2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Google Pay használata Magyarországon

Írta: | Kulcsszavak: Revolut . Curve . Transferwise . Google Pay . NFC . Fintech

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Update 2 (2021.09.07):
Többen is jelztétek, hogy elérhető az alkalmazás mostantól Magyarországon is! Innentől az áruházból érdemes letölteni, frissíteni!
Google Pay - Apps on Google Play

Update 1:
Hivatalosan elérhetővé vált a Google Pay mint szolgáltatás számos itthon elérhető FinTech sőt a közismert bankok között is.
Mivel az alkalmazás még nem elérhető így a telefon beállítások menüjéből lehet kezelni a kártyákat, melyek minden rendszer esetében eltérőek lehetnek. Valamint az adott banki alkalmazás kínálja fel a google pay-hez hozzáadást!

Figyelmeztetés

Az alábbi cikkben külső oldalról való APK telepítés található. A leírt ellenőrzési módszer védelmet ad a mókolt alkalamzásoktól viszont felelősséget nem vállalok, mindenki csak a saját felelősségére használja a módszert.

Google Pay ismertető

A Google Pay a Google fiezetést segítő rendszere. Bankkártyákat, hűség kártyákat, bérleteket, ajándék kártyákat menedzselhetünk vele sőt bizonyos országokban pénz küldési funkcióval is büszkélkedik.
Sajnos hazánkban az alkalmazás maga sem érhető el. Ebben a postban ezt a problémát kerüljük meg és a használatához szükséges teendőkben nyújtunk segítséget.

Telepítés

A jelenlegi verzió ami 2020 Június 4-én került fel a Store-ba a következő kritéiumokkal rendelkezik:
- Android 5.0 vagy magasabb verzió
- Nem root-olt eszköz

Amennyiben a régiónk beleesik a támogatott országokba és az accountunk is az adott régióhoz linklet akkor egyszerűen telepíthető a Google Play store-ból az alábbi linken: Google Pay - Apps on Google Play, majd Magyarországon is tökéletesen használható mivel a működésben nincs resztrikció, mindössze a telepítés a nehézkes.

Ha a fenti linken nem tudjuk telepíteni az alkalmazást akkor a következő oldalon keresztül telepíthetjük az APK (Android Package)-t: APKMirror: Google Pay
Egyedül az APKMirror az ajánlott oldal apk beszerzésre, erről lentebb bővebben, így más oldalakról való beszerzés nem javasolt.
Az apk telepítéséhez természetesen szükséges a külső forrásból származó alkalamzások telepítésének engedélyezése. Célszerű ezt az opciót nem bekapcsolva tartani.

Alkalamzás ellenőrzése

Amennyiben a Google Play-ből töltünk le egy alkalmazést az is egy apk-t tölt le majd összehasonlítja a digitális aláírást és side-loadolja az apk-t. Mivel a Play egy ismert forrás ezért nem kell a külső forrásból származó alkalamzások telepítésének engedélyezése. Viszont mivel az APKMirroron található apk-k teljesen megyeznek a Google szereverein lévőkkel és ugyanazzal a digitális aláírással rendelkeznek így megtudunk róla bizonyosodni, hogy pontosan ugyanaz az alkalmazás van nálunk amit a Google Play Store is telepítene.
Mindössze annyi a teendő, hogy a hivatalos store oldalra látogatunk, persze azon az eszközön ahol telepítve lett az alkalmazás és amennyiben itt látszik, hogy az alkalmazás telepítve van így tudjuk, hogy a package és a digitális aláírás szinkronban van a Google Play sotre által ismert verzióval, ergo ugyanaz az alkalmazás van telepítve amit a store is telepítene megfelelő régión.

Alkalmazás frissítés

Amennyiben a régióban elérhető lesz az alkalamzás a Google Play felfogja ismerni és onnantól a store-on keresztül fut minden mint bármely alkalmazásnál.
Amíg viszont nincs a régióban a frissítést manuálisan kell megtenni, a folyamat megegyezik az első telepítés folyamatával és temrészetesen az ellenőrzésről se feletkezzünk meg!

Kártya használata

Magyar bankok kártyái
Az alkalmazásba hazai kártyát is felvihetünk gond nélkül, viszont ezekkel az in-store payment, vagyis az NFC fizetés nem fog működni ellenben alkalmazások tudják használni ezt a fizetési módszert.
Tehát egy bármilyen kártyával tudunk fizetni a Play Store-ban vagy Wolt-on vagy egyszerűen top-opolhatunk Revolutot és a többi, viszont boltban, terminálnál nem fogonk tudni működni.

