2020. október 24., szombat

Gyorskeresés

Munkaügyi helyzet magyarországon

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Lassan hetente jelentenek be nagyobb cégek 2-3 ezer fős elbocsátásokat. Most épp mai nap jelentették be hogy a Nokia cég. Komáromban 2.300 főt bocsát el 2012 végéig.
Előtte ugye nemrég a MALÉV tönkremenetele ami földi kiszolgálást végző Malév Ground Handling 75 százalékos, a repülőgépkarbantartó Aeroplexnél 50 százalékos elbocsátást eredményez. A nagy hévvel bejelentett munkahelyek növekedése lassan -30%.
Minden második ismerős/ haver otthon tengődik. Nem tudom mi lesz így evvel az országgal.
Kinek mi a véleménye ebben az ügyben? Csak nyomdafestéket tűrő hozzászólásokat kérek.. :R

Hozzászólások

(#1) danih


danih
addikt

Nem nézted az országértékelő beszéded?
Minden a lehető legjobb úton halad.
Biztos csak hallucináltál.

(#2) djculture válasza danih (#1) üzenetére


djculture
félisten

Megmondom őszintén csak belenéztem, ez az első ilyen beszéd ami nem igazán érdekelt.
Legalább nem húztam fel magam rajta. Lassan ország se lesz amit lehet értékelni..
Én csak azt érzékelem hogy egy csomó ismerős otthon tengődik mert télire kirúgták. A javítandó számítógépek ügyében is már csak úgy szabad dolgozni ha előleget kér az ember. Vagy csak egyszerűen 30 nap után tárolási költség felszámítása. Vagy nagy ívben elutasítás, mert a nemfizetés miatt csak a cég/szaki bukik rajta.

[ Szerkesztve ]

(#3) Lauda


Lauda
félisten

Ez kulfoldon is igy van, persze nem mindenhol.

(#4) aphra2


aphra2
aktív tag

A Nokiás elbocsájtást nem lehet a hazai helyzetre fogni , mert másik 2 országban is leépít a cég , ez inkább a nokia piacvesztésével indokolható.
A Malévot viszont nagyon elcseszték , lett volna idő újraszervezni a céget, és most már hallani a hírekben is , hogy a cég veszteségénél sokkal nagyobb a nemzetgazdasági veszteség , (pl: szállodaipar, turizmus)

Probléma??Hát az meg micsoda?!!

(#5) djculture válasza aphra2 (#4) üzenetére


djculture
félisten

Ja most akarnak tüzet megelőzni mikor már leégett a ház.

(#6) tkazmer


tkazmer
addikt

cégek mennek, cégek jönnek, nyilván a feleslegessé váló reptéri munkaerő jelentős részét felszívják a malév piacait elfoglaló fapadosok, akik magasan képzettek (pl. pilóták) kapnak majd állást máshol a világban. a nokiások meg valószínű győrbe kerülnek majd, esetleg esztergomba néhányan.
nem célom védeni senkit sem, ugyanakkor hasonló sokezres +-okra is akad példa, audi, mercedes, ezek beszállítói, stb. terén. a malévosokat pl. pont nem kell annyira sajnálni, azért bp-n nagyon nehéz nem találni munkát.
az az életpályamodell, hogy valaki 18-20 évesen beáll egy gyárba dolgozni és 65 éves koráig ott dolgozik, a végén esetleg valamilyen brigádvezetőként vagy hasonló, nyilván nem működik már.

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#7) Ringman


Ringman
veterán

azoknak a fizetése csökkent (reálértéken biztosan), akik az utolsó forintig elköltötték a pénzüket, ezzel egyidejűleg a létfenntartási költségeik is megnőttek, kevesebb szolgáltatást vesznek igénybe.

nagyobb cégek leépítése miatt a beszállítók is borulnak.

akinek nem megy jól (pl építőipar nem "támogatott" vállalkozásai), és közbeszerzésen indulni akar, a bérkompenzáció (elbasztuk az adórendszer, fizessétek ti) miatt el kell bocsátani az alkalmazottak egy részét, ha nem akar becsődölni.

az emberek rájöttek - kényszerből - hogy nem feltétlenül kell újabb és újabb termékeket (ruha,műszaki berendezések, autó) venni, megfelel a régi is, ezeknek a többsége, ha megteheti, már akkor sem újít feleslegesen. ez mondjuk jó.

gépesítés - egyre kevesebb ember szükséges egységnyi termék előállításához.

nincs k+f, nincsenek szabadalmak, nem exportálunk szellemi tőkét, sok a biodroid munkahely.

"Felkészültek az október 1-jétől bevezetésre kerülő testhőmérsékletre az intézmények."

(#8) Crystalheart válasza Ringman (#7) üzenetére


Crystalheart
senior tag

És ráadásul a nagyvállalatok - ahogyan a Nokia is - az ilyen biodroid/betanítható munkás gyárakat szépen átteszik Kelet-Ázsiába. Ezt én már a válság előtt megmondtam, nyilán más is, mert egyértelmű folyamat, azóta pedig több példa is van rá. Hiába csökken a reálbér, és az életszínvonal, a kelettel nem "versenyezhetünk" ezen a téren... Az új helyek is leginkább a kreativitást és magasan képzett munkaerőt igénylő gyártósorok, csak ezek maradnak majd Európában.

Hatalmas a szabad emberi erőforrásunk (munkanélküliek), és nem tudjuk kihasználni.

[ Szerkesztve ]

(#9) Ringman válasza Crystalheart (#8) üzenetére


Ringman
veterán

tanulságos cikk A szomorú valóság: ezért tart itt a görög és a magyar gazdaság

és ez a jövőben még rosszabb lesz, mert még kevesebb támogatás lesz a k+f-ben a jövőben, közben az oktatásra is kevesebb jut.

Hatalmas a szabad emberi erőforrásunk (munkanélküliek), és nem tudjuk kihasználni.

sajnos nagy részük a kaszálásnál és ároktisztításnál bonyolultabb munkafolyamatokra alkalmatlan. ha megnézed, hogy a munkanélküliek mennyire (nem) iskolázottak.

[link]
(bár nem mai tanulmány)

"Felkészültek az október 1-jétől bevezetésre kerülő testhőmérsékletre az intézmények."

(#10) Gergő_


Gergő_
őstag

"Csak nyomdafestéket tűrő hozzászólásokat kérek.. :R"

* **************** *******! :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.