2022. június 29., szerda

Gyorskeresés

Mykronoz Zetime - lesz ez (talán) még jobb is

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mi is ez?
A legsikeresebb, európai cég által valaha indított Kickstarter kampány.
És a termék? Hibrid (okos)óra LCD érintőkijelzővel és felette valódi óramutatókkal.

Pebble utódként vadászva akadtam erre és a projekt leírása alapján ígéretesnek is találtam, majd rögtön az elsők közt támogattam is a projektet még áprilisban (sikerült is a 2017 db-ra limitált super early bird gravírozásból a 133-as példányt elnyernem :) ). Most pedig már a kezemen viselem a terméket, igaz még csak 5. napja

Kettős érzéseim vannak vele szemben, de majd idővel talán elbillen egyik vagy másik irányba a mérleg nyelve. Androidos telefonnal használom, így a leírásom erre vonatkozik (IOS-sel használva vannak ehhez képest eltérések - igen, azzal is együttműködik)

Ami tetszik:
- dizájn: Igen, ez végre igazi órának látszik (mert az is). Ha nem "él" a kijelző, akkor is rendes mutatókkal mutatja az időt (azaz modern szóhasználattal always on)
- 50 m-ig vízálló: ez nekem alap, mert nem nagyon veszem le az óráimat zuhanyzáskor vagy úszáskor
- akkuidő: eléri a pebble szintjét (sorry, nálam ez a mérce), sőt várhatóan meg is haladja (4 teljes napon át viselve is csak 45%-ig merült, így kb. 7-8 napot várok tőle). Ez az okosfunkciók működése mellett értendő. Ha lemerül, akkol átmegy "buta" órába (a háttérben az aktivitást azért követi, de kijelző nuku) és így még elvben 30 napig "elketyeg"
- LCD kijelző: nem olyan szuperéles, mint a wear-es legpöpecebb droid órák, de bőven elég szép (nekem legalábbis bőven az). A pebble time steel-t messze meghaladja, az amazfit watch (ha már arról azt írtam, hogy bár a Pebble-ben lenne ilyen kijlező) is messze elbújhat mögötte.
- van benne HR-szenzor (folyamatos méregetés 5 perc és 60 perc időintervallum közt beállítható). A pontossága tesztelésre szorul, de kiugróan rossz értéket még nem mutatott nálam.
- egyelőre elég szépen foltozgatják a gyerekbetegségeket (rögtön az érkezéskor jött rá OTA frissítés - igen OTA frissül a telefonon lévő apk-n keresztül - és azóta már még egy is)
- zafír üveg: kell ecsetelnem az előnyeit karcállóság szempontjából?
- Kisckstarteren a projekthez lehetett nagyon kedvezően (értsd: kb. aliexpresszes árakon) plusz gyári szíjakat venni hozzá. A szíjcsere egyszerű a gyári szíjakkal, mert mind quick release pin-es
- mutatók működése: amikor üzenetet jelenít meg az LCD, akkor a mutatók beállnak szépen vízszintesbe, hogy az olvasást ne akadályozzák. Üzenet olvasásából kilépve meg visszaállnak és mutatják tovább a pontos időt.

Ami semleges:
- ehhez is kell telefonos alkalmazás a beállításokhoz és az összehangoláshoz. Van is hozzá Droidra és IOS-re is.
- a kezelése egyszerű (kézenfekvő - bocs!). Egyes funkciók pl. üzenet megnyitása vagy HR mérés extra indítása csak érintős vezérléssel mennek, mások mennek a korona tekerésével (pl. fényerő állítás, alkalmazások közti léptetés, stb.) Pebblenél megszoktam már a gombokat, Amazfitnél és anno LG Watchnál a tapizást. Igaz tapogatás után célszerű letörölni az üvegről a lenyomatokat, mert kikapcsolt kijelzőnél (ld. fekete háttér) elég gányul néz ki, ha szutykos.
- mérete: teljesen viselhető átlag férfi karóra méret (44-mm-es ház átmérő, 31 mm-es LCD átmérő, a lyuk a közepén kb. 4 mm, vastagsága 12,8 mm a HR szenzornál mérve). Kellemesebb méretű, mint a Vector watch volt. A szíjtartó fülek kialakítása hagyományos órákat idéző (ez nem volt elmondható a Watch Urban-ról) és jól is fekszik a kézre (akinek hozzám hasonlóan nem bika csuklója van, azon is jól mutat). Női kézen szerintem kicsit nagy lenne (bár nője válogatja :) ), de arra meg ott lesz a Petite verzió , ami hamarosan szintén érkezik
- a különféle színes verziók (fekete, titánium, rózsaarany) PVD-bevonatosak és az első sérüléses tapasztalatok szerint sérülékenyek is. Egyik sem az esetem és így nem tartok a ház esetleges sérüléseitől, mert legalábbis színben nem lesz látható.

