2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Lakástakarékpénztár "mizéria"

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hát ahogy elnézem eléggé elszabadultak az indulatok.... egyszer az a bajunk ha a kormány belenyúl a lakáspiacba, máskor az ha kiszáll belőle.

Alapjában véve az lakástakarékpénztár (továbbiakban Ltp), egy elrontott konstrukció volt. Később elmondom miért is....

Az indulat megint azokból váltódott ki akinek nem/vagy alig van köze az ltp-hez... no meg a személyi bankárok tömkelegéből.

Az ltp mint olyan hasznos konstrukció volt, de a piac másként és másra használta mint amire kellene. Gyakori indok az eltörléssel kapcsolatban, hogy a kispénzűek most majd nem jutnak önerőhöz/hitelhez, ezzel pedig lakáshoz. Ha logikusan gondolkozunk akkor 1-2, 4 éves ltp végigfizetésével, 2-3 millió önerőhöz jutunk melyhez évi/szerződés 72e Ft forint a jussunk... most őszintén: ez a 72e jutotta az embereket a 25 millás pesti panelhoz? Ugyan, nagy humbug és mellébeszélés... és most szegények az ltp eltörlése miatt a híd alatt fognak aludni... arról nem is beszélve hogy úgy mutatják be mintha havi 20e nem lehetne ltp nélkül félretenni, pedig akinek nem megy: az ahogy felvette a lakáshitelt az bukta is a házat...

A ltp az egyébként sem 2 minimálból focizók hóbortja lett.... sokkal inkább azoké akik felvettek 10+ hitelt, mellé fizet még 4 ltp-t, és kijön nullán vagy pluszban egy befektetésre vásárolt ingatlanból.... ez minden csak nem célközönség. Mert megerőltetés nélkül felköhög 200-250e-et havonta... és gyanítom egyébként is ki tudná ő fizetni csak költséget optimalizál... na ja csak nem erre találták ki az Ltp-t... meg medencét építeni hátra... de gyakorta ők vannak túlsúlyban (hozzáteszem, nálunk is 5 ltp fut :U )

A fentieket végiggondolva a késpénzűeket nem hogy segítette, de szerintem a lakásár felhajtó hatása miatt még hátráltatta is...

Na és elértünk a pénztárak hülyeségéhez: egy kommentben jól láthatóan kiolvasható a kérdés.... ha jól járok én, a bank, meg az állam akkor most perpetuum mobile?!, na ja egyes pénztárak, ügynök, mondvacsinált bankárok szerint IGEN... csak azért az nem elfelejthető hogy vannak páran akik egy fillért nem fizetnek az államkasszába és a 72e meg járt, (mondjuk nem ártott volna adó függővé tenni, pl: önyp) Aztán a kasszák is öregbíthető cselekménnyel járultak hozzá ahhoz hogy fennmaradjon az ltp..

Apropó pénztárak: beültetünk 4000 ügyintézőt a pult mögé.... felveszünk 5000 fundamenta "személyi bankárt", adunk zéró kamatot a pénzedre azt jól megforgatjuk hogy legyen rajta jó profit... neked még alapkamatot sem adunk rá, majd az évi 72e-ről úgy beszelünk mintha mi adtuk volna. cca: egy 10 éves ltp szerződésre 50e a jutalék, és az utána felvett hitelekről nem is beszéltünk... színtiszta profit... és ha megfigyelted a fundás autók szaporodtak rendesen.. az állam pénzéből. Mert ők zérót nem tettek hozzá..

Az a kérdés hogy most állami támogatás nélkül a 4 nagy kassza mivel fog előrukkolni... mert míg szorta a pénzt rá az állam a szerződésekre szép volt minden, a nagy kérdés most mi lesz?... otp, erste, funda, aegon..

Persze rövidre lehet zárni a kérdést: miért stadionokra van?, lehet erre is nem?.... igaz, csak ez nem válasz a kérdésre..

Most kiszállt az állam az LTP-ből... mindenki szereti mondogatni csak viszi a pénzt az állami szféra, miért a banki szolgáltatók nem? Dehogynem a mozgatórugó a zsebrevágható pénz, és az élősködés hozzáadott érték nélkül..

Azért elmondanám: kár volt eltörölni, inkább változtatni kellett volna

Hozzászólások

(#1) razorbenke92


razorbenke92
(senior tag)

A bejegyzés közben konzisztensen rikít egy dolog, amit nem értesz, innentől kezdve számomra hiteltelen a "népfelvilágosítás".