Transferwise

A Transferwise szerencsére gond nélkül támogatott így minden TW által kiadott kártya GPay kompatibilis az alap felhasználáson kívül in-store paymentre is.
Sőt az alkalmazás is buzdít a Google Pay használatára:

Revolut

Bármilyen Revolut kártya felvihető az alkalmazásban, ellenben az itthonra kiállított kártyáknél itt sem működik az in-store payment. Viszont itt van egy kiskapu. Ez a megoldás is kétségeket ébreszthet emberekben így ezt is csak saját felelősségre használjuk. Egy UK-be kiállított virtuális kártyával amit egyszerűen, mindessze a cím átírásával tudunk igényelni már működik is az in-store payment.

Curve

Itt kicsit érdekesebb a helyzet a kártya felvétel, alap funkciók itt is szépen mennek természetesen. Alapvetően A BIN(a kártyaszám első 6 karaktere) alapján validálják at, ez Curve-nél a következő módon alakul:
Ha a BIN és a azt követő két karakter 53759000, 53759005, 53759100 vagy 53759120 akkor megy a Google Pay, elméletben. Ellenben a tapasztalatan mást mutat ugyanis többeknél is hibára fut, elméletileg, támogatott BIN-el is. Viszont vannak időablakok amikor minden kártyát validnak ítél meg, ezek véletlenszerűen jelennek meg így célszerű naponta 1-2x (ne túl sokszor) rápróbálni még ha nem is sikerült.

Ami még hiba szokott lennei Curve kapcsán az a visszaigazoló sms hiánya, ennek feloldására a Curve appon belül a telefonszám formátumát kell átírni, volt valami botlás és nem mindig ismerik fel ha az ország hívó két számjegyű. Ergo ha a számod +36301234567 akkor ezt a Curve appon így írd át:

Hűség kártyák (Passes)

Egy másik hasznos funkicó a Google Pay-ben az a "hűség kártyák" menedzselése. Lényegében minden 3 fajta kártya, vagyis pass az amit ide felvihetünk. Ebből itthon csak a Loyalty programhoz kapcsolódó kártyákat vihetjük fel, az utazás és az ajándék kártyák magyarországon sajnos nem támogatottak.

Mint hűség kártya, Tesco ClubCard, DM kártya, IKEA Family kártya és Praktiker kártya is felvihető gond nélkül, lényegében bármilyen kértya felvihető egy-egy bolt alá még ha itthon nem is a "Praktiker Germany" lenne a nyerő de mindössze a kértyaszám alapján generálja a vonalkódot így elvielg minden hűség kártyának mennie kell.

Hozzászólások

(#1) Oldman2


Oldman2
veterán

Köszi a leírást!

(#2) <Adamsky>


<Adamsky>
veterán

Ezek szerint a Curve problémamentes? A legutóbbi Wirecard-os "botladozást" követően van tapasztalat? Működik a kártya regisztrálás és fizetés (NFC)?

(#3) mbalint987 válasza <Adamsky> (#2) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Nekem mióta kiküldték hogy leváltak a WireCard-ról megy minden faszán (GPay-jel használom).

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#4) <Adamsky> válasza mbalint987 (#3) üzenetére


<Adamsky>
veterán

"Mióta"? Előtte nem ment, vagy nem is próbáltad?

(#5) Tamás88


Tamás88
őstag

"Az NFC fizetés itthon FineTech cégekkel oldaható meg. Transferwise és Curve kártya is könnyedén linkelhető a Google Pay-hez és az NFC fizetési lehetőség is működni fog."

Aha, akkor miért is van, hogy a Curve kártyánál, amikor kéri a kódot, akkor nem küldi meg az sms-t?

(#6) Divinity válasza Tamás88 (#5) üzenetére


Divinity
őstag

A Curve appon belül a telefonszámod formátumát kell átírni, volt valami botlás és nem mindig ismerik fel ha az ország hívó két számjegyű. Ergo ha a számod +36301234567 akkor ezt a Curve appon így írd át:

Elvileg ez egy ritka hiba de ha többeknél is feljön akkor lehet beleírom ezt is

return Mono.fromCompletionStage(client::resolve).map { it.sign }

(#7) Divinity válasza <Adamsky> (#4) üzenetére


Divinity
őstag

Előtte is ment nekem gond nélkül, a fiaskó után újra felvinni még nem próbáltam de fizetni már fizettem vele és ment mint előtte :K

return Mono.fromCompletionStage(client::resolve).map { it.sign }

(#8) gzbotii válasza <Adamsky> (#2) üzenetére


gzbotii
veterán

06.29-e óta működik.

When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.

(#9) SpongyaBob válasza <Adamsky> (#2) üzenetére


SpongyaBob
veterán

Nem problémamentes vagyis pontosabban az, de nem mindenkinél lehet beállítani az érintéses fizetést. Pl. nálam sem. Azonban mivel nem hivatalos itthon a Gpay, hőbörögni sem érdemes és felesleges.

...De ettől még szar érzés :DDD

Lumix GX7, i11 White 64GB, AirPods 2

(#10) mbalint987 válasza <Adamsky> (#4) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Rosszul fogalmaztam, ment előtte is minden, meg nyilván a fix után is megy most rendben a dolog. :K

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.