Ami kevésbé príma:
- zenelejátszóként egyelőre csak a spotify-t és a google play zenét kezeli (a telefonon el kell indítani az alkalmazást és aztán lehet már az órán bökdösni - szám léptetés, hangerő, play-pause)
- értesítések: nem olvasható a teljes email, mint pl. a pebble esetében, csak az eleje (igazából meg lehet szokni, de akár változhat is a jövőben). SMS-ek okésak. Nem lehet alkalmazásonként megadni, hogy mi jöjjön át az órára, hanem csak csoportosítva (értsd: social media: beleértve viber, messenger, twitter, facebook, instagram, etc.). Azaz mindent vagy semmit. Ezen várhatóan faragnak majd. Válaszolni is csak előre definiált szövegekkel lehet (itt nincs beszédes szövegbevitel, mint a pebble esetén). Ez mondjuk szerintem elég, elég ritkán KITT-teztem a pebble-lel. Androidon egyelőre nem nyom át minden értesítést az órára (ez a csoportosításokkla függ össze, hiogy miket tettek a csoportokba, remélhetőleg változik az idővel). Az órán olvasott, törölt értesítések a telefonon megmaradnak olvasatlannak (tán ezt is faragják majd)
- rezgése gyenge. Erre nem ébrednék fel, ha csak rezgővel ébresztene. De ez csipog is (ami egyelőre nem állítható az ébresztésnél - minden más értesítésnél igen), azaz asszonyka mellől csendben felébredés kizárva. Ezt valószínűleg meg kell szokni, mert nem hiszem, hogy szoftveresen lehetne a rezgőmotort erősíteni
- híváskezelés: androidon egyelőre elutasítani lehet (azt előre definiált szöveggel vagy smiley-val is) csak a hívást, fogadni nem (ez várhatóan változik majd, mert IOS-en is megy)
- a lépésszámláló algoritmusa gyerekcipőkben jár (jól felülbecsül - még a pebble-hez képest is, pedig az is felfelé lő)
- számlapok: nem olyan mértékben testreszabhatóak, mint ami jó lenne (pár widget állítható be a custom számlapokra, de ezek megjelenése (szín, betűtípus, stb.) nem szerkeszthető. A gyári számlapok egyáltalán nem szerkeszthetőek (legalább van pár és elég szépek is, azaz lehet ízlésnek megfelelőt találni). A gyáriak körét folyamatosan fogják bővíteni.
- SDK: egyelőre nem nyitott, azaz custom alkalmazások nem készíthetőek rá. Utalások vannak rá, hogy talán változni fog a helyzet a jövőben. Ez nagyon jó lenne (ld. pebble).
- kijelző: a fényerő csak manuálisan állítható (nincs benne fényerő szenzor), viszont maximumon legalább napos időben is olvasható (nem úgy, mint pl. az LG Watch Urbane Amoledje)
- gombok: a hozzárendelt funkciók fixek. Jó lenne, ha legalább az egyik szabadon konfigurálható lenne.

A hiányosságai nagy része főleg szoftveres és emiatt talán előbb-utóbb orvosolva is lesz. Egyelőre polírozzák a még kiforratlan rendszert, de aktívak és remélhetőleg ez marad a jövőben is. Ha a meglévő és beígért dolgok hibátlanok lesznek, akkor fognak a feature requestekkel foglalkozni. A kampány során végig példamutatóan kommunikáltak és a faceb**k csoportban is aktívak a közösséggel szemben.

A fentieket figyelembe véve egyelőre egyensúlyban van a mérleg nyelve. Az újdonság ereje miatt jelenleg mindenképpen ezt viselem. Azt majd az idő dönti el, hogy hosszabb távon a funkciókat is mérlegre téve marad ez vagy a pebble-hez térek vissza (amíg élnek még a pebble szerverek).

Végül 3 kép (kikapcsolt LCD-vel, bekapcsolt LCD-vel, hátoldal)
kikapcsolva
bekapcsolva
hátoldal

Hozzászólások

(#1) doongoo


doongoo
addikt

Kérdésekre szívesen válaszolok

(#2) Williamgrant


Williamgrant
veterán

A képeket cseréld ki szerintem, ez így megnézhetetlen.

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#3) icemad


icemad
nagyúr

Több kép vagy videó jó lenne. A képek nagyon kicsik. De kösz a tesztet.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#4) doongoo válasza Williamgrant (#2) üzenetére


doongoo
addikt

képek cserélve

(#3) icemad videót nem terveztem róla készíteni, de you****on biztosan van már pár az első felhasználóktól.

[ Szerkesztve ]

(#5) Williamgrant válasza doongoo (#4) üzenetére


Williamgrant
veterán

Köszi!

Az egész olyan 90'-es évek Sci-Fi eszközeire emlékeztet. Kicsit "bumfurdi" a dizájn :) nekem, persze tudom hogy kell a hely az akksinak, a szerkezetnek az lcd-nek, az érzékelőknek stb, de akkor is. :)

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#6) kovacs65


kovacs65
senior tag

THX

Csábító.

Nekem most Pebble Steel van.
Ahhoz hasonlítva érdekelne, hogy milyen háttérvilágítása van, lehet-e azt aktiválni egy gyors kézmozdulattal?
Digitális WF is van hozzá?

Soha ne vitatkozz hülyékkel, mert lesüllyedsz az ő szintjükre, ők pedig kinyírnak a rutinjukkal! "Jobb ha csendben maradsz és hülyének tartanak, mint hogy megszólalsz és kiderül, tényleg az vagy" Mark Twain

(#7) doongoo válasza kovacs65 (#6) üzenetére


doongoo
addikt

Háttérvilágítása jó. Napon a maximumra tekerve olvasható. Viszont nem automatikus az állítás, mert fényerő szenzor nincs benne.
Kézmozdulatos aktiválás nem olyan, mint a pebble esetén. Ott csak meg kell rázni a csuklót gyorsan, itt viszont az alma féle mozdulatsor kell (felemeled a kezed lentről a szemed elé) és van egy minimális késlekedése is (0,5-1 s)
Digitális van benne egy olyan, ahol a mutatók alatt megjeleníti a home time zone idejét és az aktuális időt is. Más nem nagyon egyelőre, mert a mutatók miatt főleg ahhoz igazodó a stílusválaszték

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.