2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hőmérő mizéria. Internet népe, segíts.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

TLDR: Termosztát, folyadékos hőmérő, kétféle különálló digitális -olcsó- hőmérő. Mind mér egymástól több fokkal eltérő értékeket, hiába vannak ugyan arra az asztalra téve és ott hagyva hosszabb időre. Kéne valami pontos cucc ami megbízhatóan mér és lehetne állítani hozzá a többit.

Belekavarodtam az útóbbi időben a hőmérő témakörbe és meglepődve látom, hogy kész káosz az egész.

Korábbi albérletünkben távhő volt, minden radiátor le volt kapcsolva és ezen nem is kellett változtatnunk. Körbefűtöttek és így is túl meleg volt sokszor. Légkondi volt, működött de ezer éves. Szóval a lakás temperálása kimerült abban, hogy ha hideg volt de még nem kapcsolták be a fűtést akkor felöltüztünk. Ha jó volt jó volt, ha meg meleg volt akkor kinyitottuk az alblakot. Nyáron ha jó volt jó volt, ha meleg volt meg bekapcsoltuk a légkondit és addig állítottuk míg ki nem tapasztaltuk h melyik az a beállítás ami kényelmes.

Egyetlen hőmérő alkalmatosság a lakásban egy kínai digitális óra volt ami hőfokot is mutatott, de sose figyeltük. Úgy voltunk vele, hogy az időt nagyjából pontosan méri, a hőmérsékletet meg írja de valszeg pontatlanul, nem azért vettük.

Aztán nemrég költöztünk. Az új helyen már saját gázkazán van. A termosztát egy régi tekerős honeywell volt ami hol bekapcsolta a kazánt, hol nem, ráadásul ugye ha estére levettük hűvösre a hőmérsékletet reggel hidegben keltünk fel. Vettünk hát egy ~8k forintos digitális, programozható de alapvetően tök egyszerű termoszt. Meg egy kis 2.5k forintos egyszerű digitális hőmérőt, hogy a lakás másik végében is tudjuk mérni mi a szitu. Nameg korábbi lakóktól itt maradt egy klasszikus folyadékos hőmérő a teraszon.

Szóval hírtelen lett három hőmérő alkalmatosság, az-az 4 a gagyi (de legalább mutatós) kínai órával együtt. És mindegyik tök mást mutat. Beüzemelés után letettem ugyan arra az asztalra mind a hármat. Fél órával később a folyadékos ~20 fokot, a termosztát ~22 fokot, a digitális asztali hő (és páratartalom) mérő ~25 fokot, 1.5 méterrel alrébb egy dohányzó asztalon az óra meg ~24 fokot mutatott.

What the fuck.

A termosztáton lehet -+3 fokot állítani minden irányban így azt belőttem a folyadékoshoz. A kis asztali digitálist bevágtam a sarokba, az órán eddig se figyeltük a hőmérsékletet. Szóval most a házon belüli etalon a folyadékos, amihez igazítottam a termoszt (mert volt rá lehetőség, a kis asztalin nincs). De ez is olyan, hogy egy ismerősömnek is van egy hasonló folyadékos, meg egy drágább de azért Aliexresses lézeres hőmérője, ha a lézeressel rámér a folyadékosra 2.5 fok az eltérés. Szóval minden mér össze vissza. Hol lehet venni egy megbízható hő (és lehetőleg páratartalom) mérőt amihez tudnám igazítani (ha más nem fejben) a többi hőmérőt?

[Ezt] találtam ami nem nagyon drága, ahhozk épest, hogy kint is mér amit szeretnék, és totál megbízhatatlan random blogokon olvastam róla, hogy elvileg pontos. Ami legalább valami, mert a többi hasonló kis időjárás állomásról semmit se lehet találni.

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

A legpontosabb hőmérőknek a testhőmérséklet mérőket lehet tekinteni. De ez nem fog sokat segíteni rajtad, túl magas tartományban mér pontosan.

Azt nem gondolom, hogy teljesen alaptalanul mérnek eltérő hőmérsékleteket a hőmérők. Ha nagyobb a két hőmérő közötti távolság, akkor teljesen természetes a néhány fok eltérés. A gyenge légmozgások ennyit könnyen összehoznak. A falak sem egyformán adják le a hőjüket a hidegebb oldalon.

Van egy praktikus megközelítése a dolognak. A legpontosabb hőmérő az ember. Ha fázik, feljebb tekeri a termosztátot. Pont.

Most körbemértem a infrával a falakat ebben a szobában. Fűtés nélkül kettő fok eltérés van a falak között, azonos magasságban. Ha a magasságot is beszámítom ennél durvább az eltérés. (Ennek sok értelme azért nem lenne.)

