2024. április 13., szombat

Gyorskeresés

Facebook - Az értelem, az egyén, és az érdemi kommunikáció halála

Írta: | Kulcsszavak: facebook

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Csak most tudtam meg, hogy itt is lehet blogot írni, szóval az eddigi blogjaimat szép lassan átcsöpögtetem majd ide is.

[FELHÍVÁS - A CIKKBEN ELHANGZOTT VÉLEMÉNYEK NEM UNIVERZÁLISAN ÉRTENDŐEK, CSUPÁN A FACEBOOK-KÖZÖSSÉG DÖNTŐ TÖBBSÉGÉT VESZIK ALAPUL]

Bevezetés

Gondolkoztam, miről is írjak nektek. Tulajdonképpen van rengeteg ötlet a fejemben, de aztán arra jutottam, hogy most egy éppen számomra - és feltehetően számotokra is - mindennapos, aktuális témát veszek célba. Ez az írás kicsit rendhagyó lesz, legalábbis olyan tekintetben, hogy nem játékról vagy filmről lesz szó. De muszáj vagyok már kiadni magamból ezen gondolatokat.

Jelenleg ott tartunk, hogy akinek nincs Facebook-ja, az már szinte halottnak van nyilvánítva. Már a nagymama is beregisztrál az oldalra, csak azért, hogy földet locsolhasson és gazdálkodhasson a virtuális kertjében (Farmville). Értem én, egyre felkapottabb lesz az oldal (ennél jobban már talán nem is lehet), és lassan a munkahelyeknél is alapfeltétel lesz a Facebook-profil megléte.

Nekem is van FB-accountom, napi szinten használom. Részint üzlet, részint ismerősökkel való kapcsolattartás, részint pedig az aktuális hírekről való értesülés miatt. Ha belegondolok, elég sok időt töltök az oldalon, és körülményes volna számomra azt nélkülözni.

Nem arról szeretnék tehát írni, hogy a Facebook egy rossz dolog, mert nem az. Alapvetően. Viszont a Facebook szellemisége egy nem éppen előnyös mentalitás elsajátítására késztette az embereket, ez a két tényező pedig szépen lassan elkezdett egy örökös körforgást alkotni, mely az elmúlt évek alatt az emberek fokozatos szellemi leépüléséhez vezetett. Az ördögi kör, nemde?

Hogy mikre is gondolok pontosan? Pontról-pontra levezetem nektek a legfontosabb jelenlévő problémákat.

Problémák

1. Szegverés a magyar nyelv koporsójába

A kommunikáció nevetségesen primitív szintre degradálódott. Komolyan, kell ehhez még mit hozzáfűzni? Az ékes magyar nyelvünket, ami nemzetünk egyik legnagyobb kincse, ápolni kellene. Ehelyett nevetségesebbnél nevetségesebb kitalált szavak, rövidítések, és helytelen szóátírások árasztják el az FB-t. Anyanyelvünk gyilkosainak melegágya. Persze nem azt állítom, hogy én olyan fene nagy művelője lennék, hiszen a hétköznapi életben illetve internetes közegben én is lazábban fogalmazok, ellenben mindig ügyelek a nyelvtani normák betartására. Most mondjam azt, hogy napról-napra egyre inkább haldoklik és „kurvul” el az egész? Mert ez az igazság.

A „wok", „jáccok", és hasonló szavak láttán feláll a hátamon a szőr. Ezek egyrészt a gördülékenyebb kommunikáció miatt születtek (hogy 0,2 másodperccel gyorsabban tudjunk leírni egy szót), illetve egy idő elteltével divat miatt. De kérdem én, van-e értelme ennek?

2. Drodiok mindenhol

Úgy gondolom, mindig is óriási probléma volt, különösen talán ebben az országban az egyéniség felvállalása, az egyedi véleményünk, nézeteink nyilvánosan történő megmutatása. Az emberek jelentős része olyan, mint egy droid. Lehet ezt sztereotípiának nevezni, én azonban ezt többé-kevésbé így látom. Mindegyik egy sablon köré építi fel a személyiségét, és a szerint próbál cselekedni, a szerint próbál ÉLNI, ami az átlagember, a többség számára elfogadott. Miért? Nem feltétlenül azért, mert nem lenne egyénisége. Hanem mert nem meri azt felvállalni. Sok önbizalom-hiányos ember van. A Facebook ezt a szakadékot pedig még tovább mélyítette, ahelyett, hogy áthidalta volna. A közösségi oldalon kialakult egyfajta sztenderd (minden korosztály számára elkülönítve), aminek meg kell felelned, hogyha az internetes közösség elfogadott tagja akarsz lenni. Legalábbis ezt meséli be magának a rengeteg önbizalommal alig, vagy nem rendelkező személy. Súlyos hiba.

