2022. augusztus 7., vasárnap

Gyorskeresés

Kiegészítő tápellátás Canon S100 kompakt fényképezőgéphez

Írta: | Kulcsszavak: táp . canon . s100 . kompakt . fényképezőgép . akkumulátor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Jelen sufnituningunk esetében az elterjedt 18650 típusú Li-Ion akkumulátorra gondoltunk ki egy tápellátási megoldást.

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, essen szó az előzményekről.

A fényképezőgép holtan érkezett hozzám, egy hiradásipari és háztartási gépszervíztől, több másik társával együtt egy dobozban. Megjavítjuk vagy kidobjuk, ránkbízva. 1-2 gép, köztük ez is, feltűnően jó állapotban volt, így ezekre szenteltünk kicsit több időt. Szerencsére egy barátom, aki igen jártas a mikroelektronikában, megtalálta a hibáját. Az ajtó nyitását érzékelő kontakt volt zárlatos.

Ez a típus egy igen jó minőségű, és nem kis tudású kompakt, így érdemes volt továbbra is foglalkozni vele. Akadtak utólag hibái, melyek szériahibák voltak. Például kikapcsoláskor lens errort produkál, ugyanakkor képnézegetés módból kapcsoljuk ki, ez nem jelentkezik. Megszokás kérdése, megoldást nem találtunk rá.

A készülékhez még a javítás előtt olcsó kínai utángyártott akkumulátort vásároltunk, ez a kockázati tényező belefért. Később további kettőt szereztem be hozzá. Hamar kiderült, hogy ezek az akkuk még tartalékkal cserélgetve is rendkívül keveset bírnak, így videózáshoz, folyamatos fényképezésre kényelmetlen volt. Erre a probémára kerestünk megoldást.

E típushoz a konnektoros tápellátást gyárilag is egy ál akkumulátorral, és egy akkuajtó nyílással oldották meg. Ezt lovagoltuk meg. Első körben egy döglött agyú powerbankból vezettem ki direktben a Li-Ion kapocsfeszültséget a 18650-es cellákról, majd az egyik akkut feláldozva bekötöttem egy oldható kábelen keresztül annak érintkezőire. Ezt a saját ál akkut az egyik képen láthatjuk is majd. Ez a megoldás nagyon tartós energiaellátást biztosított, nagy méret és súly miatt túl sokat is. A zsebfényképező funkcióját elvesztette.

Barátom itt megjelent talp alatti külső tápellátásról szóló cikkén felbuzdulva megálmodtam erre a készülékre is. Korábban a 18650-es cellákra kigondolt későbbi terveim miatt vásároltam szögegyszerű műanyag tartókat, kivezetéssel. Ezek párszázas tételek. Szerencsémre a mérete pont passzolt a készülék aljához.

A külső akkutartót középen kifúrtam, ezután pedig fogtam a szintén kínából rendelt talpas állványmenetes csavart, s belepróbáltam. Amit még tudni kell erről a talpról, hogy négyzet alakú, és méretre pont passzolt a külső tartó aljába, miután átdugtam a lyukon. Így abszolút nem fordult el. Talán a talp vastagsága, amin lehetne változtatni csiszolással, de későbbiekben úgy tűnt nem akadályozza a külső akkut az érintkezésben.

Jól látszik, hogy egyelőre túl hosszú, nem lehet kellően becsavarozni.

Befogtam egy franciakulcsba, és leflexeltem addig a szintig, amíg pont megszorul majd a fényképezőgépben. Ezután vágtam hozzá egy bőr alátétet, hogy fokozatosan szoruljon meg.

Ezután becsavarozva helyére került a tartó. Szépen elforgatva 90 fokkal hozzáférhetővé válik az ajtó.

Következett az új vezetékek beforrasztása az ál akku tokba. Ezelőtt természetesen a vezetéket át kell bújtatni az akkufedélen található gyári lyukba. A fogpiszkálók pontosan méretre csípve merevítési célt szolgálnak. Ha betonbiztossá válik a dolog, akár ki is lehet tölteni hőre lágyuló ragasztóval vagy gyantával, de úgyis hozzá kell nyúlni mindig. Murphy. Egyelőre így marad.

Mivel alaposan elszámoltam magam, bővítettem a vezeték hosszát. Gondoltam rá, hogy az egészet kicserélem, de nem akartam bolygatni a külső tartó eredeti stabil préselt bekötési megoldását. Ez szükséges ahhoz, hogy a külső akku elforgatása után kényelmesen ki lehessen emelni az ál akku házát.

S lám, működik.

Az ilyen átalakítások sokszor okoznak működési fennakadásokat. S100 esetében a kellő üzemelési stabilitás hiányosságait a zoom próbálgatásával jól tetten lehet érni. Ha zoomnál rögtön battery depleted, vagy sötét képernyő fogad minket, akkor nem megfelelő a táp, vagy felül kell vizsgálni az ál akkunk érintkezőit. A jelenség már korábban jelentkezett, abban az időben, mikor a halott agyú powerbankkal hajtottam a gépet. Mivel ott 4db 18650-es akku van párhuzamosan kötve, áramerősségben nem lehetett hiány. 1 példány 2-4 A-rel terhelhető gyártói minőségtől függően. A hiba az ál akku érintkezőinél jelentkezett, nagyon eloxidálódott, elkopott. Tisztítás nagyon rövid ideig használt. Rézfóliát ragasztottam a helyére.

Hozzászólások

(#1) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Yeah zsír lett!

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#2) hcl válasza hcl (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

És sokkal kulturáltabb, mint az enyém :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) ecchphoto válasza hcl (#2) üzenetére


ecchphoto
csendes tag

Azóta született egy végleges megoldás. Rövid kábellel, ami egy micro végü nokia töltőkábel lett. Ennek vezetéke tartós, a dugó elég kicsi. Az ál akkuba pedig tartósra be lett építve a nokia aljzat. Ez az összeálíltás tökéletesen működik körülbelül a cikk megírása óta. Könnyedén kivehető az SD kártya, de azért többnyire inkább az USB-t használom képmentésre.

-=ecchphoto=-

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.