2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Feljegyzések 081001

Írta: | Kulcsszavak: tőzsde . részvény . nasdaq . s&p 500 . dow jones

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nincs túl sok új mondanivaló a tőzsdével kapcsolatban.
A hétfői "történelmi" mértékű esést tegnap egy visszapattanás követte, a befektetők továbbra is bizakodnak a mentőcsomag elfogadásában, ezért félig-meddig újra beárazták azt, szóval ha a képviselőház megszavazza, akkor csak emiatt már nem számítok túl nagy emelkedésre.
Érdekes dolog ez: leszavazták - zuhanás, remény a jövőbeli megszavazásra - emelkedés. Akkor egyáltalán minek kellett zuhanni? Ez szimpla pszichológia: a nyáj ilyenkor bepánikol, és eladnak ezerrel, na persze a nyáj önmagában kevés lenne egy ekkora eséshez, ezért a shortosok aktiválódnak és szépen lejjebb nyomják az indexet. Másnap a remény táplálja az emelkedést, erről szól a medve piac. Hosszútávon, középtávon és rövidtávon is veszteséges, csak a daytraderek és a kötélidegzetű 2-3 napos swingesek képesek ebből profitálni.

KATT

Ez itt az SP500 index. Hétfőn az index kicsorgott az eső trendből, ezért a további eséshez és az összeomláshoz egy világvégének kellett volna bekövetkeznie amitől azért még messzi vagyunk, ezért borítékolható volt a visszapattanás. Azért az, hogy a trendvonal nem tartotta meg az indexet valószínűleg rengeteg embert kirázott a pozíciójából, de hát ez már csak így működik. A visszapattanásra utalt az is, hogy az index lefelé kiszúrta a Bollinger-szalagot (barna csíkok). Egyesek még mindig azt gondolják, hogy ez a piac alja, szerintem meg nem. :) Mindenesetre amíg az index képtelen felkapaszkodni a 200 napos mozgóátlagig (lila vonal) addig ez egy mély medvepiac, nemhogy a 200-asig, de még az 50-esig sem képes elmenni.

Tegnapelőtt este azt írtam, hogy Európában vérengzést várok, ez azonban elmaradt. Ezért jó így blogolni, mert ebből látható, hogy az átlagember (köztük én is) mit gondol ilyenkor, hiszen az átlagember a tőzsdén szinte mindig veszít. Éppen ezért ha azt gondolom, hogy további esés következik, akkor valószínűleg emelkedés jön, ebből élnek a profik, a birkanép megszivatásából. :D Eszembe jutott Buffett mondása, miszerint vegyél, amikor mindenki pánikol és adj el, amikor mindenki örül, mint majom a farkának, ez a törvény rövid és hosszútávon is igaz. Ezért kell a piacot higgadtan figyelni és a külső tényezőket kizárni amennyire csak lehet. A technikai kereskedésről azt írtam, hogy nem túl megbízható mostanában, de azért még mindig ez a legegyszerűbb megközelítése a dolgoknak, és arra azért felhasználható, hogy ezekből a helyzetekből profitáljunk, persze jó idegek kellenek mellé.

Múltkor írtam a DDM-ről, ami az Ultra Dow30 ProShares ETF, ez a Dow Jones indexet követi, de kétszeres mértékben. Ennek létezik a SP500-as megfelelője is, az SSO azaz Ultra S&P500 ProShares, illetve az inverze az SDS azaz UltraShort S&P500 ProShares, ami akkor emelkedik, amikor az SP500 index esik. Szerintem a szimpla részvények mozgását most nagyon nehéz előrejelezni, hiszen mit sem érnek az emelkedést valószínűsítő technikai alakzatok ha a részvénypiacon eluralkodik a pánik és mindenki eladásba kezd. Szerintem ilyenkor érdemes a főbb indexeket követő ETF-ekkel (SSO és SDS) játszadozni, le lehet csökkenteni a kockázatokat csak értékelni kell az előző napi mozgást, és mást nem is nagyon, mert most teljesen szét vannak esve az indexek.

Egyrészt ha az SP500 esik 100 pontot az azért elég nagy ahhoz, hogy az ember beszálljon longba ha éppenséggel nincs itt a világvége. Ez történt tegnap. Másrészt ha egyetlen nap alatt visszaemelkedik 60 pontot akkor megfontolandó, hogy azt a 11%-nyi profitot amit egyetlen nap alatt szereztünk szépen zsebretegyük (mivel az SSO az SP500 index emelkedésének dupláját éri).

Most mi a helyzet? A tegnapi emelkedés elég bizalomgerjesztő volt, de van pár bibi. Először is ha átnézzük a szektorokat, akkor azt látjuk, hogy azok emelkedtek nagyot, amiket előtte erős eladói nyomás alatt tartottak, azaz a pénzügyet. Ez nem ér túl sokat, nyugodtabb lennék ha azt látnám, hogy a relatív erős szektorokat (pl. biotech vagy consumer goods) is komolyan vették volna, de ez így csak a pánikhangulat csapongásának tudható be. Másrészt a tegnapi forgalom sem volt hűdenagy, alacsonyabb volt a hétfőinél, tehát az intézményes befektetők még valszeg kivárnak.
Harmadrész mi is a lényeg? Merjek-e most longolni, vajon emelkedünk-e tovább? Alapvetően a következő dolgokat látjuk: 1. súlyos medvepiac van, 2. egy nap alatt emelkedett az index 3. 5%-ot, 4. ismét beárazódott a mentőcsomag elfogadása, ha nem teljesen, de nagyrészt igen. Szóval nehezen hiszem, hogy túl sok emelkedés következne, persze sosem lehet tudni ezekben az időkben. A trendcsatornán belüli lassú csordogálást valószínűsítem, egyelőre, és hát a tegnapi nagy emelkedésből is vissza kell adni valamennyit. Medvepiac van, szóval az emberek már 1-2 napos emelkedések-esések után is profitot realizálnak, ami tovább segíti a csapongást. Amikor az indexek túl nagyot emelkednek 1-2 napon belül, akkor utána korrekcióra van szükség: SDS, és ugyanez fordítva is igaz: SSO.

Hozzászólások

(#1) Hedgehanter


Hedgehanter
őstag

Jo ezeket elolvasni megint...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.