Példának okáért felhozhatnám most az identitászavaros fülbevalós fiúkat, akik sajnálatos módon jelen korunkban a követendő példát jelentik (erről majd bővebben később) a tizenéves srácok számára. A legtöbben így hát feladják személyiségüket, csak hogy az egyéniség nélküli, és jobbára igénytelen tömeg részesei lehessenek.

3. Megfelelési kényszer

Az elfogadottá, stílus nélkülivé válásnak több előzetes oka van. Természetesen mindennek az alapja az önbizalomhiány. A neten mindenki egy idealizált képet alkothat magáról, kamu barátokat szerezhet, valamint like-ok ezreit, melyek abban erősítik meg őt, hogy helyes, amit csinál, s ezen az úton haladva egyre csak népszerűbb és ismertebb lehet. Ez a legrosszabb, a megfelelési kényszer.

De valójában ugyanúgy egy senki marad, ha mindent csak erre alapozott. Feladta a személyiségét, amikor még valaki volt, és lett belőle egy ismert senki. Ha nem lenne érthető, akkor elég csak a csöcskidobós, csücsörítős tizenéves picsákra gondolnotok, akik fűvel-fával lefekszenek egy márkás pulcsi reményében. Vagy beszéljek azokról, akik minden szart kiposztolnak? Igen, még jóformán azt is, ha elmennek könnyíteni magukon. Ezek azok az emberek, akik valakinek akarják érezni magukat, és figyelemre vágynak, arra, hogy a középpontban legyenek, és ál-barátok között tengetik életüket. A rózsaszín köd pedig már rég leszállt az orruk elé, csak át kellene látni rajta.

4. A bűvös „látta” felirat

Jómagam elég nagy problémaként élek meg egy másik dolgot is. A több ezer éves kommunikációs normákat a Facebook néhány év alatt szinte teljesen lerombolta. Itt nem feltétlenül az egymást érintő tisztelet megadására gondolok, hiszen (sajnos vagy nem sajnos) az internet előtérbe kerülésével eltűntek a határok a különböző értelmiségű emberek, és társadalmi rétegek között. Nem, én most a chat-en történő társalgás problémáira szeretném felhívni a figyelmet. Számomra különösen zavaró, amikor az adott személy nyomtalanul lelép egy beszélgetés közepette, függetlenül attól, hogy közben aktívan tevékenykedik továbbra is a közösségi oldalon. A nem válaszolás, személyünk, írásunk figyelmen kívül hagyása mérhetetlen nagy bunkóság véleményem szerint, mert úgy gondolom, a megfelelő kommunikáció alapja a kölcsönös visszajelzés, megerősítés, reakció. Azonban nagy bánatomra egyre több ilyen emberrel találkozom.

5. Szellemi apokalipszis

Bár ez nem egy olyan probléma, ami egy az egyben a Facebook-nak köszönhető, azért eléggé közrejátszik benne. Az emberek többsége buta, megvezethető. Ez tény, lehet ezért a kijelentésemért engem sarazni, kibírom. A hülyeség pedig ragadós, tartja a mondás. Nap, mint nap megannyi téves információ, és rémhír lát napvilágot, melyeknek terjesztésében (vagy éppen felnagyításában) óriási szerepe van a világ legnagyobb közösségi oldalának. Ez pedig – mondanom se kell - egyáltalán nem előnyös az oldal felhasználóira nézve. Elég csak a mostani internetadóra gondolni. Több százezren fel vannak miatta háborodva, de érdekes módon gondolkodni csak a legszűkebb rétegnek jut eszébe, hogy ez is csak egyfajta elterelésként szolgál egy sokkal fontosabb dologról. Az értelem meghal, és elnémul…

