2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

SLI vs Crossfire tesztkonfig

Írta: | Kulcsszavak: ATI . NVIDIA . i7 . SLI . Crossfire . benchmark . cikk

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Régóta tervezem már egy SLI vs Crossfire cikk megírását, de hatalmas anyagi ráfordítás igénye miatt mindeddig nem lett belőle semmi. Pedig a gyártó-specifikus több GPU-s megoldások korszakának (elvileg) lezárultával érdemes lehetne a dx9-10-11 érát végignézni: melyik technológia skálázódik jobban 2-3-4 GPU-val, illetve mire képesek a régebbi csúcsvasak párba kötve? A dx12-es multi-GPU varázsolás már kimaradna, az már nem az én világom, elhaladt mellettem az idő :D

Mint általában, úgy most is a tesztkonfig beszerzésével kezdtem a dolgot: ha nem is lesz cikk belőle, de kiindulópontra mindenképp szükség van. Az előző postban bemutatott Core2-es rendszernél persze erősebbre volt szükség. Most egy jó kis 1366-os rendszert fogok használni. Vicces belegondolni, hogy ez már egy 9 éves platform, de az aranyáron mért 2011-es vasokon kívül még mindig lever mindent. Ennek megfelelően persze tartja is az árát, de azért sikerült egy lapot szerezni, méghozzá az MSI X58 Pro-E személyében. Ez egy eléggé lenézett, alsóbb kategóriás lap, de így is tud mindent, ami nekem kell: vagyis Quad SLI és 3-way SLI támogatása is van. Ezen kívül számomra kedves darab, hiszen annak idején a rossz emlékű full-csúcs-kazán ASUS elhalálozásakor pont egy ilyen példány segített befejezni a nagycikkemet :)

Ezen kívül az egyéb komponensek:

- Processzornak i7-980X került be. 6 mag, 12 szál, szorzózármentes tuningproci. Nem tervezem nagyon megtépni, 4 GHz lesz a cél, azt röhögve bírja elvileg.
- RAM-nak kapott 2 db 6 gigás Tri-Kitet, ugyanolyan 1866 MHz-es Corsair Dominator modulokból, hogy az újabb játékok se fussanak ki a RAM-ból. 12 GB csak elég lesz :)
- A gyári Intel cooler helyett egy Scythe Kabuto 3 került beszerzésre. Kiválasztásakor két fő cél volt: egyrészt minél több levegőt juttasson a chipset bordájára (a toronyhűtők emiatt kiestek), másrészt férjen el mellette a monstre Corsair RAM hűtő ventilátor :D Úgy érzem, mindkét célt sikerült vele elérni :)
- És végül, de nem utolsó sorban elvégeztem az alaplapon a legfontosabb életmentő beavatkozást: a chipset hűtő alól levakartam a gyári, rákövesedett (illetve szinte szó szerint ráégett) pasztát, és a Scythe hűtőhöz adott minőségi(nek tűnő) pasztával pótoltam. Így talán nem forr majd el a chipset, mint ezeknél a lapoknál általában, de azért a biztonság kedvéért még egy apró 4cm Noiseblocker ventilátort is tettem rá.

Tápból jelenleg csak egy 600W-os Corsair áll rendelkezésre, ez a 4 GPU kihajtásához nem elég, ezért a második GTX295-öst kissé házibarkács jelleggel egy külön 400-as Chieftec táplálja jelenleg. Lehet, hogy később beszerzek inkább valami ilyesmit.

Hozzászólások

(#1) bambano


bambano
titán

rossz tapasztalataim vannak a tuningolással, ha ilyen lapon minden memóriaslotban van ram.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2) GAI válasza bambano (#1) üzenetére


GAI
senior tag
LOGOUT blog

hát igen, épp ma teszteltem, valóban nem hajlandó 1866-on hajtani, úgyhogy 1600-on fognak menni a ramok, de a triple channel miatt még így se hiszem hogy gond lenne. A proci simán viszi a 4GHz-et, valószínűleg menne többet is, de nem akarom kihajtani a lelkét

[ Szerkesztve ]