A 72 ezer forint évi szinten járt maximum / szerződés.

20 ezer forintos szerződést alapul véve ez évi 240 ezer mellé 72 ezer. Egy 10 éves ütemben (vagy mondjuk 2 ötévesben) ez 2,4M helyett 3,1M . Ha valaki ezt önerőként tervezi használni, akkor egy 3-3.5 millió forinttal drágább ingatlant tud megvenni. Emellett (nem tudom, hol jártad körbe a dolgot, ha már írtál róla) de az én LTP-m kamatozik, nevetségesen alacsonyan, de kamatozik.

Ezzel szemben 500 ezer forintot fél évre lekötve 100 forint kamatot kapsz. 100 forintot.

Magyarázd meg, hogy miért nem a lakáscélt segítette ez a konstrukció (mellesleg, ha nem lakáscélra használod, ugrik a támogatás).

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#2) janeszgol


janeszgol
(PH! kedvence)

Várjál. A lakástakarékokat az ingatlanár-lufi nyírta ki.

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#3) dabadab


dabadab
(Jómunkásember)

Vegyük sorba a dolgokat:

1. Ha egy cég keres valamin, az nem valami rettenetes gonosz dolog, hanem a piacgazdaság normál működése. Ha ezzel gondod van, akkor mondd el, hogy kommunizmust akarsz vagy mit, mert különben ennek sok értelme nincs.

2. Az továbbra sem derült ki, hogy szerinted valójában mi baj van a lakáspénztárakkal.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#4) dabadab válasza dabadab (#3) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

1. Nincs lufi, áremelkedés van.
2. Nem, az áremelkedés nem nyírta ki őket, azt most tette a kormány.

DRM is theft

(#5) janeszgol válasza dabadab (#4) üzenetére


janeszgol
(PH! kedvence)

De, mert limitálva volt. Havi 20k a plafon és 10 év a max (Erste, a Fundánál talán 8 év a max). Ez ma már mindenhova kevés. Persze több személy blablabla, de nem! Miért váltson az egész család lakástakarékot, hogy egy valaki vegyen egy lakást?

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#6) qqcqqc


qqcqqc
(őstag)

Azért elég leszűkítve gondolkodunk itt a felhasználásról.
Nem csak vásárlásra lehet felhasználni az ltp-t.
Mondok két másik lehetőséget is, ahol értelmezhető az "alacsony" összeg:
1. Felújítás. Az ltp összege felhasználható felújításra, bővítésre is. Ismerve a magyar használt lakások állapotát szerintem ez egy értelmes és társadalmilag is hasznos felhasználás.
2. Meglevő lakáshitel előtörlesztése.

És azért az ország nem csak nagyváros, vidéken még vásárlás esetén is volt értelme.

(#7) dabadab válasza janeszgol (#5) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Ez ma már mindenhova kevés"

Ne felejtsd el, hogy ezt a pénzt nem csak lakásvásárlásra, hanem felújításra is lehet költeni, oda meg nem olyan kevés. És hát a meglévő állomány nagysága se azt mutatta, hogy meghalt volna az ltp.

"Miért váltson az egész család lakástakarékot, hogy egy valaki vegyen egy lakást?"

Mert pl. mindannyian abban a lakásban fognak élni?...

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#8) qqcqqc válasza janeszgol (#5) üzenetére


qqcqqc
(őstag)

Van egy család: két kereső felnőtt, és mondjuk egy gyerek. Máris tisztes önrész, és akkor a nagyi adószámát még nem hasznosították.Négy év alatt fejenként kb másfél millió.

(#9) Doze válasza razorbenke92 (#1) üzenetére


Doze
(senior tag)

Az én ltpm még pl havi 150ftot sem kamatozik...minusz a hozam az állami támogatás nélkul...

Apropó hozam az ltp pl most biznisz 5 éve bármelyik papir jobban kamatozott... 5 éves állampapír 3,8% kamata, amit lehet kamatos kamatként számolni már nem annyira rossz és arra költöd amire akarod.

Másrészt fél éves kamatot nem érdemes 5 meg 10 éves futamidőkhöz hasonlítani

(#10) Doze válasza dabadab (#3) üzenetére


Doze
(senior tag)

Pont ezaz, ha ad valamit az állam és elveszi szidjuk mint állat... az emberek fejében van kommunizmus.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.