6. Eltorzult ideálok, avagy buziké és kurváké a jövő?

Fáj, vagy sem, be kell ismerni, hogy égető problémát jelentenek a jelen generáció növendékei. A fiúk rózsaszín fülbevalót viselnek, a férfiasság minden látszatát önkényesen ledobván magukról, a lányok idézetekkel basszák tele üzenőfalukat, melyek tartalma totális ellentmondást képez valós önmagukkal szemben, s ha ez nem lenne elég, a 3-as és 4-es pontban említett tényezők miatt ribancnak állnak. Nincs önérzetük, vagy megfelelő önképük és jellemük se. A fiúk immáron picsogó kislányok, akik egyben a férfi nem szégyenei és a jövő téves ideáljai is egyben. Íme a jövő nemzedéke.

Összegzés

Biztos vagyok benne, hogy némi plusz idő ráfordításával még jó pár pontot fel tudtam volna sorolni, melyek a – kétségtelenül negatív – véleményemet támasztották volna alá a Facebook-on lévő felhasználókat illetően. Azonban szerintem már bőven elég volt ennyi is ahhoz, hogy át tudjam nektek adni a gondolataimat a témával kapcsolatosan. Remélem, talán páran okulnak majd belőle.

Hozzászólások

(#1) Szatyor95


Szatyor95
aktív tag

Jó volt olvasni az írásod, sok igazság van benne. :R

Amivel vitatkoznék kicsit, az az, hogy én nem a Facebookban látom a mai fiatalok elkorcsulásának fő okát, hanem a családban. Nagyon sok gyereknél a szülők vagy elváltak, vagy folyton balhéznak, vagy nem figyelnek a gyerekre, ráhagynak mindent... És mivel otthon nincs aki foglalkozzon velük rendesen, barátokat akarnak szerezni. Ehhez viszont sokszor a változás vezet. Aztán hogy ebből mi lett, az látható a Facebookon.

Illetve elmesélnék egy dolgot, amivel együtt szeretnék hozzátenni egy plusz dolgot a témához. Ez pedig a Facebook emberi kapcsolatokra való hatása.
Van nekem egy ismerősöm. Még szakközép elején ismertük meg egymást, mint osztálytársak. Eleinte nagyon jól kijöttünk, nagyon sokat is beszéltünk, és sok mindent tudtunk egymásról. Aztán egyre több gond lett a Facebook okán. Míg a való életben látod a beszédpartneredet, addig itt maximum egy kis képecske emlékeztet rá, hogy vele beszélsz. Ennek okán nem látod a másik testbeszédét, mimikáját, nem hallod a hangjában az iróniát, a cinikusságot, ráadásul az embernek megvan az a ronda adottsága, hogy egy gép előtt sokkal jobban elengedi magát, hisz nem áll szembe vele a másik.Ezekből lesznek aztán a konfliktusok, félreértések, és a többi lépcsőfok. És akkor itt még hozzájön a többi ember hatása, és a szülők nevelése is.

Az évek során ezen a lépcsőn mi odáig jutottunk szép lassan, hogy ma már nem állunk szóba egymással. Ennek a dolognak pedig egy olyan eset volt a kegyelemdöfése, amit ha nem élek át, nem hittem volna el. Azzal vádolt meg, hogy beléptem az ő fiókjába, és olvasgattam a párja írásait, illetve "lájkjeleket küldtem neki". Tény, lett volna lehetőségem, mert belépve maradt a telefonomon. Ellenben én azt kikapcsoltam mikor észrevettem ezt. Bekapcsolni se tudtam volna töltő nélkül, mert a bekapcsológombja lassan 2 éve le van törve. Hiába mondtam el neki ezt, és hiába emlékeztettem, hogy indokom se lett volna, a Facebooknak jobban hitt. Elmondtam neki azt is, hogy ha én lettem volna, inkább beismerném, mert ér nekem annyit, hogy ne hazudjak. Ez sem hatotta meg. Szóval köszi Facebook.

Még így a végére egy kis fárasztó: Tudod mi a közös a "vagyok" és a "vok" között? Az agy.

Nyugodj békében Integra!