(#3) bambano válasza GAI (#2) üzenetére


bambano
titán

nekem csak úgy volt hajlandó stabilan menni, hogy mindent a gyári, ráírt adatára állítottam be. sebességet is, feszültséget is. szóval tunning nulla.

de végülis mindegy, mert a 6c12t nekem elég mindenre.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4) GAI válasza bambano (#3) üzenetére


GAI
senior tag
LOGOUT blog

egyelőre nekem stabilan megy úgy, hogy 4 GHz-en jár a proci, és 1600-on a RAM. 1866-on is elindult, de az AIDA64 stabilitásteszt hibát jelzett. De a proci szempontjából ugye ez is tuning, mert hivatalosan csak 1066-ig támogat RAM-ot

[ Szerkesztve ]

(#5) Redneck


Redneck
veterán

Az a Kabuto és a Corsair RAM hűtő nagyon bejön! :K

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#6) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

ha a VGAt at lehet rakni az also slotba en megtennem. Hawaii hajlamos thermal throttlingra.

plusz az ipari delta lehet kelleni fog, ha meg akarod fogni oket 90 fok alatt. VRMre is ugyelj. igazabol en lehet ket deltaval pushpullba raknam oket open benchen.

skalazodasra kivancsi leszek, ahol szepen megy a CF, ott a 290X CFem 1070-Titan teljesitmeny korul mozog. viszont 4K alatt egesz biztos, hogy CPUlimited (is) lesz majd.

a 400as tap lehet keves lesz a kartyanak egyedul is. elvileg 450W volt a TDPje. a 295X2 kevesebbet eszik 2x290Xnel, de ugy szamolj, hogy nalam a gyarilag 1040/1050es 290Xek darabja ugy be tud nyalni 310/330Wba, hogy mindket GPU 70 fok alatt marad, es a Hawaiik a szivargas miatt 70fok folott szallnak el ugy istenesen fogyasztasban.

en gpu booster helyett probalnek egy 1200as tapot szerezni, az haromkartyas rendszereknel a 290X/GTX480ig is eleg. 1000W csak ket kartyaig lesz eleg, nalam falbol 880Wot eszik a HEDT ket 290Xel peaken.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#7) Redneck válasza proci985 (#6) üzenetére


Redneck
veterán

Tudom hogy SLI és Crossfire tesztre készül, és mint érdekesség érdekel.

Ettől függetlenül számomra horrorisztikus dolgokat írsz. Ezek a fogyasztások és szívások, tényleg csak hobbistáknak valók. :K Inkább egy rendes jóval kevesebbet fogyasztó, de erős VGA...

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#8) proci985 válasza Redneck (#7) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

ez ilyen. amikor megvettem az elso kartyam akkor ez volt mind AMD, mind NVidia oldalon a letezo legerosebb kartya, szoval amit leirtal alternativa az nem letezett.

egyebkent nezd ugy, hogy egy ket-ket es fel eves GPU alrendszerem van es amig skalazodik, addig teljesitmenyben siman a csucson van. fogyasztas annyira villanyszamla szempontbol egyebkent nem para, hutest meg megoldottam.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#9) Redneck válasza proci985 (#8) üzenetére


Redneck
veterán

Világos, átlag userként biztos nem fognék hozzá, inkább megvárnám a köv generációt. :K Már csak azért is mert idegesítene hogy van amivel nem működik.

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

(#10) GAI válasza proci985 (#6) üzenetére


GAI
senior tag
LOGOUT blog

A 450W TDP-t a 290X-re túlzásnak érzem, a hivatalos TDP 250W. A PCIE szabvány szerint nem is fogyaszthat többet 300W-nál egy kártya, és ez alól csak a dupla GPU-s monstrumok szoktak kivételek lenni, de általában még azokat is benyomják cipőkanállal a 300W-os limitbe. Mindazonáltal persze jó lenne egy erősebb tápot szerezni a dupla (vagy tripla) tápos barkácsolás helyett, de elég húzós áruk tud lenni, szóval majd még meglátom, hogy befektetek-e rá. Egyelőre csak teszt jelleggel futott a gép, a két GTX295-össel. Ahhoz elég volt a 600+400W kombó :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.