a közepétől kezd izgalmassá vállni. (Addig kicsit vontatott, de attól még megéri megnézni.)
A film utolsó perceiben van egy megrázó képsor…(Nem akarok spoilerezni, de ha valaki megnézi és van tippje, hogy mire gondolok, akkor írja le kommentben. [De írja ki, hogy SPOILER!]).
8/10

5. A boldogság nyomában (The Pursuit of Happyness)

„Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár fáradhatatlanul próbál meggazdagodni, egyre szegényebbek lesznek, végül a felesége is elhagyja. A férfi magára marad az ötéves kisfiával. Chris ekkor kockázatos lépésre szánja el magát. Feladja állását, és jelentkezik egy bróker cég tanfolyamára. Miközben egyre mélyebbre merül a brókerkedés rejtelmeiben, pénz híján hamarosan várótermek, menhelyek lakói lesznek. Chris bízik abban, hogy jókedvvel, szeretettel minden bajt legyőznek.” (forrás:port.hu”)

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, mint Chris. Bárki kikerülhet az utcára egyik napról a másikra… és onnantól hogyan tovább? A főszereplő reménykedik mindig a jóban…, hogy majd egyszer szebb nap virrad, csak kitartónak kell lenni. Ezért mindent megragad, amiből esetleg pénzt lehet az asztalra letenni. Így jelenik meg egy bórker cég tanfolyamán, ahol kimagaslóan jól szerepel. A film további történéseit nézzétek meg, mert megéri.
Több a mondanivalója a filmnek, mint amennyi látszik. Ajánlom mindenkinek.
A film igaz történet alapján készült.
10/10

6. Stephen King - A köd (The Mist)

„Furcsa, túlvilági köd ereszkedik egy amerikai kisvárosra. David Drayton, és kisfia, Billy a kisváros vegyesboltjában rekednek sok más lakóval együtt. David veszi észre elsőként, hogy valami mozog a ködben: halálosan rémisztő, nem evilági lények. A túlélés a csapat összetartásán múlik, de ismerve az emberi természetet, lehetséges ez? Ahogy kezd elharapódzni a félelem és a pánik, Davidben megfogalmazódik a végső kérdés. A ködben feltűnő idegen faj az ijesztőbb, vagy azok az emberi szörnyek, amelyekké a boltban rekedt emberek váltak; azok, akik egészen idáig szomszédok és barátok voltak?” (forrás:port.hu)

Megrázó és elgondolkodtató….
A történet röviden: Egy kisvárost ellepi a „köd”, amiből furcsa, nem evilági lények jönnek elő. Mindeközben a főszereplő és a fia a boltban ragadnak tucatnyi másik emberrel. A boltot elbarikádozzák, hogy a szörnyek nehogy megtámadják őket, ám mind hiába…, megindul a harc a túlélésért…
A film rálátást mutat, hogy mennyire buta/önfejű is az ember, ha baj van. Mennyire tud szamárként viselkedni.
Illetve, hogy ha van 1 erős akaratú ember, akkor az menyire képes irányítani a többit…
Érdemes megnézni…
A film vége erősen megrázó!!! Nem egy ismerősöm sírt rajta….
10/10

Remélem, hogy sokaknak tetszett ez a lista is. :R

Hozzászólások

(#1) Dluinet


Dluinet
(PH! nagyúr)

Viharsziget az utóbbi évek legjobb filmje, nekem.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#2) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

A köd vége inkább el lett szúrva. Fölösleges volt és nem következett az előzményekből, fel sem vezették rendesen. Mesterséges agysokk. Az eredeti prózát olvastad? Annak nyitva marad a vége, és sokkal művészibb.

(#3) Crystalheart válasza Crystalheart (#2) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Ja, és: "mennyire buta/önfejű is az ember, ha baj van" - legalábbis a bigott amerikai kisvárosi nyárspolgár. Azt a reakciót, ami a filmben volt, Magyarországon, ahol az emberek 60%-a egyáltalán nem vallásos (és az arányszám rohamosan nő), nehéz volna elképzelni.

(#4) Joci93


Joci93
(senior tag)

Dluinet: :R

Crystalheart: Nem, nem olvastam az eredeti prózát, de úgy érzem, hogy elfogom. :R Ahogy írtad a film vége tényleg "mesterséges agysokk".
Az a bizonyos "buta/önfejű" mondat az általánosításnak is mondható. Magyarországon is eltudnám képzelni..., de ki tudja. :U

Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.

(#5) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

Ez a legjobb:

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#6) Nordic


Nordic
(Közösségépítő)

Én láttam a filmet a trailere után. Miután megnéztem kb. az volt az első gondolatom, hogy a trailerben láttam mindent. Nem volt rossz, de nem is kiemelkedő.

{Steam ID: Nordic_hun}_@_{BattleTag: Nordic#2851}_@_{PoE: Mekkel_EK}_@_Twitch: http://www.twitch.tv/nordic_87

(#7) Lauda


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Koszi a gyujtemenyt, van bent par, amit meg nem lattam eddig. :R

Szeretnek is kerdezni valamit.

SPOILER!

A kod vege miert ilyen lett? Erti ezt valaki? Az a pali tenyleg megtett mindent amit lehetett az adott helyzetben, segitett akin lehet, ezt nagyon nem erdemelte meg. :W

[ Szerkesztve ]

(#8) Joci93 válasza Lauda (#7) üzenetére


Joci93
(senior tag)

Köszi, hogy elolvastad :R

SPOILER!

Szerintem: A pali mindent megtett. Gondolom megakarta védeni a "családját" attól a kíntól, amit a szörnyek okoznak. Értsd: Darabokra tépik őket.
Nem látott más kiutat.... A kocsiból kifogyott a benzin... Egyedül maradtak a ködben.... egyre közelebb a halálhoz...
Érdekes a vége.... Gondolj bele, hogy hogyan lehet azután a tette után élni... :(

[ Szerkesztve ]

Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.

(#9) Lauda válasza Joci93 (#8) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

SPOILER!

Azt ertem oks, hogy miert tette amit, csak a filmben a fordulatot nem, ami utana tortent. Bar lehet az volt a celja, hogy ne legyen ugy mond happy end es hogy milyen kemeny az elet. :(

[ Szerkesztve ]

(#10) Crystalheart válasza Lauda (#9) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

SPOILER

Egyszerűen bénább volt a forgatókönyvíró (vagy az a producer, aki ezt beleerőltette), mint Stephen King. Valami meghökkentőt akartak, mert bizonyára túl művésziesnek találták az eredeti befejezést, egyúttal meg akarták mutatni, hogy az amerikai kormány és a hadsereg még egy ilyen helyzetnek is az ura tud lenni. Bláh. King nem véletlenül annyira kritikus a műveiből készült adaptációkkal.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.