(#2) ghost364


ghost364
senior tag

Köszi az írást, élmény volt olvasni! :R Az a baj a Facebookkal, hogy a legtöbb ember számára már csak a likevadászat, és a minél több "ismerős" a fontos. Én nem is regisztráltam, valószínüleg nem is fogok.
Szatyor95: Sajnos nem csak a szüleiktől láthatják a veszekedést. Ha belenézel pl. egy Éjjel-Nappal Budapest epizódba, (bár nem ajánlom) szinte csak veszekedést látsz.

(#3) Cyberpunk


Cyberpunk
félisten

Már megint egy n+1 Facebook-ot, és a digitális társadalmat szidalmazó bejegyzés. :D Nem ez tehet róla! Ez csak egy csatorna hozzá, de viszont sok hasznos dologra is lehet jóhasználni, persze a napi örökérvényű igazságok linkelgetésén kívűl. Nyilván van egy réteg, aki ezt csinálja, de nagyon sokan kapcsolattartásra használják. Igen olcsóbb mint a telefon, ráadásul több személyt is elérhetsz egyszerre könnyedén. Igen túl kell lépni a szelfibetyárokon, megvan rá a mód.

Ja igen nem hiszem, hogy oly mértékben nőne a buta emberek száma, és ezért többek között az internet lenne a felelős. 20 éve is tele voltunk hülyékkel, maximum ma jobban látszanak.

[ Szerkesztve ]

"You said you'd always be there for me.... but you're not..."

(#4) Cyberpunk válasza ghost364 (#2) üzenetére


Cyberpunk
félisten

Honnét tudod mire jó, ha nem is használtad még? :D

"You said you'd always be there for me.... but you're not..."

(#5) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
senior tag

Saját szavaiddal: " A közösségi oldalon kialakult egyfajta sztenderd (minden korosztály számára elkülönítve), aminek meg kell felelned, hogyha az internetes közösség elfogadott tagja akarsz lenni."
Úgy néz ki, a te korosztályod sztenderdje az, hogy nem érted az új dolgokat mert kezdesz öregedni és ez idegesít. Szerencsére az internet végtelen bithalmazában az ilyen "droidok"-nak is akad hely. :)

[ Szerkesztve ]

(#6) ghost364 válasza Cyberpunk (#4) üzenetére


ghost364
senior tag

Egyik ismerősöm mesélt róla, azóta töröltette is a profilját. :D

(#7) Szatyor95 válasza ghost364 (#2) üzenetére


Szatyor95
aktív tag

Hetente 1 részt poénból meg szoktam nézni, mivel mindig rám jön a kíváncsiság, hogy ugyan a rendezők szerint milyen is Budapest. Amit eddig láttam: Verekedés, kórház, baleset, gyilkossági kísérlet, halálos fenyegetések, bolti lopás, és rablás, féltékenység, tönkrement barátságok, nagyképű hisztis p*csák, még nagyobb képű ősbunkó majmok, csövezés az utcán, hazudozás... Ellenben egy olyat nem láttam eddig, ahol tényleg egy olyan helyzetet mutatnak be, ami mindennapos és pozitív. Szerencsére úgy fogom fel, mint egy paródiát.

Nyugodj békében Integra!

(#8) Cyberpunk válasza ghost364 (#6) üzenetére


Cyberpunk
félisten

Ja hát ebből komoly következtetéseket le lehet vonni. :K

"You said you'd always be there for me.... but you're not..."

(#9) CloZee


CloZee
aktív tag

n +1 semmitmondó siránkozó bejegyzés. Eddig is pontosan ennyi retardált volt körülötted, csak nem voltál velük semmilyen kapcsolatban.

Az emberek többsége nemhogy facebook, de internet nélkül se tud írni / olvasni
Az emberek többségének megfelelési kényszere van
Az emberek többsége droid
Az emberek többsége degenerált
....

Attól, hogy valamiről nem tudsz, még ugyan úgy jelen van

Ui: Szatyor a 18-19 évével megint meg akarja mondani, hogy mi a gond a 3 évvel fiatalabakkal :DDD

[ Szerkesztve ]

(#10) Szatyor95 válasza CloZee (#9) üzenetére


Szatyor95
aktív tag

Te CloZee. Nem volt elég az a 2 hét pihenő amit kaptál nem olyan régen? ;] Amúgy meg egyelőre nem látok kritikát az általam leírtakkal szemben senkitől, szóval nem hiszem hogy olyan nagyon nagy baromságot írtam volna.

Nyugodj békében Integra!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.