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) exabit


exabit
tag

A legtöbb digitális mérőben az elektronika is fűti a szenzort és ez a jellemzően nincs is korrigálva. Használj folyadékhőmérőt, az a legvállalhatóbb. A páratartalommérőt felesleges állítgatni szerintem: 5%-on belül van a pontosságuk, az meg átlag felhasználásra elég. Persze mivel relatív páratartalmat mér, ezért ha a hőmérsékletet rosszul méri akkor a relatív páratartalmat is rosszul számolja.

(#3) Huntszy válasza Hieronymus (#1) üzenetére


Huntszy
tag

Köszi a választ. Alap esetben jogos is az észrevétel, de amint írtam egy-azon ebédlő asztalon pihentek a hőmérők, egymástól nagyjából 20 centis távolságra. Közvetlen napfény nem érte őket. Erős légmozgás nem volt a szobában ami az egyiket érte volna a másikat nem.

Szóval nem volt olyasmiről helyzet, hogy az egyik 1.5m magasságban egy nagy, napfényes szobában egy fekete falon lett volna, a másik egy kamra sarkában a földön. Ennek ellenére mértek ennyire eltérő értékeket.

Azt értem, hogy nem életbevágó probléma hisz ha a termosztát 22 fokra állítva hűvös van akkor feljebb tekerem és ezt észben tartva programozom fel. Ez világos. Ettől függetlenül még örülnék ha tudnám, hogy valóban mennyi fok van bent. Amit most nem tudok megmondani mert az teljesen lehetetlen, hogy egy ugyan azon az asztalon, egymástól 20 centire 5 fok különbségű legyen a levegő a fenti helyzetben. Érezni érzem, hogy kellemes vagy nem. De tudni szeretném. Nincs miértje ennek. Nem is kell szerintem. Csak szeretném kideríteni és bosszant, hogy 2021-ben egy olyan alap fizikai jellemzőt nem tudok megbízhatóan megmérni mint a hőmérséklet legalább 0.3 C-os pontossággal.

Szóval továbbra is marad az, hogy szeretnék vásárolni egy megbízható hőmérőt (mindegy, hogy digitális vagy sem) ami alapján be tudnám állítani a többit ha van rá mód, ha nem akkor csak fejben tudnám, hogy mennyit jelent a kijelzett hőmérséklet valójában.

[ Szerkesztve ]

(#4) Huntszy


Huntszy
tag

Szóva úgy gondolod, hogy a foyladékos hőmérő a legpontosabb a felsoroltak körül?

(#5) zriba válasza Huntszy (#4) üzenetére


zriba
csendes tag

Ha pontosat akarsz akkor PT100 (platina) vagy K tipusú hőelemmel szerelt hőmérőt vegyél. Azok pontosak,
a PT100 mondjuk drága, de kvázi ipari szabvány.

https://www.ebay.co.uk/itm/291943467616?hash=item43f92fca60:g:vN8AAOSw44BYKvJ-

Ez pontos ilyen van nekem is.

Z

(#6) Samus


Samus
addikt

Mi a helyzet a Xiaomi féle integrálható hő és páratartalom mérő pontosságával? Egy ideje nézegetem őket, aránylag elérhető árú, és később integrálható is, ha úgy lenne.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#7) Huntszy válasza zriba (#5) üzenetére


Huntszy
tag

Köszönöm. Nézek akkor egy ilyet.

(#8) DigitXT válasza Huntszy (#3) üzenetére


DigitXT
félisten

örülnék ha tudnám, hogy valóban mennyi fok van bent
Nincs ilyen abszolút érték, mivel a levegő hőmérséklete az adott helyiségben
nem jellemezhető egyetlen számértékkel... Jó közelítéssel is egy mátrix...:D

Átlaghőmérsékletre gondolsz, meg arra, hogy az asztalon mennyi az annyi...
Eközben a termosztát a falon mást érez. De ahogy többeken kifejtették, ez a
problémakör nem arról szól, hogy lehetetlen elég pontosan megmérni, hanem
csak azt mutatja meg, hogy az adott "műszereid" erre sajna alkalmatlanok...

Ui: nem lennék benne biztos, hogy egy egységsugarú kínai órában egyáltalán
van lehetőség hőmérő kalibrációra. Dedikált hőmérőben inkább látok rá esélyt.

Egyébként ez pont ugyanaz, mint az órák esete a többszörözéssel... Ha 1 db
órád van, "tudod", hogy mennyi az idő. Ha kettő, sosem lehetsz biztos benne.
(Teát szoktam megnézni infra hőmérővel, hogy ne csak az "éles tesztelésnél"
tudjam meg, hogy még égetően forró.:D Az adott infrahőmérőnél tudom, hogy
ha 50 fok alatt méri, már éppen iható. Másik hőmérő ugyanekkor mást mutat,
nem is kicsit: nem tudom, melyiknek van igaza, tehát nem tudom az abszolút
értéket, de nincs jelentősége, hiszen mindig ugyanazt a hőmérőt használom...
Ahhoz tudok viszonyítani: esetedben a falitermosztát kellene legyen az etalon,
hiszen csak az tudja befolyásolni a hőmérsékletet, a többi asztali mérce nem.)

