2020. október 27., kedd

Gyorskeresés

Hogyan licenceljek egy egyetemi online gyakorló szoftvert?

Írta: | Kulcsszavak: online . JavaScript . szoftver . licenc . átirat

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A BME egyik tanszékének honlapján találtam egy oldalt, ami egy JavaScript alapú interaktív alkalmazás formájában demonstrálja a tanszék által oktatott egyik tananyagot. Szeretném az ebben a programban alkalmazott algoritmust felhasználni egy privát, nem JavaScript alapú fejlesztésben (tehát nem copy-paste-ről lenne szó, hanem át kellene írnom), ami ha beválik, nyílt szoftverként tenném közzé, és erre szeretnék engedélyt kérni az illetékestől.

A honlapon megtalálható a 2001-es alkalmazást fejlesztő tanár neve, de ő már évekkel ezelőtt nyugdíjba vonult, a tanszék pedig – mivel nem tartja vele a kapcsolatot – nem tud hozzá elérhetőséget adni nekem. Facebook-on, Google segítségével már próbáltam a nyomára bukkanni, de egyelőre sikertelenül. Szerintetek milyen irányban érdemes továbblépnem? Az egyetemi tanszékek ilyen "csontváz" honlapjain lévő interaktív tartalmak felhasználásáért (vagy ha úgy tetszik licenceléséért) kitől kell engedélyt kérnem, ha annak megalkotója nem elérhető?

Hozzászólások

(#1) milangfx


milangfx
őstag

Én arra tippelnék, hogy ami kódot a munkahelyeden írsz, az a munkáltató tulajdona. Így a tanszéktől kérnék engedélyt, de lehet, hogy rosszul gondolom.

(#2) dabadab


dabadab
titán

"Szeretném az ebben a programban alkalmazott algoritmust felhasználni egy privát, nem JavaScript alapú fejlesztésben"

Használd. A szerzői jog a konkrét kódot védi, az algoritmusok szabadon felhasználhatóak.

DRM is theft

(#3) cinemazealot válasza dabadab (#2) üzenetére


cinemazealot
addikt
LOGOUT blog

Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam, mert gyakorlatilag a kód egy másik nyelvre történő 1:1-es átiratáról volna szó első körben (amíg nem találok (ki) jobbat), persze eltekintve az itt-ott alkalmazott optimalizálástól és a nyelvi sajátosságok szerinti módosítástól.

(#1) milangfx
Sajnos mivel nem szoftverfejlesztéssel foglalkozó tanszékről van szó, az ügyintéző első pillanatban nem tudott mit mondani. Szerinte ez ügyben csak a tanár úr tudna tájékoztatást adni. De a végén valószínűleg úgyis futok még egy kört náluk.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.