(#9) szipipeti


szipipeti
csendes tag

Talán a legközelebbi "hőmérő" ami várhatóan pontos értéket mutat az az infravörös felülethőmérséklet érzékelő. Az alját 6-8K környékén már lehet venni barkácsboltokban, tapasztalat, hogy 1-1,5 C szórás ebben is van (10 db mintán teszteltük azonos gyártó azonos típusa egyező gyártási sorozat).
Ennek hátulütője, hogy nem hőmérsékletet mér, hanem adott tárgy felületi hőmérsékletét, és ugye az szintén (időfaktort is figyelembe véve) lehet fals adat.
Persze ezen eszközöknek és minden hőmérőnek van komolyabb ipari szintje, ezeket etalonhoz rendszeresen kallibrálják, és elméletben pontosan mér egy meghatározott ideig, de itt már 100K vagy magasabb matekról beszélünk.
Egy volt munkahelyemen (gyógyszergyárban) ahol az inkubátorban 36,5 C-n kell tartani, a SIEMENS szondákat a kollégák 3 havonta újraparaméterezik, mert "elmászik" az érték, és itt 2-3 tized Celsius a tolerancia.. ennyi idő múlva már fals a mérés.
Érdekes, hogy az intenzív légcsere ellenére a rendszer alaphőmérője, a kontrollhőmérő (ezek a légtechnika részei) a helységben elhelyezett 1 db digitális, 1 db higanyos, 1 db folyadéknyomásos hőmérő - tehát 5 db - mindegyik OMH kalibrált IS képes 0,3 C szórással mutatni (hozzáteszem ez ipari, profi)
Szóval a házi, és barkács kategóriától annyit várhatunk el, hogy lássuk, melegebb, vagy hidegebb van-e mint korábban.

(#10) Huntszy válasza DigitXT (#8) üzenetére


Huntszy
tag

Értem, hogy nem lehet egy helyiség hőmérsékletét leírni egy számmal mert az nem egyenletes. Pont ezért helyeztem őket egymáshoz közel, egy légmozgástól és közvetlen napfénytől mentes helyre, azonos magasságba. Így azon az ~1m^3 levegőbuborékban kb garantálható volt, hogy nem volt 5°C foknyi eltérés két pont között (még ha 0.?°C fok volt is). Ez pedig pont azt jelenti, hogy az egyes hőmérők ugyan azt a hőmérsékletet +-2.5 °C szórással mérik minimum. Ami számomra túl sok. Értem (#9) válaszát miszerint ne számítsak consumer vonalon pontos értékre, pláne ne karbantartás nélkül hosszú távon. De már -+1 °C szerintem elvárható lenne. Ehhez képest ennek minimum a 2.5X az amit tapasztaltam.

Nem kizárólagosan a ház fűtése miatt érdekel ez. Sőt leginkább nem amiatt mert azt ahogy te teás példát is mutatja tapasztalati, fájdalommentesen és gyorsan megtippelhető úton megtanulható (ehogy ez meg is történt).
Azért akarnám tudni +-1°C pontossággal a ház hőmérsékletét mert egyrészt b@ssza a csőrőm, hogy ennyit nem lehet nemszázezrekért 2021-ben megtudni, másrészt meg van amihez igen is kell a nagyjából pontos hőmérséklet és nem tudod próbálgatással könnyen kitapasztalni. Például az utóbbi időben kacérkodom a mézbor mead készítéssel. Egyelőre egyszerűbb, igénytelenebb batcheim vannak készülőben csak. De ha beválik a dolog a jövőben már tervezek kicsit bonyolultabb, különlegesebb és drágább recepteket. Ezek között van olyan amihez különlegesebb élesztőgombák kellenek. Néhánynak ezek közül a gombák közül viszont megvan az a fránya szokása, hogy csak 1-1.5°C tartományban biztosítja a megfelelő ízt. Fölötte és alatta is ha erjed akkor hajlamos mellékízeket is beleerjeszteni a lébe. Namár ha kifizetek 5/10/15 ezer forintot a mézért, tápsóért, importált élesztőért és várok 6-8 hónapot, hogy legyen egy különleges batch azért, hogy a végén kiderüljön, hogy 2.5 fokkal elment a hőmérséklet ezért pedig mellékíze van nem lennék boldog. De ez csak egy példa. És azt mondom ezt is, bár nem gyorsan és nem olcsón, de tapasztalati úton meg lehet tippelni. Csak nem szívesen lőnék el több hónapnyi várakozást meg pár Szent Istvánt ha nem muszáj :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.